Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ειδική Συνεδρίαση για την αγροτική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ζητά η Παράταξη "Αγώνας για τα Νησιά μας"


Με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου η Περιφερειακή Παράταξη "Αγώνας για τα Νησιά μας" ζητά να πραγματοποιηθεί ειδική θεματική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου για την αγροτική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στην οποία να κληθούν να συμμετάσχουν και όλοι οι αρμόδιοι φορείς.  

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

κ. Πρόεδρε
Ο αγροτικός τομέας αποτελεί βασικό μοχλό για την στήριξη της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης στα νησιά μας. Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί νέοι άνθρωποι στα νησιά μας έχουν ασχοληθεί τόσο με τη γεωργία, όσο και με την κτηνοτροφία, βρίσκοντας με τον τρόπο αυτό διέξοδο στο πρόβλημα της ανεργίας.

Τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας τα τελευταία χρόνια συνεχώς μεγαλώνουν, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές με τους φυσικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς. Σήμερα, η υφιστάμενη οικονομική κατάσταση και η βαθιά ύφεση, έχουν πλήξει ακόμη περισσότερο την αγροτική δραστηριότητα με αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 7,1%, σύμφωνα με πρόσφατα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σ’ αυτή τη συγκυρία κρίνεται επιβεβλημένο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να αναλάβει την πρωτοβουλία για την καταγραφή και επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας. Η αιρετή πλέον Περιφέρεια έχει την ευθύνη αλλά και την ευκαιρία να σχεδιάσει τρόπους για την αξιοποίηση, προώθηση και προβολή των τοπικών αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας συνολικά και του κάθε νησιού χωριστά. Ο αγροτικός τομέας στα νησιά μας έχει και μέλλον και προοπτική αρκεί να στηριχθεί με συγκροτημένο σχέδιο η υφιστάμενη αγροτική δραστηριότητα στα νησιά μας όπως η ελαιοκομία, η κτηνοτροφία, η αμπελουργία, τα εσπεριδοειδή, η μαστίχα, η αλιεία, η ιχθυοκαλλιέργειες κλπ.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να συζητηθούν και οι αλλαγές που προτείνονται στο Νομοσχέδιο που προωθείται προς ψήφιση στο Νομοσχέδιο για την εξυγίανση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και τα προβλεπόμενα για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Με βάση τα παραπάνω, παρακαλούμε να προγραμματίσετε ειδική θεματική συνεδρίαση για την αγροτική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στην οποία να κληθούν να συμμετάσχουν και όλοι οι αρμόδιοι φορείς.

Με τιμή

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
της Παράταξης «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»

Παύλος Βογιατζής
Επικεφαλής

Βαλσαμίδης Θεόδωρος, Γόμου – Πρωτογεράκη Καλλιόπη,
Καλλονιάτης Παναγιώτης, Τζιμής Ευστράτιος, Σάρακας Δημήτρης,
Βρουλής Παντελής, Κάρμαντζης Σταμάτης, Μαλαφής Γιάννης
Κωνσταντινίδης Πολυκράτης, Πανούσος Αρτέμης