Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Νέα στοιχεία για τη ρητινοσυλλογή (ΕΜΠΡΟΣ)

Γράφει: Χρηστίδου Βαγγελιώ
08/09/2010

Με πιο έντονο πολιτιστικό χρώμα και μεγαλύτερη επιτυχία από άλλες χρονιές πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η Γιορτή Ρητίνης στο Πνευματικό Κέντρο Αμπελικού, του δήμου Πλωμαρίου. Η φετινή διοργάνωση παρουσίαζε μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού στο πλαίσιό της παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μια έρευνα από τη Διεύθυνση του Μουσείου Ρητίνης, σχετικά με το αρχείο από 20 βιβλία του Συνεταιρισμού Ρητίνης Αμπελικού και ειδικά του Βιβλίου Πρωτοκόλλου 1955 - 1964, από όπου φαίνεται η ιδιαίτερη δυναμική του Συνεταιρισμού σε όλο το νησί.


Σύμφωνα με το τελευταίο, ο Συνεταιρισμός νοίκιαζε κατά το διάστημα αυτό τα δάση Αγιάσου, Αμπελικού, Βασιλικών, Καλλονής, Πασπαλά, Θερμής, Πηγής και Μυτιλήνης, ενώ έστελνε αντιπροσώπους σε συνέδρια και συλλαλητήρια της Αθήνας. Σύμφωνα με έγγραφο του 1955 από το Φαρμακευτικό Τμήμα τού τότε Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρήγαγε ρητίνη άριστης ποιότητας, κάτι που του εξασφάλιζε και συμβάσεις με μεγάλες εταιρείες (όπως η ΒΙΤΩΡ Θεσσαλονίκης), για την αποστολή 70.000 οκάδων (περίπου 100 τόνων) στην πρωτεύουσα και τη συμπρωτεύουσα.

Σπάνιες φωτογραφίες, αφηγήσεις και προβολή

Στο πλαίσιο της γιορτής, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά και σπάνιες παλιές φωτογραφίες από τη διαδικασία της ρητινοσυλλογής, που απεικόνιζαν, εκτός άλλων, το μοναδικό δασικό παντοπωλείο που υπήρχε μέσα στο δάσος, καθώς και τις νέες ανακαλύψεις που έχουν γίνει στην περιοχή, όπως η μοναδική καλύβα δεκαετίας ’70 που έχει παραμείνει όπως ήταν και τα δύο πισσοκάμινα στην περιοχή Μάρμαρο του Αμπελικού, όπου οι εργάτες παρήγαγαν την πίσσα.

Παλιοί ρητινοσυλλέκτες, που θυμούνται ακόμη τα «χρόνια της ρητίνης» του χωριού τους, αφηγήθηκαν περιστατικά από τη δουλειά τους, ενώ παρέστη και μίλησε και ο Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Τυροπώλης, καθώς και η πάρεδρος Ξανθούλα Βαλάκου, που ευχαρίστησε τόσο τους ίδιους τους ρητινοσυλλέκτες όσο και τον κόσμο που παρευρέθηκε στη Γιορτή Ρητίνης, αλλά και όσους βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.
Τέλος, έγινε η προβολή του ντοκυμαντέρ για τους ρετσινάδες του Αμπελικού «Όταν τα πεύκα είχαν πρόσωπο», παραγωγή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο μάλιστα προβλήθηκε δύο φορές μέσα στον Αύγουστο από το κρατικό κανάλι ΕΤ1.

«Να γίνει μελέτη ανάδειξης»

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, δημοτικοί σύμβουλοι του Πλωμαρίου και στελέχη της κοινωνικής ζωής της περιοχής.

Να σημειωθεί πως για πρώτη φορά παρέστη, επιπλέον, η σύζυγος του Σεβαστού Κλαδογένη, πρώην ιδιοκτήτη μεγάλης δασικής έκτασης στην Πηγή και τη Θερμή Λέσβου, την οποία και νοίκιαζε στο Συνεταιρισμό Ρητίνης του Αμπελικού. Ο ίδιος, που με τους κατοίκους του Αμπελικού είχε πολύ καλές σχέσεις, είχε δημιουργήσει και το πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας ρητίνης στη Λέσβο, το οποίο όμως δε σώζεται σήμερα.

«Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τόσο από τα βιβλία του Συνεταιρισμού όσο και για τις ανακαλύψεις σημείων μέσα στο δάσος, είναι εντυπωσιακά. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για πολύ σημαντικά ευρήματα και θα έπρεπε να γίνει μια σχετική μελέτη, προκειμένου να αναδειχθούν και να γίνουν επισκέψιμα. Πρόκειται για κάτι μοναδικό, όχι μόνο στη Λέσβο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, και παρέχει ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη της περιοχής και του νησιού», δήλωσε στο «Ε» ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης.