Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Η καινοτομία στην πράξη στη Λήμνο από δύο μαθητές του Λυκείου Μύρινας

ΕΛΠΙΔΕΣ από τους «μικρούς»

Πηγή: Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
          Α. Σπυριδάκη

Δύο μαθητές από το Γενικό Λύκειο Μύρινας επινόησαν την επιχειρηματική ιδέα της δημιουργίας ηλεκτρονικού καταστήματος προώθησης των λημνιακών παραδοσιακών προϊόντων, συνέταξαν ένα επιχειρηματικό σχέδιο και συμμετείχαν μ’ αυτό στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν για μαθητές λυκείου («Επιχειρηματικότητα, εξωστρέφεια και νέες τεχνολογίες») του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το αποτέλεσμα δικαίωσε τους δύο μαθητές Κωνσταντίνο Κουντουρά και Νίκο Μονοκρούσο, καθώς κατάφεραν να κερδίσουν το δεύτερο βραβείο.

Η βράβευση έγινε στο 8ο Φοιτητικό Συνέδριο του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, την περασμένη Πέμπτη 12 Μαΐου. Οι μαθητές παρευρέθηκαν στο Συνέδριο και συμμετείχαν στο workshop με θέμα «Πληροφοριακά Συστήματα». Τα κριτήρια για την αξιολόγηση των εργασιών ήταν η καινοτομία και η βιωσιμότητα της ιδέας, ενώ το βραβείο για την καλύτερη εργασία ήταν ένα iPad.

Από όλη την Ελλάδα

Στο Διαγωνισμό συμμετείχαν 40 σχολεία από όλη την Ελλάδα, ενώ η εργασία των μαθητών της Λήμνου που πήρε το δεύτερο βραβείο, ξεχώρισε για την καινοτομία της και στους μαθητές δόθηκε η δυνατότητα να παρακολουθήσουν το Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας YES του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με υποτροφία που τους χορήγησε το Πανεπιστήμιο.

Οι δύο μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις από καθηγητές του Πανεπιστημίου και προσκεκλημένους επιχειρηματίες, να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες και business games (επιχειρηματικά παιχνίδια), εργαστηριακές ασκήσεις κ.λπ.. Το σημαντικότερο, όμως, της βράβευσης ήταν ότι ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γρηγόρης Πραστάκος, εκφράστηκε με πολύ θετικά σχόλια για την ιδέα των μαθητών και για την προσπάθειά τους «να δώσουν όραμα στον τόπο τους» σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία, ενώ από τους υπευθύνους του Συνεδρίου δόθηκε η υπόσχεση υλοποίησης της ιδέας αυτής το Σεπτέμβρη.

Γιατί ξεχώρισε

Τα στοιχεία, όμως, αυτά που έκαναν την εργασία των μαθητών να ξεχωρίσει και να βραβευτεί ήταν η καινοτομία καθώς και το ολοκληρωμένο σχέδιο για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος προώθησης λημνιακών προϊόντων. Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα της επιχείρησης οι πελάτες θα μπορούν να παραγγέλνουν τα προϊόντα, να πληροφορούνται για κάθε νέο προϊόν ή υπηρεσία, να γνωρίζουν παραδοσιακές συνταγές, να επικοινωνούν άμεσα και να λαμβάνουν ατομικές διατροφικές συμβουλές από επιστήμονες της υγείας, να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα ερευνών σχετικά με τη διατροφική αξία και τις ευεργετικές ιδιότητες των φυσικών προϊόντων.

Όπως ανέφεραν οι μαθητές, «όλες οι υπηρεσίες μας θα παρέχονται επίσης με τη βοήθεια μίας εφαρμογής για κινητά τρίτης γενιάς (π.χ. iphone, android phones), την οποία θα κατασκευάσουμε και θα παρέχουμε δωρεάν.».

Όσον αφορά στους λόγους που κάνουν ξεχωριστή την επιχείρηση, σύμφωνα με τους μαθητές: «Αυτό που ξεχωρίζει στην επιχείρησή μας είναι η άριστη ποιότητα των προϊόντων μας, τα οποία παράγονται, επεξεργάζονται και τυποποιούνται αποκλειστικά στο νησί. Στο μέλλον σκοπεύουμε να οργανώσουμε προγράμματα Εναλλακτικού Γαστρονομικού Τουρισμού σε συνεργασία με τουριστικά γραφεία, καταστήματα εστίασης και καταλύματα του νησιού, ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του τόπου μας.»

Όλες οι εργασίες των μαθητών του προγράμματος, το επιχειρηματικό σχέδιο που βραβεύτηκε και η συνολική παρουσίαση του προγράμματος έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Lemnos times εργασία» και στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://gym-myrin.les.sch.gr/.

Πρωτοπόρα δράση από τους μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου Μύρινας. Μαθητική λημνιά «επιχείρηση» που παράγει τουρσί κρίταμο

Μαθητικό δαιμόνιο

Οι μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου Μύρινας, στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας, έκαναν τη σκέψη τους δράση. Δημιούργησαν μια εικονική επιχείρηση που παράγει τουρσί από κρίταμα, με το όνομα: «Λημνίων Γεύσεις, τα κρίταμα».

Η ιδέα προέκυψε μετά από αναζήτηση για ένα προϊόν που να αφορά στη διατροφή, να είναι προϊόν της Λήμνου υψηλής διατροφικής αξίας και σπάνιο. Κάπως έτσι κατέληξαν στο κρίταμο.

Ας σημειωθεί ότι το πρόγραμμα περιελάμβανε παρακολούθηση διαλέξεων που γίνονταν όλο το χρόνο κάθε Τετάρτη στη Λήμνο, από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Όπως μας ανέφεραν οι ίδιοι οι μαθητές, στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα: «Γνώση για την Τροφή, Τροφή για Σκέψη, Σκέψη για Δράση», εμπνεύστηκαν από τους ομιλητές καθηγητές του Πανεπιστημίου που μίλησαν για καινοτόμες οικογενειακές ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων, για οράματα που έγιναν πραγματικότητα λόγω της καινοτόμου δημιουργικότητας. Κάπως έτσι κατέληξαν στο κρίταμο, «ένα από τα αρχαιότερα εδέσματα αυτής της γης. Φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Αλλά και για τη νοστιμιά του.».

Το «προϊόν»

«Εμείς κάναμε το τουρσί μας με τα πιο αγνά υλικά, με σεβασμό στη φύση και στον καταναλωτή. Το μαζέψαμε πολύ προσεκτικά από τις ακροθαλασσιές της Λήμνου, έτσι ώστε να μην ξεριζώνεται. Το βράσαμε για τρία λεπτά και το βάλαμε σε κρύο νερό. Κατόπιν κάναμε άλμη με τη συνταγή του αυγού που επιπλέει και το βάλαμε σε βαζάκια, με την άλμη και λίγο ξίδι. Ρίξαμε λίγο ελαιόλαδο και κλείσαμε τα βαζάκια. Τοποθετήσαμε την ετικέτα μας και καλή όρεξη!», λένε οι μαθητές συστήνοντας την προσπάθειά τους.

Οι μαθητές σκοπεύουν να δώσουν δωρεάν δείγματα του «προϊόντος» τους στις ταβέρνες του νησιού, για να το γνωρίσουν όλοι και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ηλεκτρονικών πωλήσεων μέσω μιας ιστοσελίδας. Σκοπός τους, να το ταξιδέψουν και στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και δείγματα θα σταλούν και σε γκουρμέ ελληνικά εστιατόρια σε μεσογειακές χώρες, όπως Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, όπου η γεύση του θα είναι πιο κοντά στις δικές τους, αλλά θα το τοποθετήσουν και στα ράφια καταστημάτων με βιολογικά προϊόντα.

Και εναλλακτικός τουρισμός

Σκέφτονται ακόμη να προτείνουν, μέσω της ιστοσελίδας τους, τη διαδικασία συλλογής του κρίταμου και της παραγωγής του τουρσιού σαν ένα τρόπο εναλλακτικού τουρισμού για τους επισκέπτες της Λήμνου. Όπως αναφέρουν οι μαθητές, «αντί κάποιος να αγοράζει έτοιμο το βαζάκι με το τουρσί, μπορεί να συμμετέχει σε όλη τη διαδικασία παρασκευής του, με ένα σχετικό αντίτιμο. Είμαστε σίγουροι ότι θα το χαρεί όπως κι εμείς. Γιατί τη χαρά τη φέρνει η δημιουργία. Μη μας ρωτήσετε τι θα κερδίσουμε και πόσα. Αφήστε μας λίγο να ονειρευτούμε. Το δικαιούμαστε.».

Την περασμένη Τετάρτη 11 Μαΐου το απόγευμα, στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα» στη Μύρινα, οι μαθητές παρουσίασαν το τουρσί τους στους καλεσμένους, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν με τη γεύση του, ενώ το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου βράβευσε τους μαθητές για την πρωτοβουλία αλλά και το ίδιο το προϊόν τους.