Τρίτη 29 Ιουνίου 2010
Συντήρηση του οδικού δικτύου στη Λήμνο (ΕΜΠΡΟΣ)
Βελτιώσεις, αποκαταστάσεις και εν γένει τη συντήρηση μεγάλων οδικών τμημάτων της Λήμνου περιλαμβάνει το έργο «Συντήρηση οδικού δικτύου Λήμνου», του οποίου η δημοπράτηση εγκρίθηκε την Παρασκευή απ’ την αρμόδια νομαρχιακή επιτροπή. Το έργο, προϋπολογισμού 600.000 εντάχθηκε το έτος 2009 και χρηματοδοτείται από πιστώσεις της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου.
Η μελέτη του έργου εκπονήθηκε από το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του επαρχείου Λήμνου και στο πλαίσιο υλοποίησής του αναμένεται να εκτελεστούν εργασίες συντήρησης του επαρχιακού δικτύου με αποκατάσταση των ζημιών σε σημεία όπου ο ασφαλτοτάπητας έχει υποστεί φθορές, εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των τάφρων και των οχετών παροχέτευσης των υδάτων παραπλεύρως της οδού, εργασίες κατασκευής τοίχων αντιστήριξης των πρανών της οδού σε τμήματα που απαιτείται, καθώς και επεκτάσεις γεφυριών, κοιτοστρώσεις - τσιμεντοστρώσεις για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων, καθαρισμοί, κλαδέματα δέντρων και θάμνων, αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού κ.λπ..
Οι εργασίες προβλέπεται να εκτελεστούν σε τμήματα των οδών: Μύρινα - Κάσπακας, Μύρινα - Σαρδές (αφετηρία διασταύρωση Κορνού), Μύρινα - Κοντιάς (αφετηρία Θάνος), Ρεπανίδι - Κοντοπούλι (αφετηρία Ρεπανίδι) και Μύρινας - Μούδρου. Όπως δήλωσε σχετικά ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, πρόκειται να εκτελεστούν σημαντικές παρεμβάσεις για τη συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου της Λήμνου, το οποίο όπως σημείωσε «βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, χάρη στις διαρκείς προσπάθειες του επάρχου Δημήτρη Σάραγκα και των Τεχνικών Υπηρεσιών του επαρχείου, με την εποπτεία του προϊσταμένου κ. Ιωάννου. Αξιοποιούμε έτσι, με τον καλύτερο τρόπο, τους πόρους που μας δίνονται προς όφελος των πολιτών.».
Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010
Και στο βάθος… βράχος (ΕΜΠΡΟΣ)
Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
23/06/2010
Χαρακτηριστικό παράδειγμα λάθος δημόσιου έργου, αλλά και άσκοπης σπατάλης δημόσιου χρήματος, αποτελεί η πρώτη απόπειρα το 1998 να αποκτήσει το Πλωμάρι ένα σύγχρονο κι ασφαλή δρόμο που θα το συνδέει με το υπόλοιπο νησί. Η περιβόητη «παράκαμψη Λαγκάδας», 12 χρόνια μετά, παρά τα δύο Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης που πέρασαν, αποδεικνύει, στην πράξη κατ’ αρχήν, πόσο ο χρόνος είναι χρήμα, αλλά και πόσο χρήμα μπορεί να εξανεμιστεί αν όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας παραγωγής των έργων δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Είτε κάνοντας είτε εγκρίνοντας και παραλαμβάνοντας μελέτες.
Επειδή, λοιπόν, κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, χάθηκε πολύτιμο χρήμα, ενώ η θεμιτή προσδοκία, και βασική προϋπόθεση ανάπτυξης της πόλης και των χωριών του Πλωμαρίου, να κατασκευαστεί ένας δρόμος ασφαλής «έπεσε» κυριολεκτικά πάνω σε βράχο, στο εμπόδιο που το έργο σταμάτησε το 1998. Το οποίο τώρα εντάχθηκε εκ νέου στο ΕΣΠΑ και θα δημοπρατηθεί το επόμενο διάστημα, ώστε επιτέλους, όπως λέει και ο ποιητής, να μεριάσει ο βράχος και να διαβεί… ο δρόμος.
Ο δρόμος που πάει στο Πλωμάρι, και ειδικότερα το ειδυλλιακό σημείο του που περνά μέσα απ’ τα νερά και τα σκιερά πλατάνια, αποτελεί ένα απ’ τα δυσκολότερα και πλέον επικίνδυνα οδικά τμήματα του συνόλου των δρόμων της Λέσβου. Αναζητείτο, λοιπόν, εδώ και δύο δεκαετίες λύση προκειμένου να βρεθεί ακόμη ένας παράλληλος δρόμος, ώστε και το φυσικό - και προστατευόμενο - περιβάλλον να πειραχτεί στο ελάχιστο, αλλά και η κυκλοφορία των οχημάτων να καταστεί ασφαλής.
Η λύση που δόθηκε (τρόπος του λέγειν δόθηκε, αφού ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί) ήταν να μονοδρομηθεί σε μια κατεύθυνση ο υφιστάμενος δρόμος και να κατασκευαστεί ένας δεύτερος δρόμος, η παράκαμψη της Λαγκάδας, που θα εξυπηρετεί την άλλη κατεύθυνση. Άλλωστε, ακόμη και σήμερα, μετά από χρόνια και αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων εκτέλεσης του έργου, αυτή η λύση εγκρίθηκε και προχωρά προς υλοποίηση.
Αεροφωτογραφία…
Στην προσπάθειά μας να «φωτίσουμε» το θέμα, μιλήσαμε με το γενικό διευθυντή της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου και διατελέσαντα προϊστάμενο Προγραμματισμού, Γιώργο Σπανέλλη, τον τέως προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και διατελέσαντα αντινομάρχη, Μιχάλη Χριστόφα, το νομαρχιακό σύμβουλο και τέως δήμαρχο Πλωμαρίου, Μιχάλη Μαμάκο, όπως και με τον αντινομάρχη Θεόδωρο Βαλσαμίδη, που κυρίως μας εξήγησε πώς προτείνεται με το έργο που πριν δύο μήνες εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ - το πρώτο απ’ τον νομό στο Δ΄ Κ.Π.Σ. - να συνεχιστεί η παράκαμψη από εκείνο το σημείο που σταμάτησε λόγω του βράχου.
Μία άποψη που κατ’ αρχάς κατατέθηκε για τη μελέτη ήταν πως, λόγω του δύσβατου της περιοχής, βασίστηκε αποκλειστικά σε αεροφωτογραφία (!!!) και μάλιστα μόνο όταν άρχισαν οι διανοίξεις του δρόμου, στο πλαίσιο της δημοπράτησής του μετά την παραλαβή της μελέτης, διαπιστώθηκε πώς ακριβώς ήταν το φυσικό περιβάλλον στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς και τα υπαρκτά προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν.
Μια διαφορετική προσέγγιση για την ίδια μελέτη, που ανατέθηκε σε γραφείο των Αθηνών - δυστυχώς κανείς δεν είχε στοιχεία για το πόσο κόστισε, ούτε έγινε μνεία για συνεργασία με ντόπιους μελετητές -, ήταν ότι για λόγους οικονομίας (!!!) δε συμπληρώθηκε από γεωτεχνική μελέτη για αυτό δε δόθηκε λύση στο θέμα του βράχου.
Σήραγγα ή τούνελ;
Η προμελέτη της παράκαμψης Λαγκάδας προέβλεπε αρχικά ο βράχος να αντιμετωπιστεί με σήραγγα ανοιχτού τύπου, όπως ακριβώς έχει γίνει και στο δρόμο της Μελίντας. Τελικά, όμως, η οριστική μελέτη, η οποία και παραλήφθηκε απ’ την υπηρεσία, παρά τα όσα είχαν κυκλοφορήσει για την ύπαρξη της σήραγγας ή και προτάσεις για τούνελ μέσα απ’ το βράχο, προέβλεπε λύση που συνίστατο στο να «φαγωθεί» ο βράχος και εκατέρωθεν του δρόμου που θα πέρναγε δίπλα του να γίνουν τεράστια τοιχία στήριξης. Επειδή όμως δεν υπήρχε γεωτεχνική μελέτη, κατασκευαστικά στην πράξη, κι ενώ ο ανάδοχος του έργου είχε ολοκληρώσει το πρώτο χιλιόμετρο της παράκαμψης που είχε σχεδιαστεί να είναι συνολικού μήκους 2,2 χιλιομέτρων, φάνηκε ότι δεν ήταν εφικτό να εφαρμοστεί η οριστική μελέτη του έργου. Μελέτη που σημειωτέον είχε και έγκριση περιβαλλοντικών όρων, οι οποίοι και άλλαξαν πριν λίγο καιρό προκειμένου να ωριμάσει η νέα πρόταση «με την καθοριστική συμβολή και βοήθεια των Στρατή Δουλδούρη και Γιάννη Καρατζά της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ της Περιφέρειας», όπως επισήμανε ο κ. Βαλσαμίδης.
Ακόμη πιο χαρακτηριστικό τού πόσο ανορθόδοξα η επιβλέπουσα υπηρεσία χειρίστηκε το όλο έργο προσπαθώντας να εφαρμόσει τη μελέτη είναι το γεγονός ότι εγκρίθηκαν κι έγιναν ακόμη και απαλλοτριώσεις για τις διανοίξεις, κάποιες εκ των οποίων πληρώθηκαν τότε. Κάποιες άλλες, όμως, την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε να… ξαναπληρωθούν, αφού στους καινούργιους πίνακες που συντάχθηκαν με τις προς απαλλοτρίωση περιοχές… δεν είχαν αφαιρεθεί. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, για τις απαλλοτριώσεις της παράκαμψης Λαγκάδας.
Και… συντήρηση
Το έργο της παράκαμψης Λαγκάδας δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1998 επί νομαρχίας Αλέκου Μαθιέλλη, με χρηματοδότηση απ’ το Β΄ Κ.Π.Σ.. Επί νομαρχίας Δημήτρη Βουνάτσου, κι αφού είχε βρεθεί το εμπόδιο «βράχος», ανατέθηκε η δεύτερη μελέτη, που εκείνη τη φορά επιλέχθηκε να αναλάβει ντόπιος μελετητής, ο κ. Παράσχος Τσεσμελής, ο οποίος και την ολοκλήρωσε. Με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ τώρα θα δοθούν ακόμη 5,9 εκατ. ευρώ για να κλείσει η πληγή. Για τη δεύτερη μελέτη υπήρξε βοήθεια και απ’ το δήμο Πλωμαρίου, ενώ στο ερώτημα γιατί ολοκληρώθηκε έως ασφαλτικού και στηθαίων ασφαλείας το πρώτο χιλιόμετρο του δρόμου της παράκαμψης, παρ’ ότι σταματούσε στο βράχο, πήραμε εντελώς διαφορετικές απαντήσεις.
Μία απ’ αυτές ανέφερε ότι αν δεν έπεφτε το ασφαλτικό θα καταστρέφονταν τα τεχνικά έργα που είχαν γίνει σε ολόκληρο το κατασκευασθέν χιλιόμετρο. Άλλη άποψη υποστηρίζει ότι προκρίθηκε να κατασκευαστεί ό,τι περισσότερο μπορούσε να γίνει, προκειμένου να γίνει πληρωμή απ’ το Β΄ Κ.Π.Σ. και να μην αναγκαστεί η νομαρχία να αποζημιώσει τον εργολάβο, αφού, βάσει των ισχυόντων εκείνης της περιόδου, σε συμβασιοποιημένο έργο δεν μπορούσε να γίνει περικοπή άνω του 25% χωρίς να αποζημιωθεί ο ανάδοχος. Τέλος, μια τρίτη άποψη θέλει έως και την τελευταία στιγμή να γίνονταν προσπάθειες να ξεπεραστεί το εμπόδιο για να μπορέσει να προχωρήσει το έργο, για αυτό και η κατεύθυνση της επιβλέπουσας υπηρεσίας ήταν να γίνει ό,τι περισσότερο μπορούσε.
Αυτό το «ό,τι περισσότερο μπορούσε» είναι προφανές απ’ την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο δρόμος πως θα το ξαναπληρώσουμε, αφού θα χρειαστεί εκτεταμένη συντήρηση του οδοστρώματος.
Νέα αρχή…
Στις 17 Μαρτίου 2010, στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 - 2013 εντάχθηκε με απόφαση της γενικής γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφίας Θεολογίτου, το έργο «Βελτίωση κατά τμήματα της 2ης Επαρχιακής Οδού Ντιπίου - Παπάδου - Πλωμαρίου», προϋπολογισμού 12.558.636 ευρώ.
Το έργο, μεταξύ άλλων, προβλέπει και τη βελτίωση του δρόμου στη θέση Λαγκάδα Πλωμαρίου, καθώς και την αποπεράτωση του υφιστάμενου δρόμου της παράκαμψης, με περίπου 5,9 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο υποέργο έχει τίτλο «Δρόμος Πλωμαρίου - Παπάδου (Λαγκάδα)/Ολοκλήρωση εργασιών παράκαμψης στη θέση “Λαγκάδα”» και περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της κατασκευής του παρακαμπτήριου δρόμου μονής κατεύθυνσης με εκτέλεση όλων των απαιτούμενων εργασιών μέχρι και την ασφαλτόστρωση και σήμανση-ασφάλιση σε μήκος 680 μέτρων περίπου. Όπως ανέφερε ο κ. Βαλσαμίδης, αρχή του έργου είναι το τέλος τού ήδη κατασκευασμένου τμήματός του και τέλος, η διασταύρωσή του με την υφιστάμενη Επαρχιακή Οδό Θέρμα - Παπάδος - Πλωμάρι.
Ακόμη, στο πλαίσιο του έργου θα γίνει βελτίωση για μήκος 700 μέτρων της υφιστάμενης Επαρχιακής Οδού Θέρμα - Παπάδος - Πλωμάρι από τη διασταύρωση του παρακαμπτήριου δρόμου μέχρι την περιοχή του υφιστάμενου Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, αναμένεται η υφιστάμενη οδός στην περιοχή της Λαγκάδας να λειτουργήσει ως μονόδρομος (μια λωρίδα κυκλοφορίας) με κατεύθυνση από Μυτιλήνη προς Πλωμάρι και η παρακαμπτήρια θα λειτουργεί επίσης με μια λωρίδα κυκλοφορίας με κατεύθυνση από Πλωμάρι προς Μυτιλήνη.
Στους δρόμους του… Πολιχνίτου (ΕΜΠΡΟΣ)
Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
23/06/2010
Οδικά έργα μεγάλης σημασίας για το δήμο Πολιχνίτου δρομολογούνται εντός του Ιουνίου, αφού εγκρίθηκε η οριστική μελέτη για τις παρακάμψεις του Πολιχνίτου, ενώ τις επόμενες μέρες δημοπρατούνται οι τσιμεντοστρώσεις της εσωτερικής οδού του οικισμού της Νυφίδας καθώς και του αγροτικού δρόμου προς τον κάμπο Βασιλικών, την περιοχή των ελαιώνων, των αγροτικών καλλιεργειών και του γλυκάνισου.
Την προπερασμένη Δευτέρα απ’ την αρμόδια νομαρχιακή επιτροπή έγινε η έγκριση της οριστικής μελέτης για τις παρακάμψεις του Πολιχνίτου, που χρηματοδοτήθηκε απ’ τη νομαρχία και ξεκίνησε να εκπονείται στα τέλη του 2003. Μετά την απόφαση έγκρισης της νομαρχιακής επιτροπής, δόθηκε εντολή για τη σύνταξη των κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων, καθώς και των τευχών δημοπράτησης, ώστε μόλις εξασφαλιστεί η αναγκαία πίστωση να μπορεί να δημοπρατηθεί το έργο που θα περιλαμβάνει κατ’ αρχήν την κατασκευή της οδού παράκαμψης του Πολιχνίτου, η οποία θα ξεκινά από την είσοδο στον οικισμό του Πολιχνίτου και θα καταλήγει στην έξοδο του οικισμού προς Βρίσα και Βατερά. Στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης προβλέπεται η βελτίωση της υφιστάμενης δημοτικής οδού προς Σκάλα Πολιχνίτου, η οποία παρακάμπτει τον οικισμό. Επίσης, η μελέτη περιλαμβάνει την κατασκευή ενός κεντρικού κόμβου στην είσοδο του οικισμού του Πολιχνίτου, καθώς και δύο ισόπεδων κόμβων στην έξοδο προς Βρίσα - Βατερά και προς Σκάλα Πολιχνίτου αντίστοιχα.
Όπως είπε ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, το έργο από άποψης μελετών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πλήρως στις αρχές του φθινοπώρου, οπότε και θα επιδιωχθεί η ένταξή του στο ΕΣΠΑ. «Η κατασκευή των παρακάμψεων του Πολιχνίτου αποτελεί μια σημαντική αναπτυξιακή παρέμβαση για την περιοχή του Πολιχνίτου, η οποία θα ανακουφίσει τον οικισμό από τον κυκλοφοριακό φόρτο που δέχεται καθημερινά και θα κάνει ασφαλέστερη την οδική πρόσβαση προς Βρίσα - Βατερά και προς Σκάλα Πολιχνίτου - Νυφίδα», σημείωσε ο αντινομάρχης.
Οδός Πολιχνίτου - Σκάλα Πολιχνίτου (έξοδος οδού παράκαμψης) (αριστερά). Υφιστάμενη δημοτική οδός (παράκαμψη προς Σκάλα Πολιχνίτου) (δεξιά)
Για το γλυκάνισο…
Πολύ πιο γρήγορα απ’ τη μεγάλη παρέμβαση των παρακάμψεων αναμένεται να ξεκινήσουν δύο έργα που δημοπρατεί ο δήμος Πολιχνίτου. Το πρώτο, όπως μας ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Συκάς, προβλέπει με χρηματοδότηση από πόρους του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, αλλά και του δήμου Πολιχνίτου, συνολικού ύψους 626.000 ευρώ, την τσιμεντόστρωση του αγροτικού δρόμου που οδηγεί στην περιοχή του κάμπου Βασιλικών, στους ελαιώνες, τις αγροτικές καλλιέργειες και στο γλυκάνισο. Η δημοπράτηση του δρόμου επρόκειτο να γίνει χθες 22 Ιουνίου και αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, η τσιμεντόστρωση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.
Ένα ακόμη έργο που δημοπρατεί ο δήμος Πολιχνίτου, αλλά χρηματοδοτεί από κοινού με τη νομαρχία Λέσβου, αφορά στην τσιμεντόστρωση του βασικού εσωτερικού δρόμου του οικισμού της Νυφίδας, ο οποίος και είναι παράλληλος με την παραλιακή οδό. Για το έργο αυτό υπάρχει προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και νομαρχίας απ’ το 2008, όταν ήταν αντινομάρχης ο Σπύρος Γαληνός και υπό την προεδρία του η επιτροπή δέχθηκε ομόφωνα την πρόταση των νομαρχιακών συμβούλων Βαγγέλη Παλαιολόγου και Θεόδωρου Βαλσαμίδη να ενισχύσει η νομαρχία το δήμο Πολιχνίτου με 200.000 ευρώ για τη βελτίωση του δρόμου της Νυφίδας. Απ’ την πλευρά του ο δήμος, όπως μας είπε ο κ. Συκάς, εισφέρει, εκτός της μελέτης που εκπόνησε, και 100.000 ευρώ από πόρους του για το ίδιο έργο.
23/06/2010
Οδικά έργα μεγάλης σημασίας για το δήμο Πολιχνίτου δρομολογούνται εντός του Ιουνίου, αφού εγκρίθηκε η οριστική μελέτη για τις παρακάμψεις του Πολιχνίτου, ενώ τις επόμενες μέρες δημοπρατούνται οι τσιμεντοστρώσεις της εσωτερικής οδού του οικισμού της Νυφίδας καθώς και του αγροτικού δρόμου προς τον κάμπο Βασιλικών, την περιοχή των ελαιώνων, των αγροτικών καλλιεργειών και του γλυκάνισου.
Την προπερασμένη Δευτέρα απ’ την αρμόδια νομαρχιακή επιτροπή έγινε η έγκριση της οριστικής μελέτης για τις παρακάμψεις του Πολιχνίτου, που χρηματοδοτήθηκε απ’ τη νομαρχία και ξεκίνησε να εκπονείται στα τέλη του 2003. Μετά την απόφαση έγκρισης της νομαρχιακής επιτροπής, δόθηκε εντολή για τη σύνταξη των κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων, καθώς και των τευχών δημοπράτησης, ώστε μόλις εξασφαλιστεί η αναγκαία πίστωση να μπορεί να δημοπρατηθεί το έργο που θα περιλαμβάνει κατ’ αρχήν την κατασκευή της οδού παράκαμψης του Πολιχνίτου, η οποία θα ξεκινά από την είσοδο στον οικισμό του Πολιχνίτου και θα καταλήγει στην έξοδο του οικισμού προς Βρίσα και Βατερά. Στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης προβλέπεται η βελτίωση της υφιστάμενης δημοτικής οδού προς Σκάλα Πολιχνίτου, η οποία παρακάμπτει τον οικισμό. Επίσης, η μελέτη περιλαμβάνει την κατασκευή ενός κεντρικού κόμβου στην είσοδο του οικισμού του Πολιχνίτου, καθώς και δύο ισόπεδων κόμβων στην έξοδο προς Βρίσα - Βατερά και προς Σκάλα Πολιχνίτου αντίστοιχα.
Όπως είπε ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, το έργο από άποψης μελετών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πλήρως στις αρχές του φθινοπώρου, οπότε και θα επιδιωχθεί η ένταξή του στο ΕΣΠΑ. «Η κατασκευή των παρακάμψεων του Πολιχνίτου αποτελεί μια σημαντική αναπτυξιακή παρέμβαση για την περιοχή του Πολιχνίτου, η οποία θα ανακουφίσει τον οικισμό από τον κυκλοφοριακό φόρτο που δέχεται καθημερινά και θα κάνει ασφαλέστερη την οδική πρόσβαση προς Βρίσα - Βατερά και προς Σκάλα Πολιχνίτου - Νυφίδα», σημείωσε ο αντινομάρχης.
Οδός Πολιχνίτου - Σκάλα Πολιχνίτου (έξοδος οδού παράκαμψης) (αριστερά). Υφιστάμενη δημοτική οδός (παράκαμψη προς Σκάλα Πολιχνίτου) (δεξιά)
Για το γλυκάνισο…
Πολύ πιο γρήγορα απ’ τη μεγάλη παρέμβαση των παρακάμψεων αναμένεται να ξεκινήσουν δύο έργα που δημοπρατεί ο δήμος Πολιχνίτου. Το πρώτο, όπως μας ανέφερε ο δήμαρχος Γιάννης Συκάς, προβλέπει με χρηματοδότηση από πόρους του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, αλλά και του δήμου Πολιχνίτου, συνολικού ύψους 626.000 ευρώ, την τσιμεντόστρωση του αγροτικού δρόμου που οδηγεί στην περιοχή του κάμπου Βασιλικών, στους ελαιώνες, τις αγροτικές καλλιέργειες και στο γλυκάνισο. Η δημοπράτηση του δρόμου επρόκειτο να γίνει χθες 22 Ιουνίου και αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, η τσιμεντόστρωση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.
Ένα ακόμη έργο που δημοπρατεί ο δήμος Πολιχνίτου, αλλά χρηματοδοτεί από κοινού με τη νομαρχία Λέσβου, αφορά στην τσιμεντόστρωση του βασικού εσωτερικού δρόμου του οικισμού της Νυφίδας, ο οποίος και είναι παράλληλος με την παραλιακή οδό. Για το έργο αυτό υπάρχει προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και νομαρχίας απ’ το 2008, όταν ήταν αντινομάρχης ο Σπύρος Γαληνός και υπό την προεδρία του η επιτροπή δέχθηκε ομόφωνα την πρόταση των νομαρχιακών συμβούλων Βαγγέλη Παλαιολόγου και Θεόδωρου Βαλσαμίδη να ενισχύσει η νομαρχία το δήμο Πολιχνίτου με 200.000 ευρώ για τη βελτίωση του δρόμου της Νυφίδας. Απ’ την πλευρά του ο δήμος, όπως μας είπε ο κ. Συκάς, εισφέρει, εκτός της μελέτης που εκπόνησε, και 100.000 ευρώ από πόρους του για το ίδιο έργο.
Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010
Ξεμπλόκαρε (ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ)
Επίσκεψη στο έργο «36η Εθνική Οδός Μυτιλήνης Καλλονής, Τμήμα Ι: Βελτίωση 36ης Ε.Ο. κατά τμήματα από διακλάδωση Μόριας μέχρι Αρίσβη και Τμήμα ΙΙ: Βελτίωση τμήματος 36ης Ε.Ο. από διακλάδωση Παράκαμψης Μόριας έως διακλάδωση 1ης Επαρχιακής οδού (Λάρσου)» πραγματοποίησε ο Αντινομάρχης, Θεόδωρος Βαλσαμίδης και τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων, ΠΔΕ & Περιβάλλοντος, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Βαγέλλης Παλαιολόγος και Ιωάννα Κατανάκη συνοδευόμενοι από την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Αφροδίτη Κουρογένη και στελέχη της Υπηρεσίας.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε τεχνική σύσκεψη και ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του έργου από τους επιβλέποντες μηχανικούς του έργου Παπαδημητρίου και Στούμπο της Διεύθυνσης Οδικών Έργων (Δ1) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων, η οποία είναι επιβλέπουσα υπηρεσία του έργου και από τον Αρ. Βουρνάζο Πολ. Μηχανικό εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας ΑΛΤΕΚ Α.Ε. που κατασκευάζει το έργο.
Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 20.350.000 ευρώ εντάχθηκε στο Τομεακό Πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ του Γ΄ ΚΠΣ στις 10.04.2006, μετά από αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου.
Στην τεχνική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπήρξε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του έργου και συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην υλοποίησή του.
Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα:
- Έχει κατασκευαστεί η οδική παράκαμψη των Λάμπου Μύλων μήκους 1,7 χιλ. και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την κατασκευή του κόμβου στην περιοχή που η παράκαμψη συναντά την επαρχιακή οδό προς Πηγή. Οι εργασίες για την οδική παράκαμψη των Λάμπου Μύλων αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του καλοκαιριού, οπότε και το νέο οδικό τμήμα θα δοθεί σε κυκλοφορία.
- Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή βοηθητικής οδού μήκους 2 χιλ. περίπου στην περιοχή Καντρί του Δήμου Αγίας Παρασκευής, η οποία αναμένεται να δοθεί σε κυκλοφορία την επόμενη εβδομάδα. Θ ακολουθήσουν οι εργασίες για την κατασκευή της κεντρικής αρτηρίας στην περιοχή που βρίσκεται η υφιστάμενη οδός. Μετά την ολοκλήρωση της κεντρικής αρτηρίας, η οποία υπολογίζεται μέχρι το τέλος του 2010, η βοηθητική οδός θα χρησιμοποιείται ως παράδρομος.
- Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή βοηθητικής οδού μήκους 2 χιλ. περίπου στην περιοχή των Αλυκών Καλλονής, η οποία έχει δοθεί σε κυκλοφορία, ενώ έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή της κεντρικής αρτηρίας στην περιοχή που βρίσκεται η υφιστάμενη οδός. Μετά την ολοκλήρωση της κεντρικής αρτηρίας, μέχρι το τέλος του 2010, η βοηθητική οδός θα χρησιμοποιείται ως παράδρομος.
Για την επιτάχυνση της υλοποίησης του έργου στην περιοχή της Αρίσβης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Δήμαρχο Καλλονής Δημήτρη Φαναραδέλλη, ο οποίος ενημέρωσε ότι ο Δήμος συμφωνεί για την εκτέλεση των εργασιών σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο για την οδική ασφάλεια τμήμα της οδού συνολικού μήκους 500 μέτρων περίπου, το οποίο διέρχεται από ιδιοκτησία του Δήμου. Έτσι, άμεσα μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη βελτίωση της οδού και σ αυτό το τμήμα.
ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Συζητήθηκαν επίσης τα βασικότερα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην πορεία υλοποίησης του έργου και αφορούν:
- Την εκκρεμότητα που υπάρχει για τη μεταφορά του έργου από το Γ΄ ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ 2007-2013, διαδικασία που εκκρεμεί στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και είναι απαραίτητη για την εκταμίευση πόρων για το έργο.
- Την καθυστέρηση στην πληρωμή των απαιτούμενων αποζημιώσεων για τις επιτάξεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.
- Την καθυστέρηση στη διαδικασία προσδιορισμού της δικασίμου για τις απαλλοτριώσεις.
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΟΜΒΟΣ
Επίσης, ο Θ. Βαλσαμίδης, μετέφερε στους επιβλέποντες μηχανικούς το αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την κατασκευή κόμβου στο τμήμα της οδού που υπάρχει σήμερα μια πρόχειρη και εξαιρετικά επικίνδυνη συμβολή με την οδό που οδηγεί προς το κεντρικό ΧΥΤΑ.
Οι επιβλέποντες μηχανικοί και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας ενημέρωσαν για την εύρεση λύσης και ότι θα υπάρξει μικρή τροποποίηση της χάραξης προκειμένου να αποφευχθεί το κόψιμο των πεύκων στην περιοχή των Μέσων.
ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Σε δήλωσή του ο Αντινομάρχης, Θεόδωρος Βαλσαμίδης, αναφέρει:
«Στη Λέσβο εκτελείται σήμερα ένα σημαντικό έργο για τη βελτίωση του βασικότερου οδικού άξονα του νησιού. Παρά τις καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν λόγω των απαλλοτριώσεων, βλέπουμε το έργο να προχωρά το τελευταίο διάστημα με γρήγορους ρυθμούς και με άρτιο τεχνικά αποτέλεσμα. Η ενημέρωση που είχαμε για την πορεία υλοποίησης του έργου και τα προβλήματα που υπάρχουν ήταν εξαιρετικά χρήσιμη. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην προσπάθειά της για την ολοκλήρωση του έργου το συντομότερο δυνατό, θα ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει και καθυστερούν την υλοποίησή του. Παράλληλα, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, όπως άλλωστε έχει κάνει μέχρι σήμερα, θα συμβάλλει με τις δικές της δυνάμεις για την επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν.»
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε τεχνική σύσκεψη και ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του έργου από τους επιβλέποντες μηχανικούς του έργου Παπαδημητρίου και Στούμπο της Διεύθυνσης Οδικών Έργων (Δ1) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων, η οποία είναι επιβλέπουσα υπηρεσία του έργου και από τον Αρ. Βουρνάζο Πολ. Μηχανικό εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας ΑΛΤΕΚ Α.Ε. που κατασκευάζει το έργο.
Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 20.350.000 ευρώ εντάχθηκε στο Τομεακό Πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ του Γ΄ ΚΠΣ στις 10.04.2006, μετά από αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου.
Στην τεχνική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπήρξε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του έργου και συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην υλοποίησή του.
Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα:
- Έχει κατασκευαστεί η οδική παράκαμψη των Λάμπου Μύλων μήκους 1,7 χιλ. και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την κατασκευή του κόμβου στην περιοχή που η παράκαμψη συναντά την επαρχιακή οδό προς Πηγή. Οι εργασίες για την οδική παράκαμψη των Λάμπου Μύλων αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του καλοκαιριού, οπότε και το νέο οδικό τμήμα θα δοθεί σε κυκλοφορία.
- Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή βοηθητικής οδού μήκους 2 χιλ. περίπου στην περιοχή Καντρί του Δήμου Αγίας Παρασκευής, η οποία αναμένεται να δοθεί σε κυκλοφορία την επόμενη εβδομάδα. Θ ακολουθήσουν οι εργασίες για την κατασκευή της κεντρικής αρτηρίας στην περιοχή που βρίσκεται η υφιστάμενη οδός. Μετά την ολοκλήρωση της κεντρικής αρτηρίας, η οποία υπολογίζεται μέχρι το τέλος του 2010, η βοηθητική οδός θα χρησιμοποιείται ως παράδρομος.
- Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή βοηθητικής οδού μήκους 2 χιλ. περίπου στην περιοχή των Αλυκών Καλλονής, η οποία έχει δοθεί σε κυκλοφορία, ενώ έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή της κεντρικής αρτηρίας στην περιοχή που βρίσκεται η υφιστάμενη οδός. Μετά την ολοκλήρωση της κεντρικής αρτηρίας, μέχρι το τέλος του 2010, η βοηθητική οδός θα χρησιμοποιείται ως παράδρομος.
Για την επιτάχυνση της υλοποίησης του έργου στην περιοχή της Αρίσβης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Δήμαρχο Καλλονής Δημήτρη Φαναραδέλλη, ο οποίος ενημέρωσε ότι ο Δήμος συμφωνεί για την εκτέλεση των εργασιών σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο για την οδική ασφάλεια τμήμα της οδού συνολικού μήκους 500 μέτρων περίπου, το οποίο διέρχεται από ιδιοκτησία του Δήμου. Έτσι, άμεσα μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη βελτίωση της οδού και σ αυτό το τμήμα.
ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Συζητήθηκαν επίσης τα βασικότερα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην πορεία υλοποίησης του έργου και αφορούν:
- Την εκκρεμότητα που υπάρχει για τη μεταφορά του έργου από το Γ΄ ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ 2007-2013, διαδικασία που εκκρεμεί στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και είναι απαραίτητη για την εκταμίευση πόρων για το έργο.
- Την καθυστέρηση στην πληρωμή των απαιτούμενων αποζημιώσεων για τις επιτάξεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.
- Την καθυστέρηση στη διαδικασία προσδιορισμού της δικασίμου για τις απαλλοτριώσεις.
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΟΜΒΟΣ
Επίσης, ο Θ. Βαλσαμίδης, μετέφερε στους επιβλέποντες μηχανικούς το αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την κατασκευή κόμβου στο τμήμα της οδού που υπάρχει σήμερα μια πρόχειρη και εξαιρετικά επικίνδυνη συμβολή με την οδό που οδηγεί προς το κεντρικό ΧΥΤΑ.
Οι επιβλέποντες μηχανικοί και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας ενημέρωσαν για την εύρεση λύσης και ότι θα υπάρξει μικρή τροποποίηση της χάραξης προκειμένου να αποφευχθεί το κόψιμο των πεύκων στην περιοχή των Μέσων.
ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Σε δήλωσή του ο Αντινομάρχης, Θεόδωρος Βαλσαμίδης, αναφέρει:
«Στη Λέσβο εκτελείται σήμερα ένα σημαντικό έργο για τη βελτίωση του βασικότερου οδικού άξονα του νησιού. Παρά τις καθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν λόγω των απαλλοτριώσεων, βλέπουμε το έργο να προχωρά το τελευταίο διάστημα με γρήγορους ρυθμούς και με άρτιο τεχνικά αποτέλεσμα. Η ενημέρωση που είχαμε για την πορεία υλοποίησης του έργου και τα προβλήματα που υπάρχουν ήταν εξαιρετικά χρήσιμη. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην προσπάθειά της για την ολοκλήρωση του έργου το συντομότερο δυνατό, θα ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει και καθυστερούν την υλοποίησή του. Παράλληλα, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, όπως άλλωστε έχει κάνει μέχρι σήμερα, θα συμβάλλει με τις δικές της δυνάμεις για την επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν.»
Εγκατάσταση Βενετσάνου (ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ)
- Η δέσμευση των τυροκόμων ότι θα χρηματοδοτούσαν και θα ολοκλήρωναν την επένδυση, αθετήθηκε, με αποτέλεσμα τη σημερινή εξέλιξη.
- Η εγκατάσταση κλείνει με προθεσμία ενός μήνα προκειμένου να γίνει η επεξεργασία του υπόλοιπου τυρόγαλου που υπάρχει σ αυτή και να αποκατασταθεί το περιβάλλον που έχει μετατραπεί σε βούρκο.
Λουκέτο στην ημιτελή μονάδα
Λουκέτο βάζει τις επόμενες ημέρες η εγκατάσταση Βενετσάνου που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Σκαλοχωρίου κοντά στον παραπόταμο «Κάτω Πέτρα». Ως γνωστόν, η εγκατάσταση αυτή, σχεδιάστηκε και λειτούργησε με σκοπό να συγκεντρώνει και να επεξεργάζεται τα λύματα των τυροκομείων, ώστε αυτά να μην φεύγουν ανεξέλεγκτα σε διάφορες περιοχές και επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Δυστυχώς, όμως, το φιλόδοξο εγχείρημα δεν λειτούργησε ποτέ, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη μονάδα μια ολόκληρη σεζόν να λειτουργεί ημιτελώς και αντί να επιλύει το πρόβλημα της επεξεργασίας των λυμάτων, να δημιουργεί η ίδια πρόβλημα.
Ολόκληρο το χειμώνα και την άνοιξη, η εγκατάσταση Βενετσάνου συγκέντρωνε το τυρόγαλο από τα τυροκομεία της περιοχής, όμως λόγω του ότι δεν ήταν ολοκληρωμένη τεχνικά, μέρος των λυμάτων έπεφτε στον παραπόταμο της Κάτω Πέτρας με τις γνωστές σε όλους συνέπειες.
Οι κάτοικοι της περιοχής και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Δρυς», έκαναν καθημερινά αναφορές στις αρμόδιες υπηρεσίες για την κατάσταση που επικρατεί, ζητώντας να τηρηθεί η νομιμότητα.
Ο «Δ» είχε αναφερθεί σε πολλά ρεπορτάζ του στο θέμα, καταγράφοντας τόσο την κατάσταση που επικρατεί στον παραπόταμο «Κάτω Πέτρα», όσο και τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Μάλιστα, για τη σωστή λειτουργία και την αδειοδότηση της εγκατάστασης, είχαν πραγματοποιηθεί συσκέψεις στη Νομαρχία με τη συμμετοχή του αρμόδιου αντινομάρχη Θ. Βαλσαμίδη, τους τυροκόμους, τον Τ. Βενετσάνο, τους συνεργάτες του και τα μέλη του περιβαλλοντικού συλλόγου της περιοχής. Τα συμπεράσματα, όμως και οι αποφάσεις αυτών των συσκέψεων δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στην πράξη.
ΔΕΝ ΤΗΡΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
Η τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση αυτή ήταν στις 27 Απριλίου, όταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου, έδωσε προθεσμία 45 ημερών προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αδειοδότησης και η εγκατάσταση. Μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει και έτσι η εγκατάσταση κλείνει, με προθεσμία ενός μήνα, προκειμένου να επεξεργαστεί το υπόλοιπο του τυρόγαλου που υπάρχει σ αυτή και την υποχρέωση να αποκαταστήσει το περιβάλλον.
ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΒΟΥΡΚΟΣ
Ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «ο Δρυς» Γ. Κόνσουλας, δηλώνει απογοητευμένος από τα όσα συνέβησαν τη φετινή περίοδο και τη νέα επιβάρυνση που δέχθηκε το οικοσύστημα της «Κάτω Πέτρας».
«Δυστυχώς και φέτος όλοι έκαναν τη δουλειά τους με τον καλύτερο τρόπο. Από την πλευρά τους, οι τυροκόμοι κράτησαν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες τους απέδωσαν τεράστια κέρδη. Αν έδιναν, έστω και το 1 εκατοστό των κερδών τους σε εγκαταστάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, σίγουρα αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα. Σήμερα, όμως, η «Κάτω Πέτρα» είναι σε απαράδεκτη κατάσταση. Βρωμάει υπερβολικά, σε σημείο που δεν μπορεί να σταθεί άνθρωπος. Ένα οικοσύστημα ζωντανό και καταπράσινο έχει μετατραπεί σε βούρκο γεμάτο φίδια και κουνούπια. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι το σημείο αυτό είναι πολύ κοντά στις πηγές και τον υδροφόρο ορίζοντα, απ όπου υδρεύονται η Βατούσα και το Σκαλοχώρι.
Κατά την εκτίμησή μας το πρόβλημα της διάθεσης του τυρόγαλου δεν πρόκειται να επιλυθεί ποτέ, αν δεν βρεθούν σοβαροί επιχειρηματίες να επενδύσουν σ αυτό και να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο εργοστάσιο».
ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ
Απογοητευμένος από τις εξελίξεις δηλώνει και ο μελετητής Χρ. Μανδηλάς, ο οποίος θεωρεί ότι ο ίδιος μαζί με τον Τ. Βενετσάνο και τον Γ. Κατζανό που ανέλαβαν στις πλάτες τους τη λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας τυρόγαλου, βρέθηκαν εκτεθειμένοι στα μάτια της τοπικής κοινωνίας.
«Δυστυχώς, αναλάβαμε τη λειτουργία μιας μονάδας, η οποία ήταν ημιτελής. Είναι φυσικό, λοιπόν, μια τέτοια εγκατάσταση να μην μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα και ούτε φυσικά να επιτελέσει άριστα το ρόλο, για τον οποίο έχει σχεδιαστεί. Πράγματι, από ένα σημείο και μετά η μονάδα του Βενετσάνου, δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις τεράστιες ποσότητες τυρόγαλου που έπρεπε να επεξεργαστεί. Οι τυροκόμοι είχαν υποσχεθεί ότι θα χρηματοδοτούσαν και θα ολοκλήρωναν την επένδυση, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Οι κάτοικοι έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, αφού σήμερα η κατάσταση στην «Κάτω Πέτρα» είναι αποπνικτική κυρίως από τις οσμές και όχι από λύματα, αφού πλέον δεν πέφτουν στον παραπόταμο.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Το πρόβλημα με την αδειοδότηση δεν είναι να καταθέσουμε τα χαρτιά, αλλά να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Πολύ φοβάμαι ότι η εγκατάσταση δεν θα προλάβει να αδειοδοτηθεί και να ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο που ξεκινά η νέα τυροκομική περίοδος και έτσι θα παραμείνει κλειστή.
Εμείς, ως ομάδα και συνεργάτες του Τ. Βενετσάνου, δώσαμε αυτή την προσωρινή λύση για τη σεζόν που πέρασε και μπορεί να μην επιλύσαμε το πρόβλημα σε όλη του τη διάσταση, δώσαμε, όμως, μια κατεύθυνση. Οι τυροκόμοι έκαναν μια χαρά τη δουλειά τους το χειμώνα, πολύ φοβάμαι όμως, ότι αν θέλουν να ξαναλειτουργήσει η μονάδα τη νέα σεζόν, θα πρέπει να φροντίσουν για τη χρηματοδότησή της».
Μ. Χατζηγεωργίου
- Η εγκατάσταση κλείνει με προθεσμία ενός μήνα προκειμένου να γίνει η επεξεργασία του υπόλοιπου τυρόγαλου που υπάρχει σ αυτή και να αποκατασταθεί το περιβάλλον που έχει μετατραπεί σε βούρκο.
Λουκέτο στην ημιτελή μονάδα
Λουκέτο βάζει τις επόμενες ημέρες η εγκατάσταση Βενετσάνου που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Σκαλοχωρίου κοντά στον παραπόταμο «Κάτω Πέτρα». Ως γνωστόν, η εγκατάσταση αυτή, σχεδιάστηκε και λειτούργησε με σκοπό να συγκεντρώνει και να επεξεργάζεται τα λύματα των τυροκομείων, ώστε αυτά να μην φεύγουν ανεξέλεγκτα σε διάφορες περιοχές και επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Δυστυχώς, όμως, το φιλόδοξο εγχείρημα δεν λειτούργησε ποτέ, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη μονάδα μια ολόκληρη σεζόν να λειτουργεί ημιτελώς και αντί να επιλύει το πρόβλημα της επεξεργασίας των λυμάτων, να δημιουργεί η ίδια πρόβλημα.
Ολόκληρο το χειμώνα και την άνοιξη, η εγκατάσταση Βενετσάνου συγκέντρωνε το τυρόγαλο από τα τυροκομεία της περιοχής, όμως λόγω του ότι δεν ήταν ολοκληρωμένη τεχνικά, μέρος των λυμάτων έπεφτε στον παραπόταμο της Κάτω Πέτρας με τις γνωστές σε όλους συνέπειες.
Οι κάτοικοι της περιοχής και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Δρυς», έκαναν καθημερινά αναφορές στις αρμόδιες υπηρεσίες για την κατάσταση που επικρατεί, ζητώντας να τηρηθεί η νομιμότητα.
Ο «Δ» είχε αναφερθεί σε πολλά ρεπορτάζ του στο θέμα, καταγράφοντας τόσο την κατάσταση που επικρατεί στον παραπόταμο «Κάτω Πέτρα», όσο και τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Μάλιστα, για τη σωστή λειτουργία και την αδειοδότηση της εγκατάστασης, είχαν πραγματοποιηθεί συσκέψεις στη Νομαρχία με τη συμμετοχή του αρμόδιου αντινομάρχη Θ. Βαλσαμίδη, τους τυροκόμους, τον Τ. Βενετσάνο, τους συνεργάτες του και τα μέλη του περιβαλλοντικού συλλόγου της περιοχής. Τα συμπεράσματα, όμως και οι αποφάσεις αυτών των συσκέψεων δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στην πράξη.
ΔΕΝ ΤΗΡΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
Η τελευταία εξέλιξη στην υπόθεση αυτή ήταν στις 27 Απριλίου, όταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου, έδωσε προθεσμία 45 ημερών προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αδειοδότησης και η εγκατάσταση. Μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει και έτσι η εγκατάσταση κλείνει, με προθεσμία ενός μήνα, προκειμένου να επεξεργαστεί το υπόλοιπο του τυρόγαλου που υπάρχει σ αυτή και την υποχρέωση να αποκαταστήσει το περιβάλλον.
ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΒΟΥΡΚΟΣ
Ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «ο Δρυς» Γ. Κόνσουλας, δηλώνει απογοητευμένος από τα όσα συνέβησαν τη φετινή περίοδο και τη νέα επιβάρυνση που δέχθηκε το οικοσύστημα της «Κάτω Πέτρας».
«Δυστυχώς και φέτος όλοι έκαναν τη δουλειά τους με τον καλύτερο τρόπο. Από την πλευρά τους, οι τυροκόμοι κράτησαν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες τους απέδωσαν τεράστια κέρδη. Αν έδιναν, έστω και το 1 εκατοστό των κερδών τους σε εγκαταστάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, σίγουρα αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα. Σήμερα, όμως, η «Κάτω Πέτρα» είναι σε απαράδεκτη κατάσταση. Βρωμάει υπερβολικά, σε σημείο που δεν μπορεί να σταθεί άνθρωπος. Ένα οικοσύστημα ζωντανό και καταπράσινο έχει μετατραπεί σε βούρκο γεμάτο φίδια και κουνούπια. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι το σημείο αυτό είναι πολύ κοντά στις πηγές και τον υδροφόρο ορίζοντα, απ όπου υδρεύονται η Βατούσα και το Σκαλοχώρι.
Κατά την εκτίμησή μας το πρόβλημα της διάθεσης του τυρόγαλου δεν πρόκειται να επιλυθεί ποτέ, αν δεν βρεθούν σοβαροί επιχειρηματίες να επενδύσουν σ αυτό και να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο εργοστάσιο».
ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ
Απογοητευμένος από τις εξελίξεις δηλώνει και ο μελετητής Χρ. Μανδηλάς, ο οποίος θεωρεί ότι ο ίδιος μαζί με τον Τ. Βενετσάνο και τον Γ. Κατζανό που ανέλαβαν στις πλάτες τους τη λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας τυρόγαλου, βρέθηκαν εκτεθειμένοι στα μάτια της τοπικής κοινωνίας.
«Δυστυχώς, αναλάβαμε τη λειτουργία μιας μονάδας, η οποία ήταν ημιτελής. Είναι φυσικό, λοιπόν, μια τέτοια εγκατάσταση να μην μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα και ούτε φυσικά να επιτελέσει άριστα το ρόλο, για τον οποίο έχει σχεδιαστεί. Πράγματι, από ένα σημείο και μετά η μονάδα του Βενετσάνου, δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις τεράστιες ποσότητες τυρόγαλου που έπρεπε να επεξεργαστεί. Οι τυροκόμοι είχαν υποσχεθεί ότι θα χρηματοδοτούσαν και θα ολοκλήρωναν την επένδυση, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Οι κάτοικοι έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται, αφού σήμερα η κατάσταση στην «Κάτω Πέτρα» είναι αποπνικτική κυρίως από τις οσμές και όχι από λύματα, αφού πλέον δεν πέφτουν στον παραπόταμο.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Το πρόβλημα με την αδειοδότηση δεν είναι να καταθέσουμε τα χαρτιά, αλλά να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Πολύ φοβάμαι ότι η εγκατάσταση δεν θα προλάβει να αδειοδοτηθεί και να ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο που ξεκινά η νέα τυροκομική περίοδος και έτσι θα παραμείνει κλειστή.
Εμείς, ως ομάδα και συνεργάτες του Τ. Βενετσάνου, δώσαμε αυτή την προσωρινή λύση για τη σεζόν που πέρασε και μπορεί να μην επιλύσαμε το πρόβλημα σε όλη του τη διάσταση, δώσαμε, όμως, μια κατεύθυνση. Οι τυροκόμοι έκαναν μια χαρά τη δουλειά τους το χειμώνα, πολύ φοβάμαι όμως, ότι αν θέλουν να ξαναλειτουργήσει η μονάδα τη νέα σεζόν, θα πρέπει να φροντίσουν για τη χρηματοδότησή της».
Μ. Χατζηγεωργίου
«Αγκάθια» οι απαλλοτριώσεις και η χρηματοδότηση (ΕΜΠΡΟΣ)
Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
17/06/2010
Να δοθούν λύσεις στα ζητήματα που αφορούν στη χρηματοδότηση του μοναδικού έργου που είχε ενταχθεί στο τομεακό πρόγραμμα του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και συνεχίζεται σήμερα ως έργο-γέφυρα ζητά η νομαρχία, προκειμένου απρόσκοπτα να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η μεγάλη οδική παρέμβαση απ’ την παράκαμψη της Μόριας έως την Καλλονή. Τα μεγάλα «αγκάθια» του έργου εντοπίζονται σε οικονομικά θέματα, και ειδικότερα στην καθυστέρηση των απαλλοτριώσεων, στη μη πληρωμή ακόμη των παρόδιων ιδιοκτητών που με επίταξη έδωσαν τη γη τους για τις ανάγκες του έργου, και τέλος στη μη ένταξη ακόμη του έργου στο ΕΣΠΑ, εκκρεμότητα που καθυστερεί και την πληρωμή των εργασιών που εκτελούνται.
Πριν ένα μήνα περίπου, με εκτενές ρεπορτάζ του, το «Ε» είχε αναφερθεί στις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο έργο, το οποίο υλοποιείται κατά τμήματα. Μάλιστα, σε ορισμένα μεγάλα σημεία του δεν έχουν καν ξεκινήσει οι εργασίες επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις. Προχθές, επίσκεψη στις εργασίες που εκτελούνται στο πλαίσιο του έργου πραγματοποίησαν ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης και τα μέλη της αρμόδιας για τα έργα νομαρχιακής επιτροπής, νομαρχιακοί σύμβουλοι Βαγέλλης Παλαιολόγος και Ιωάννα Κατανάκη, όπως και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Αφροδίτη Κουρογένη, και στελέχη της υπηρεσίας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η οποία ζητήθηκε από τη νομαρχιακή επιτροπή, έγινε και τεχνική σύσκεψη όπως και ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του έργου από τους επιβλέποντες μηχανικούς, κυρίους Παπαδημητρίου και Στούμπο, απ’ τη Διεύθυνση Οδικών Έργων (Δ1) της γενικής γραμματείας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων, που υλοποιεί το έργο. Στην ενημέρωση μετείχε εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας ΑΛΤΕΚ Α.Ε. που κατασκευάζει το έργο και ο κ. Αρ. Βουρνάζος, πολιτικός μηχανικός.
Έγιναν…
Με βάση την ενημέρωση που έγινε, μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του έργου:
- έχει κατασκευαστεί η οδική παράκαμψη των Λάμπου Μύλων, μήκους 1,7 χιλιομέτρων, και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την κατασκευή του κόμβου στην περιοχή που η παράκαμψη συναντά την επαρχιακή οδό προς Πηγή. Οι εργασίες για την οδική παράκαμψη των Λάμπου Μύλων αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του καλοκαιριού, οπότε και το νέο οδικό τμήμα θα δοθεί σε κυκλοφορία,
- ακόμη έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή βοηθητικής οδού, μήκους δύο χιλιομέτρων
περίπου, στην περιοχή Καντρί του δήμου Αγίας Παρασκευής, η οποία αναμένεται να δοθεί σε κυκλοφορία την επόμενη εβδομάδα. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή της κεντρικής αρτηρίας στην περιοχή που βρίσκεται η υφιστάμενη οδός. Μετά την ολοκλήρωση της κεντρικής αρτηρίας, η οποία υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010, η βοηθητική οδός θα χρησιμοποιείται ως παράδρομος,
- επίσης, η κατασκευή βοηθητικής οδού, μήκους δύο περίπου χιλιομέτρων, στην περιοχή των Αλυκών Καλλονής, η οποία έχει δοθεί σε κυκλοφορία, ενώ έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή της κεντρικής αρτηρίας στην περιοχή που βρίσκεται η υφιστάμενη οδός. Μετά την ολοκλήρωση της κεντρικής αρτηρίας, η οποία υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010, η βοηθητική οδός θα χρησιμοποιείται ως παράδρομος. Για την επιτάχυνση της υλοποίησης του έργου στην περιοχή της Αρίσβης, πραγματοποιήθηκε επί τόπου συνάντηση με το δήμαρχο Καλλονής, κ. Δημήτρη Φαναραδέλλη, ο οποίος ενημέρωσε ότι ο δήμος Καλλονής συμφωνεί για την εκτέλεση των εργασιών σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο για τον οδική ασφάλεια τμήμα της οδού, συνολικού μήκους 500 μέτρων περίπου, το οποίο διέρχεται από ιδιοκτησία του δήμου. Έτσι, άμεσα μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη βελτίωση της οδού και σ’ αυτό το τμήμα.
Προβλήματα
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, συζητήθηκαν τα βασικότερα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην πορεία υλοποίησης του έργου και αφορούν στην εκκρεμότητα που υπάρχει για τη μεταφορά του έργου από το Γ΄ Κ.Π.Σ. στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013, διαδικασία που εκκρεμεί στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και είναι απαραίτητη για την εκταμίευση πόρων για το έργο.
Ακόμη επισημάνθηκε η καθυστέρηση στην πληρωμή των απαιτούμενων αποζημιώσεων για τις επιτάξεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου, καθώς και η καθυστέρηση στον προσδιορισμό δικασίμου για τις απαλλοτριώσεις. Ο κ. Βαλσαμίδης μετέφερε στους επιβλέποντες μηχανικούς το αίτημα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για την κατασκευή κόμβου στο τμήμα της οδού όπου υπάρχει σήμερα μια πρόχειρη και εξαιρετικά επικίνδυνη συμβολή με την οδό που οδηγεί προς τον κεντρικό ΧΥΤΑ. Απ’ την πλευρά τους, οι επιβλέποντες μηχανικοί και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας ενημέρωσαν τα μέλη της νομαρχιακής επιτροπής ότι βρέθηκε λύση και θα υπάρξει μικρή τροποποίηση της χάραξης προκειμένου να αποφευχθεί το κόψιμο των πεύκων στην περιοχή των Μέσων.
Σε δήλωσή του αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο κ. Βαλσαμίδης ανέφερε πως η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση θα ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει και καθυστερούν την υλοποίηση του έργου.
Ψηφιακός… νομός Λέσβου (ΕΜΠΡΟΣ)
Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
16/06/2010
Ένα διαφορετικό ταξίδι στα νησιά του νομού Λέσβου εγγυάται η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση σε ντόπιους και επισκέπτες, που μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που δίνουν στους χρήστες τους οι νέες τεχνολογίες, για να μετακινηθούν προς τα νησιά ή για να μάθουν ό,τι αφορά στη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Με τη βοήθεια των υπηρεσιών ευρυζωνικότητας, οι οποίες εξασφαλίζουν γρήγορες ταχύτητες, αλλά και με επιλεγμένες εφαρμογές πληροφόρησης, μέσω του διαδικτύου ή και μέσω του κινητού, όποιος θέλει μπορεί να γνωρίσει τα νησιά πριν καν έρθει σε αυτά. Μπορεί να έρθει σε επαφή με τον ψηφιακό νομό Λέσβου, απλά πληκτρολογώντας στον υπολογιστή του http://travelplan.lesvos.gr ή http://mobile.lesvos.gr/.
Χθες το πρωί, ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής και ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης παρουσίασαν το έργο «Προώθηση Υπηρεσιών Ευρυζωνικότητας με τη Χρήση Εφαρμογών Πληροφόρησης και Ενημέρωσης Τουριστών και Πολιτών στο Ν. Λέσβου», το οποίο υλοποιήθηκε απ’ τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με την επίβλεψη του Τμήματος Πληροφορικής και χρηματοδότηση απ’ το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» κι έχει ήδη δοθεί προς χρήση.
Σκοπός του έργου ήταν η προβολή του νομού, αλλά και η εξυπηρέτηση ντόπιων κι επισκεπτών. Κι αυτό επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη ενός συστήματος υπηρεσιών που φτάνουν στους πολίτες με υψηλές ταχύτητες. Οι υπηρεσίες αυτές αξιοποιούν πληροφορίες από τους γεωγραφικούς χάρτες που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου και έτσι το σύστημα αναδεικνύει τις ομορφιές του νομού, παρέχοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να εντοπίζει τα σημεία ενδιαφέροντός του και πολύ γρήγορα να αποκτά σημαντικές πληροφορίες για αυτά.
«Με τον όρο ευρυζωνικότητα», όπως εξήγησε ο κ. Βαλσαμίδης, «εννοούμε ένα σύγχρονο και καινοτόμο περιβάλλον, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα για εύκολη και γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο.» Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου, όπως συνέχισε ο αντινομάρχης, αξιοποιώντας τη δυνατότητα για τη χρηματοδότηση έργων για την προώθηση της ευρυζωνικότητας στα νησιά από υπόλοιπα κονδύλια του Γ΄ Κ.Π.Σ., υπέβαλε πρόταση στις αρχές του 2009 και εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 270.000 ευρώ.
Δωρεάν σερφάρισμα
Το έργο προχώρησε κατ’ αρχάς στην εγκατάσταση της διαδικτυακής υποδομής (WiFi hot spots) σε τέσσερα σημεία του νομού (στο κεντρικό κτήριο της νομαρχίας, στο Κέντρο Τεχνών Μήθυμνας, στο δημαρχείο Μύρινας και στο Σχολείο του Αγίου Ευστρατίου). Στα σημεία αυτά παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες, ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης, για τον ίδιο σκοπό, της υφιστάμενης δικτυακής υποδομής του δήμου Γέρας και του δήμου Καλλονής. Ακόμα, η σχεδίαση του συστήματος διασφαλίζει την επεκτασιμότητά του, ώστε να είναι δυνατή η μελλοντική εγκατάσταση επιπλέον WiFi hot spots και σε άλλες περιοχές του νομού, καθώς και η χρήση του συστήματος από WiFi hot spots που θα τοποθετηθούν στα πλαίσια άλλων έργων.
Πέραν όμως του δωρεάν σερφαρίσματος, αναπτύχθηκε ένα σύστημα υπηρεσιών μέσα από δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, που αξιοποιεί την πληροφορία από τους γεωγραφικούς χάρτες, παρέχοντας στον επισκέπτη μια σειρά από εφαρμογές.
Πληροφορίες στο… πιάτο
Το σύστημα παρέχει πληροφορίες δρομολογίων για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ, τα πλοία και τα αεροπλάνα. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να βρίσκει πλήρως τη διαδρομή που επιθυμεί να ακολουθήσει μέσα στο νομό, να εντοπίζει τα σημεία ενδιαφέροντος της διαδρομής, να τυπώνει τους χάρτες και να φτάνει στο νομό από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Ως σημεία ενδιαφέροντος θεωρούνται τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής (π.χ. μουσεία, ιστορικά αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι), περιοχές φυσικού κάλλους (κόλπος Καλλονής, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου, απολιθωμένο δάσος κ.λπ.), αλλά και σημαντικές μορφές εναλλακτικού τουρισμού και ψυχαγωγίας που προσφέρει ο νομός (π.χ. ιαματικές πηγές, παραλίες, ξενοδοχεία). Οι υπηρεσίες προσφέρονται μέσω του διαδικτύου και μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου.
Πρωτότυπο έργο
Όπως εξήγησαν οι κύριοι Βογιατζής και Βαλσαμίδης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, το έργο στοχεύει:
- στη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών που αφορούν στις μετακινήσεις των επισκεπτών και των μόνιμων κατοίκων του νομού,
- στην προβολή της πολιτιστικής και τουριστικής κληρονομιάς και των σημείων ενδιαφέροντος του νομού,
- στην αύξηση της τουριστικής κίνησης του νομού μέσω της παρουσίασης των τρόπων μετακίνησης των επισκεπτών του,
- στην προβολή, μέσω της πύλης, των Μ.Μ.Μ. (Μέσων Μαζικής Μεταφοράς) τουριστικού ενδιαφέροντος του νομού,
- στην προώθηση ευρυζωνικών υπηρεσιών και εφαρμογών με χρήση δικτύων υψηλών ταχυτήτων (WiFi hot spots).
Ο κ. Βαλσαμίδης ανέφερε πως αντίστοιχες προσπάθειες για την προώθηση της ευρυζωνικότητας έγιναν από αρκετούς φορείς στην Ελλάδα, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η δική μας προσπάθεια είναι πρωτότυπη, αφού όλα τα σημεία ενδιαφέροντος καταγράφηκαν στη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άι-Στράτη στο πλαίσιο του έργου, με τις γεωγραφικές τους συντεταγμένες. Η γνώμη μου είναι ότι πρόκειται για την καλύτερη προσπάθεια.»
Ο αντινομάρχης ευχαρίστησε τα στελέχη του Τμήματος Πληροφορικής της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα την προϊσταμένη Μάρι Σβιντερικού, μηχανικό Η/Υ, και τη Σόφη Σβιντερικού, ηλεκτρολόγο μηχανικό και μηχανικό Η/Υ.
Παραδείγματα…
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, δόθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς οι χρήστες μπορούν μέσω του διαδικτύου να έχουν πρόσβαση στα «σημεία ενδιαφέροντος», αλλά και άλλα σημεία που μπορεί να ενδιαφέρουν άμεσα τον επισκέπτη και αφορούν στην παραμονή και τη μετακίνησή του πάνω στο νομό, όπως ξενοδοχεία, τράπεζες, φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, στάσεις λεωφορείων κ.ά.. Η εύρεση των σημείων ενδιαφέροντος μπορεί να γίνει με κλικ πάνω στο χάρτη, πατώντας το σύνδεσμο «Κοντινά Σημεία Ενδιαφέροντος», βάσει κατηγορίας (π.χ. «Πολιτισμός») και υποκατηγορίας (π.χ. «Μουσείο») και βάσει στοιχείων του σημείου (όνομα, διεύθυνση). Τα σημεία εμφανίζονται σε γεωγραφικό χάρτη αλλά και σε λίστα. Πατώντας πάνω στο σημείο ενδιαφέροντος, στο χάρτη ή στη λίστα, εμφανίζονται οι αναλυτικές λεπτομέρειές του, όπως στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνα, website, e-mail κ.λπ.), καθώς και φωτογραφίες του (αν είναι διαθέσιμες).
Ανάλογα με τον ίδιο τρόπο αναζήτησης και εμφάνισης της Μητρόπολης Μυτιλήνης - το παράδειγμα που δόθηκε - ο χρήστης του διαδικτύου ή του κινητού τηλεφώνου μπορεί να βρει όλες τις πληροφορίες για τα δρομολόγια με πλοία, αεροπλάνα, δημοτική, αστική και υπεραστική συγκοινωνία ή όποια άλλη πληροφορία τον ενδιαφέρει. Η νομαρχία για την παρουσίαση-ενημέρωση για το έργο εκτύπωσε και ενημερωτικό σχετικό φυλλάδιο.
Αυτό που θα πρέπει να διασφαλιστεί, είναι η διαρκής επικαιροποίηση των στοιχείων, αφού ειδικά σε ό,τι αφορά στα δρομολόγια τα δεδομένα πολύ συχνά διαφοροποιούνται.
Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010
ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΛΕΣΒΟΥ (ΡΑΔΙΟ ΚΑΛΛΟΝΗ)
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου στα πλαίσια του έργου «ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΛΕΣΒΟΥ» ανέπτυξε ένα σύστημα υπηρεσιών μέσα από δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, που αξιοποιεί την πληροφορία από τους γεωγραφικούς χάρτες που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια του έργου, και αναδεικνύει τις ομορφιές του Νομού παρέχοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να εντοπίζει τα σημεία ενδιαφέροντος του Νομού και να ανακτά σημαντικές πληροφορίες για αυτά. Παράλληλα, το σύστημα παρέχει πληροφορίες δρομολογίων για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, από, προς και εντός του Νομού. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να βρίσκει πλήρως τη διαδρομή που επιθυμεί να ακολουθήσει μέσα στο Νομό, να εντοπίζει με ακρίβεια τα σημεία ενδιαφέροντος της διαδρομής και να τυπώνει τους χάρτες. Τα σημεία ενδιαφέροντος συλλέχθηκαν από το Τμήμα Πληροφορικής της Ν.Α. Λέσβου στα πλαίσια του έργου, με τη χρήση της τεχνολογίας των GPS και την εισαγωγή των συντεταγμένων κάθε σημείου ενδιαφέροντος στην εφαρμογή.
Το έργο έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση της διαδικτυακής υποδομής (wifi hot spots) σε 4 σημεία του Νομού (στο κεντρικό κτίριο της Νομαρχίας, στο Κέντρο Τεχνών Μήθυμνας, στο Δημαρχείο Μύρινας και στο σχολείο του Αγίου Ευστρατίου) ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης της υφιστάμενης δικτυακής υποδομής του Δήμου Γέρας και του Δήμου Καλλονής. Ακόμα, η σχεδίαση του συστήματος διασφαλίζει την επεκτασιμότητα του, ώστε να είναι δυνατή η μελλοντική εγκατάσταση επιπλέον wifi hot spots και σε άλλες περιοχές του Νομού καθώς και η χρήση του συστήματος από wifi hot spots που θα τοποθετηθούν στα πλαίσια άλλων έργων.
Το Έργο, στοχεύει:
• Στη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών που αφορούν στις μετακινήσεις των επισκεπτών και των μόνιμων κατοίκων του Νομού.
• Στην προβολή της πολιτιστικής και τουριστικής κληρονομιάς και των σημείων ενδιαφέροντος του Νομού.
• Στην αύξηση της τουριστικής κίνησης του Νομού μέσω της παρουσίασης των τρόπων μετακίνησης των επισκεπτών του.
• Στην προβολή, μέσω της πύλης, των ΜΜΜ (Μέσων Μαζικής Μεταφοράς) τουριστικού ενδιαφέροντος του Νομού
• Στην προώθηση ευρυζωνικών υπηρεσιών και εφαρμογών με χρήση δικτύων υψηλών ταχυτήτων (wi-fi hot spots)
Σάββατο 12 Ιουνίου 2010
Βελτιώσεις σε Φίλια - Ανεμότια (ΕΜΠΡΟΣ)
11/06/2010
Οι εργασίες συντήρησης και ασφαλτόστρωσης του επαρχιακού οδικού δικτύου, στο πλαίσιο των έργων που έχει προγραμματίσει για τη θερινή περίοδο η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου, ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα.
Ήδη, όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου της νομαρχίας, στον οδικό άξονα Καλλονής - Άντισσας - Σκάλας Ερεσού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης του οδικού τμήματος Φίλια - διακλάδωση Ανεμότιας, της οδού πρόσβασης στον οικισμό της Ανεμότιας και τμήματος της οδού που παρακάμπτει τον οικισμό της Φίλιας. Στη συνέχεια έχει προγραμματιστεί η ασφαλτόστρωση οδικών τμημάτων στην περιοχή του Σκαλοχωρίου, της Βατούσας, της οδού πρόσβασης προς την Πτερούντα, της οδού από Άντισσα προς Γαβαθά και της περιφερειακής οδού προς τον οικισμό της Άντισσας.
Τις εργασίες που εκτελούνται επισκέφθηκε ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, συνοδευόμενος από στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου.
Παράκαμψη Φίλιας
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, παρουσία του προέδρου και μελών του Τοπικού Συμβουλίου Φίλιας, εξετάστηκε το θέμα της ολοκλήρωσης της οδού, η οποία παρακάμπτει τον οικισμό της Φίλιας και συνδέει την Επαρχιακή Οδό Πέτρα - Σκουτάρος - Σκαλοχώρι με την Επαρχιακή Οδό Καλλονή - Άντισσα - Σκάλα Ερεσού. Η ολοκλήρωση της οδού αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της Φίλιας, αφού είναι αδύνατη η διέλευση μεγάλων οχημάτων μέσα από τον οικισμό.
Για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να ολοκληρωθεί ο δρόμος, εκπονείται μελέτη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας.
Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010
Προχωρά η παράκαμψη Θάνους (ΕΜΠΡΟΣ)
Γράφει: Σπυριδάκη Αναστασία
10/06/2010
Μια σημαντική εξέλιξη για ένα έργο που προγραμματίζεται να υλοποιηθεί στη Λήμνο από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, ήρθε για την περιοχή του Θάνους, αφού με απόφαση της αρμόδιας νομαρχιακής επιτροπής εγκρίθηκε η ανασυνταγμένη προμελέτη οδοποιίας της μελέτης «Παράκαμψη Οικισμού Θάνους».
Ήδη από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας είχε εκφραστεί η ανάγκη για την κατασκευή παρακαμπτηρίου στην περιοχή του Θάνους, λόγω της στενότητας των δρόμων του χωριού σε συνδυασμό με τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Η μελέτη η οποία ξεκίνησε να υλοποιείται το 2003, προέβλεπε τοπογραφική αποτύπωση, προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οριστική γεωλογική μελέτη, καθώς και μια σειρά από υποστηρικτικές μελέτες, οι οποίες σταδιακά, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, εγκρίνονταν.
Το 2007 η νομαρχιακή επιτροπή, μετά από αίτημα του δήμου Μύρινας και του Επαρχιακού Συμβουλίου Λήμνου, ξεκίνησε τη διαδικασία για την τροποποίηση της χάραξης. Το 2009 εγκρίθηκε η συμπληρωματική τοπογραφική αποτύπωση της μελέτης η οποία και ολοκληρώθηκε, κι έτσι την προηγούμενη βδομάδα η νομαρχιακή επιτροπή Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων, ΠΔΕ και Περιβάλλοντος έδωσε εντολή για την επαναϋποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) βάσει των νέων δεδομένων.
Εντός ή εκτός οικισμού
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο είχε καθυστερήσει, καθώς υπήρξε αίτημα από κατοίκους της περιοχής ένα μέρος της παράκαμψης να περάσει μέσα από τον οικισμό. Στη συνέχεια και μετά από απόφαση του Τοπικού αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου Μύρινας, επικράτησε η αρχική πρόταση και η παρακαμπτήριος θα περάσει περιμετρικά του χωριού.
«Τώρα πλέον κινούμαστε σε σωστή κατεύθυνση. Δε θέλαμε να γίνει όπως έγινε με την παράκαμψη Μανταμάδου και να περνάει η μισή παράκαμψη μέσα από το χωριό. Τώρα θα γίνει ένα σωστό έργο, που θα εξυπηρετεί τις μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής αλλά και των τουριστών το καλοκαίρι», δήλωσε στο «Ε» ο έπαρχος Λήμνου, Δημήτρης Σάραγκας.
Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, όπου κυρίως το καλοκαίρι δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα με τις μετακινήσεις, κυρίως στις δύο παραλίες του Θάνους και του Ζεματά που παρουσιάζουν μεγάλη κίνηση. Οι δύο αυτές παραλίες τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και μόνο στην παραλία του Θάνους λειτουργούν επτά beach bars, ενώ και στην παραλία του Ζεματά τα τελευταία χρόνια υπάρχουν επίσης αρκετά beach bars με όλα τα θαλάσσια σπορ.
Τρίτη 8 Ιουνίου 2010
Έργα σε καλή πορεία…
Γράφει: Χρηστίδου Βαγγελιώ
08/06/2010
Η πορεία των έργων που έχει χρηματοδοτήσει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου στην περιοχή του, συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές Πέμπτη στο δημαρχείο του δήμου Ευεργέτουλα, μεταξύ του αντινομάρχη Θεόδωρου Βαλσαμίδη, του δημάρχου Μιχάλη Πολυπαθέλλη και στελέχη του δήμου.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο αρχιτέκτων μηχανικός Στρατής Φραντζέσκος παρουσίασε τη μελέτη για την ανάπλαση-ανάδειξη της πλατείας στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων στον Ασώματο, που έχει εκπονηθεί και περιλαμβάνει ήπιες παρεμβάσεις γύρω από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Το έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου, με προϋπολογισμό 250.000 ευρώ, και θα υλοποιηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης από το δήμο Ευεργέτουλα και την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης.
Παράλληλα, εξετάστηκε το θέμα της μελέτης για την ολοκλήρωση των κτηριακών υποδομών του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ασωμάτου, την επικαιροποίηση και την ολοκλήρωση της οποίας έχει αναλάβει το Τμήμα Κτηριακών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας. Σύμφωνα με την υπηρεσία, μετά την ολοκλήρωσή της θα υποβληθεί πρόταση για χρηματοδότηση του έργου από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κρήτης και Νήσων 2007 - 2013», με φορέα υλοποίησης τη νομαρχία.
Συζητήθηκε, τέλος, το έργο της συντήρησης της στέγης του Ιερού Ναού Αγίου Προκοπίου στο Ίππειος, που πρόσφατα χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 30.000 ευρώ από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και πρόκειται να υλοποιηθεί με την τεχνική υποστήριξη του δήμου Ευεργέτουλα.
Και επίσκεψη στον Ασώματο
Φεύγοντας από το δημαρχείο, ο κ. Βαλσαμίδης και ο κ. Πολυπαθέλλης επισκέφθηκαν τον Ασώματο και τον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Εκεί, ο ιερέας π. Χρήστος Καραφασούλης - που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μια σημαντική προσπάθεια για την ανακαίνιση, συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου - τους ξενάγησε στα πλαίσια του σχετικού έργου, για το οποίο έχει εκπονηθεί αρχιτεκτονική μελέτη και χρηματοδοτεί με το ποσό των 45.000 ευρώ η νομαρχία Λέσβου, ενώ υλοποιεί η Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης με την επίβλεψη της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Να σημειωθεί ότι η νομαρχία Λέσβου έχει χρηματοδοτήσει, επιπλέον, έργο συνολικού προϋπολογισμού 20.000 ευρώ για την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό του Εκκλησιαστικού και Λαογραφικού Μουσείου που βρίσκεται δίπλα στο ναό, το οποίο και αναμένεται να αρχίσει να υλοποιείται μέσα στο επόμενο διάστημα.
«Πρόκειται για κάποιες παρεμβάσεις που έχουν τη δική τους σημασία για την περιοχή του δήμου Ευεργέτουλα, ειδικά αυτές που γίνονται στους Αγίους Αναργύρους, που αποτελούν πόλο έλξης για τους κατοίκους όλου του νησιού. Ο κ. Φραντζέσκος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, ενώ όσες παρεμβάσεις γίνονται είναι ήπιες και δεν αλλοιώνουν το χώρο. Περιμένουμε μέσα στο επόμενο 20ήμερο τον προϋπολογισμό, ώστε να αρχίσουμε. Όσον αφορά στο ΚΠΕ Ευεργέτουλα, έχουμε ήδη υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το δήμο για να καταθέσουμε πρόταση στο ΕΣΠΑ και μένει μόνο η ολοκλήρωση της μελέτης. Ελπίζουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα τελειώσει, ώστε να προλάβει να ενταχθεί το έργο στην πρόταση. Τέλος, πρέπει να τονίσω την πολύ ωραία δουλειά που έχει γίνει στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων στον Ασώματο, στην οποία εμείς συμβάλαμε οικονομικά και όπου οι εργασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Αξίζει να αναφερθεί κανείς στη σημαντική δουλειά που έχει κάνει ο ιερέας. Ο Ασώματος έχει μια εξαιρετική ομορφιά και η όλη προσπάθεια σίγουρα αξίζει τον κόπο», δήλωσε στο «Ε» ο αρμόδιος αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης.
Για να έχουν όλοι πρόσβαση (ΕΜΠΡΟΣ)
Λύση στα προβλήματα πρόσβασης που δημιουργήθηκαν σε πολλές ιδιοκτησίες απ’ την κατασκευή της 1ης Επαρχιακής Οδού Μυτιλήνης - Λάρσου, θα δώσουν δέκα παράπλευροι δρόμοι, που θα κατασκευαστούν εκεί όπου δεν μπορούν να γίνουν κόμβοι. Οι παράπλευροι δρόμοι θα κατασκευαστούν απ’ την έξοδο της Μυτιλήνης, στην περιοχή της Παγανής, έως και τη διακλάδωση της Μόριας και θα είναι πλάτους έως 3,50 μέτρα ο καθένας.
Την Παρασκευή, στη συνεδρίαση της αρμόδιας νομαρχιακής επιτροπής Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων και Περιβάλλοντος, εγκρίθηκε η τοπογραφική αποτύπωση των μελετών των παράπλευρων οδών της 1ης Επαρχιακής Οδού Μυτιλήνης - Λάρσου. Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της επαρχιακής οδού και των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί με την πρόσβαση σε πολλές υφιστάμενες επιχειρήσεις και ιδιοκτησίες, αποφάσισε να δώσει εντολή να εκπονηθούν μελέτες για την κατασκευή παράπλευρων οδών. Οι μελετητές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πρότειναν την κατασκευή 10 παράπλευρων οδών.
Οι προτεινόμενοι παράδρομοι θα είναι μονής κατεύθυνσης και το πλάτος τους θα κυμαίνεται από 3,20 έως 3,50 μέτρα, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια η κατασκευή τους να πραγματοποιηθεί εντός της εγκεκριμένης ζώνης απαλλοτρίωσης, εκτός από τις περιπτώσεις που αυτό είναι αδύνατον.
Την Παρασκευή, μετά την έγκριση του σταδίου της τοπογραφικής αποτύπωσης, η νομαρχιακή επιτροπή έδωσε εντολή για την εκπόνηση των επόμενων σταδίων της μελέτης, ενώ ζητούμενο αποτελεί το πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι παρεμβάσεις.
«Η κατασκευή της 1ης Επαρχιακής Οδού Μυτιλήνης - Λάρσου δημιούργησε σοβαρά προβλήματα πρόσβασης σε αρκετές ιδιοκτησίες και τα σοβαρότερα αφορούν τις υφιστάμενες επιχειρήσεις», σημείωσε ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, προσθέτοντας πως για το λόγο αυτό η κατασκευή των παράπλευρων οδών κρίνεται απολύτως επιβεβλημένη. «Μετά την ολοκλήρωση των μελετών που έχουμε αναθέσει, θα πρέπει να προγραμματιστεί η κατασκευή τους, προκειμένου αυτός ο βασικός οδικός άξονας να καταστεί ολοκληρωμένος και λειτουργικός», κατέληξε ο ίδιος.
Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010
«Επιχείρηση περιβάλλον» στη Λέσβο (ΕΜΠΡΟΣ)
Γράφει: Θόδωρος Βαλσαμίδης*
Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η ημέρα αυτή θεσμοθετήθηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ για να θυμίζει την ημέρα έναρξης των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης της Στοκχόλμης στις 5 Ιουνίου του 1972, με θέμα «Το Περιβάλλον του Ανθρώπου».
Την εποχή που θεσμοθετήθηκε η ημέρα αυτή, 38 χρόνια πριν, το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος δεν απασχολούσε σε μεγάλο βαθμό τον άνθρωπο. Τα τελευταία χρόνια, όμως, το πρόβλημα είναι έντονο και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος καθημερινή πραγματικότητα, που ζούμε και βιώνουμε όλοι μας.
Στα νησιά μας, η επιβάρυνση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος γίνεται αισθητή καθημερινά. Ανθρώπινες δραστηριότητες και παραλείψεις έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Τα περισσότερα από τα προβλήματα αυτά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να τα αντιμετωπίσουμε και αυτό έχει ως συνέπεια η πλειονότητα να πιστεύει ότι τα ζητήματα αυτά δεν έχουν λύση.
Είναι, όμως, τα πράγματα έτσι ή εκεί έχουμε οδηγηθεί από λανθασμένες επιλογές, από παραλείψεις και σίγουρα από το φόβο του πολιτικού κόστους;
Ας θυμηθούμε κάποια απ’ αυτά:
«Νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ»… το φάντασμα δεκαετιών
Η εικόνα της γραφικής πόλης της Μυτιλήνης και στο βάθος τα φουγάρα και ο πυκνός μαύρος καπνός του εργοστασίου της ΔΕΗ, την οποία αντικρίζει ο επισκέπτης όταν το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι, αρκεί για να γίνει εμφανές το πρόβλημα.
Εδώ και πολλά χρόνια έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου από την περιοχή της Επάνω Σκάλας, χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Καράβα, Μάγειρας, Σαρακήνα ταξιδεύει το «φάντασμα» του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ. Οι προσπάθειες πολλές, αλλά το κόστος μεγάλο. Κόστος οικονομικό, αλλά και κόστος πολιτικό.
Το ταξίδι αυτό, όμως, πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει.
Κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση έχουν τη βασική ευθύνη γι’ αυτό.
Η κατασκευή νέου εργοστασίου είναι ο στόχος. Αν, όμως, αυτός ο στόχος δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί, τότε ας αποφασίσουμε ότι η μόνη λύση είναι ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου εργοστασίου, με νέες τεχνολογίες, φιλικότερες προς το περιβάλλον.
«Απόβλητα ελαιοτριβείων - τυροκομείων»… Προβλήματα χωρίς λύση;
Στα προβλήματα χωρίς λύση συμπεριλαμβάνεται από τους περισσότερους το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων και το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων των τυροκομικών μονάδων της Λέσβου.
Έχοντας αυτό ως άλλοθι, τα περισσότερα ελαιοτριβεία λειτουργούν εδώ και χρόνια χωρίς να διαθέτουν συστήματα επεξεργασίας και διάθεσης των υγρών αποβλήτων τους.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης του κατσίγαρου έχουν καταγραφεί στη βιβλιογραφία και έχουν εφαρμοστεί διάφορες μέθοδοι επεξεργασίας, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο. Αυτό όμως που πρέπει πλέον να γίνει, είναι να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή τους.
Για την επεξεργασία του ελαιοπυρήνα στη Λέσβο υπάρχουν δυο μονάδες, μια ιδιωτική και μια συνεταιριστική, που διαθέτουν ακατάλληλες για το σκοπό αυτό εγκαταστάσεις παλαιάς τεχνολογίας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν με τη λειτουργία τους καθημερινά το περιβάλλον. Καταγγελίες, έλεγχοι, πρόστιμα και ποινές είναι η συνέπεια αυτής της συμπεριφοράς.
Είναι επιβεβλημένο πλέον να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί μια σύγχρονη μονάδα για την επεξεργασία της ελαιοπυρήνας. Σε διαφορετική περίπτωση, θα οδηγηθούμε πολύ σύντομα σε αδιέξοδο.
«Εργοστάσιο επεξεργασίας γάλακτος»…
Πολλές φορές συζητήθηκε… Μήπως έφθασε η ώρα του;
Το ίδιο σοβαρό πρόβλημα παρουσιάζεται εδώ και πολλά χρόνια με το ζήτημα της επεξεργασίας του γάλακτος και των αποβλήτων που παράγονται.
Να θυμηθούμε τις περιπτώσεις της ρύπανσης του ποταμού Βούλγαρη, της ρύπανσης στην Κλειού και την Κάγια, την ανεξέλεγκτη ρίψη τυρόγαλου σε δάση και ποτάμια του νησιού, με πιο πρόσφατη την περίπτωση της ρύπανσης του χειμάρρου της Κάτω Πέτρας στο Σκαλοχώρι.
Το σενάριο και εδώ το ίδιο. Καταγγελίες, έλεγχοι, διαμαρτυρίες, πρόστιμα και ποινές. Από την άλλη πλευρά, το πρόβλημα της διάθεσης του γάλακτος από τους κτηνοτρόφους.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί. Μήπως έφθασε η ώρα να υλοποιηθεί το όνειρο της κατασκευής ενός σύγχρονου εργοστασίου επεξεργασίας γάλακτος, το οποίο θα προβλέψει και την αξιοποίηση του τυρόγαλου; Αυτό είναι μια σημαντική πρόκληση και απαίτηση, στην οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί τόσο η ΕΑΣΛ, όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος του κλάδου.
«Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη»…
Απολύτως απαραίτητη για ένα καλύτερο περιβάλλον
Μπορεί όλες οι παραπάνω δραστηριότητες να είναι απολύτως απαραίτητο να λειτουργήσουν, αφού η τοπική οικονομία στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία. Είναι, όμως, απολύτως απαραίτητο να υπάρξει και να εφαρμόζεται από τις επιχειρήσεις αυτό που σήμερα ονομάζουμε «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» και κυρίως σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
«Διαχείριση Απορριμμάτων»…
Απαιτείται πιο συντονισμένη προσπάθεια και περιβαλλοντική συνείδηση
Τα τελευταία χρόνια έγινε μια σοβαρή προσπάθεια στα νησιά μας για τη βελτίωση των υποδομών στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με την κατασκευή των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Λέσβο και στη Λήμνο και του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην πόλη της Μυτιλήνης.
Οι υποδομές αυτές, όμως, σήμερα, αξιοποιούνται σε μικρό βαθμό. Ενώ για την ολοκλήρωση του συστήματος της συλλογής των απορριμμάτων απαιτείται επιπλέον η κατασκευή τεσσάρων τουλάχιστον ΣΜΑ στο νησί της Λέσβου και ενός στον Άι-Στράτη.
Η επίλυση, όμως, του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν περνά μόνο από την κατασκευή των υποδομών, αλλά βρίσκεται κυρίως στο θέμα της επεξεργασίας τους.
Στόχος πρέπει να είναι η μέγιστη αξιοποίηση των απορριμμάτων και η ταφή μόνο των υπολειμμάτων τους. Για να επιτευχθεί, όμως, ο στόχος αυτός, απαιτείται πιο συντονισμένη προσπάθεια από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης και ανεπτυγμένη περιβαλλοντική συνείδηση και νοοτροπία από τον κάθε πολίτη χωριστά.
«Αποκατάσταση Ανεξέλεγκτων Χωματερών»…
Συντονισμένη προσπάθεια την τελευταία πενταετία
Η συντονισμένη προσπάθεια που έγινε την τελευταία πενταετία για την αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, ήταν πραγματικά πολύ σημαντική και έφερε αποτελέσματα. Από τις 62 χωματερές που είχαν καταγραφεί στη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άι-Στράτη, έχουν ήδη αποκατασταθεί οι 34 και έχουν χρηματοδοτηθεί τα έργα για την αποκατάσταση 14 χωματερών ακόμη.
Σήμερα, στους περισσότερους δήμους παραμένει ενεργή μια μόνο χωματερή. Ακόμη και αυτές, όμως, θα πρέπει να αποκατασταθούν. Αυτό είναι εφικτό να επιτευχθεί μόνο μετά την κατασκευή και των υπόλοιπων Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, καθώς και χώρων για εναπόθεση και επεξεργασία των στερεών αποβλήτων, που σήμερα όμως δε διαθέτει το νησί μας.
«Διαχείριση Υγρών Αποβλήτων»…
Έγιναν πολύ σημαντικά βήματα -
Απαραίτητη η ολοκλήρωση των υποδομών με πόρους του ΕΣΠΑ
Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολύ σημαντικά βήματα για την κατασκευή των υποδομών που απαιτούνται για τη συλλογή και επεξεργασία των υγρών αποβλήτων, με έργα για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών στους δήμους Μυτιλήνης, Γέρας, Καλλονής, Πέτρας, Ερεσού - Αντίσσης στη Λέσβο, στους δήμους Μύρινας και Ατσικής στη Λήμνο και στον Άι-Στράτη.
Τα προβλήματα, όμως, δεν έχουν λυθεί. Στον κόλπο Καλλονής εξακολουθούν να πέφτουν τα λύματα του δήμου Αγίας Παρασκευής, του δήμου Πολιχνίτου και της Σκάλας Καλλονής, που δε διαθέτουν αντίστοιχες υποδομές. Στον κόλπο της Γέρας εξακολουθούν να πέφτουν τα λύματα του δήμου Ευεργέτουλα. Αλλά και οικισμοί όπως ο Μανταμάδος, η Αγιάσος κ.λπ., με μεγάλο σχετικά πληθυσμό, καθώς και η νότια πλευρά της πόλης της Μυτιλήνης, δυστυχώς δε διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές.
Για να λυθούν, συνεπώς, τα προβλήματα αυτά και να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον, απαιτείται να χρηματοδοτηθούν και να κατασκευαστούν όλες οι απαραίτητες οι υποδομές. Τα έργα αυτά πρέπει να έχουν αυξημένη προτεραιότητα και θα πρέπει να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους με πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013.
«Εθελοντικές Οργανώσεις»…
Σημαντικός ο ρόλος τους, πολύτιμη η συνεισφορά τους
Στην προσπάθεια για ένα καλύτερο περιβάλλον, σημαντικός είναι ο ρόλος των εθελοντικών οργανώσεων, με κορυφαία την προσπάθεια του Φυσιολατρικού Ομίλου «Υδάτινος», ο οποίος από το 2002 που ιδρύθηκε, μέχρι σήμερα, συμβάλλει σημαντικά στο θέμα της ανακύκλωσης και γενικότερα της προστασίας του περιβάλλοντος.
Σημαντικές, όμως, οι προσπάθειες και άλλων εθελοντικών οργανώσεων, με τοπικό κυρίως χαρακτήρα, όπως οι Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι Παμφίλων, Σκαλοχωρίου «Δρυς», Άγρας «Οι Ανεμόμυλοι» και άλλοι. Προσπάθειες που ξεκίνησαν βασικά με στόχο την προστασία των περιοχών τους από θέματα ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος.
Χωρίς την παρουσία και τη δραστηριότητά τους, ίσως πολλά θέματα να μην είχαν ποτέ αναδειχθεί. Γι’ αυτό και μόνο, η συνεισφορά τους στην προστασία τους περιβάλλοντος είναι πραγματικά πολύτιμη.
Το ζήτημα «Περιβάλλον» δεν πρέπει να αναδεικνύεται μόνο επ’ ευκαιρία επετειακών εορτασμών. Η διατήρηση και προστασία του πρέπει, για τον καθένα από εμάς, να αποτελέσει καθημερινή πρόκληση και πρόσκληση για αλλαγή στάσης ζωής, βελτίωση συμπεριφορών, δραστηριοποίηση και συμμετοχή.
Αυτό είναι απαίτηση και στοίχημα για τον καθένα μας.
Στοίχημα για να διατηρήσουμε το μοναδικό φυσικό περιβάλλον των νησιών μας.
Απαίτηση για ένα καλύτερο περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας.
* Ο Θόδωρος Βαλσαμίδης είναι αντινομάρχης Λέσβου.
Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η ημέρα αυτή θεσμοθετήθηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ για να θυμίζει την ημέρα έναρξης των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης της Στοκχόλμης στις 5 Ιουνίου του 1972, με θέμα «Το Περιβάλλον του Ανθρώπου».
Την εποχή που θεσμοθετήθηκε η ημέρα αυτή, 38 χρόνια πριν, το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος δεν απασχολούσε σε μεγάλο βαθμό τον άνθρωπο. Τα τελευταία χρόνια, όμως, το πρόβλημα είναι έντονο και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος καθημερινή πραγματικότητα, που ζούμε και βιώνουμε όλοι μας.
Στα νησιά μας, η επιβάρυνση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος γίνεται αισθητή καθημερινά. Ανθρώπινες δραστηριότητες και παραλείψεις έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Τα περισσότερα από τα προβλήματα αυτά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να τα αντιμετωπίσουμε και αυτό έχει ως συνέπεια η πλειονότητα να πιστεύει ότι τα ζητήματα αυτά δεν έχουν λύση.
Είναι, όμως, τα πράγματα έτσι ή εκεί έχουμε οδηγηθεί από λανθασμένες επιλογές, από παραλείψεις και σίγουρα από το φόβο του πολιτικού κόστους;
Ας θυμηθούμε κάποια απ’ αυτά:
«Νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ»… το φάντασμα δεκαετιών
Η εικόνα της γραφικής πόλης της Μυτιλήνης και στο βάθος τα φουγάρα και ο πυκνός μαύρος καπνός του εργοστασίου της ΔΕΗ, την οποία αντικρίζει ο επισκέπτης όταν το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι, αρκεί για να γίνει εμφανές το πρόβλημα.
Εδώ και πολλά χρόνια έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου από την περιοχή της Επάνω Σκάλας, χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα. Καράβα, Μάγειρας, Σαρακήνα ταξιδεύει το «φάντασμα» του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ. Οι προσπάθειες πολλές, αλλά το κόστος μεγάλο. Κόστος οικονομικό, αλλά και κόστος πολιτικό.
Το ταξίδι αυτό, όμως, πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει.
Κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση έχουν τη βασική ευθύνη γι’ αυτό.
Η κατασκευή νέου εργοστασίου είναι ο στόχος. Αν, όμως, αυτός ο στόχος δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί, τότε ας αποφασίσουμε ότι η μόνη λύση είναι ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου εργοστασίου, με νέες τεχνολογίες, φιλικότερες προς το περιβάλλον.
«Απόβλητα ελαιοτριβείων - τυροκομείων»… Προβλήματα χωρίς λύση;
Στα προβλήματα χωρίς λύση συμπεριλαμβάνεται από τους περισσότερους το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων και το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων των τυροκομικών μονάδων της Λέσβου.
Έχοντας αυτό ως άλλοθι, τα περισσότερα ελαιοτριβεία λειτουργούν εδώ και χρόνια χωρίς να διαθέτουν συστήματα επεξεργασίας και διάθεσης των υγρών αποβλήτων τους.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης του κατσίγαρου έχουν καταγραφεί στη βιβλιογραφία και έχουν εφαρμοστεί διάφορες μέθοδοι επεξεργασίας, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο. Αυτό όμως που πρέπει πλέον να γίνει, είναι να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή τους.
Για την επεξεργασία του ελαιοπυρήνα στη Λέσβο υπάρχουν δυο μονάδες, μια ιδιωτική και μια συνεταιριστική, που διαθέτουν ακατάλληλες για το σκοπό αυτό εγκαταστάσεις παλαιάς τεχνολογίας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν με τη λειτουργία τους καθημερινά το περιβάλλον. Καταγγελίες, έλεγχοι, πρόστιμα και ποινές είναι η συνέπεια αυτής της συμπεριφοράς.
Είναι επιβεβλημένο πλέον να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί μια σύγχρονη μονάδα για την επεξεργασία της ελαιοπυρήνας. Σε διαφορετική περίπτωση, θα οδηγηθούμε πολύ σύντομα σε αδιέξοδο.
«Εργοστάσιο επεξεργασίας γάλακτος»…
Πολλές φορές συζητήθηκε… Μήπως έφθασε η ώρα του;
Το ίδιο σοβαρό πρόβλημα παρουσιάζεται εδώ και πολλά χρόνια με το ζήτημα της επεξεργασίας του γάλακτος και των αποβλήτων που παράγονται.
Να θυμηθούμε τις περιπτώσεις της ρύπανσης του ποταμού Βούλγαρη, της ρύπανσης στην Κλειού και την Κάγια, την ανεξέλεγκτη ρίψη τυρόγαλου σε δάση και ποτάμια του νησιού, με πιο πρόσφατη την περίπτωση της ρύπανσης του χειμάρρου της Κάτω Πέτρας στο Σκαλοχώρι.
Το σενάριο και εδώ το ίδιο. Καταγγελίες, έλεγχοι, διαμαρτυρίες, πρόστιμα και ποινές. Από την άλλη πλευρά, το πρόβλημα της διάθεσης του γάλακτος από τους κτηνοτρόφους.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί. Μήπως έφθασε η ώρα να υλοποιηθεί το όνειρο της κατασκευής ενός σύγχρονου εργοστασίου επεξεργασίας γάλακτος, το οποίο θα προβλέψει και την αξιοποίηση του τυρόγαλου; Αυτό είναι μια σημαντική πρόκληση και απαίτηση, στην οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί τόσο η ΕΑΣΛ, όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος του κλάδου.
«Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη»…
Απολύτως απαραίτητη για ένα καλύτερο περιβάλλον
Μπορεί όλες οι παραπάνω δραστηριότητες να είναι απολύτως απαραίτητο να λειτουργήσουν, αφού η τοπική οικονομία στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία. Είναι, όμως, απολύτως απαραίτητο να υπάρξει και να εφαρμόζεται από τις επιχειρήσεις αυτό που σήμερα ονομάζουμε «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» και κυρίως σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
«Διαχείριση Απορριμμάτων»…
Απαιτείται πιο συντονισμένη προσπάθεια και περιβαλλοντική συνείδηση
Τα τελευταία χρόνια έγινε μια σοβαρή προσπάθεια στα νησιά μας για τη βελτίωση των υποδομών στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με την κατασκευή των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Λέσβο και στη Λήμνο και του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην πόλη της Μυτιλήνης.
Οι υποδομές αυτές, όμως, σήμερα, αξιοποιούνται σε μικρό βαθμό. Ενώ για την ολοκλήρωση του συστήματος της συλλογής των απορριμμάτων απαιτείται επιπλέον η κατασκευή τεσσάρων τουλάχιστον ΣΜΑ στο νησί της Λέσβου και ενός στον Άι-Στράτη.
Η επίλυση, όμως, του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν περνά μόνο από την κατασκευή των υποδομών, αλλά βρίσκεται κυρίως στο θέμα της επεξεργασίας τους.
Στόχος πρέπει να είναι η μέγιστη αξιοποίηση των απορριμμάτων και η ταφή μόνο των υπολειμμάτων τους. Για να επιτευχθεί, όμως, ο στόχος αυτός, απαιτείται πιο συντονισμένη προσπάθεια από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης και ανεπτυγμένη περιβαλλοντική συνείδηση και νοοτροπία από τον κάθε πολίτη χωριστά.
«Αποκατάσταση Ανεξέλεγκτων Χωματερών»…
Συντονισμένη προσπάθεια την τελευταία πενταετία
Η συντονισμένη προσπάθεια που έγινε την τελευταία πενταετία για την αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, ήταν πραγματικά πολύ σημαντική και έφερε αποτελέσματα. Από τις 62 χωματερές που είχαν καταγραφεί στη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άι-Στράτη, έχουν ήδη αποκατασταθεί οι 34 και έχουν χρηματοδοτηθεί τα έργα για την αποκατάσταση 14 χωματερών ακόμη.
Σήμερα, στους περισσότερους δήμους παραμένει ενεργή μια μόνο χωματερή. Ακόμη και αυτές, όμως, θα πρέπει να αποκατασταθούν. Αυτό είναι εφικτό να επιτευχθεί μόνο μετά την κατασκευή και των υπόλοιπων Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, καθώς και χώρων για εναπόθεση και επεξεργασία των στερεών αποβλήτων, που σήμερα όμως δε διαθέτει το νησί μας.
«Διαχείριση Υγρών Αποβλήτων»…
Έγιναν πολύ σημαντικά βήματα -
Απαραίτητη η ολοκλήρωση των υποδομών με πόρους του ΕΣΠΑ
Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολύ σημαντικά βήματα για την κατασκευή των υποδομών που απαιτούνται για τη συλλογή και επεξεργασία των υγρών αποβλήτων, με έργα για την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών στους δήμους Μυτιλήνης, Γέρας, Καλλονής, Πέτρας, Ερεσού - Αντίσσης στη Λέσβο, στους δήμους Μύρινας και Ατσικής στη Λήμνο και στον Άι-Στράτη.
Τα προβλήματα, όμως, δεν έχουν λυθεί. Στον κόλπο Καλλονής εξακολουθούν να πέφτουν τα λύματα του δήμου Αγίας Παρασκευής, του δήμου Πολιχνίτου και της Σκάλας Καλλονής, που δε διαθέτουν αντίστοιχες υποδομές. Στον κόλπο της Γέρας εξακολουθούν να πέφτουν τα λύματα του δήμου Ευεργέτουλα. Αλλά και οικισμοί όπως ο Μανταμάδος, η Αγιάσος κ.λπ., με μεγάλο σχετικά πληθυσμό, καθώς και η νότια πλευρά της πόλης της Μυτιλήνης, δυστυχώς δε διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές.
Για να λυθούν, συνεπώς, τα προβλήματα αυτά και να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον, απαιτείται να χρηματοδοτηθούν και να κατασκευαστούν όλες οι απαραίτητες οι υποδομές. Τα έργα αυτά πρέπει να έχουν αυξημένη προτεραιότητα και θα πρέπει να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους με πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013.
«Εθελοντικές Οργανώσεις»…
Σημαντικός ο ρόλος τους, πολύτιμη η συνεισφορά τους
Στην προσπάθεια για ένα καλύτερο περιβάλλον, σημαντικός είναι ο ρόλος των εθελοντικών οργανώσεων, με κορυφαία την προσπάθεια του Φυσιολατρικού Ομίλου «Υδάτινος», ο οποίος από το 2002 που ιδρύθηκε, μέχρι σήμερα, συμβάλλει σημαντικά στο θέμα της ανακύκλωσης και γενικότερα της προστασίας του περιβάλλοντος.
Σημαντικές, όμως, οι προσπάθειες και άλλων εθελοντικών οργανώσεων, με τοπικό κυρίως χαρακτήρα, όπως οι Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι Παμφίλων, Σκαλοχωρίου «Δρυς», Άγρας «Οι Ανεμόμυλοι» και άλλοι. Προσπάθειες που ξεκίνησαν βασικά με στόχο την προστασία των περιοχών τους από θέματα ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος.
Χωρίς την παρουσία και τη δραστηριότητά τους, ίσως πολλά θέματα να μην είχαν ποτέ αναδειχθεί. Γι’ αυτό και μόνο, η συνεισφορά τους στην προστασία τους περιβάλλοντος είναι πραγματικά πολύτιμη.
Το ζήτημα «Περιβάλλον» δεν πρέπει να αναδεικνύεται μόνο επ’ ευκαιρία επετειακών εορτασμών. Η διατήρηση και προστασία του πρέπει, για τον καθένα από εμάς, να αποτελέσει καθημερινή πρόκληση και πρόσκληση για αλλαγή στάσης ζωής, βελτίωση συμπεριφορών, δραστηριοποίηση και συμμετοχή.
Αυτό είναι απαίτηση και στοίχημα για τον καθένα μας.
Στοίχημα για να διατηρήσουμε το μοναδικό φυσικό περιβάλλον των νησιών μας.
Απαίτηση για ένα καλύτερο περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας.
* Ο Θόδωρος Βαλσαμίδης είναι αντινομάρχης Λέσβου.
Σάββατο 5 Ιουνίου 2010
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ (ΡΑΔΙΟ ΚΑΛΛΟΝΗ)
Επίσκεψη στο Δήμο Ευεργέτουλα Λέσβου πραγματοποίησε ο Αντινομάρχης, Θεόδωρος Βαλσαμίδης. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο με το Δήμαρχο, Μιχάλη Πολυπαθέλλη και στελέχη του δήμου εξετάστηκε η πορεία έργων που έχει χρηματοδοτήσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου στην περιοχή του Δήμου Ευεργέτουλα.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης παρουσιάστηκε από τον Αρχιτέκτων Μηχανικό κ. Στρατή Φραντζέσκο η μελέτη που εκπονήθηκε για την ανάπλαση – ανάδειξη της πλατείας στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων στον Ασώματο. Η μελέτη περιλαμβάνει ήπιες παρεμβάσεις για την ανάπλαση και ανάδειξη της περιοχής πέριξ της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων, μια περιοχή με σπάνια φυσική ομορφιά. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΠΔΕ/ΚΑΠ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου με προϋπολογισμό 250.000 € και θα υλοποιηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης από το Δήμο Ευεργέτουλα και την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης.
Εξετάστηκε επίσης το θέμα της μελέτης για την ολοκλήρωση των κτιριακών υποδομών του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ασωμάτου. Την επικαιροποίηση και ολοκλήρωση της μελέτης έχει αναλάβει το Τμήμα Κτιριακών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης θα υποβληθεί πρόταση για την χρηματοδότηση από του έργου από το Ε.Π. «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου» 2007-2013 με φορέα υλοποίησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου.
Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της υλοποίησης του έργου της συντήρησης της στέγης στον Ιερό Ναό του Αγ. Προκοπίου στο Ίππειος, το οποίο χρηματοδοτήθηκε πρόσφατα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου με 30.000 € και θα υλοποιηθεί με την τεχνική στήριξη του Δήμου Ευεργέτουλα.
Στη συνέχεια ο κ. Βαλσαμίδης και ο κ. Πολυπαθέλλης επισκέφθηκαν τον Οικισμό του Ασωμάτου και τον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, όπου ξεναγήθηκαν από το Ιερέα π. Χρήστο Καραφασούλη στο έργο «Συντήρηση – Αποκατάσταση Βυζαντινού Μνημείου Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ασωμάτου», το οποίο χρηματοδοτείται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με το ποσό των 45.000 € και υλοποιείται από την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης με την επίβλεψη της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Το έργο είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Το συνολικό κόστος του έργου αναμένεται να φθάσει στις 90.000 € και οι υπόλοιπες πιστώσεις θα καλυφθούν από πόρους της εκκλησίας και δωρεές των πιστών.
Ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ασωμάτου κατασκευάστηκε το 1796 και έχει χαρακτηριστεί ως Βυζαντινό Μνημείο. Στο πέρασμα των δύο αιώνων περίπου από την κατασκευή του, το μνημείο συντηρήθηκε αρκετές φορές, με τελευταία το 1978. Τα τελευταία χρόνια έγινε από τον Ιερέα π. Χρήστο Καραφασούλη και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο μια σημαντική προσπάθεια για την ανακαίνιση – συντήρηση – ανάδειξη του Μνημείου και για το λόγο αυτό εκπονήθηκε αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου.
Επίσης, για την ανακαίνιση του εκκλησιαστικού και λαογραφικού μουσείου που βρίσκεται πέριξ του Ιερού Ναού, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου έχει χρηματοδοτήσει το έργο «Ανακαίνιση - Εξοπλισμός Εκκλησιαστικού και Λαογραφικού Μουσείου Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών» προϋπολογισμού 20.000 €. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται το επόμενο διάστημα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)