Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Νέο Δημοτικό Σχολείο Κάπης - Κλειούς Δ. Μανταμάδου - Πρόδρομος… «Καλλικράτης»

Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
24/09/2010

Απόδειξη των θεαματικών αποτελεσμάτων που μπορεί να φέρει μια συντονισμένη προσπάθεια και μάλιστα σε πολύ σύντομο διάστημα, αποτελεί το Δημοτικό Σχολείο Κάπης - Κλειούς, το οποίο -αν και με ένα χρόνο καθυστέρησης- ξεκίνησε να λειτουργεί φέτος στις 13 Σεπτεμβρίου. Σε λίγες μέρες, στις 2 Οκτωβρίου, προγραμματίζονται και τα εγκαίνια του Σχολείου, που σχεδιάστηκε με το νου στον «Καλλικράτη», αφού ήδη φιλοξενεί τους μαθητές από δύο χωριά, με προοπτική στο εγγύς μέλλον, κι όσο δυστυχώς φθίνει ο νεανικός πληθυσμός της περιοχής, να στεγάσει τους μαθητές και απ’ την ευρύτερη περιοχή.



Σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια εντάχθηκε το έργο, έτρεξε η διαδικασία, ξεπεράστηκε μια σειρά εμποδίων, με πρώτο την εξασφάλιση της πίστωσης απ’ το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας στο Γ΄ Κ.Π.Σ., κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε από πέρυσι τον Αύγουστο το Δημοτικό Σχολείο Κάπης - Κλειούς. Το οποίο δε λειτούργησε πέρυσι γιατί δεν κατέστη δυνατόν να ασφαλτοστρωθεί, λόγω των βουλευτικών εκλογών, ο αύλειος χώρος του Σχολείου.

Πλέον, όμως, με εξοπλισμένο το διδακτήριο απ’ τα τέλη του καλοκαιριού, λειτουργεί το πενταθέσιο Δημοτικό Σχολείο, που όπως μας είπε ο διευθυντής του και πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κάπης, Κώστας Χατζέλλης, φιλοξενεί 48 παιδιά απ’ τα δύο χωριά.
Τα παιδιά καθημερινά - και μέχρι να τακτοποιηθεί το θέμα της μετακίνησης με τα ΚΤΕΛ - μεταφέρονται με ταξί απ’ τα χωριά και στο σύνολό τους, όπως και οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου, δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι απ’ την εξαιρετική κατασκευή.

Σύγχρονο σχολείο

Το Σχολείο χρηματοδοτήθηκε με συνολικό ποσόν της τάξης των δύο εκατομμυρίων ευρώ απ’ το υπουργείο Παιδείας σε ικανοποίηση αιτήματος του δήμου Μανταμάδου και υλοποιήθηκε από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου. Το Σχολείο κατασκευάστηκε σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας περίπου οκτώ στρεμμάτων κι έχει εμβαδόν περίπου 1.600 τετραγωνικών μέτρων, με προδιαγραφές εξαθέσιου ολοήμερου δημοτικού σχολείου. Το συγκρότημα, όπως μας το περιέγραψε ο δήμαρχος και «ψυχή» της όλης προσπάθειας κατασκευής του, Στέφανος Αποστόλου, περιλαμβάνει έξι αίθουσες διδασκαλίας, ένα εργαστήριο φυσικοχημείας, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών (που έχει ήδη εξοπλιστεί απ’ τη νομαρχία), αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα κυλικείου, ανελκυστήρα, βοηθητικούς χώρους (τουαλέτες, τουαλέτες για ΑμΕΑ, λεβητοστάσιο) και τρία μεγάλα γραφεία διδασκόντων. Στον αύλειο χώρο υπάρχει διαμορφωμένο γήπεδο μπάσκετ, αλλά και παιδική χαρά.

Το έργο της διαμόρφωσης του προαυλίου χρηματοδοτήθηκε από τη νομαρχία με το ποσό των 45.000 ευρώ, ενώ στο σύνολό τους οι εργασίες ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου είχαν και την προσωπική επίβλεψη του αντινομάρχη Θεόδωρου Βαλσαμίδη, που σύμφωνα με το δήμαρχο φρόντισε και για την παραμικρή λεπτομέρεια.

Εντυπωσιακό εξωτερικά (αριστερά) αλλά και στο εσωτερικό του, το νέο Δημοτικό Σχολείο Κάπης - Κλειούς

Έως… Συκαμνιά

Τα εγκαίνια προγραμματίζονται για το επόμενο Σάββατο 2 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί. Σήμερα, στο πενταθέσιο Σχολείο φιλοξενούνται 48 μαθητές απ’ την Κάπη και την Κλειώ, 28 εκ των οποίων μένουν και στο ολοήμερο. Από φέτος, «σύμπτυξη» έγινε και στα Νηπιαγωγεία των δύο χωριών, αφού έκλεισε το Νηπιαγωγείο της Κλειούς και τα δύο νήπια απ’ το χωριό μεταφέρονται στο Νηπιαγωγείο της Κάπης, που συνολικά έχει οκτώ νήπια και προνήπια.

«Είναι εμφανές», είπε ο κ. Χατζέλλης, «πως τα χωριά μας φθίνουν πληθυσμιακά και μάλλον δε θα αργήσει η εποχή που το Σχολείο, πλην των μαθητών του Μανταμάδου, θα φιλοξενεί τα παιδιά απ’ όλα τα γύρω χωριά, απ’ την Πελόπη έως και τη Σκαμνιά. Άλλωστε, σε αυτές τις προδιαγραφές, ενός “Καλλικράτη” στην εκπαίδευση, είναι σε θέση να λειτουργήσει το σύγχρονο Σχολείο Κάπης - Κλειούς που εγκαινιάζουμε.»