Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Η στρατηγική «από το χωράφι στο ράφι» για τα τοπικά προϊόντα των νησιών του Βορείου Αιγαίου


Τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορ. Αιγαίου 26.11.12

Τα νησιά μας διαθέτουν μοναδικά αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν εξαιρετική ποιότητα και πριν από χρόνια ήταν πηγή ζωής και πλούτου για τα νησιά μας. Σήμερα τα προϊόντα αυτά δεν είναι ανταγωνιστικά, πολλές τοπικές ποικιλίες έχουν ξεχαστεί και τείνουν να εξαφανιστούν. Η στρατηγική «από το χωράφι στο ράφι» μέσω της συμβολαιακής γεωργίας είναι πράγματι το μέλλον της γεωργίας για την Ελλάδα. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να διασφαλίσει στον αγρότη τη διάθεση της παραγωγής του και την ελάχιστη τιμή που θα πουλήσει τα προϊόντα του, να παρακάμψει τους μεσάζοντες και να συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος των τιμών ανάμεσα στο χωράφι και το ράφι.

Εμείς όμως ως Περιφέρεια και ως Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλουμε να δούμε το θέμα συνολικά και να συμβάλλουμε στην προώθηση της στρατηγικής «από το χωράφι στο ράφι» για τα αγροτικά προϊόντα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Στο νησί της Λήμνου για παράδειγμα, η προσπάθεια αυτή έχει ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσεται από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου για δύο ξεχασμένα τοπικά προϊόντα, το σκληρό σιτάρι ποικιλίας «Μαυραγάνι», απ’ όπου παράγεται ζυμωτό ψωμί και τον «άφκο», τη φάβα της Λήμνου, τα οποία είχαν πολλά χρόνια να καλλιεργηθούν στο νησί και ένα νέο προϊόν το «Άμπελος Frizzante» ένα ημιαφρώδες κρασί από τους αμπελώνες της Λήμνου. Τα προϊόντα αυτά πωλούνται ήδη στα καταστήματα της Λήμνου και η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Ενδεικτικά με βάση τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην καλλιέργεια του σιταριού ποικιλίας «Μαυραγάνι» το 2010 ήταν εμπλεκόμενοι 6 γεωργοί και τα καλλιεργήσιμα στρέμματα 150, το 2011 οι γεωργοί αυξήθηκαν σε 11 και τα καλλιεργούμενα στρέμματα σε 300, ενώ το 2012 οι γεωργοί έφθασαν τους 22 και τα στρέμματα στα 480 !!

Τέτοια προϊόντα υπάρχουν σε όλα τα νησιά. Η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους και της προστιθέμενης αξίας τους αφενός, και η προώθηση τους με νέα καινοτόμα προϊόντα αφετέρου, μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, το οποίο θα πρέπει επιτέλους να απεξαρτηθεί από τη λογική των επιδοτήσεων.

Η στρατηγική αυτή θα έπρεπε να είναι και στόχος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης που εγκρίναμε τον Ιούνιο και του Καλαθιού των Αγροτικών Προϊόντων που εγκρίναμε πέρυσι το Νοέμβριο.

Στην κατεύθυνση αυτή, μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία που θα μπορούσε να πάρει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι η δημιουργία «τράπεζας σπόρων» για τη συλλογή και διάσωση των τοπικών ποικιλιών που υπάρχουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στη δημιουργία δικτύου για την ανταλλαγή τους. Οι τοπικές αυτές ποικιλίες μπορούν να αξιοποιηθούν και ερευνητικά προκειμένου να οδηγήσουν στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων. Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης είχε μάλιστα υλοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια στη Λέσβο το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Agrisles» για τη διατήρηση των τοπικών ποικιλιών και η εμπειρία αυτή θα πρέπει να αξιοποιηθεί, αλλά κυρίως ο Βοτανικός Κήπος του Αιγαίου που κατασκευάστηκε στη Χίο με τη χρηματοδότηση του ΠΕΠ Βορ. Αιγαίου και δαπανήθηκαν 1,2 εκ. ευρώ για το έργο αυτό, θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή.  Αντίστοιχες προσπάθειες έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δημιουργηθεί το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διατήρησης Σπερμάτων Αυτοφυών Φυτών (ENSCONET), το οποίο συντονίζει τη δραστηριότητα περισσοτέρων από Ευρωπαϊκών Τραπεζών σπερμάτων (σπόρων).

 
Τράπεζα Σπόρων ‘της Χιλιετίας’ των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων στο Κιου της Αγγλίας

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ειδικά το νεοσύστατο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής της Λήμνου έχει πράγματι την τεχνογνωσία και μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της στρατηγικής «από το χωράφι στο ράφι» για πολλά τοπικά προϊόντα που έχουν ξεχαστεί. Με τέτοιες προσπάθειες γίνεται στην πράξη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο για την ανάπτυξη καινοτόμων ‘‘ξεχασμένων’’ διατροφικών προϊόντων με την υποστήριξη της συμβολαιακής καλλιέργειας με βάση την πρόταση της Π.Ε. Σάμου, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
 
Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορ. Αιγαίου
Με την Παράταξη «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»
 

Η ανάπτυξη είναι και στο δικό μας χέρι ..


 
Τοποθέτηση για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Η υποχρέωση της Περιφέρειας για την εκπόνηση Επιχειρησιακού Προγράμματος δεν είναι μόνο μια τυπική υποχρέωση που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά ένα σημαντικό εργαλείο αναπτυξιακού προγραμματισμού σε Περιφερειακό επίπεδο και έτσι θα πρέπει να το δούμε.

Είναι δύσκολο να περιγράψεις το όραμα για την περιφερειακή ανάπτυξη στις σημερινές συνθήκες, οπού η χώρα μας δοκιμάζεται από την δυσμενή οικονομική συγκυρία, σ’ αυτό το τόσο ζοφερό κλίμα που αυξάνει καθημερινά την ανασφάλεια των πολιτών. Είναι όμως μια σημαντική πρόκληση, αλλά και ιστορικό χρέος να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τα νησιά μας, αποτυπώνοντας τις πραγματικές ανάγκες, ιεραρχώντας τις τοπικές προτεραιότητες, θα πρέπει να διατυπώσουμε ρεαλιστικές προτάσεις προκειμένου να υπάρξει η πολυπόθητη τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη στην πράξη.

Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να κινητοποιήσουμε το σύνολο των τοπικών φορέων, την Α/βάθμια Αυτοδιοίκηση, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τον επιχειρηματικό κόσμο, τους επιστημονικούς φορείς, τις Υπηρεσίες και το σημαντικό επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουν. Αν δεν καταφέρουμε να τους ενεργοποιήσουμε και να συνεργαστούμε με όλους, τότε ο καθένας θα συνεχίσει να προγραμματίζει μόνος του, να υλοποιούνται παρεμβάσεις αποσπασματικά, χωρίς να επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο συντονισμός και η συνεργασία όλων, είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία και σ’ αυτό πρέπει να δώσουμε βάρος.

Ταυτόχρονα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την παρούσα οικονομική κατάσταση. Η αδυναμία χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα τελευταία χρόνια είναι δεδομένη και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην υλοποίηση του σχεδιασμού και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει η σημαντική δυνατότητα που μας δίνεται με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ, την οποία δεν έχουμε αξιοποιήσει επαρκώς μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα η απορρόφηση στο Περιφερειακό Πρόγραμμα να είναι μόλις στο 30%, ενώ πολλά σημαντικά έργα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να υλοποιούνται, με κίνδυνο όχι μόνο να μην προλάβουν να ολοκληρωθούν έως το 2015, αλλά να χρειαστεί να καλύψουν σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης τους από πόρους της επόμενης Προγραμματικής Περίοδου 2014-2020. Παράλληλα υπάρχουν και οι κοινοτικοί πόροι που διατίθενται από τα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις και αυτοί μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν.

Η παρουσίαση όπως έγινε από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας για την Α΄ Φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι επαρκής σε ότι αφορά την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, θα έπρεπε όμως να περιλαμβάνει και την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης με στοιχεία για την πληθυσμιακή εξέλιξη, για τη διαχρονική εξέλιξη της ανεργίας, δεδομένα για την υγεία και την παιδεία (υφιστάμενη - ζήτηση κατάσταση υποδομών, επίπεδο εκπαίδευσης κλπ), οικονομικά στοιχεία (ΑΕΠ, παραγωγή ανά Τομέα), στοιχεία για τον αγροτικό τομέα, περιβαλλοντικά δεδομένα (απορρίμματα, υποδομές επεξεργασίας αποβλήτων, περιοχές προστασίας), στοιχεία για τον τουρισμό κλπ. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε μελέτες που έχουν ανατεθεί κατά καιρούς και υπάρχουν στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας και θα πρέπει να ενσωματωθούν.

Σε σχέση με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του Επιχειρησιακού Προγράμματος, θέλω να αναφέρω επιγραμματικά τα εξής:
 

  1. Βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση των συγκοινωνιακών υποδομών στα νησιά μας, αξιοποιώντας τους πόρους το ΕΣΠΑ. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να υλοποιηθούν τα έργα για τη βελτίωση των οδικών αξόνων σε όλα τα νησιά. Να ολοκληρωθούν οι βασικές λιμενικές υποδομές στα νησιά με προτεραιότητα τη βελτίωση του λιμένα στον Αη Στράτη, του λιμένα στο Σίγρι, των λιμενικών υποδομών στο Πυθαγόρειο στη Σάμο και στον Εύδηλο στην Ικαρία, να ολοκληρωθούν οι υποδομές και να αξιοποιηθεί ο λιμένας των Μεστών στη Χίο και να ληφθεί τελική απόφαση για το νέο λιμένα Χίου. Επίσης θα πρέπει να υλοποιηθεί η εκπόνηση της μελέτης για τις ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους και με την υπόλοιπη χώρα, όπως έχει αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο.
  2. Στον τομέα του περιβάλλοντος θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, να ανατεθεί η μελέτη για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό των νησιών, όπως πρόσφατα αποφασίσαμε και να αναθεωρηθεί το Περιφερειακό Πλαίσιο για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων. Ταυτόχρονα θα πρέπει να προχωρήσει η εκπόνηση των ΣΧΟΟΑΠ και να προβλεφθεί η ενοποίηση τους σε επίπεδο Δήμου. Σε ότι αφορά τις υποδομές θα πρέπει να ξεπεραστούν άμεσα τα προβλήματα και να ξεκινήσουν τα έργα ύδρευσης – αποχέτευσης που έχουν προγραμματιστεί με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και τα έργα για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην Ικαρία και ΧΥΤ Αδρανών, καθώς και δράσεων για την επεξεργασία και ανακύκλωση των απορριμμάτων.
  3. Στον τομέα της οικονομίας και της απασχόλησης θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην στήριξη του αγροτικού τομέα με δράσεις που έχουμε προσδιορίσει στο πλαίσιο του καλαθιού των αγροτικών προϊόντων και της στρατηγικής «από το χωράφι στο ράφι» που προωθείται το τελευταίο διάστημα. Τα μοναδικά προϊόντα που διαθέτουν τα νησιά μας μπορούν να στηρίξουν την τοπική οικονομία και να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας σε πολλούς τομείς. Είναι σημαντικό επίσης να χρηματοδοτηθούν και άλλα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης από το Ε.Κ.Τ., τα οποία μπορούν να στηρίξουν έστω και προσωρινά τους ανέργους.
  4. Στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ για υποδομές. Είναι αδιανόητο να μην προχωρήσει το έργο του εκσυγχρονισμού του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, να μην ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του Νοσοκομείου της Χίου και οι μικρότερες παρεμβάσεις που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Περιφέρεια. Σημαντική προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσουν δράσεις για την κοινωνική μέριμνα προς τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, σε συνεργασία με φορείς, σωματεία και την εκκλησία που δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση αυτή. Στις μέρες μας τέτοιες δράσεις αποτελούν προσφορά ζωής !!
  5. Στο τομέα του τουρισμού θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι τουριστικές υποδομές στα νησιά μας αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ και να προχωρήσουμε σε στοχευμένη τουριστική προβολή με ενέργειες και καινοτόμες δράσεις για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος προσαρμοσμένες στη σημερινή εποχή, στην εποχή του διαδικτύου. Ο τουρισμός καλείται και μπορεί σήμερα να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια για να στηριχθεί η τοπική οικονομία.
  6. Στο τομέα του πολιτισμού, στα νησιά μας με την πλούσια πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η ολοκλήρωση των έργων για τη συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων μας και να ενισχυθούν οι πόροι που δίνονται για το σκοπό αυτό στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Προγράμματος. Επίσης προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι η στήριξη των τοπικών πολιτιστικών φορέων, η αξιόλογη δραστηριότητα των οποίων αποτελεί όαση πολιτισμού στη σημερινή εποχή.

Αργήσαμε ως Περιφέρεια να ασχοληθούμε με το θέμα του αναπτυξιακού σχεδιασμού και αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει την προηγούμενη χρονιά. Εμείς ως Παράταξη το είχαμε θέσει ως θέμα από πέρυσι και επισημάναμε τη σημασία του εγχειρήματος. Κάλιο αργά παρά ποτέ .. Σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί και από το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Κλείνω λέγοντας ότι αυτό που είναι το σημαντικότερο είναι να υπάρξει ρεαλιστικός σχεδιασμός και αναπτυξιακό όραμα για τα νησιά μας. Δεν ξέρω αν το όραμα θα αποτυπώνεται με τον τίτλο «Ποιότητα Παντού» ή «Ανάπτυξη με επίκεντρο τον Άνθρωπο» ή .. Το βασικότερο είναι να υπάρξει όραμα ..

Η ανάπτυξη για την οποία τόσος λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια, είναι σίγουρο ότι είναι και στο δικό μας χέρι ..

Μια ανάπτυξη που οφείλει να έχει ως επίκεντρο των άνθρωπο.
Τον άνθρωπο που ζει και εργάζεται σ’ αυτό τον τόπο.
Τον άνθρωπο που θέλει να συνεχίσει να ζει και να δημιουργεί σ’ αυτά τα ακριτικά νησιά της πατρίδα μας και θέλει να δει και τα παιδιά του να μεγαλώνουν και να βρίσκουν δουλειά στην πατρίδα μας.
 

Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορ. Αιγαίου
Με την Παράταξη «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Ο λόγος του Οδυσσέα Ελύτη για την Ελλάδα και την Ευρώπη επίκαιρος όσο ποτέ ..


Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου στις 26 & 27 Νοεμβρίου



Συνεδριάζει την Δευτέρα 26 και την Τρίτη 27 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου. Τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη και θα συζητηθούν είναι τα εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ 26/11 και ώρα 18:00

Α΄ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ – ΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Σ.

Β΄ ΘΕΜΑΤΑ Η.Δ. του Π.Σ.

ΘΕΜΑ:1ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ( άρθρο 268 παρ. 1 του Ν. 3852/2010 ) ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 31-10-2012.

ΘΕΜΑ:2ο ΕΓΚΡΙΣΗ 2ΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΩΝ Ο.Σ.Κ. & 4Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΩΝ ΚΑΠ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΑΜΟΥ.

Εισηγητής: κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Στο ΕΣΠΑ το νέο λιμάνι του Αη Στράτη



Εγκρίθηκε με απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου η ένταξη του έργου "Λιμενικές Εγκαταστάσεις Λιμένα Αγ. Ευστρατίου" συνολικού Π/Υ 19.000.000 ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ''Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013'' του ΕΣΠΑ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με βάση την Προγραμματική Σύμβαση που έχει υπογραφεί με το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λήμνου, το οποίο θα είναι ο Κύριος του έργου και ο Φορέας Λειτουργίας του.

Η μελέτη του έργου χρηματοδοτήθηκε και ανατέθηκε από την τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου. Η οριστική μελέτη του έργου εγκρίθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2010 με απόφαση της τ. Νομαρχιακής Επιτροπής Συγχρηματοδοτούμενων Έργων, ΠΔΕ & Περιβάλλοντος, η οποία συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Αντινομάρχη Θ. Βαλσαμίδη.

Σύντομη Περιγραφή του Έργου
Ο σχεδιασμός των βελτιωμένων λιμενικών εγκαταστάσεων στον Αγ. Ευστράτιο έγινε με στόχο τον ασφαλή ελλιμενισμό των πλοίων υπό τις κυματικές συνθήκες που συνήθως επικρατούν στην περιοχή, με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση του κόστους των έργων, και συνεκτιμώντας τα βυθομετρικά στοιχεία της περιοχής, τη γενική τοπογραφία της ευρύτερης περιοχής, τις κυματικές συνθήκες και τα πλοία σχεδιασμού.
 
Από τις τρεις εναλλακτικές λύσεις που εξετάσθηκαν στα πλαίσια της προκαταρκτικής μελέτης των έργων, προκρίθηκε η λύση «2», η οποία τελικά εγκρίθηκε και από την ΕΣΑΛ/ΥΕΝΑΝΠ (Απόφαση 01/16.6.2006).
 
Οι νέες λιμενικές εγκαταστάσεις στον Αγ. Ευστράτιο μπορούν να διαχωριστούν στα παρακάτω πέντε επιμέρους τμήματα:
 
- Προσήνεμος μώλος.
- Παραλιακό κρηπίδωμα.
- Χερσαία ζώνη.
- Μώλος προστασίας αλιευτικού καταφυγίου.
- Πλωτός προβλήτας υδροπλάνων.
 
Ο προσήνεμος μώλος θα έχει συνολικό μήκος 325 m περίπου και θα προστατεύει αφενός το κρηπίδωμα παραβολής των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων και αφετέρου τον χερσαίο χώρο που θα δημιουργηθεί με επίχωση. Για την εξυπηρέτηση των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων θα κατασκευασθούν 2 μέτωπα, στα οποία θα μπορούν να πλαγιο/πρυμνοδετούν τα πλοία, ενώ το ένα από αυτά θα χρησιμοποιείται και από φορτηγά πλοία ή ακόμη και μεγάλα αλιευτικά (διερχόμενα ορισμένες εποχές του έτους), που πιθανόν να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν στο αλιευτικό καταφύγιο.
 
Το παραλιακό κρηπίδωμα ΗΘ θα έχει συνολικό μήκος 105,25m (περιλαμβανομένου και του τμήματος συναρμογής με το υφιστάμενο έργο).
 
Η χερσαία ζώνη, που θα δημιουργηθεί με επίχωση πίσω από το κρηπίδωμα, θα έχει συνολική επιφάνεια 7.500 m2 περίπου. Στη ζώνη αυτή έχει προβλεφθεί ο αναγκαίος χώρος για τη δημιουργία ελικοδρομίου (σύμφωνα με την απόφαση της ΕΣΑΛ/πρ.ΥΕΝΑΝΠ), μικρού κτιρίου επιβατικού σταθμού επιφανείας 150 m² (αναμονή επιβατών, εκδοτήρια εισιτηρίων, χώροι υγιεινής) και ενός κτιρίου αποθηκών για τους αλιείς επιφανείας 150 m² (η κατασκευή των κτιρίων δεν αποτελεί αντικείμενο της παρούσης μελέτης). Επίσης στον σχεδιασμό έχει ληφθεί υπόψη και η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του οικισμού, που έχει ήδη κατασκευαστεί στο βόρειο άκρο της νέας χερσαίας ζώνης.
Παράλληλα με την υλοποίηση του νέου έργου θα γίνεται και η καθαίρεση του υφιστάμενου μώλου, σε συνολικό μήκος 125 m. Μέρος των υλικών της θωράκισης καθώς και οι λιθορριπές έδρασης του κορμού του έργου και του προστατευτήριου τοίχου θα επαναχρησιμοποιηθούν στο νέο έργο. Επισημαίνεται ότι η καθαίρεση του υφιστάμενου έργου θα γίνει σταδιακά ώστε να μην παρακωλύεται η προσέγγιση των πλοίων στο νησί, αλλά παράλληλα να συλλέγονται τα απαραίτητα για την κατασκευή επαναχρησιμοποιούμενα υλικά.
 
Λόγω της καθαίρεσης του υφιστάμενου λιμενικού έργου προέκυψε η ανάγκη κατασκευής ενός μώλου προστασίας του αλιευτικού καταφυγίου έναντι των ΝΔ κυματισμών. Έτσι θα κατασκευαστεί μώλος, σχήματος ανοικτού Γ, με μήκη 2 τμημάτων 55,15m και 29,70m αντίστοιχα. Παράλληλα θα καθαιρεθεί ο υφιστάμενο μικρός μώλος.
 
Στην εξωτερική πλευρά του μώλου του αλιευτικού καταφυγίου θα ποντιστεί ένας πλωτός προβλήτας για την εξυπηρέτηση υδροπλάνων. Ο προβλήτας θα είναι συνεχής βαρέως τύπου από σκυρόδεμα και θα έχει διαστάσεις 20,0×3,0m και συνολικό ύψος 1,20m.
 
Για την ασφαλή λειτουργία των βελτιωμένων λιμενικών εγκαταστάσεων προβλέπεται η εκσκαφή του θαλάσσιου πυθμένα (βυθοκόρηση) τόσο στην δημιουργούμενη προστατευμένη λιμενολεκάνη, όσο και στην περιοχή του απαραίτητου κύκλου ελιγμών των πλοίων. Με την εκσκαφή αυτή θα εξασφαλιστεί ωφέλιμο βάθος -7,00m.

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

100 Χρόνια από την Απελευθέρωση της Λέσβου 8 Νοεμβρίου 1912

 
 
Η Απελευθέρωση της Λέσβου (8 Νοεμβρίου - 8 Δεκεμβρίου 1912) του Ιστορικού Στρατή Αναγνώστου

1. Η απελευθέρωση της πόλης της Μυτιλήνης και του νοτιοανατολικού τμήματος της Λέσβου
 
Η κήρυξη του Α΄ Βαλκανικού πολέμου (5 Οκτωβρίου 1912) έγινε με αφορμή την άρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να ικανοποιήσει σειρά αιτημάτων που έθεσαν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Βουλγαρίας, τα οποία αφορούσαν την ισότιμη, εκ μέρους των οθωμανικών αρχών, μεταχείριση των χριστιανών και των μουσουλμάνων, υπηκόων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η αιτία ασφαλώς της κήρυξης του πολέμου ήταν η απελευθέρωση των περιοχών εκείνων, στις οποίες κατοικούσαν ορθόδοξοι χριστιανοί με ελληνική, σερβική και βουλγαρική συνείδηση.  


Ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, στον οποίο ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος είχε αναθέσει τη διοίκηση του ελληνικού στόλου, σχεδίασε την άμεση κατάληψη των νησιών που βρίσκονταν κοντά στην έξοδο των Δαρδανελλίων. Το πρώτο νησί που απελευθερώθηκε ήταν η Λήμνος (8 Οκτωβρίου 1912), γιατί ο Ναύαρχος αποσκοπούσε στη χρήση του κόλπου του Μούδρου ως φυσικού αγκυροβολίου του ελληνικού στόλου. Στόχος του ήταν η παρουσία του ελληνικού στόλου στην περιοχή να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε μια ενδεχόμενη έξοδο του οθωμανικού στόλου από τα στενά των Δαρδανελλίων. Έτσι ο οθωμανικός στόλος εγκλωβίστηκε στα στενά και τις δύο φορές που επιχείρησε να εξέλθει, υπέστη ισάριθμες ήττες (ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου). Μετά τη Λήμνο ακολούθησε η κατάληψη από τον ελληνικό στόλο των γειτονικών νησιών Ίμβρου, Τενέδου, Θάσου και Σαμοθράκης.

Η πρώτη μέρα της κατοχής Μυτιλήνης 8 Νοεμβρίου 1912


Η Λέσβος και η Χίος, επειδή βρισκόταν αρκετά μακριά από την έξοδο των Δαρδανελλίων, δεν εντάσσονταν άμεσα στα σχέδια του Κουντουριώτη και γι’ αυτό η απελευθέρωσή τους καθυστερούσε. Οι ειδήσεις που κατέφθαναν στη Λέσβο για την απελευθέρωση των γειτονικών της νησιών από τον ελληνικό στόλο, αύξαναν τόσο την αγωνία όσο και την επιθυμία των χριστιανών κατοίκων της για την άμεση απελευθέρωση και του δικού τους νησιού. Έτσι επιτροπή Πλωμαριτών που αποτελούνταν από τους Ιωάννη Πετρέλλη, Γεώργιο Λύτρα, Δ. Τσακίρη και Γεώργιο Τόμπρα ή Πολυχνιάτη επιβιβάστηκε σε πλοιάριο και κατευθύνθηκε στη Λήμνο, στον κόλπο του Μούδρου, όπου ναυλοχούσε ο ελληνικός στόλος. Εκεί παρέδωσε στο Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη επιστολή, με την οποία δίνονταν πληροφορίες για τις δυνάμεις των Οθωμανών στη Λέσβο, ενώ παράλληλα η επιτροπή ζήτησε την επίσπευση της απελευθέρωσης του νησιού. 
     
Πράγματι, ο ελληνικός στόλος, με το Nαύαρχο Παύλο Κουντουριώτη επικεφαλής, ξεκίνησε από τον κόλπο του Μούδρου το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου και αγκυροβόλησε τα ξημερώματα της 8ης Νοεμβρίου 1912 έξω απ’ το λιμάνι της Μυτιλήνης. Ανάμεσα στα ελληνικά πλοία ξεχώριζε με την επιβλητικότητά του η ναυαρχίδα του στόλου, το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», για τη ναυπήγηση του οποίου είχαν συμβάλλει με μεγάλα χρηματικά ποσά ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ, αλλά και χιλιάδες Ελλήνων του εσωτερικού και του εξωτερικού, αγοράζοντας τα λεγόμενα λαχεία του στόλου, που είχε εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο για την ενίσχυση του στόλου. Μετά την επίδοση του τελεσιγράφου του Κουντουριώτη προς τις οθωμανικές αρχές του νησιού, με το οποίο ζητούνταν η άμεση παράδοση της πόλης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ των οθωμανικών αρχών, των χριστιανών και μουσουλμάνων προυχόντων της Μυτιλήνης. Στη σύσκεψη αυτή, αποφασίστηκε να αποχωρήσουν οι ολιγάριθμες οθωμανικές ένοπλες δυνάμεις στο εσωτερικό του νησιού και να γίνει αναίμακτα η κατάληψη της Μυτιλήνης, προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη αιματοχυσία του άοπλου πληθυσμού, του χριστιανικού και του μουσουλμανικού.
 
 
Η αποβίβαση των Ελλήνων πεζοναυτών και ναυτών άρχισε στις 12.30 το μεσημέρι, κάτω απ’ τα ξέφρενα πανηγύρια του κόσμου και έγινε στη λεγόμενη Πετρόσκαλα, που βρισκόταν στη θέση του σημερινού Τελωνείου. Μετά την παράδοση των οθωμανικών αρχών, όλη η πόλη σημαιοστολίστηκε. Στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου πραγματοποιήθηκε δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Κύριλλος, ο οποίος μαζί με το σύνολο των παρευρισκομένων έψαλε το «Χριστός Ανέστη».


Αμέσως, με ανακοίνωσή τους οι ελληνικές αρχές κήρυξαν την ένωση του νησιού με την Ελλάδα και διακήρυξαν την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλους τους κατοίκους, χριστιανούς και μουσουλμάνους.
Από τα πρώτα μέτρα της ελληνικής διοίκησης ήταν η έκδοση αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την επισήμανση των κατασχεθέντων στο ταχυδρομείο οθωμανικών γραμματοσήμων με τη φράση: « Ελληνική Κατοχή Μυτιλήνης». Η λέξη «κατοχή» σηματοδοτούσε την προσωρινότητα της ενσωμάτωσης του νησιού στην Ελλάδα, αφού η διεθνής συνθήκη, με την οποία επικυρώθηκε οριστικά η ενσωμάτωση αυτή, υπογράφηκε 11 χρόνια αργότερα, δηλ. το 1923 (Συνθήκη της Λοζάνης). Διαφορετική ωστόσο ήταν η τύχη των δύο νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, δηλ. της Ίμβρου και της Τενέδου, τα οποία η παραπάνω συνθήκη κατακύρωσε οριστικά στην Τουρκία.
 
Στις 10 Νοεμβρίου το οπλιταγωγό Μακεδονία αγκυροβόλησε έξω από το Πλωμάρι και οι πεζοναύτες του αποβιβάστηκαν μέσα στους έξαλλους πανηγυρισμούς των κατοίκων. Ακολούθησε η κατάλυση των οθωμανικών αρχών στην Αγιάσο, στον Πολιχνίτο, στη Γέρα, ενώ η ελληνική ζώνη κατοχής επεκτάθηκε βόρεια μέχρι τη Θερμή.


2. Η απελευθέρωση του βορειοανατολικού τμήματος της Λέσβου

Ο αριθμός των ελληνικών δυνάμεων που αποβιβάστηκαν, δεν ξεπερνούσε τους 1.600 άνδρες. Επειδή ο οθωμανικός στρατός αριθμούσε 1.500 - 2.000 άνδρες, αποφασίστηκε να μη γίνει η τελική σύγκρουση, πριν φτάσουν ενισχύσεις σε άνδρες στρατιωτικά μέσα και πολεμοφόδια.


Όμως, το βόρειο και δυτικό μέρος νησιού θα παραμείνουν κάτω από την τρομοκρατία των Οθωμανών, και κυρίως των ατάκτων ανταρτικών μουσουλμανικών σωμάτων (βασιβουζούκων) που συνέδραμαν το έργο του τακτικού στρατού. Έτσι, βασιβουζούκοι, διάσπαρτοι στις βορειοανατολικές περιοχές του νησιού, λεηλάτησαν το Μεσότοπο, την Αγία Παρασκευή, την Ερεσό και έκαψαν σπίτια στην Πέτρα.
Όταν στις 8 Νοεμβρίου του 1912 έγινε η αποβίβαση του ελληνικού στρατού στη Μυτιλήνη, αρκετοί χριστιανοί πατριώτες τέθηκαν στη διάθεση του ελληνικού στρατού, ο οποίος και τους εξόπλισε με σκοπό να τους χρησιμοποιήσει ως πολιτοφυλακή στα λεσβιακά χωριά και ως αντίβαρο στα μουσουλμανικά ανταρτικά σώματα. Έτσι, πράξεις τρομοκρατίας κατά του άμαχου πληθυσμού δεν έλειψαν ούτε από τους χριστιανούς, ούτε από τους μουσουλμάνους αντάρτες στις περιοχές της δράσης τους, με αποτέλεσμα η λεσβιακή ύπαιθρος να γνωρίσει στιγμές βαρβαρότητας. Για το λόγο αυτό οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τον αφοπλισμό των χριστιανικών ανταρτικών σωμάτων και τιμώρησαν αρκετούς ένοπλους που πρωτοστάτησαν σε επεισόδια εναντίον του άμαχου μουσουλμανικού πληθυσμού.

Οι οθωμανικές τακτικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν οχυρωθεί στο στρατόπεδό τους στον Κλαπάδο, ένα μουσουλμανικό χωριό που δεν υπάρχει πια σήμερα και βρισκόταν στην ευρύτερη περιφέρεια της Λαφιώνας. Όμως, οι χριστιανοί κάτοικοι του τουρκοκρατούμενου ακόμα τμήματος του νησιού δεν είχαν καμιά αμφιβολία για την τελική έκβαση της μάχης. Έτσι στον Μόλυβο εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού από τα μαγαζιά το γαλάζιο και λευκό πανί, με αποτέλεσμα οι οθωμανικές αρχές να διενεργήσουν έρευνες σε σπίτια. Επίσης, πλοία του ελληνικού στόλου βομβάρδισαν τα καΐκια στη Σκάλα του Μολύβου, προκειμένου να αποκόψουν την πιθανή επικοινωνία των Οθωμανών με τα απέναντι μικρασιατικά παράλια. 

Στο μεταξύ ο ελληνικός στρατός είχε ενισχυθεί σημαντικά από 1.500 περίπου άνδρες και πολλούς ντόπιους εθελοντές. Το κύριο σώμα των εθελοντών αποτελούσε η περίφημη Λεσβιακή φάλαγγα, η οποία απαρτιζόταν από 210 Λέσβιους μετανάστες, που είχαν έρθει απ’ την Αμερική, για να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της πατρίδας τους. Μετά την άφιξη των πολυπόθητων ενισχύσεων στα τέλη Νοεμβρίου, ο ελληνικός στρατός θα βαδίσει προς το οχυρωμένο στρατόπεδο των Οθωμανών στον Κλαπάδο.
 
Ο Ελληνικός στρατός στον Κλαπάδο
 
Το οθωμανικό στρατόπεδο του Κλαπάδου δεν θα μπορέσει να αντέξει για πολύ στις επιθετικές ενέργειες του ελληνικού στρατού, που ξεκίνησαν στις 6 Δεκεμβρίου και συνοδευόταν από εύστοχες βολές πυροβολικού. Ο βομβαρδισμός του στρατοπέδου συμπληρώθηκε και από εκπληκτικής ακρίβειας βολές που ρίχνονταν από τα ελληνικά πολεμικά πλοία που βρίσκονταν στα ανοιχτά της Πέτρας. Το πρωτόκολλο παραδόσεως του οθωμανικού στρατού υπογράφηκε το πρωί της 8ης Δεκεμβρίου 1912 στο ύψωμα Πετσοφάς, νοτιοανατολικά του Κλαπάδου.
     
Τις επόμενες μέρες απελευθερώθηκε σταδιακά και το υπόλοιπο τμήμα του νησιού.
     
Στην τελική νίκη των ελληνικών όπλων σημαντική ήταν και η συμβολή της Λεσβιακής φάλαγγας. Αλλά και πολλοί άλλοι χριστιανοί της Λέσβου βοήθησαν τον ελληνικό στρατό στην προσπάθειά του να καταβάλει τον οθωμανικό στρατό στον Κλαπάδο, αφού έδωσαν σημαντικές στρατιωτικές πληροφορίες ή χρησίμευσαν ως οδηγοί του.
 
Δρ. ΣΤΡΑΤΗΣ I.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων ν. Λέσβου

ΠΗΓΗ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ
Προς τον λαόν της πόλεως Μυτιλήνης
Αναλαμβάνων τα καθήκοντα του στρατιωτικού και πολιτικού Διοικητού της πόλεως, παραγγέλλω όπως, εντός εικοσιτετραώρου από της τοιχοκολλήσεως της παρούσης προκηρύξεως, άπαντες οι πολίται, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και εθνικότητος, καταθέσουν τα όπλα αυτών, οιαδήποτε και αν ώσιν αυτά.
Η παρουσία Ναυτικού Αγήματος του Βασιλικού Ναυτικού της Ελλάδος είναι εγγύησις επαρκής διά την τάξιν.
Επικαλούμαι το εθνικόν φρόνημα των χριστιανών κατοίκων, όπως αποφύγουν πάσαν διένεξιν μετά των Οθωμανών συμπολιτών των. Απαιτώ όπως ό Ελληνικότατος λαός της Μυτιλήνης αποδείξη ότι εμφορείται υπό των εμφύτων ευγε¬νών και μεγαλοψύχων αισθημάτων της φυλής μας.
Υπομιμνήσκω εις πάντας ότι, ευρισκομένης της πόλεως υπό Στρατιωτικήν κατοχήν, θα λειτουργήση ο Στρατιωτικός Νόμος, αμείλικτος κατά παντός διαταράσσοντος την δημοσίαν τάξιν και μη καταθέσαντος τα όπλα εν τη ταχθείση προθεσμία εν τω Διοικητήριω.
 
Ο Στρατιωτικός και Πολιτικός Διοικητής Μυτιλήνης
Εν Μυτιλήνη τη 8 Νοεμβρίου 1912
Κωνσταντίνος Μελάς


 
Σκηνή από την δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στην Μυτιλήνη.
Διακρίνεται και ο Στρατιωτικός και πολιτικός διοικητής του νησιού Κ.Μελάς
 
Πηγή
 
Μπορεί ένα οικοδόμημα να στέκεται αιώνιο όσο αντέχει, όσο η φθορά δεν έχει εισχωρήσει ανάμεσο στις πέτρες του, όσο μπορεί να αντιστέκεται στο σαράκι ή στον άνεμο. Ας φαίνεται αιώνιο, αιώνια είναι μόνο η φθορά. Η φρίκη της πτώσης, σα ψιλό σύγκρυο, περνά κιόλας τις πέτρες του κι εσύ δεν το νιώθεις. Όταν σημάνει η ώρα και φαγωθούν οι αρμοί που το δένουν, στο πιο μικρό φύσημα της αύρας ή και μονάχα από το δικό του το βάρος, θα πέσει, θα σωριαστεί.
 
Από την ώρα που οι άνθρωποι ξυπνήσαν και είδαν τις σιλουέτες των καραβιών αραγμένες, ανοιχτά, στο φως της αυγής, ως τις 11 πριν από το μεσημέρι περίπου, που η τουρκική φρουρά τραβήχτηκε στο εσωτερικό του νησιού, η αιώνια τάξη του κόσμου της θεια Κατίγκως, αναποδογύρισε μονομιάς. Και δεν υπάρχει πιο συγκλονιστική αλλαγή στη ζωή, παρά του σκλάβου που γίνεται λεύτερος –την ώρα που αντικρίζει τη λευτεριά.
 
Εκείνη την Πέμπτη το απόγευμα, οι δρόμοι της Μυτιλήνης ήταν πλημμυρισμένοι χαρτιά, ντεφτέρια, χειρόγραφα κι έντυπα σε αραβική γραφή, από τα λεηλατημένα δημόσια καταστήματα, και πυρομαχικά ήταν σπαρμένα μέσα στα σοκάκια, το υλικό μιας ιστορίας που σκόρπιζε –παίζαν μ’ αυτό τα παιδιά.
 
Πηγή: Ασημάκη Πανσέληνου, Τότε που ζούσαμε, Αθήνα 1982 
 

Η λεσβιακή φάλαγγα

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Βαγγέλης Καραγιάvvης-Στρατής Μoλίvoς, Μυτιλήvη 1912, Αθήvα 1984
2. Ευστράτιoς Παvσεληvάς, Η απελευθέρωσις της Λέσβoυ, Αθήvα 1957
3. Ζαννή Καμπούρη, «Τα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας στη Λέσβο», Λεσβιακά, τόμος Δ΄, Μυτιλήνη 1962, σ. 102-188
4. Γ.Ε.Σ., «Η απελευθέρωσις της Λέσβου», Λεσβιακά, τόμος Δ΄, Μυτιλήνη 1962, σ. 189-197
5. Φ. Δήμου, Γ.Καραμάνου, Α. Παρασκευαιδη, «Η Λέσβος τις μέρες της απελευθέρωσης», Λεσβιακά, τόμος Δ΄, Μυτιλήνη 1962, σ. 198-228
 
Πηγή: lesvosoldies.gr