Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Το 2011, έτοιμος για… ΕΣΠΑ

Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
17/09/2010

Ένα «αγκάθι» της Λέσβου φαίνεται πως θα βγει του χρόνου, με την ολοκλήρωση της μελέτης και την ωρίμανση του αντίστοιχου έργου, προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Ο λόγος για το δρόμο Μεγαλοχώρι - Αγιάσος, στον οποίο την παρούσα περίοδο γίνονται εργασίες βελτίωσης της βατότητας, ενώ συνεχίζεται η εκπόνηση της μελέτης που τον αφορά με την έγκριση προ ημερών ακόμη ενός μελετητικού σταδίου.


Τεχνικό αντικείμενο της μελέτης «Μελέτη βελτίωσης δρόμου Μεγαλοχωρίου - Αγιάσου μέχρι διακλάδωση προς Πολιχνίτο», που ανατέθηκε και ξεκίνησε να υλοποιείται το 2005, είναι η βελτίωση της 5ης επαρχιακής οδού Αγιάσου - Μεγαλοχωρίου, με παράκαμψη της Αγιάσου συνολικού μήκους 14,5 χλμ. περίπου. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη αφορά στη βελτίωση της υφιστάμενης οδού από τη διακλάδωση της Αγιάσου με την 4η επαρχιακή οδό Κεραμείων - Πολιχνίτου μέχρι τη διακλάδωση στη θέση «Τσατάλι», μήκους περίπου 1.100 μ.. Ακόμη, αφορά στην παράκαμψη του οικισμού της Αγιάσου, παράκαμψη η οποία θα συναντά το δρόμο Αγιάσου - Μεγαλοχωρίου κοντά στο Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας Αγιάσου «Η Θεομήτωρ», καθώς και τη βελτίωση του δρόμου στη συνέχεια μετά την παράκαμψη, προς και μέχρι το Μεγαλοχώρι.

Καθυστέρησε στη χάραξη

Έως σήμερα έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί μια σειρά από επιμέρους μελέτες, με πιο πρόσφατη τη γεωλογική, ενώ ολοκληρώνεται η σύνταξη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) και αναμένεται να σταλεί για έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Τα στάδια της μελέτης που υπολείπεται να εκπονηθούν είναι η γεωτεχνική μελέτη, η οριστική μελέτη οδού και κόμβων και τα κτηματολόγια. Για τις ανάγκες της μελέτης έγινε και αύξηση της χρηματοδότησης κατά 350.000 ευρώ.

«Η βελτίωση της οδού Μεγαλοχώρι - Αγιάσος θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη των περιοχών της Αγιάσου και του Πλωμαρίου, και της Λέσβου γενικότερα», ανέφερε μιλώντας στο «Ε» ο αρμόδιος αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, προσθέτοντας πως για το λόγο αυτό η νομαρχιακή αρχή ανέθεσε και εκπονείται η σχετική μελέτη, η οποία καθυστέρησε κυρίως στη διαδικασία επιλογής της χάραξης. «Οι προσπάθειές μας είναι η μελέτη να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο έτος και κατά προτεραιότητα το τμήμα Αγιάσος - Μεγαλοχώρι, προκειμένου το σημαντικό αυτό έργο να υλοποιηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ 2007 - 2013», κατέληξε ο ίδιος.