Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Οδικοί άξονες, λιμάνια, αεροδρόμια (ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ)

Του Στέφανου Πνευματικού
Στην επιστημονική συνάντηση εργασίας με τίτλο «Ανάγκες της νήσου Λέσβου σε κύρια έργα συγκοινωνιακής διασύνδεσης: Οδικοί άξονες, λιμένες, αεροδρόμια», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, επισημάνθηκαν οι ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών, η ανάγκη για κατασκευή έργων υποδομών στα νησιά.

«Προτεραιότητα για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι η κατασκευή του λιμένα Σιγρίου, ο οποίος θα αποτελέσει τη Δυτική Πύλη του νησιού, η αναβάθμιση του αερολιμένα Μυτιλήνης και έργα για τη βελτίωση των βασικών οδικών αξόνων του νησιού», σύμφωνα με το Νομάρχη Π. Βογιατζή, σημειώνοντας ότι για την υλοποίηση των σημαντικών αυτών έργων απαιτείται η διάθεση επιπλέον πόρων.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ε. και το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και τον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής Ε.Μ.Π.

Στην επιστημονική αυτή συνάντηση παρίστατο ο Αντινομάρχης Λέσβου Θ. Βαλσαμίδης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Ν. Γιακαλής, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Λέσβου, ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Λέσβου Π. Αντωνίου, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Σ. Ζαμτράκης, οι οποίοι μίλησαν για τη σημασία της συγκεκριμένης συνάντησης.
Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Β. Αιγαίου μίλησε για τη Λέσβο, τονίζοντας ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας, με σημαντική γεωγραφική θέση. Τόνισε ότι το οδικό δίκτυο μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά και αποτελεσματικά, προσφέροντας άνεση και ασφάλεια στους κατοίκους του νησιού, αλλά και στους τουρίστες. Τόνισε τις μεγάλες δυνατότητες που έχει ο τόπος προκειμένου να αναπτυχθεί, αρκεί να δημιουργηθούν οργανωμένα σχέδια που ν αναδεικνύουν τους τουριστικούς πόρους.
Στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Ν. Γιακαλής υπογράμμισε την ύπαρξη δυνατοτήτων για να επιτευχθούν οι στόχοι και έκανε λόγο για πολλά έργα που έχουν υλοποιηθεί την τελευταία δεκαετία.

Ο Νομάρχης Π. Βογιατζής τόνισε πως ένα έργο για να ολοκληρωθεί και να υλοποιηθεί σωστά χρειάζεται αρκετό χρόνο.

«Πέραν της προτεραιότητας κατασκευής του λιμένα Σιγρίου, της αναβάθμισης του αερολιμένα Μυτιλήνης, αναγκαία είναι και έργα για τη βελτίωση των βασικών οδικών αξόνων του νησιού όπως του οδικού δικτύου προς το Πλωμάρι, οι άξονες Καλλονή - Πέτρα και Καλλονή - Σίγρι, η παράκαμψη της Θερμής και η βελτίωση της οδού προς Μανταμάδο, η παράκαμψη της Άγρας και ο δρόμος Λάμπου Μύλοι - Πηγή. Απαιτείται, όμως, η διάθεση επιπλέον πόρων για την υλοποίηση των σημαντικών αυτών έργων».

Ο Καθηγητής και Πρύτανης του Ε.Μ.Π. Κ. Μουτζούρης, τόνισε: «Με το πέρασμα του χρόνου, η Λέσβος έχει σημειώσει πρόοδο σε πολλούς τομείς», δεν παρέλειψε δε ν αναφερθεί στην ανάγκη υλοποίησης του λιμανιού στο Σίγρι, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το λιμάνι της Μυτιλήνης, αλλά και στην ανάγκη βελτίωσης του οδικού άξονα σε πολλά σημεία του νησιού.

Ο λόγος πέρασε στον Αντινομάρχη Λέσβου, που με τη σειρά του αναφέρθηκε στις υποδομές συγκοινωνιών στο νησί. Τόνισε πως είναι σημαντικό να αναβαθμιστούν τα αλιευτικά καταφύγια, ενώ παρουσίασε αναλυτικά μελέτες που έχουν κατατεθεί, ή που είναι υπό συζήτηση, σχετικά με τον οδικό άξονα σε όλο το νησί. Τα προβλήματα που υπάρχουν στο Αεροδρόμιο, δεν είναι αμελητέα, επισήμανε ότι πρέπει να διευρυνθεί η πίστα του, αλλά και να βρεθούν χώροι στάθμευσης, ώστε να αποφεύγεται το κυκλοφοριακό πρόβλημα πέριξ της περιοχής του. Χαρακτήρισε δε, αναγκαία τη βελτίωση του επαρχιακού δικτύου, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του νησιού.

Ακολούθησε ο Μ. Κομβούτης, Πολιτικός Μηχανικός. Ο λόγος του επικεντρώθηκε στα προβλήματα του λιμανιού στο Σίγρι, που βρίσκεται μακριά από το πληθυσμιακό κέντρο βάρους αλλά και του λιμανιού της Μυτιλήνης, που αντιμετωπίζει σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα σε καθημερινή βάση.

Ο Τ. Ιορδάνης, Δρ. Μηχανικός και Πρόεδρος του Συνδέσμου «Πιττακός ο Μυτιληναίος» μίλησε για την αναγκαιότητα δημιουργίας νέου Διεθνούς Αερολιμένα Λέσβου, για την κατάσταση του Αεροδρομίου σήμερα, ενώ παρατήρησε, πως σε σχέση με τα Δωδεκάνησα που ο πληθυσμός αυξάνεται, στη Λέσβο παρατηρείται μείωση τα τελευταία χρόνια. Έκανε δε, λόγο και για τον τουρισμό, τονίζοντας πως στις μέρες μας είναι απαραίτητο να βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη.

Ο Α. Σταθόπουλος, Καθηγητής του Ε.Μ.Π. στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, μίλησε για τη γεωγραφική θέση του νησιού. «Το γεγονός ότι είναι απομακρυσμένο, είναι δεδομένο». Στην ομιλία του παρουσίασε κάποιες πιθανές λύσεις για τη δημιουργία νέου Αεροδρομίου σε ορισμένες περιοχές της Λέσβου, ενώ δεν παρέλειψε ν αναφερθεί στα προβλήματα των λιμανιών της Μυτιλήνης και του Σιγρίου.
Τέλος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Ε.Μ.Π. στον Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής Μ. Καρλαύτης, τόνισε, πως τα έργα υποδομής δημιουργούν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός τόπου, αλλά και ότι δυστυχώς οι κατασκευές καθυστερούν πολύ να υλοποιηθούν για διάφορους λόγους.

Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη των πολιτών να μετακινούνται. Υποστήριξε δε, πως στη Λέσβο τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται κυρίως τους μήνες του καλοκαιριού και οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό σε πρόσκρουση σε αντικείμενο ή σε εκτροπή από το δρόμο.
Η Επιστημονική Συνάντηση έκλεισε με συζήτηση που συντόνισε ο Ι. Γκόλιας, καθηγητής του Ε.Μ.Π. και Πρόεδρος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π., όπου ακούστηκαν σχόλια και απόψεις από τους παριστάμενους.