Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Έως και 200% οι αυξήσεις στα αντοποδοτικά τέλη στο Δήμο Λέσβου !!



Με διαρροές από την πλειοψηφία ψηφίστηκε η εισήγηση για αύξηση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Αναλυτικά ο Πίνακας με τα Ανταποδοτικά Τέλη Φωτισμού & Καθαριότητας και οι αυξήσεις ανά Οικισμό:


Ο Δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος και ο κορμός της «Λαϊκής Ενότητας», στήριξαν με τις τοποθετήσεις τους την εισήγηση, σε μια προσπάθεια να αποδείξουν ότι η καταψήφιση της στην Οικονομική Επιτροπή ήταν συγκυριακό γεγονός. Οι διαρροές προήλθαν από την Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Ταξιαρχούλα Πνακά, η οποία είχε έντονη αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Χρήστο Κορδώνη, και με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Απόστολο Πατέστο. Αμέσως μετά η κ. Πνακά αποχώρησε από την συνεδρίαση. Και ο δημοτικός σύμβουλος από τον Πολιχνίτο, Στρατής Αλεξίου καταψήφισε την εισήγηση και ζήτησε να γίνει περιστολή εξόδων ώστε οι αυξήσεις που θα απαιτηθούν, να είναι μικρότερες.

Στην έναρξη της συνεδρίασης είχαν αποχωρήσει οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων Πατερέλλη, Χατζηκομνηνού και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επειδή δεν έγινε δεκτό το αίτημα τους να προταχθεί η συζήτηση του θέματος αυτού. Η απόφαση για αύξηση των δημοτικών τελών, λήφθηκε με 23 ψήφους υπέρ και δυο κατά. Πρόκειται για μια οριακή πλειοψηφία με την έννοια ότι για να ισχύσει η απόφαση, έπρεπε να ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή από 23 συμβούλους.

Και αυτοκριτική από τον Α. Πατέστο

Αίσθηση προκάλεσε η αυτοκριτική διάθεση του Αντιδημάρχου Απόστολου Πατέστου, ο οποίος είπε ότι ήταν λάθος η τακτική που ακολουθούνταν από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές (της Μυτιλήνης και των άλλων Δήμων) να προχωρούν είτε σε μικρές είτε σε μηδενικές αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών. Διότι έτσι δημιουργούσαν μεγάλα ελλείμματα και χρέη, που τώρα έχουν σωρευθεί και ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Με τις αυξήσεις που προτείνονται, ο Δήμος επιδιώκει να αυξήσει τα έσοδα του κατά 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Το ποσό αυτό θεωρείται αρκετό για να ισοσκελιστούν τα έσοδα και τα έξοδα. Με εξορθολογισμό των εξόδων, η Δημοτική Αρχή θα επιδιώξει να εξοικονομήσει πόρους, για να μειώσει σταδιακά τα χρέη που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Η αποπληρωμή των χρεών εκτιμάται ότι θα γίνει σε βάθος τριών χρόνων.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ