Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Τοποθέτηση Θ. Βαλσαμίδη στην 1η Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Χωροταξίας, Περιβάλλοντος & Υποδομών

Πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 3 Μαΐου η 1η Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Χωροταξίας, Περιβάλλοντος &Υποδομών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Θέματα της συνεδρίασης ήταν η εκλογή Αντιπροέδρου της Επιτροπής σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 2 και 4 του άρθρου 164 του Ν. 3852/2010, καθώς και η ενημέρωση επί θεμάτων αρμοδιότητας της Επιτροπής.


Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλαος Μάρκου και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αντώνιος Γιαννάκης, Εμμανουήλ Κράκαρης, Νικόλαος Ελένης, Θεόδωρος Βαλσαμίδης, Αργυρώ Στεφανάκη και Ηλίας Γιαννίρης.

Βάση της σχετικής νομοθεσίας που προβλέπει την εκλογή Αντιπροέδρου από την Αντιπολίτευση, Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής εξελέγη ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεόδωρος Βαλσαμίδης της Παράταξης "Αγώνας για τα Νησιά μας", ο οποίος έλαβε 6 ψήφους ενώ υπήρξε και 1 λευκή ψήφος.

Στη συζήτηση υπήρξε διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών για τα θέματα αρμοδιότητας της Επιτροπής που θα πρέπει κατά προτεραιότητα να απασχολήσουν τις επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής.

Στην τοποθέτηση του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θ. Βαλσαμίδης μεταξύ άλλων τόνισε:

"Το έργο της Επιτροπής που κληθήκαμε να συμμετάσχουμε είναι πραγματικά πολύ σημαντικό μια και αφορά το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον στα νησιά μας, το οποίο αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Άποψη μου είναι ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά θέματα τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν την Επιτροπή και κατ' επέκταση το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ενδεικτικά να αναφέρω:

Α. Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα νησιά μας.

Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), ο οποίος θεσμοθετήθηκε το 2005, ανταποκρίθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στο θέμα των υποδομών που θα πρέπει να δημιουργηθούν καθώς και στο ζήτημα της παύσης και αποκατάστασης των χωματερών. Σήμερα όμως απαιτείται η επικαιροποίηση του προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στα θέματα της ανακύκλωσης των υλικών και να προσαρμοστεί στο νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Β. Η ολοκλήρωση του Προγράμματος για την Αποκατάσταση των ΧΑΔΑ στα νησιά μας.

Μέχρι τέλος του χρόνου είχαν βγει όλες οι αποφάσεις για την παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ στα νησιά μας, σίγουρα αυτό είχαμε κάνει ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για τη Λέσβο. Πρέπει όμως με βάση την προβλεπόμενη νομοθεσία οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας να ελέγξουν αν όντως έχει παύσει η λειτουργία τους και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αποκατάσταση τους. Επισημαίνω ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ανταποκριθούμε ως χώρα στο ζήτημα αυτό, διαφορετικά ο κίνδυνος για την επιβολή αυστηρών προστίμων είναι ορατός.

Γ. Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός ανά νησί και για το σύνολο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η βάση της ανάπτυξης για κάθε νησί και για την Περιφέρεια συνολικά είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου διαθέτει Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού από το 2003, το οποίο όμως θα πρέπει σήμερα να επικαιροποιηθεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που έχει φέρει ο Εθνικός Σχεδιασμός σε μια σειρά από τομείς όπως η Ενέργεια κλπ.

Επιπλέον, θα πρέπει να παρακολουθήσουμε την πορεία υλοποίησης των μελετών ΣΧΟΟΑΠ που έχουν χρηματοδοτηθεί σε αρκετούς τέως Δήμους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για ποιές περιοχές δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη, καθώς και πως αυτά θα ενοποιηθούν ανά νησί προκειμένου να οργανώσουν την οικιστική ανάπτυξη με γνώμονα τις ανάγκες των κατοίκων και τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Δ. Η προστασία των περιοχών NATURA

Το Βόρειο Αιγαίο διαθέτει σημαντικό αριθμό περιοχών NATURA. Για την προστασία καθεμίας από τις περιοχές αυτές απαιτείται να εκπονηθούν Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (Ε.Π.Μ.), στο πλαίσιο των οποίων διατυπώνονται οι προτάσεις και τα μέτρα προστασίας και διαχείρισης των περιοχών NATURA, καθώς και η σκοπιμότητα των μέτρων αυτών.

Δυστυχώς, στο Βόρειο Αιγαίο μέχρι σήμερα δεν έχει εκπονηθεί καμία Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις περιοχές NATURA. Μόνο για την περιοχή του Κόλπου Καλλονής είχε ξεκινήσει η εκπόνηση της Ε.Π.Μ. τα προηγούμενα χρόνια, η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε.

Συνεπώς, το πρώτο και βασικότερο βήμα για την προστασία των περιοχών είναι η χρηματοδότηση των Ε.Π.Μ. για όλες τις περιοχές NATURA στο Βόρειο Αιγαίο."