Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
01/07/2010
Με την προειδοποίηση ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο, καταλήγει ο νομάρχης Λέσβου σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών για το έργο του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Εκπαίδευσης Βρίσας. Τέσσερις μήνες τώρα, οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα ο πρύτανης, Δημοσθένης Ασημακόπουλος, «σφυρίζουν κλέφτικα» στις προτροπές και τις οχλήσεις της νομαρχίας να ενδιαφερθούν για το Κέντρο, δημιουργώντας μια αδιέξοδη κατάσταση για το ήδη δύο φορές δημοπρατημένο έργο. Απ’ την πλευρά της νομαρχίας, τίθεται και ζήτημα προάσπισης της αξιοπρέπειας του φορέα που επιφυλάσσεται να αναλάβει δράση για να ξεκινήσει η κατασκευή του Κέντρου.
Η πρώτη «ταφόπλακα» στην προσπάθεια ανέγερσης του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Εκπαίδευσης Βρίσας μπήκε το Μάιο του 2007, όταν στις τότε πρυτανικές εκλογές το Γιώργο Μπαμπινιώτη διαδέχθηκε ο Χρήστος Κίττας, που απ’ την πρώτη στιγμή δεν έκρυψε τις προθέσεις του για το έργο. Τουναντίον, μάλιστα, άφησε να χαθεί ανεκμετάλλευτη η δυνατότητα άμεσης έναρξής του, δυνατότητα που απέρρεε απ’ την ένταξη του έργου στο Γ΄ Κ.Π.Σ. και τη δημοπράτησή του. Οι νέες τότε πρυτανικές αρχές αρνήθηκαν να ακολουθήσουν το σχεδιασμό των προηγουμένων και έτσι το Κέντρο μπήκε σε έναν καινούργιο κύκλο περιπετειών.
Νέα αρχή
Με συστηματική προσπάθεια απ’ τη νομαρχία και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πιέστηκε το Πανεπιστήμιο και μέσω κοινής προγραμματικής σύμβασης των τριών φορέων -Νοέμβριος του 2007- «απηλλάγη» απ’ το Κέντρο, το οποίο και «φόρτωσε» σε ό,τι αφορά στην υλοποίησή του στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου, που ευπρόσδεκτα -και κάτι παραπάνω- το «υιοθέτησε». Έτσι επικαιροποιήθηκαν μελέτες, επαναδημοπρατήθηκε το έργο και μάλιστα αναδείχθηκε και εργολάβος τον Αύγουστο του 2009. Όμως το Γ΄ Κ.Π.Σ. είχε τελειώσει και προκειμένου να συμβασιοποιηθεί το έργο, θα έπρεπε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Μεσολάβησαν οι εκλογές, η αλλαγή κυβέρνησης, η καθυστέρηση διορισμού γενικής γραμματέα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, κι έτσι, μόλις στις αρχές του 2010 εξετάστηκε απ’ τη διαχειριστική αρχή το αίτημα του φορέα υλοποίησης, της νομαρχίας Λέσβου. Η διαχειριστική αρχή δε, ζήτησε με έγγραφο της Σοφίας Θεολογίτου συμπληρωματικά στοιχεία ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ένταξης. Η απάντηση με τα στοιχεία που ζητούνταν δόθηκε απ’ τη νομαρχία, όμως η Περιφέρεια με νέο έγγραφο, στις 31 Μαρτίου 2010, επανήλθε τονίζοντας πως η απάντηση και τα αιτούμενα στοιχεία πρέπει να υποβληθούν απ’ τον κύριο του έργου, δηλαδή το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πίσω απ’ τους τύπους και τις διαδικασίες, το διακύβευμα όπως φάνηκε εξ αρχής για την Περιφέρεια ήταν το εάν εκτός των τοπικών παραγόντων επιθυμεί και το Πανεπιστήμιο Αθηνών την υλοποίηση του Κέντρου της Βρίσας. Αν δεν το θέλει το Πανεπιστήμιο, ενδεχομένως η άποψη της Περιφέρειας να είναι πως πρέπει να επανεξεταστεί η σκοπιμότητά του.
Έτσι η νομαρχία τρεις μήνες τώρα πιέζει το Πανεπιστήμιο να επαναλάβει τη θέση που τα όργανά του, εδώ και δέκα χρόνια περίπου, έχουν σε όλα τα επίπεδα αποφασίσει, να δημιουργηθεί δηλαδή το πρώτο εκτός Αθηνών παράρτημα του ιστορικού ιδρύματος, στη Λέσβο.
Σημειωτέον ότι στο μεταξύ, απ’ το Δεκέμβριο του 2009, άλλαξε ο πρύτανης του ιδρύματος κι ανέλαβε καθήκοντα ο μέχρι τότε αντιπρύτανης Δημοσθένης Ασημακόπουλος, που θεωρείτο και ο μεγαλύτερος πολέμιος του έργου.
Θέμα και αξιοπρέπειας
Επειδή ο χρόνος κυλά και μέχρι να αναλάβουν οι νέες πρυτανικές αρχές το Σεπτέμβριο θα έχει χαθεί ακόμη ένα κρίσιμο διάστημα, ο Παύλος Βογιατζής έστειλε μια σκληρή επιστολή στον κ. Ασημακόπουλο, όπου μετά τη διαπίστωση πως «μέχρι σήμερα, δυστυχώς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν έχει υποβάλει κανένα συμπληρωματικό στοιχείο προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η απόρριψη της πρότασης για την ένταξη του έργου και η ματαίωση του έργου», αναφέρει ότι πρέπει να αποστείλει άμεσα ό,τι έχει ζητηθεί απ’ την Περιφέρεια.
Ο κ. Βογιατζής επικαλείται ενισχυτικά του αιτήματός του την αναπτυξιακή σημασία που έχει η κατασκευή του έργου για το νησί της Λέσβου, τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί τα τελευταία τουλάχιστον 12 χρόνια από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την υλοποίηση του έργου και του Προεδρικού Διατάγματος 379/2002 (ΦΕΚ Α΄ 331/27-12-2002), που προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου, τις υποχρεώσεις που απορρέουν απ’ την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημίου Αθηνών και Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τους πόρους που έχει διαθέσει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για την ολοκλήρωση των μελετών, καθώς και του ανθρώπινου δυναμικού που έχει διαθέσει για να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να γίνει πράξη το όραμα για την υλοποίηση του έργου, τους πόρους που έχει διαθέσει ήδη η Πολιτεία για την αγορά των οικοπέδων για την ανέγερση του Κέντρου και των οικοπέδων που έχουν δωρεάν παραχωρήσει κάτοικοι της περιοχής, ενώ τέλος θυμίζει πως το έργο έχει δημοπρατηθεί από τις 29 Ιουλίου 2009 και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού έχει ήδη κατακυρωθεί από τις 21 Αυγούστου 2009 και συνεπώς, με βάση το νόμο, έχουν αναληφθεί ευθύνες απέναντι στην ανάδοχο εταιρεία.
«Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθείτε άμεσα, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου επιφυλάσσεται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου αφενός να εξασφαλίσει την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου, αφετέρου να προασπίσει την αξιοπρέπειά της», δηλώνει ο κ. Βογιατζής.