Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010
Ψηφιακός… νομός Λέσβου (ΕΜΠΡΟΣ)
Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
16/06/2010
Ένα διαφορετικό ταξίδι στα νησιά του νομού Λέσβου εγγυάται η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση σε ντόπιους και επισκέπτες, που μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που δίνουν στους χρήστες τους οι νέες τεχνολογίες, για να μετακινηθούν προς τα νησιά ή για να μάθουν ό,τι αφορά στη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Με τη βοήθεια των υπηρεσιών ευρυζωνικότητας, οι οποίες εξασφαλίζουν γρήγορες ταχύτητες, αλλά και με επιλεγμένες εφαρμογές πληροφόρησης, μέσω του διαδικτύου ή και μέσω του κινητού, όποιος θέλει μπορεί να γνωρίσει τα νησιά πριν καν έρθει σε αυτά. Μπορεί να έρθει σε επαφή με τον ψηφιακό νομό Λέσβου, απλά πληκτρολογώντας στον υπολογιστή του http://travelplan.lesvos.gr ή http://mobile.lesvos.gr/.
Χθες το πρωί, ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής και ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης παρουσίασαν το έργο «Προώθηση Υπηρεσιών Ευρυζωνικότητας με τη Χρήση Εφαρμογών Πληροφόρησης και Ενημέρωσης Τουριστών και Πολιτών στο Ν. Λέσβου», το οποίο υλοποιήθηκε απ’ τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με την επίβλεψη του Τμήματος Πληροφορικής και χρηματοδότηση απ’ το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» κι έχει ήδη δοθεί προς χρήση.
Σκοπός του έργου ήταν η προβολή του νομού, αλλά και η εξυπηρέτηση ντόπιων κι επισκεπτών. Κι αυτό επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη ενός συστήματος υπηρεσιών που φτάνουν στους πολίτες με υψηλές ταχύτητες. Οι υπηρεσίες αυτές αξιοποιούν πληροφορίες από τους γεωγραφικούς χάρτες που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου και έτσι το σύστημα αναδεικνύει τις ομορφιές του νομού, παρέχοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να εντοπίζει τα σημεία ενδιαφέροντός του και πολύ γρήγορα να αποκτά σημαντικές πληροφορίες για αυτά.
«Με τον όρο ευρυζωνικότητα», όπως εξήγησε ο κ. Βαλσαμίδης, «εννοούμε ένα σύγχρονο και καινοτόμο περιβάλλον, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα για εύκολη και γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο.» Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου, όπως συνέχισε ο αντινομάρχης, αξιοποιώντας τη δυνατότητα για τη χρηματοδότηση έργων για την προώθηση της ευρυζωνικότητας στα νησιά από υπόλοιπα κονδύλια του Γ΄ Κ.Π.Σ., υπέβαλε πρόταση στις αρχές του 2009 και εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 270.000 ευρώ.
Δωρεάν σερφάρισμα
Το έργο προχώρησε κατ’ αρχάς στην εγκατάσταση της διαδικτυακής υποδομής (WiFi hot spots) σε τέσσερα σημεία του νομού (στο κεντρικό κτήριο της νομαρχίας, στο Κέντρο Τεχνών Μήθυμνας, στο δημαρχείο Μύρινας και στο Σχολείο του Αγίου Ευστρατίου). Στα σημεία αυτά παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες, ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης, για τον ίδιο σκοπό, της υφιστάμενης δικτυακής υποδομής του δήμου Γέρας και του δήμου Καλλονής. Ακόμα, η σχεδίαση του συστήματος διασφαλίζει την επεκτασιμότητά του, ώστε να είναι δυνατή η μελλοντική εγκατάσταση επιπλέον WiFi hot spots και σε άλλες περιοχές του νομού, καθώς και η χρήση του συστήματος από WiFi hot spots που θα τοποθετηθούν στα πλαίσια άλλων έργων.
Πέραν όμως του δωρεάν σερφαρίσματος, αναπτύχθηκε ένα σύστημα υπηρεσιών μέσα από δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, που αξιοποιεί την πληροφορία από τους γεωγραφικούς χάρτες, παρέχοντας στον επισκέπτη μια σειρά από εφαρμογές.
Πληροφορίες στο… πιάτο
Το σύστημα παρέχει πληροφορίες δρομολογίων για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ, τα πλοία και τα αεροπλάνα. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να βρίσκει πλήρως τη διαδρομή που επιθυμεί να ακολουθήσει μέσα στο νομό, να εντοπίζει τα σημεία ενδιαφέροντος της διαδρομής, να τυπώνει τους χάρτες και να φτάνει στο νομό από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Ως σημεία ενδιαφέροντος θεωρούνται τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής (π.χ. μουσεία, ιστορικά αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι), περιοχές φυσικού κάλλους (κόλπος Καλλονής, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου, απολιθωμένο δάσος κ.λπ.), αλλά και σημαντικές μορφές εναλλακτικού τουρισμού και ψυχαγωγίας που προσφέρει ο νομός (π.χ. ιαματικές πηγές, παραλίες, ξενοδοχεία). Οι υπηρεσίες προσφέρονται μέσω του διαδικτύου και μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου.
Πρωτότυπο έργο
Όπως εξήγησαν οι κύριοι Βογιατζής και Βαλσαμίδης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, το έργο στοχεύει:
- στη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών που αφορούν στις μετακινήσεις των επισκεπτών και των μόνιμων κατοίκων του νομού,
- στην προβολή της πολιτιστικής και τουριστικής κληρονομιάς και των σημείων ενδιαφέροντος του νομού,
- στην αύξηση της τουριστικής κίνησης του νομού μέσω της παρουσίασης των τρόπων μετακίνησης των επισκεπτών του,
- στην προβολή, μέσω της πύλης, των Μ.Μ.Μ. (Μέσων Μαζικής Μεταφοράς) τουριστικού ενδιαφέροντος του νομού,
- στην προώθηση ευρυζωνικών υπηρεσιών και εφαρμογών με χρήση δικτύων υψηλών ταχυτήτων (WiFi hot spots).
Ο κ. Βαλσαμίδης ανέφερε πως αντίστοιχες προσπάθειες για την προώθηση της ευρυζωνικότητας έγιναν από αρκετούς φορείς στην Ελλάδα, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η δική μας προσπάθεια είναι πρωτότυπη, αφού όλα τα σημεία ενδιαφέροντος καταγράφηκαν στη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άι-Στράτη στο πλαίσιο του έργου, με τις γεωγραφικές τους συντεταγμένες. Η γνώμη μου είναι ότι πρόκειται για την καλύτερη προσπάθεια.»
Ο αντινομάρχης ευχαρίστησε τα στελέχη του Τμήματος Πληροφορικής της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα την προϊσταμένη Μάρι Σβιντερικού, μηχανικό Η/Υ, και τη Σόφη Σβιντερικού, ηλεκτρολόγο μηχανικό και μηχανικό Η/Υ.
Παραδείγματα…
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, δόθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς οι χρήστες μπορούν μέσω του διαδικτύου να έχουν πρόσβαση στα «σημεία ενδιαφέροντος», αλλά και άλλα σημεία που μπορεί να ενδιαφέρουν άμεσα τον επισκέπτη και αφορούν στην παραμονή και τη μετακίνησή του πάνω στο νομό, όπως ξενοδοχεία, τράπεζες, φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, στάσεις λεωφορείων κ.ά.. Η εύρεση των σημείων ενδιαφέροντος μπορεί να γίνει με κλικ πάνω στο χάρτη, πατώντας το σύνδεσμο «Κοντινά Σημεία Ενδιαφέροντος», βάσει κατηγορίας (π.χ. «Πολιτισμός») και υποκατηγορίας (π.χ. «Μουσείο») και βάσει στοιχείων του σημείου (όνομα, διεύθυνση). Τα σημεία εμφανίζονται σε γεωγραφικό χάρτη αλλά και σε λίστα. Πατώντας πάνω στο σημείο ενδιαφέροντος, στο χάρτη ή στη λίστα, εμφανίζονται οι αναλυτικές λεπτομέρειές του, όπως στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνα, website, e-mail κ.λπ.), καθώς και φωτογραφίες του (αν είναι διαθέσιμες).
Ανάλογα με τον ίδιο τρόπο αναζήτησης και εμφάνισης της Μητρόπολης Μυτιλήνης - το παράδειγμα που δόθηκε - ο χρήστης του διαδικτύου ή του κινητού τηλεφώνου μπορεί να βρει όλες τις πληροφορίες για τα δρομολόγια με πλοία, αεροπλάνα, δημοτική, αστική και υπεραστική συγκοινωνία ή όποια άλλη πληροφορία τον ενδιαφέρει. Η νομαρχία για την παρουσίαση-ενημέρωση για το έργο εκτύπωσε και ενημερωτικό σχετικό φυλλάδιο.
Αυτό που θα πρέπει να διασφαλιστεί, είναι η διαρκής επικαιροποίηση των στοιχείων, αφού ειδικά σε ό,τι αφορά στα δρομολόγια τα δεδομένα πολύ συχνά διαφοροποιούνται.