Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
16/07/2010
Σταματημένη απ’ το 2005 παραμένει η μελέτη του οδικού άξονα Θερμής - Μανταμάδου, αφού όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε η απαιτούμενη πολιτική βούληση να διατεθούν τα χρήματα για την ολοκλήρωσή της. Έτσι η μελέτη που θα αντιμετωπίσει τη σύνδεση όλου του βορειοανατολικού τμήματος του νησιού, αναζητά περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ για να ολοκληρωθεί. Την παρούσα περίοδο θεωρείται πως υπάρχει «χρυσή ευκαιρία» να προταθεί η χρηματοδότηση της μελέτης στο υπουργείο Οικονομίας, μια και ο φορέας έχει ζητήσει προτάσεις για τις μελέτες που πρέπει άμεσα να εκπονηθούν. Το ποιες θα είναι αυτές οι μελέτες θα αποφασιστεί από επιτροπή που συγκροτεί άμεσα η περιφερειάρχης, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, τα οποία και έχει θέσει το υπουργείο Οικονομίας που μάλλον φείδεται να διαθέσει εθνικούς πόρους σε ό,τι δε θα φέρει σύντομα τους ανάλογους κοινοτικούς.
Πριν λίγες μέρες το αίτημα για τη χρηματοδότηση της μελέτης έθεσε εγγράφως προς τη γενική γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, ο δήμαρχος Θερμής, Δημήτρης Καμενής, ενώ ανάλογη πρόταση έχει περιληφθεί και στο «πακέτο» μελετών που υπέβαλε για όλους τους τομείς έργων η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου.
Βοήθεια και Σηφουνάκη
«Πιστεύουμε ότι θα έχετε ενημερωθεί για τη στασιμότητα επί πολλά έτη της μελέτης για τη βελτίωση της επαρχιακής οδού Θερμής - Μανταμάδου», επισημαίνει στο έγγραφό του προς τη Σοφία Θεολογίτου ο κ. Καμενής, θυμίζοντας πως αυτός ο δρόμος που εξυπηρετεί το ανατολικό και βόρειο μέρος του νησιού παρουσιάζει εξαιρετικά αυξημένη κίνηση, αφού οδηγεί σε προσκυνήματα και σε τουριστικές περιοχές. «Στο πρόσφατο παρελθόν», συνεχίζει ο κ. Καμενής, «υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και του νυν υφυπουργού Νίκου Σηφουνάκη, με διαρκείς πιέσεις και ερωτήσεις για την πορεία εξέλιξης της μελέτης, χωρίς δυστυχώς να υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.»
Ο κ. Καμενής κοινοποιεί και στον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων το ίδιο αίτημα, απευθύνοντας στον κ. Σηφουνάκη παράκληση «να συμβάλει ενεργά στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της μελέτης, εξασφαλίζοντας ενδεχομένως την ανάλογη χρηματοδότηση».
Ακόμη 560.000 ευρώ
Για τη μελέτη βελτίωσης της επαρχιακής οδού Θερμής - Μανταμάδου, όπως μας ενημέρωσε ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, είχε διατεθεί αρχικά πίστωση της τάξης των 320.000 ευρώ. Η μελέτη έχει σταματήσει στο στάδιο της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από το 2005 λόγω έλλειψης πόρων, ενώ για την ολοκλήρωσή της, όπως φαίνεται και στην πρόταση της νομαρχίας προς την Περιφέρεια για τη χρηματοδότηση μελετών, απαιτούνται πρόσθετες πιστώσεις της τάξης των 560.000 ευρώ.
Είναι αξιοσημείωτο πως επί κυβέρνησης Ν.Δ. ο βουλευτής τότε του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης είχε κατ’ επανάληψη και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου παρέμβει, ζητώντας να υπάρξει αυτή η χρηματοδότηση. «Ο δρόμος Θερμής - Μανταμάδου στη Λέσβο αποτελεί τμήμα της 73ης Εθνικής Οδού Κρατήγου - Μυτιλήνης - Θερμής - Μανταμάδου, συνδέει τα πολεοδομικά συγκροτήματα των δήμων Θερμής και Μανταμάδου, η δε κατασκευή του θα συντελέσει στην ανάπτυξη της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού και στην ασφαλή κυκλοφορία των κατοίκων του νησιού και των χιλιάδων επισκεπτών της περιοχής, με την αποφυγή θανατηφόρων ατυχημάτων που συμβαίνουν τελευταία», ανέφερε ο κ. Σηφουνάκης σε ερώτησή του το Φεβρουάριο του 2009 προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ τον Ιούνιο πέρυσι, με νεώτερη ερώτησή του, ο κ. Σηφουνάκης ρωτούσε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ αν προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου εγκρίνοντας τη σχετική πρόσθετη πίστωση για την ολοκλήρωση της μελέτης του οδικού άξονα Θερμής - Μανταμάδου.
«Θα αξιολογηθεί»
Τις επόμενες ημέρες η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα συγκροτήσει επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει όλα τα αιτήματα για μελέτες που έχουν συγκεντρωθεί απ’ τους φορείς των τριών νομών, προκειμένου - όπως εξήγησε η κ. Θεολογίτου - να διαπιστωθεί ποιες απ’ αυτές πληρούν τα κριτήρια που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τη χρηματοδότησή τους από εθνικούς πόρους.
Ένα απ’ τα κριτήρια αυτά, όπως ανέφερε η κ. Θεολογίτου, αφορά στο πόσο γρήγορα θα υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης των εθνικών πόρων που θα διατεθούν για κάθε μελέτη, το πόσο γρήγορα δηλαδή θα είναι έτοιμο το αντίστοιχο έργο προς ένταξη.
Με αυτά τα «τεχνοκρατικά» δεδομένα είναι αμφίβολο αν θα ιεραρχηθεί απ’ την επιτροπή ως πρώτης προτεραιότητας η διάθεση 560.000 ευρώ από εθνικούς πόρους για την ολοκλήρωση της μελέτης Θερμής - Μανταμάδου. Εκτός αν υπάρξει πλέον η πολιτική βούληση, ελλείψει της οποίας όλα τα προηγούμενα χρόνια, και παρά τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν, η μελέτη έμεινε στάσιμη.