Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010
Πάει το όνειρο… (ΕΜΠΡΟΣ)
Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
Ταφόπλακα στο για δεύτερη φορά δημοπρατημένο έργο του Κέντρου Έρευνας Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Βρίσας έβαλε η απόφαση της Περιφέρειας να απορρίψει το αίτημα ένταξης και χρηματοδότησής του απ’ το ΕΣΠΑ. Καθοριστικός παράγων στην όλη εξέλιξη ήταν η «αδιαφορία» του κυρίου του έργου, Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ στο πλαίσιο αυτής της αδιαφορίας «καλλιεργήθηκε» μια σειρά από αιτιάσεις περί της σκοπιμότητας της όλης παρέμβασης. Έτσι, θέματα που είχαν κριθεί πολλάκις σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο ξαναμπήκαν ξαφνικά στη ζυγαριά, που ήδη έγερνε κατά του έργου, μια και οι πολέμιοι της προσπάθειας να κατασκευαστεί ένα παράρτημα του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Λέσβο - το πρώτο εκτός τειχών - ήταν σαφώς περισσότεροι των φίλων.
«Εμείς κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε απ’ την πλευρά μας ό,τι προσπάθεια χρειάζεται, ό,τι το καλύτερο για να γίνει επιτέλους το έργο, αφού το θεωρούμε ως απαραίτητο και εξόχως αναπτυξιακό, όχι μόνο για τη Βρίσα και την ευρύτερη περιοχή του Πολιχνίτου, αλλά για όλη τη Λέσβο», δήλωσε ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής.
Η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, που απέρριψε το αίτημα ένταξης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 - 2013, τόνισε πως το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν ανταποκρίθηκε στα όσα είχε ζητήσει η διαχειριστική αρχή κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της πρότασης ένταξης του Κέντρου. «Περιμέναμε», ανέφερε η κ. Θεολογίτου, «πολύ περισσότερο απ’ τον ένα μήνα που είχε αρχικά τεθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν εκκρεμότητες, τα πάρα πολλά κενά που υπήρχαν σε σχέση με την ωριμότητα του έργου. Περιμέναμε τρεις μήνες δίχως να πάρουμε τις απαντήσεις που έπρεπε να δοθούν, οπότε για μια σειρά από λόγους, που αναφέρονται λεπτομερώς στην απορριπτική απόφαση, δεν υπάρχουν τα περιθώρια να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης.»
Ποια… σκοπιμότητα;
Της απόφασης της κ. Θεολογίτου προηγήθηκε απάντηση του πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημοσθένη Ασημακόπουλου, στον κ. Βογιατζή και σε επιστολή που του είχε απευθύνει ζητώντας να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση απ’ την πλευρά του Πανεπιστημίου στα όσα έχει ζητήσει η διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Η ανάγνωση και μόνο της απάντησης του κ. Ασημακόπουλου προοιωνίζεται την απόφαση της κ. Θεολογίτου, αφού παρ’ ότι ευθέως υποστηρίζει το έργο εμμέσως ο πρύτανης του Καποδιστριακού απορρίπτει μετά βδελυγμίας ότι η πρυτανική αρχή του Γιώργου Μπαμπινιώτη το είχε ξεκινήσει και δρομολογήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες - και δίχως διαδικαστικά να εμπλέκεται, αφού οι αποφάσεις για την ανάγκη κατασκευής του έργου υφίστανται μία πενταετία τώρα -, ζήτημα σκοπιμότητας για την κατασκευή του τέθηκε το προηγούμενο διάστημα και απ’ το γραφείο του γενικού γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας και καθηγητή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αχιλλέα Μητσού.
Απ’ την άλλη πλευρά, με προσωπική του επιστολή προς τον κ. Ασημακόπουλο, ο πρόεδρος της Γραμματείας Φίλων του Κέντρου, καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακίνδυνος Κελεπερτζής, έκανε μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξει τις εξελίξεις.
«Παρακαλώ», έγραφε την προηγούμενη Παρασκευή 2 Ιουλίου στην επιστολή του ο κ. Κελεπερτζής, απευθυνόμενος στον πρύτανη, «να μην υπάρξει κίνδυνος απόρριψης της πρότασης για την ένταξη του έργου και ματαίωσης αυτού. Θα είναι ένα βαρύ πλήγμα για την ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής της Λέσβου και μία οπισθοδρόμηση της επιστημονικής εξέλιξης όπως έχει περιγραφεί στη σκοπιμότητα του έργου. Το έργο το θέλουν οι κάτοικοι της Λέσβου, το θέλει και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Για το λόγο αυτό και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου διά του νομάρχη Π. Βογιατζή υιοθέτησε την υλοποίησή του.»
Λύεται η σύμβαση
«Επειδή», καταλήγει ο κ. Κελεπερτζής, «μου εκφράστηκε από τους τοπικούς φορείς της Λέσβου που ενδιαφέρονται και αγωνίστηκαν για το έργο αυτό, ότι θεωρείσθε ο μεγαλύτερος πολέμιος του έργου αυτού, εγώ γνωρίζοντας το επίπεδο των σοφών επιστημονικών γνώσεων και λοιπών προσόντων σας καθώς και το ήθος και το χαρακτήρα σας, τους διαβεβαιώ ότι θα πράξετε τα δέοντα για να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του.»
Τρεις μέρες μετά, η Περιφέρεια απέρριπτε το αίτημα ένταξης, σηματοδοτώντας το αρνητικό ρεκόρ - το μοναδικό για τα τοπικά δεδομένα - το έργο να έχει δημοπρατηθεί δύο φορές, να έχει αναδειχθεί ανάδοχος και να μην κατασκευάζεται.
Σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα της σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ νομαρχίας Λέσβου, Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ το 2007, με σκοπό την κατασκευή του Κέντρου, που θυμίζουμε δημοπρατήθηκε πέρυσι τέτοιες μέρες και θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται απ’ τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2009.Αποστολή με Email Εκτύπωση