Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Ο Αν. Σαμαράς στη Λέσβο (ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ)

Για την τωρινή κρίση, το υψηλό χρέος, τα υψηλά ελλείμματα δεν ευθύνεται ένα κόμμα. Ευθύνονται όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν. Ακόμα κι εκείνα που εν κυβέρνησαν. Που πίεζαν συνεχώς για ακόμα περισσότερες κοινωνικές παροχές με δανεικά . Για ακόμα μεγαλύτερη υπονόμευση της ανταγωνιστικότητας μας

Στη Λέσβο βρίσκεται από χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο προγραμματισμένης περιοδείας στο νησί μας.

Χρέος, η χάραξη του δρόμου προς το αδιέξοδο

Ο Αν. Σαμαράς έφθασε στο αεροδρόμιο Οδ. Ελύτης στις 2:30 το μεσημέρι μαζί με συνεργάτες του και γνωστά στελέχη του κόμματος. Μεταξύ άλλων τον συνόδευαν οι: Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λυκουρέτζος γραμματέας του κόμματος, Χρ. Σταϊκούρας τομεάρχης Οικονομικών, Μάξιμος Χαρακόπουλος γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού, Βασίλης Μιχαλολιάκος υπεύθυνος στον τομέα της Αυτοδιοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας, Γιάννης Λουλουδάκης κ.α.
Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας υποδέχθηκαν ο βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο βουλευτής Χίου Κώστας Μουσουρούλης, ο Νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής, οι πρόεδροι των ΤΕΔΚ Λέσβου και Χίου Σωτήρης Ζαμτράκης και Γιάννης Μαλαφής, οι δήμαρχοι Ευεργέτουλα, Πλωμαρίου, Μύρινας και Ατσικής, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Γιαννέλλης, οι αντινομάρχες Χάρης Γραμμός και Θεόδωρος Βαλσαμίδης, οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ Βορείου Αιγαίου κ.α.
Ο Αν. Σαμαράς αμέσως μετά την άφιξή του μετέβη στο ξενοδοχείο «Elysion» για να ξεκουραστεί, ενώ το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία του, με θέμα «Στρατηγική Ελπίδας για την έξοδο από την κρίση».
Αρχικά ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στα λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν την χώρα στην δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Παράλληλα έκανε αυτοκριτική. Μίλησε και για τα λάθη του δικού του κόμματος και των προκατόχων του και όχι μόνο: « Γι αυτά όλα, δεν ευθύνεται ένα κόμμα. Ευθύνονται όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν. Ακόμα κι εκείνα που εν κυβέρνησαν. Που πίεζαν συνεχώς για ακόμα περισσότερες κοινωνικές παροχές με δανεικά . Για ακόμα μεγαλύτερη υπονόμευση της ανταγωνιστικότητας μας».
Αναφερόμενος στο Οικονομικό Σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, τονίσε ότι το κόμμα του δέχεται κάποια από τα μέτρα που λαμβάνονται ήδη, αλλά - όπως είπε - όχι τέτοιας έντασης και μόνον εφ όσον συμπληρωθούν ταυτόχρονα με άλλου τύπου μέτρα που εξουδετερώνουν την ύφεση και τονώνουν την αγορά.
«Το 1/3 του ελλείμματος του 2009 οφείλεται στην ύφεση, ενώ τα 2/3 αυτού, είναι το διαρθρωτικό έλλειμμα.
Τα μέτρα που ήδη ελήφθησαν με το Μνημόνιο εκτιμάται ότι θα μειώσουν το
διαρθρωτικό έλλειμμα κατά 5,5, % μέσα στο 2010 και επιπλέον 1,1% με την
επέκτασή τους το 2011. Σύνολο 6,6%, όσο σχεδόν το διαρθρωτικό μας έλλειμμα. Δεν χρειάζονται άλλα τέτοιου είδους δημοσιονομικά μέτρα περιοριστικής πολιτικής.

Από την άλλη πλευρά, όμως, για να εκμηδενίσουμε το κυκλικό έλλειμμα
χρειαζόμαστε αντισταθμιστικά μέτρα ύψους 7,2 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ. Κι αυτά είναι που «λείπουν» σήμερα από το μείγμα.

Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε μηδενίσει το σύνολο του ελλείμματος σε δύο χρόνια, όχι σε τέσσερα, χωρίς πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, χωρίς δυσβάστακτη ύφεση, χωρίς έκρηξη ανεργίας και χωρίς να ξεφύγει το χρέος (στη διετία) πάνω από το 120%.

Αν σήμερα άρχιζε να εφαρμόζεται η στρατηγική που προτείνουμε, θα μπορούσαμε να βγούμε από τους όρους της στήριξης του Μνημονίου στα μέσα του 2012».
Ως αντισταθμιστικά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, ο Αντ. Σαμαράς πρότεινε στην ομιλία του:

Ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους (που συμπεριλαμβάνει ΔΟΥ, Ασφαλιστικά Ταμεία, Πολεοδομίες, Νομαρχίες) από φυσικά και νομικά πρόσωπα με μόνο κριτήριο ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

Συμψηφισμός οφειλών, από και προς το Δημόσιο, μέσω συστήματος Μηνιαίας Εκκαθάρισης οφειλών.

Εσωτερικές μετατάξεις στο Δημόσιο, για την αξιοποίηση υφιστάμενου
ανθρώπινου δυναμικού σε υπηρεσίες που υπάρχει ανάγκη.

Αναδιάρθρωση του ΟΣΕ

Προσωποποιημένη κοστολόγηση των Δημοσίων Νοσοκομείων ανά ασθενή, ώστε να υπάρξει προϋπόθεση διαφάνειας.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα λεγόμενα «επανορθωτικά μέτρα», τα οποία θα βοηθήσουν μεν τη χώρα να βγει από την κρίση συντομότερα, όμως δεν θα επιβαρύνουν περαιτέρω τους πολίτες.

Αυτά είναι:
- Μέτρα που επανορθώνουν μεγάλες αδικίες ή αστοχίες από τις περικοπές που ήδη έγιναν.
- Περικοπές που εξουδετερώνουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα,
ώστε να μη μεγαλώσει το έλλειμμα.
- Αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Αξιοποίηση, εξήγησε, δεν σημαίνει «εκποίηση». Δεν σημαίνει «να πουλήσουμε ασημικά». Δεν σημαίνει να «βγάλουμε στο σφυρί», μνημεία, ή χώρους που συνδέονται με την ιστορία μας ή με την εθνική μας ασφάλεια.

«Αξιοποιώ» σημαίνει δίνω αξία σε κάποιο περιουσιακό στοιχείο, που ως
τώρα παραμένει ανενεργό ή απαξιώνεται.

Μόνο η ακίνητη περιουσία των Δημόσιων Νοσοκομείων και των εποπτευόμενων φορέων της Πρόνοιας, φτάνει τα 2490 ακίνητα. Η αντικειμενική αξία των εμπορεύσιμων από αυτά ακινήτων, υπολογίζεται στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι αυτή τη στιγμή δεν αποδίδουν τίποτα.

Πέρα απ αυτά υπάρχει ασφαλώς και η ΚΕΔ, η Κτηματική Εταιρεία του
Δημοσίου, που έχει στον έλεγχό της ακίνητα συνολικής αντικειμενικής
αξίας που εκτιμάται στα 272 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ας μην υπολογίσουμε τα κληροδοτήματα Νομικών Προσώπων του Δημοσίου. Κι απ όλα αυτά το Δημόσιο δεν εισπράττει ουσιαστικά τίποτα.

Είμαστε κυριολεκτικά μια πάμπλουτη χώρα. Που, όμως, είναι υπερχρεωμένη και λυγίζει κάτω από το βάρος εξυπηρέτησης του χρέους της.

Αν δώσουμε για εκμετάλλευση ένα μικρό μέρος όλων αυτών των ακινήτων, με μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης, leasing ή ΣΔΙΤ, μπορούμε να φτάσουμε σε έσοδα μέχρι και 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο Αντ. Σαμαράς κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι ξέρει να «μοιράζει» και να «μαζεύει». «Ξέρει να μοιράζει υποσχέσεις ανέφικτες και να μαζεύει «φόρους», να επιβάλει θυσίες μάταιες, αλλά δεν ξέρει να παράγει. Δεν είχε το θάρρος να πάρει ως κυβέρνηση πέντε μέτρα και τελικά αναγκάστηκε από τα πράγματα να πάρει πενήντα μέτρα, πολύ πιο επώδυνα, με το Μνημόνιο».

Επισήμανε ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι μέτρα που βελτιώνουν το ψυχολογικό κλίμα και υποκινούν την ανάπτυξη.

Τα σημαντικότερα από τα άμεσα αναπτυξιακά μέτρα, είναι:

Η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς κατασκευαστές, προμηθευτές νοσοκομείων, οι επιστροφές φόρων προς τις επιχειρήσεις, ιδίως τις εξαγωγικές, καθώς και οι επιχορηγήσεις του αναπτυξιακού νόμου.

Ο Αν. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην περιφερειακή ανάπτυξη, και αφού εκθείασε το έργο του Π. Βογιατζή, ευχήθηκε: «Ο Π. Βογιατζής είναι ένας άνθρωπος που αξίζει. Ελπίδα μας είναι να είναι εκείνος ο πρώτος Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου», μετά την διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.

Έργο από τη Ν. Α. Λέσβου

Στην ομιλία του ο Νομάρχης Π. Βογιατζής, αφού καλωσόρισε τον Α. Σαμαρά στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο που εκτέλεσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου κατά την διάρκεια της θητείας του και συγκεκριμένα για το τι υλοποιήθηκε μέσω του ΓΚΠΣ, ποια λιμενικά έργα, έργα οδοποιϊας , προστασίας του περιβάλλοντας, υποδομών κλπ.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του, ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με στελέχη του κόμματος σε γνωστό καφέ της πόλης.

Σήμερα το πρόγραμμα του προέδρου περιλαμβάνει συναντήσεις με το Νομάρχη Λέσβου, στελέχη του πρώτου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παραγωγικούς φορείς.
Θ ακολουθήσει βόλτα στην αγορά της Μυτιλήνης, ενώ το επίσημο μέρος της επίσκεψής του θα κλείσει με περιοδεία στο Δήμο Καλλονής.