Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

«Θεμελιώστε το έργο» (Εμπρός)



«Θεμελιώστε το έργο»
Γράφει:
Πολλάτου Μαρίνα
10/02/2010

Έκκληση στην περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου απ’ τους Φίλους του Πανεπιστημιακού Κέντρου Βρίσας

Να επισπεύσει κάθε διαδικασία ώστε άμεσα να θεμελιωθεί και να υλοποιηθεί το μεγάλο έργο του Κέντρου Έρευνας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού Βρίσας ζητούν απ’ την περιφερειάρχη οι Φίλοι του Πανεπιστημιακού Κέντρου Βρίσας. Με επιστολή τους στη Σοφία Θεολογίτου, που υπογράφει ο πρόεδρος της γραμματείας, Ακίνδυνος Κελεπερτζής, ζητούν να δοθεί τέλος στη φημολογία που καλά κρατεί, σύμφωνα με την οποία κάποιοι «μεθοδεύουν» να μη γίνει το έργο.Θυμίζουμε ότι το έργο, όπως ανέδειξε προ ημερών πρωτοσέλιδα το «Ε», για να αρχίσει να υλοποιείται πρέπει ως «μεταφερόμενο απ’ το Γ΄ στο Δ΄ Κ.Π.Σ.» να ενταχθεί με απόφαση της γενικής γραμματέα στο ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 - 2013. Με την ένταξή του, θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του ήδη δημοπρατημένου έργου, το οποίο σημειωτέον απ’ το Σεπτέμβριο του 2009 είναι στη φάση της αξιολόγησης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τα μεταφερόμενα έργα στο ΕΣΠΑ, ο υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε προχθές στη Μυτιλήνη ότι εξετάζονται και σε ένα μήνα περίπου θα υπάρχει εικόνα για το πόσα και τι προϋπολογισμού είναι. Σε καμμία περίπτωση ο υφυπουργός δεν άφησε να διαφανεί η παραμικρή υπόνοια για επαναξιολόγησή τους στο πλαίσιο της αναμόρφωσης. Αντιθέτως, φάνηκε ότι είναι εκ των ουκ άνευ δεδομένη η συνέχισή τους, όπως και με τα έργα-«γέφυρες».


Όλοι για το Κέντρο

Εκ μέρους της γραμματείας των Φίλων του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Βρίσα του δήμου Πολιχνίτου, ο κ. Κελεπερτζής συγχαίρει κατ’ αρχάς την κ. Θεολογίτου για την ανάληψη των καθηκόντων της και εύχεται κάθε επιτυχία στο έργο της. Στη συνέχεια, αναφέρεται στους σκοπούς του Συνδέσμου, ο οποίος απαρτίζεται από 100 και πλέον επιστήμονες και διακεκριμένες προσωπικότητες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της Λέσβου και συστήθηκε πριν από μερικά χρόνια, για να συμβάλει στην ευόδωση της κατασκευής του Κέντρου, καθώς και στην απρόσκοπτη - μετά την αποπεράτωση - λειτουργία του.

Ακίνδυνος Κελεπερτζής

Μακράς ιστορίας

Ο κ. Κελεπερτζής με συνοπτικό τρόπο περιγράφει την «περιπετειώδη» προσπάθεια κατασκευής του Κέντρου, το οποίο θεσμικά ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα του 2002 ως παράρτημα του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών «για τη μελέτη και ανάδειξη της παλαιοντολογικής πανίδας, που ανακαλύφθηκε στην περιοχή Βρίσας - Βατερών (αναλόγου επιστημονικής σημασίας με την παλαιοντολογική χλωρίδα του απολιθωμένου δάσους Σιγρίου)».Έκτοτε συνεχίζεται - όπως αναφέρεται στην ίδια επιστολή - η προσπάθεια «τόσο των πανεπιστημιακών δασκάλων, που εμπνεύστηκαν το έργο, όσο και των απανταχού της Γης Βρισαγωτών και Πολιχνιατών, οι οποίοι από τη λειτουργία του Κέντρου αναμένουν την αναζωογόνηση του γενέθλιου τόπου τους, ο οποίος εδώ και χρόνια βρίσκεται σε πορεία οικονομικού και κοινωνικού μαρασμού».

Μετά από αλλεπάλληλες γραφειοκρατικές και άλλες εμπλοκές, η κατασκευή του εν λόγω Κέντρου τελικά δρομολογήθηκε και αναμένετο να ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο του 2009. Είχε ήδη δημοπρατηθεί από τον Ιούνιο, ενώ ο ανάδοχος του έργου είχε ανακηρυχθεί από τον Ιούλιο κι απέμενε μόνο η υπογραφή του τέως περιφερειάρχη για να εγκατασταθεί ο εργολάβος και να αρχίσει η ανέγερση του κτηρίου. Η προκήρυξη, όμως, των εκλογών ανέβαλαν για άλλη μια φορά την εκτέλεσή του.

Φημολογίες…

Επειδή στο τετράμηνο που μεσολάβησε από τη διενέργεια των εκλογών, όπως αναφέρει ο κ. Κελεπερτζής στην ίδια επιστολή στην κ. Θεολογίτου, «πολλές φημολογίες κυκλοφόρησαν, που έχουν δημιουργήσει ανησυχία, απογοήτευση και οργή ακόμα, σε όλους τους συμπατριώτες μας, μόνιμους κατοίκους του νησιού μας αλλά και Λέσβιους της Διασποράς, θα σας παρακαλούσαμε για την επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου να εγκατασταθεί ο εργολάβος στο εργοτάξιο και να ξεκινήσει το συντομότερο η κατασκευή του Κέντρου». Ο καθηγητής τονίζει στη συνέχεια: «Ο γενέθλιος τόπος μας δεν έχει άλλα περιθώρια αναμονής. Κάθε χρόνο που περνά, η γήρανση του πληθυσμού και η φυγή των λιγοστών νέων τον φέρνει κοντύτερα στην ερήμωσή του.»

Ο σύνδεσμος, εκλεγείς από τους κατοίκους Πολιχνίτου και Βρίσας, μαζί με τους κατοίκους του δήμου Πολιχνίτου, τις Αρχές και τους φορείς του δήμου και του νησιού, θα συνεχίσει τον αγώνα για την ευόδωση του έργου, την αποπεράτωσή του και την απρόσκοπτη λειτουργία του και στον αγώνα αυτό «για την εκπλήρωση των σκοπών μας σάς θέλουμε συνοδοιπόρο και συναγωνιστή μας, και σήμερα και αύριο», αναφέρει στην περιφερειάρχη ο κ. Κελεπερτζής, χαρακτηρίζοντας ως μεγάλη προσφορά για την περιοχή και ολόκληρο το νησί «εάν κατά τη διάρκεια της θητείας σας θεμελιωθεί ένα έργο πολιτισμού - και μοναδικό αναπτυξιακό έργο για ολόκληρη τη μεταπολεμική περίοδο στην περιοχή μας -, το οποίο φιλοδοξούμε να συμβάλει στην ανάπτυξη της έρευνας και της εκπαίδευσης και να αποτελέσει τη γέφυρα για τη διαπανεπιστημιακή συνεργασία των Πανεπιστημίων Αθηνών και Αιγαίου και - γιατί όχι - για τη συνεργασία με τα πανεπιστήμια της απέναντι ακτής».

Την επιστολή συνυπογράφουν τα μέλη της γραμματείας των Φίλων του Πανεπιστημιακού Κέντρου, Κώστας Μουτζούρης, πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών, Γεώργιος Κατσικάτσος, καθηγητής Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Κώστας, ιατρός - συγγραφέας, Νικόλαος Μαυρουδής, ιατρός - πρόεδρος Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βρίσας, Γεώργιος Μαργαρίτης, εκπαιδευτικός - πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Βρίσας, Ευστράτιος Πατακός, καρδιοχειρουργός «Υγεία», Αικατερίνη Πολυχρονοπούλου, πρόεδρος Συλλόγου Πολιχνιατών Αθήνας, Γιάννης Συκάς, δήμαρχος Πολιχνίτου, Όλγα Φώτα, δικηγόρος Αθηνών, και Βασίλειος Ψαριανός, καθηγητής - πρόεδρος Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας, καθώς και το επίτιμο μέλος της γραμματείας Παύλος Βογιατζής, νομάρχης Λέσβου.