Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

«Οι μάχες δε χαρίζονται, κερδίζονται με αγώνες» (ΕΜΠΡΟΣ)


Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
25/09/2010
Σκαλί - σκαλί ανεβαίνει ως επικεφαλής συνδυασμών, απ’ το 1998 μέχρι σήμερα, τον ένα μετά τον άλλο τους βαθμούς της αυτοδιοίκησης, ο Παύλος Βογιατζής. Κερδίζοντας μία δημαρχιακή θητεία στη Γέρα και μετά δύο συνεχόμενες ως νομάρχης Λέσβου, ήταν αναμενόμενο ο μόλις 53 ετών υποψήφιος να επιδιώξει να είναι και ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης στο Βόρειο Αιγαίο. Άλλωστε, ανέκαθεν δήλωνε υπέρμαχος του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ενώ γενικότερα είχε αναπτύξει πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης της περιφερειακής συνείδησης, προωθώντας από κοινού με τους ομολόγους του σε Χίο και Σάμο σειρά ζητημάτων.


Τώρα, σε αυτή την πορεία προς τις εκλογές, ο γνώριμος σε όλους στο νομό Λέσβου Παύλος Βογιατζής απευθύνεται και στους όμορους νομούς, προβάλλοντας τα επιχειρήματά του γιατί πρέπει να υπερψηφιστεί ο συνδυασμός «Αγώνας για τα νησιά μας».
Για τις απόψεις του, την πορεία προς τις εκλογές, την κατάρτιση του ψηφοδελτίου, το πρόγραμμα, τις πολιτικές, τους στόχους, το διακύβευμα των πρώτων περιφερειακών εκλογών, μας μιλά στην πρώτη του αυτή συνέντευξη της προεκλογικής περιόδου ο Παύλος Βογιατζής, χωρίς να αποφύγει να μας εξηγήσει και πώς προχωρά στην επιλογή αντιπεριφερειαρχών, κάνοντας - όπως λέει - «επιλογές νίκης».

Όσο για τη νίκη των εκλογών, θεωρεί πως για να την πετύχει χρειάζεται κόπος, μια και όπως υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο τελευταίος νομάρχης του νομού Λέσβου «οι μάχες δε χαρίζονται, κερδίζονται με αγώνες».

Είχατε την τύχη σε σχέση με όλους τους συνυποψηφίους σας να ξεκινήσετε πρώτος τον προεκλογικό αγώνα, και μάλιστα σε ένα χώρο προνομιακό για σας, την αυτοδιοίκηση, αλλά κι έχοντας απ’ τους πρώτους την επίσημη στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η «ώθηση» που πήρατε απ’ όλα αυτά, διατηρείται και στην κατάρτιση των συνδυασμών σας σε όλα τα νησιά;

«Έχουμε κάνει μια μεγάλη προετοιμασία όσον αφορά στα προβλήματα και τις λύσεις που πρέπει να διεκδικήσουμε για τα νησιά μας. Έχουμε συναντηθεί και συζητήσει με όλους τους φορείς. Επίσης, μην ξεχνάτε και τη δική μου γνώση από τη θητεία μου ως προέδρου της Επιτροπής Νήσων και Νησιωτικής Χώρας, της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος και εκπρόσωπος της ΕΝΑΕ στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, αλλά και στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007 - 2013.

Πρώτα το πρόγραμμα

»Επειδή, όμως, με ρωτάτε για τα πρόσωπα, θα ήθελα να σας πω ότι πάντα ήταν και παραμένει πρώτο μέλημά μας, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των νησιών μας. Γι’ αυτό και προτάσσουμε το πρόγραμμα σε σχέση με τα πρόσωπα. Στο πρόγραμμά μας εστιάζουμε στην ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων στα νησιά μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τόπου στο νέο οικονομικό περιβάλλον που έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Αλλά για να μη νομίζετε ότι υποτιμώ τα πρόσωπα - κάθε άλλο -, θέλω να σας διευκρινίσω ότι τα πρόσωπα, με τα δικά τους ξεχωριστά χαρακτηριστικά και προτερήματα, οφείλουν να υπηρετούν το πρόγραμμά μας, τις αρχές και τις αξίες του συνδυασμού μας. Και αυτό το κάνουν μέσα από την εμπειρία, την όρεξη για δουλειά και τη διάθεση προσφοράς που έχουν.»

«Η φωνή μας, η δύναμή μας»

Αντιμετωπίζετε δυσκολίες, εκεί που δεν έχετε ιδία αντίληψη για τις δυνατότητες των προσώπων τα οποία καλείτε να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο; Υπάρχουν άνθρωποι-σύνδεσμοι σε κάθε νησί τους οποίους εμπιστεύεστε ή κρατάτε το αποκλειστικό προνόμιο, πέραν των αντιπεριφερειαρχών, να επιλέξετε μόνος σας όλους τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους;

«Είμαι από αυτούς που πάνω από όλα βάζουν την απευθείας επαφή με τους νησιώτες συμπολίτες μου, στα επιμέρους νομαρχιακά διαμερίσματα της Σάμου και της Χίου. Επισκέπτομαι συνεχώς τα νησιά μας, συνομιλώ με πολλούς και καλούς συμπολίτες μας, ακούω τις αγωνίες τους και τα προβλήματά τους. Πιστεύω στην προσωπική επαφή γιατί γνωρίζω πολύ καλά, κι εγώ ως νησιώτης της ακριτικής Ελλάδας, πως χρειαζόμαστε ο ένας τη στήριξη του άλλου για να πετύχουμε τα μέγιστα για τα νησιά μας. Από κει και πέρα, οι αντιπεριφερειάρχες και τα μέλη του συνδυασμού μας είναι άνθρωποι που γνωρίζουν τα προβλήματα και είναι κοντά στους πολίτες. Ενεπλάκην προσωπικά στην επιλογή τους. Αρκετούς τούς γνώριζα ήδη. Άλλους, είχα την τύχη να τους γνωρίσω πιο πρόσφατα. Είναι όλοι τους άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους, έχουν διάθεση προσφοράς, ξέρουν τα προβλήματα και ξέρουν να δίνουν λύσεις. Όλοι μαζί, ομαδικά, θα ενώσουμε τις φωνές μας και θα διεκδικήσουμε το καλύτερο για τον τόπο μας, το μέλλον μας, τα παιδιά μας. Η φωνή μας θα είναι η δύναμή μας.»

Ανοιχτά μυαλά…

Αλήθεια, με ποιο κριτήριο γίνεται αυτή η επιλογή, τι μετράει ιδιαίτερα για εσάς και υπερισχύει ως συγκριτικό πλεονέκτημα ενός υποψήφιου συμβούλου για να τον διαλέξετε από κάποιον άλλο; Απ’ ό,τι έως τώρα έχει φανεί, λαμβάνετε υπόψη, όπως και στις προηγούμενες νομαρχιακές εκλογές, και χωρικά κριτήρια - από πού κατάγεται δηλαδή ο κάθε υποψήφιος και γιατί;

«Ασφαλώς και επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή γεωγραφική εκπροσώπηση, όχι μόνο ανά νησί, αλλά και σε κάθε χωριό κάθε νησιού μας. Κανένα χωριό ή πόλη μας δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο σημαντική. Είμαστε όλοι άνθρωποι που ζούμε και εργαζόμαστε στην περιφέρειά μας. Από κει και πέρα, η εμπειρία, η εντιμότητα, η ειλικρίνεια, η αποτελεσματικότητα, τα ανοιχτά μυαλά και γενικότερα η ανανέωση, είναι άλλα χαρακτηριστικά που διατρέχουν όλη την ομάδα μας. Και ασφαλώς η διευρυμένη εκπροσώπηση πολλών επαγγελματικών κατηγοριών που σκιαγραφούν τα ίδια μας τα νησιά είναι στις προτεραιότητές μας.»

Ειδικά για τους αντιπεριφερειάρχες Λέσβου, Χίου και Σάμου, ποιο θεωρείτε ότι πρέπει να είναι το βασικό χαρακτηριστικό τους;

«Βασικό πλεονέκτημα, και αν θέλετε προαπαιτούμενο για κάθε συμπολίτη μας ο οποίος θέλει να προσφέρει στα νησιά μας από το μετερίζι της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι η εμπειρία στη διοίκηση, η γνώση των προβλημάτων, να είναι κοντά στους πολίτες, να μπορεί να δίνει λύσεις άμεσες και αποτελεσματικές και να είναι έντιμος και ειλικρινής. Στο συνδυασμό μας “Αγώνας για τα νησιά μας” οι συνεργάτες μας υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες πληρούν και με το παραπάνω όλα αυτά τα χαρακτηριστικά.»

Επιλογές νίκης

Ήδη έχετε δηλώσει, όπως και στην αρχή άλλωστε είχατε αφήσει να εννοηθεί, ότι αντιπεριφερειάρχης Λέσβου θα είναι ο δοκιμασμένης αντοχής στα δύσκολα, τεχνοκράτης και στενός σας συνεργάτης στη νομαρχία Θοδωρής Βαλσαμίδης. Όπως φάνηκε, όμως, αυτή σας η επιλογή «απομάκρυνε» από δίπλα σας και απ’ τον «Αγώνα για τα νησιά μας» δύο σημαντικότατα αυτοδιοικητικά στελέχη, κι αναφέρομαι στους Σωτήρη Ζαμτράκη και Σταύρο Ψαρρόπουλο. Αν ξέρατε αυτό το αποτέλεσμα, θα άλλαζε κάτι στις αποφάσεις σας ή πιθανόν στους χειρισμούς σας σε σχέση με το θέμα του αντιπεριφερειάρχη; Υπάρχει κίνδυνος ανάλογων καταστάσεων και στα άλλα νησιά; Εν τέλει, είναι τόσο ουσιώδες για ένα συνδυασμό ποιος θα είναι αντιπεριφερειάρχης ή όχι;

«Θεωρώ ότι είναι άδικο για την ιστορία και την προσφορά του κ. Ζαμτράκη, αλλά και για τον τόπο μας, να είναι εκτός τοπικής αυτοδιοίκησης. Όταν, όμως, θέλεις να προσφέρεις, υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνεις. Και αυτή η προσφορά δεν περνάει υποχρεωτικά, αποκλειστικά και μόνο μέσα από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη που εκλέγεται χωρίς σταυρό.

Για τον κ. Ψαρρόπουλο, επίσης, η επιλογή του να μην ασχοληθεί με το β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης είναι στενάχωρη, και για την αυτοδιοίκηση, και για εμένα προσωπικά.
Από κει και πέρα γνωρίζετε ότι σε μια μάχη, όπου χρειαζόμαστε την ανιδιοτελή συστράτευση όλων, η άχαρη διαδικασία της επιλογής προσώπων που υποχρεωτικά γίνεται, προκαλεί και δυσαρέσκειες. Δεν αμφισβητώ ότι κι εγώ πιθανόν να έχω χειριστεί άλλα θέματα καλύτερα κι άλλα χειρότερα. Ως επικεφαλής, όμως, είμαι υποχρεωμένος να κάνω τις καλύτερες επιλογές. Επιλογές νίκης, που να πληρούν ταυτόχρονα χαρακτηριστικά αυτοδιοικητικά, τεχνοκρατικά, φρεσκάδα ιδεών και προτάσεων, όρεξη για δουλειά και όλα όσα προανέφερα.»

Πέρα όμως απ’ τα πρόσωπα, και φυσικά τον επικεφαλής μιας παράταξης, την ψυχή της, υπάρχουν και οι πολιτικές που σίγουρα επεξεργάζεστε με τους συνεργάτες σας, διαμορφώνοντας την πρόταση του συνδυασμού με την οποία απευθύνεστε στους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου. Σε μια περιφέρεια νησιωτική - κι έχετε εμπειρία για ό,τι ενώνει κι ό,τι διχάζει το ένα νησί με το άλλο - μπορεί να υπάρξει περιφερειακή συνείδηση, ίσως η βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν να εφαρμοστούν περιφερειακής εμβέλειας πολιτικές; Σε όλα τα επίπεδα;

«Οι λέξεις κλειδιά για τον “Αγώνα για τα νησιά μας” είναι “ομαδικότητα” και “συλλογικότητα”. Και όταν λέω συλλογικότητα, εννοώ άθροιση δυνάμεων και προσπαθειών και σε καμμία περίπτωση δεν εννοώ ισοπέδωση των νησιών μας. Κάθε νησί έχει τη δική του ιστορία, τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά και αυτά θα αναδείξουμε στον προγραμματισμό μας και θα προβάλουμε στην τουριστική προβολή. Χρειαζόμαστε μαζικότερη προσέγγιση των προβλημάτων μας, προκειμένου να πετυχαίνουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Είναι απαραίτητο να καλλιεργήσουμε περιφερειακή συνείδηση που θα μας ενώνει στα δύσκολα, θα δυναμώνει τη φωνή μας και ταυτόχρονα θα αναδεικνύει κάθε ξεχωριστό χαρακτηριστικό των νησιών μας.»

Νησιωτικό ισοδύναμο

Επτά βδομάδες πριν την κάλπη, ποιο ζήτημα ιεραρχείτε ως το μείζον και θα αναδείξετε στην προεκλογική σας πορεία; Συμμερίζεστε την άποψη ότι αυτές οι εκλογές αποτελούν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να αντιταχθεί κανείς στο μνημόνιο και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ή στις χωροταξικές επιλογές του «Καλλικράτη» ή δε θα ανοίξετε εσείς τέτοια θέματα;

«Διακηρύσσουμε τη νησιωτικότητά μας και δεσμευόμαστε στην άσκηση νησιωτικών πολιτικών, στοχεύοντας στην επίτευξη του νησιωτικού ισοδύναμου, για να έχουμε ίσες ευκαιρίες με την ηπειρωτική Ελλάδα και ισόρροπη ανάπτυξη όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Όσο για το μνημόνιο και τον “Καλλικράτη”, γνωρίζετε ότι τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου δε διστάζουμε να έρθουμε σε ρήξη με κάθε κυβερνητική ή ευρωπαϊκή πολιτική όταν η Περιφέρειά μας δεν ωφελείται από αυτή. Πιστεύουμε όλοι μας ότι τα ιστορικά και πανέμορφα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν εξαιρετικές δυνατότητες οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης. Μας ενώνει ένα κοινό όραμα: νησιά σύγχρονα, με υποδομές, ανάπτυξη και ευχαριστημένους πολίτες. Κι αυτό είναι δέσμευση ευθύνης.
Για εμάς, το μήνυμα των εκλογών είναι πρωτίστως αυτοδιοικητικό. Και δεν είμαι εγώ αυτός που θα επιβάλει στους συμπολίτες μας τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξει τον επόμενο αιρετό περιφερειάρχη. Ασφαλώς, υπάρχει μια γενικευμένη δυσαρέσκεια όσον αφορά στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Και πιστέψτε με, αυτή η δυσαρέσκεια διατρέχει οριζόντια όλους τους συμπολίτες μας. Τα θιγόμενα εισοδήματα δεν προέρχονται από το ένα ή το άλλο κόμμα. Αφορούν όλους μας.»

Τοπική κυβέρνηση

Ποια υπόσχεση δίνετε για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα της Περιφέρειας; Τι είστε διατεθειμένος να διεκδικήσετε και με τι μέσα;
«Σκοπός μας, μαζί με την επιδοκιμασία και τη θετική επιλογή των συμπολιτών μας στο συνδυασμό μας με το διαχρονικό τίτλο “Αγώνας για τα νησιά μας”, είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου του 2011 να είναι μια τοπική κυβέρνηση με παρουσία και λόγο στον εθνικό σχεδιασμό και στις ευρωπαϊκές περιφερειακές πολιτικές. Θα είμαστε εδώ για να ανοίγουμε δρόμους για τα νησιά μας και να δημιουργούμε εμείς την ατζέντα των θεμάτων, ιεραρχώντας και διεκδικώντας. Βάζουμε τον πήχη ψηλά και δε συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από ό,τι μας αξίζει.»

Θα κινηθείτε προεκλογικά στους γνωστούς σας ήπιους τόνους ή να περιμένουμε κι εκπλήξεις; Έχετε από τώρα το νου και στο δεύτερο γύρο και πώς σκέφτεστε να απευθυνθείτε στους ψηφοφόρους από άλλους χώρους;

«Γνωρίζετε ότι είμαι άνθρωπος ήπιων τόνων. Μιλάω με επιχειρήματα, με αληθινές κουβέντες και όχι με επίθετα, ενώ παράλληλα δε με ικανοποιεί το μέτριο. Η ηττοπάθεια δεν ταιριάζει και δεν αξίζει σε εμάς του νησιώτες του Βορείου Αιγαίου. Ο τόπος μας δεν είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, όπως κάποιοι θέλουν να πιστεύουν. Ο τόπος μας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από τη Ρόδο ή την Κρήτη. Ξέρουμε να διεκδικούμε. Ξέρουμε να κάνουμε τη φωνή μας να ακούγεται. Κι εγώ, αλλά και η ομάδα μας, είναι έτοιμη να “συγκρουστεί” και να ηγηθεί όλων των κοινωνικών αγώνων. Έχουμε μάτια και αυτιά ανοιχτά. Έχουμε πρωτίστως ανοιχτή καρδιά, αλλά και ανοιχτή πόρτα στους συμπολίτες μας των νησιών μας. Για εμάς η διοίκηση και η εποπτεία δεν ασκείται μέσα από κλειστά γραφεία, αλλά σε άμεση επαφή με τα προβλήματα και τους συμπολίτες μας που έρχονται αντιμέτωποι με αυτά. Βάζουμε, λοιπόν, τον πήχη ψηλά και με αυτό ως οδηγό προχωράμε στο δρόμο προς την 7η Νοεμβρίου.

Ο λόγος στους νησιώτες
»Σέβομαι όλους τους αντίπαλους συνδυασμούς. Και τους έχω ευχηθεί δημόσια, από την πρώτη κιόλας στιγμή, καλό αγώνα. Αυτό το οποίο δε θα ανεχθούμε, είναι επιθέσεις κάτω από τη ζώνη και ανέντιμες συμπεριφορές. Θα κρατήσουμε τον πολιτικό πολιτισμό, που μας ξεχωρίζει όλα αυτά τα χρόνια, μιλώντας πάντα και μόνο με επιχειρήματα.
Όσο για το δεύτερο γύρο, επιτρέψτε μου να μην είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα προκαταλάβει την έκβαση του αγώνα στις 7 Νοεμβρίου. Στις 7 Νοεμβρίου τον πρώτο λόγο θα έχουν οι νησιώτες συμπολίτες μας.

Όλα αυτά τα χρόνια, έχω μάθει ότι οι μάχες δε χαρίζονται, αλλά κερδίζονται με αγώνες. Κερδίζονται με δράσεις, με επιχειρήματα, με οράματα, με συνεχή διάλογο, με αγώνα, με ισότιμη και ειλικρινή σχέση με τους συμπολίτες μου. Με ανοιχτές πόρτες και συνεργασία. Στο πεζοδρόμιο δίνονται οι πραγματικές μάχες κι οι αληθινοί αγώνες. Γι’ αυτό και πολύ ταπεινά ζητώ ευθέως τη στήριξη από τους πολλούς νησιώτες συμπολίτες μας. Δεν είναι, λοιπόν, ώρα για κανέναν να προεξοφλεί εκλογικά αποτελέσματα. Είναι η ώρα της προσπάθειας με πάθος, όραμα και προοπτική. Προτεραιότητά μας είναι ο τόπος μας, για το μέλλον και τα παιδιά μας.»

Λίγο πριν την τελική ευθεία των εκλογών, ως άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, πώς εισπράξατε την πρακτική των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., να αποφασίσουν ποιους θα έχουν υποψηφίους, όχι αποκλειστικά με συγκεκριμένες πολιτικές προδιαγραφές αλλά βάσει των δημοσκοπήσεων; Προσωπικά συμβουλεύεστε δημοσκοπήσεις;
«Πιστεύω ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τα κριτήρια πρέπει να είναι αυτοδιοικητικά και να υπηρετούν πιστά τις αρχές τις αξιοσύνης και της ικανότητας. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, διαβάζω τις δημοσκοπήσεις ως φωτογραφίες της στιγμής. Είναι, όμως, έξω από τη δική μου πολιτική αντίληψη οι πρακτικές που θέλουν τις δημοσκοπήσεις να καθοδηγούν τις επιλογές μας.»

Άξιους και ικανότερους

Τι θα κριθεί στις πρώτες περιφερειακές εκλογές κατά την άποψή σας;

«Η διοικητική μεταρρύθμιση ήταν ζητούμενο τα τελευταία χρόνια, απ’ όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που μπορεί να ενώσει τις αναπτυξιακές δυνάμεις των νησιών μας και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις των νησιών μας είναι κοινά. Απαραίτητο, όμως, για να πετύχει το εγχείρημα αυτό, είναι η εξασφάλιση και απόδοση των απαραίτητων πόρων στο νέο αυτοδιοικητικό θεσμό. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει πράξη η δέσμευση για την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων από την κρατική διοίκηση και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για τη μετάβαση στους νέους θεσμούς.

Εκτός, όμως, από το τεχνικό μέρος, υπάρχει και το ουσιαστικό. Στις περιφερειακές εκλογές, για πρώτη φορά θα επιλέξουμε τους άξιους και τους ικανότερους για να μεταφέρουν, να διεκδικήσουν και να κερδίσουν για τα νησιά μας όσα μας αξίζουν. Ενωμένοι, με φωνή που ακούγεται, πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε για τον τόπο μας, για το μέλλον μας και πάνω απ’ όλα για τα παιδιά μας.»