Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Νέο άλμα της ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο !!


Στα ύψη έχει εκτοξευτεί η ανεργία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία για το Φεβρουάριο του 2011. Συγκεκριμένα, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου το ποσοστό της ανεργίας εκτοξεύτηκε στο 11,9% από το 7,9% που ήταν το Φεβρουάριο του 2010. Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στα νησιά μας έχει καταγραφεί το Φεβρουάριο του 2008, όταν ήταν 6,6%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό το Φεβρουάριο του 2007, που είχε φτάσει το 16%, ενώ το Φεβρουάριο του 2010 ήταν στο 14,1%. Η απότομη πτώση του ποσοστού της ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο από το 2008 οφείλεται, πιθανότατα, σε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του άνεργου πληθυσμού.
 
Η άνοδος της ανεργίας κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από το 7,9 στο 11,9, ισοδυναμεί με αύξηση 50% των ανέργων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η εικόνα που παρουσιάζει η ανεργία στο Βόρειο Αιγαίο δεν είναι η χειρότερη δυνατή. Πρώτα από όλα γιατί ο πανελλαδικός μέσος όρος είναι κατά μέσο όρο τέσσερις μονάδες ψηλότερα, στο 15,9%.

Πολύ χειρότερη, δε, είναι η εικόνα που παρουσιάζει η εξέλιξη της ανεργίας στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το Φεβρουάριο του 2011 ένας στους τρεις οικονομικά ενεργούς κατοίκους ήταν άνεργος. Συγκεκριμένα, το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 32,7% από το 21,3% που ήταν το Φεβρουάριο του 2010 και το 17,3% που ήταν το Φεβρουάριο του 2009. Δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια, το ποσοστό της ανεργίας σχεδόν διπλασιάστηκε.

Συγκρίνοντας τα ποσοστά της ανεργίας του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, διαπιστώνουμε ότι στο Νότιο είναι υψηλότερο κατά 20,8 ποσοστιαίες μονάδες.


Διαφορές…


Εύλογο είναι το ερώτημα πού οφείλεται αυτή η μεγάλη διαφορά. Μια ματιά στις οικονομίες των δύο Περιφερειών δίνει την απάντηση. Στο Νότιο Αιγαίο, τόσο οι Κυκλάδες όσο και τα Δωδεκάνησα, έχουν προσανατολίσει την ανάπτυξή τους στον τουρισμό. Η πρωτογενής παραγωγή είναι περιορισμένη και ακόμη πιο μικρή είναι η δευτερογενής.

Στο Βόρειο Αιγαίο έχει μεγάλη ανάπτυξη ο πρωτογενής τομέας και δευτερευόντως ο τουρισμός. Τα πλήγματα της κρίσης στην αγροτική παραγωγή δεν είναι τόσο έντονα όσο είναι στον τουρισμό, γι’ αυτό και η ανεργία στο Βόρειο Αιγαίο δεν έχει ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Στη συγκράτηση της ανεργίας σε σχετικά χαμηλά επίπεδα κρίσιμο ρόλο παίζει και η ναυτιλία, είτε αφορά στις γραμμές εσωτερικού είτε είναι ποντοπόρος, μια και δίνει πολλές θέσεις εργασίας στους Βορειοαιγαιοπελαγίτες.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
          Ν. Μανάβης