Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ανοίγει τον Οκτώβρη για τους μαθητές (ΕΜΠΡΟΣ)

Γράφει: Χρηστίδου Βαγγελιώ
08/09/2010

Μέσα στον Οκτώβριο θα αρχίσει να λειτουργεί, όπως φαίνεται, πρώτα απ’ όλα για τους μαθητές της Λέσβου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στη Σκάλα Καλλονής. Πρόκειται για θέμα που έχει επανειλημμένως αναδείξει το «Ε», λόγω του ότι εδώ και πάνω από δυόμισι χρόνια, οπότε και εγκαινιάστηκε, το Κέντρο παραμένει αναξιοποίητο.


Σύμφωνα με τον αντινομάρχη Τεχνικών Έργων, Θεόδωρο Βαλσαμίδη, τόσο οι ζημιές που είχαν καταγραφεί στις κτηριακές εγκαταστάσεις μέσα στο καλοκαίρι - μικρές σε μέγεθος και αναμενόμενες από το χρόνο -, όσο και διάφορες συμπληρωματικές εργασίες που εκκρεμούσαν από κατασκευής του κτηρίου και για τις οποίες έγινε εκτίμηση κόστους περί των 8.500 ευρώ από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας, πρόκειται να αποκατασταθούν μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, από τον περασμένο Μάιο, οπότε και ορίστηκε ως υπεύθυνη για τη λειτουργία του Κέντρου, η περιβαλλοντολόγος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της νομαρχίας Ελένη Βαγιάννη έχει αρχίσει να συντονίζει τις ενέργειες μεταξύ δήμου Καλλονής και Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το τελευταίο έχει λάβει από τη νομαρχία χρηματοδότηση ύψους 45.000 ευρώ προκειμένου να ξεκινήσει - μέσω των Τμημάτων Επιστημών της Θάλασσας και Περιβάλλοντος - το σχεδιασμό δράσεων παραγωγής ενημερωτικού υλικού και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές.
Τέλος, η νομαρχία έχει έρθει και σε επαφή και με την εξειδικευμένη τεχνική εταιρεία που είχε στήσει την έκθεση του Κέντρου, προκειμένου να κάνει στους αρμοδίους επίδειξη του υλικού, ενώ με τη βοήθεια του Τμήματος Πληροφορικής πρόκειται να τοποθετηθεί ασύρματο δίκτυο. Την ίδια στιγμή, ο δήμος Καλλονής είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη, την καθαριότητα και την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης στο κτήριο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης.

Μιλώντας στο «Ε», ο αρμόδιος αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης δήλωσε: «Εμείς είχαμε την υποχρέωση να ορίσουμε τον υπεύθυνο και έχουμε αναλάβει κάποια έξοδα λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης. Στα πλαίσια αυτά χρηματοδοτήσαμε τις συγκεκριμένες δράσεις. Στόχος μας είναι τον Οκτώβρη να μπορέσουμε να δείξουμε την έκθεση στους πρώτους μαθητές. Από εκεί και πέρα, θα προετοιμαστεί το Κέντρο για το καλοκαίρι, προκειμένου να υποδεχτεί τους επιπλέον επισκέπτες και τους παρατηρητές πουλιών.»

Να σημειωθεί ότι σχετική ερώτηση είχαν υποβάλει προς το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσα στο καλοκαίρι οι βουλευτές Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.