Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Υποβολή προτάσεων για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ των έργων Πηγή - Λάμπου Μύλοι, Παράκαμψη Κεραμειών και κατασκευή Κόμβου στην Βόρεια Παράκαμψη


Την υποβολή προτάσεων για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ των έργων για τη βελτίωση των επαρχιακών οδών Λάμπου Μύλοι - Πηγή, Παράκαμψη Κεραμειών - Καρίνης και η κατασκευή κόμβου της Βόρειας Παράκαμψης Μυτιλήνης στην περιοχή της Επάνω Σκάλας στη Λέσβο, στο πλαίσιο της πρόσκλησης αριθ. 61 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου προτείνει η Παράταξη "Αγώνας για τα Νησιά μας" με επιστολή που έστειλε προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και ζητά το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

κ. Πρόεδρε
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου ολοκλήρωσε τα τελευταία χρόνια σειρά μελετών για τη βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου στο νησί της Λέσβου, στο οποίο έχουν καταγραφεί σημαντικά προβλήματα και απαιτείται εδώ και πολλά χρόνια να υλοποιηθούν παρεμβάσεις για τη βελτίωση του.

Δυστυχώς πέρυσι παρότι κατατέθηκαν πολλές προτάσεις για τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων επαρχιακής οδοποιίας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013», η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενέκρινε την ένταξη μόνο 2 έργων, την κατασκευή της Παράκαμψης Άγρας και τη Βελτίωση κατά τμήματα της Επαρχιακής Οδού προς Γέρα και Πλωμάρι, ενώ απέρριψε τις υπόλοιπες προτάσεις λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων.

Στις 30 Μαρτίου 2011 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, εξασφαλίζοντας αντίστοιχους πόρους, εξέδωσε την αριθ. 61 Πρόσκληση στην οποία δίνεται η δυνατότητα ένταξης νέων έργων κατασκευής - βελτίωσης του επαρχιακού οδικού δικτύου συνολικού Π/Υ 12.600.000 ευρώ. Με βάση τη δυνατότητα αυτή προτείνουμε και θα πρέπει κατά προτεραιότητα να προταθούν από την Περιφέρεια προς ένταξη τα εξής έργα:

• «Βελτίωση τμήματος Πηγή – Λάμπου Μύλοι της 9ης Επαρχιακής Οδού». Ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο που θα συνδέσει την κεντρική Λέσβο με τον οδικό άξονα Μυτιλήνη – Θερμή – Μανταμάδος. Πρόκειται για ένα οδικό τμήμα συνολικού μήκους 4 χιλ. περίπου, το οποίο παραμένει σήμερα ακόμη χωματόδρομος ενώ πολλές φορές το χειμώνα δεν είναι δυνατή η προσπέλαση του. Αποτελεί κατά τη γνώμη μας πρώτη προτεραιότητα.

• «Βελτίωση κατά τμήματα 4ης Επαρχιακής Οδού από διακλάδωση 36ης Εθνικής Οδού μέχρι Καρίνη». Με το έργο αυτό θα κατασκευαστεί η παράκαμψη του Οικισμού Κεραμειά και της Καρίνης και θα βελτιωθεί σημαντικά η πρόσβαση προς την Αγιάσο και τον Πολιχνίτο.

• «Κατασκευή κόμβου της Βόρειας Παράκαμψης Μυτιλήνης στην περιοχή της Επάνω Σκάλας». Το έργο θα ολοκληρώσει το έργο της Βόρειας Παράκαμψης, το οποίο έχει βοηθήσει σημαντικά στην αποσυμφόρηση της πόλης της Μυτιλήνης, ενώ θα συμβάλλει στην ασφαλή πρόσβαση προς την οδό.

Η χρηματοδότηση και των 3 παραπάνω έργων θα μπορούσε να εξασφαλιστεί στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης.

Παράλληλα θα πρέπει να εξεταστούν τρόποι για την εξασφάλιση πόρων για την υλοποίηση και άλλων σημαντικών έργων για τη βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου στα νησιά μας, αξιοποιώντας μελέτες που βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, όπως οι επαρχιακοί οδοί Μεγαλοχώρι – Αγιάσος και Αμπελικό – Σταυρός που σήμερα είναι ακόμη χωματόδρομοι.

κ. Πρόεδρε
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος και της αναπτυξιακής σημασίας των παρεμβάσεων για τον τόπο μας, παρακαλώ να εισάγεται το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να ληφθεί σχετική απόφαση.

Με τιμή

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
της Παράταξης «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»

Παύλος Βογιατζής
Επικεφαλής

Βαλσαμίδης Θεόδωρος
Γόμου – Πρωτογεράκη Καλλιόπη
Καλλονιάτης Παναγιώτης
Τζιμής Ευστράτιος