Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Εγκατάσταση Βενετσάνου (ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ)

- Η δέσμευση των τυροκόμων ότι θα χρηματοδοτούσαν και θα ολοκλήρωναν την επένδυση, αθετήθηκε, με αποτέλεσμα τη σημερινή εξέλιξη.
- Η εγκατάσταση κλείνει με προθεσμία ενός μήνα προκειμένου να γίνει η επεξεργασία του υπόλοιπου τυρόγαλου που υπάρχει σ αυτή και να αποκατασταθεί το περιβάλλον που έχει μετατραπεί σε βούρκο.

Λουκέτο στην ημιτελή μονάδα

Λουκέτο βάζει τις επόμενες ημέρες η εγκατάσταση Βενετσάνου που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Σκαλοχωρίου κοντά στον παραπόταμο «Κάτω Πέτρα». Ως γνωστόν, η εγκατάσταση αυτή, σχεδιάστηκε και λειτούργησε με σκοπό να συγκεντρώνει και να επεξεργάζεται τα λύματα των τυροκομείων, ώστε αυτά να μην φεύγουν ανεξέλεγκτα σε διάφορες περιοχές και επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Δυστυχώς, όμως, το φιλόδοξο εγχείρημα δεν λειτούργησε ποτέ, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη μονάδα μια ολόκληρη σεζόν να λειτουργεί ημιτελώς και αντί να επιλύει το πρόβλημα της επεξεργασίας των λυμάτων, να δημιουργεί η ίδια πρόβλημα.

Ολόκληρο το χειμώνα και την άνοιξη, η εγκατάσταση Βενετσάνου συγκέντρωνε το τυρόγαλο από τα τυροκομεία της περιοχής, όμως λόγω του ότι δεν ήταν ολοκληρωμένη τεχνικά, μέρος των λυμάτων έπεφτε στον παραπόταμο της Κάτω Πέτρας με τις γνωστές σε όλους συνέπειες.

Οι κάτοικοι της περιοχής και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Δρυς», έκαναν καθημερινά αναφορές στις αρμόδιες υπηρεσίες για την κατάσταση που επικρατεί, ζητώντας να τηρηθεί η νομιμότητα.

Ο «Δ» είχε αναφερθεί σε πολλά ρεπορτάζ του στο θέμα, καταγράφοντας τόσο την κατάσταση που επικρατεί στον παραπόταμο «Κάτω Πέτρα», όσο και τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Μάλιστα, για τη σωστή λειτουργία και την αδειοδότηση της εγκατάστασης, είχαν πραγματοποιηθεί συσκέψεις στη Νομαρχία με τη συμμετοχή του αρμόδιου αντινομάρχη Θ. Βαλσαμίδη, τους τυροκόμους, τον Τ. Βενετσάνο, τους συνεργάτες του και τα μέλη του περιβαλλοντικού συλλόγου της περιοχής. Τα συμπεράσματα, όμως και οι αποφάσεις αυτών των συσκέψεων δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στην πράξη.

ΔΕΝ ΤΗΡΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
Η τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση αυτή ήταν στις 27 Απριλίου, όταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου, έδωσε προθεσμία 45 ημερών προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αδειοδότησης και η εγκατάσταση. Μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει και έτσι η εγκατάσταση κλείνει, με προθεσμία ενός μήνα, προκειμένου να επεξεργαστεί το υπόλοιπο του τυρόγαλου που υπάρχει σ αυτή και την υποχρέωση να αποκαταστήσει το περιβάλλον.

ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΒΟΥΡΚΟΣ
Ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «ο Δρυς» Γ. Κόνσουλας, δηλώνει απογοητευμένος από τα όσα συνέβησαν τη φετινή περίοδο και τη νέα επιβάρυνση που δέχθηκε το οικοσύστημα της «Κάτω Πέτρας».

«Δυστυχώς και φέτος όλοι έκαναν τη δουλειά τους με τον καλύτερο τρόπο. Από την πλευρά τους, οι τυροκόμοι κράτησαν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες τους απέδωσαν τεράστια κέρδη. Αν έδιναν, έστω και το 1 εκατοστό των κερδών τους σε εγκαταστάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, σίγουρα αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα. Σήμερα, όμως, η «Κάτω Πέτρα» είναι σε απαράδεκτη κατάσταση. Βρωμάει υπερβολικά, σε σημείο που δεν μπορεί να σταθεί άνθρωπος. Ένα οικοσύστημα ζωντανό και καταπράσινο έχει μετατραπεί σε βούρκο γεμάτο φίδια και κουνούπια. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι το σημείο αυτό είναι πολύ κοντά στις πηγές και τον υδροφόρο ορίζοντα, απ όπου υδρεύονται η Βατούσα και το Σκαλοχώρι.

Κατά την εκτίμησή μας το πρόβλημα της διάθεσης του τυρόγαλου δεν πρόκειται να επιλυθεί ποτέ, αν δεν βρεθούν σοβαροί επιχειρηματίες να επενδύσουν σ αυτό και να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο εργοστάσιο».

ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ

Απογοητευμένος από τις εξελίξεις δηλώνει και ο μελετητής Χρ. Μανδηλάς, ο οποίος θεωρεί ότι ο ίδιος μαζί με τον Τ. Βενετσάνο και τον Γ. Κατζανό που ανέλαβαν στις πλάτες τους τη λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας τυρόγαλου, βρέθηκαν εκτεθειμένοι στα μάτια της τοπικής κοινωνίας.

«Δυστυχώς, αναλάβαμε τη λειτουργία μιας μονάδας, η οποία ήταν ημιτελής. Είναι φυσικό, λοιπόν, μια τέτοια εγκατάσταση να μην μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα και ούτε φυσικά να επιτελέσει άριστα το ρόλο, για τον οποίο έχει σχεδιαστεί. Πράγματι, από ένα σημείο και μετά η μονάδα του Βενετσάνου, δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις τεράστιες ποσότητες τυρόγαλου που έπρεπε να επεξεργαστεί. Οι τυροκόμοι είχαν υποσχεθεί ότι θα χρηματοδοτούσαν και θα ολοκλήρωναν την επένδυση, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Οι κάτοικοι έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, αφού σήμερα η κατάσταση στην «Κάτω Πέτρα» είναι αποπνικτική κυρίως από τις οσμές και όχι από λύματα, αφού πλέον δεν πέφτουν στον παραπόταμο.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Το πρόβλημα με την αδειοδότηση δεν είναι να καταθέσουμε τα χαρτιά, αλλά να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Πολύ φοβάμαι ότι η εγκατάσταση δεν θα προλάβει να αδειοδοτηθεί και να ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο που ξεκινά η νέα τυροκομική περίοδος και έτσι θα παραμείνει κλειστή.

Εμείς, ως ομάδα και συνεργάτες του Τ. Βενετσάνου, δώσαμε αυτή την προσωρινή λύση για τη σεζόν που πέρασε και μπορεί να μην επιλύσαμε το πρόβλημα σε όλη του τη διάσταση, δώσαμε, όμως, μια κατεύθυνση. Οι τυροκόμοι έκαναν μια χαρά τη δουλειά τους το χειμώνα, πολύ φοβάμαι όμως, ότι αν θέλουν να ξαναλειτουργήσει η μονάδα τη νέα σεζόν, θα πρέπει να φροντίσουν για τη χρηματοδότησή της».

Μ. Χατζηγεωργίου