Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Το καλοκαίρι έρχεται οι ζημιές μένουν (Δημοκράτης)

Λίγες μέρες πριν την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν, στην οποία βασίζονται ως γνωστόν εκατοντάδες επαγγελματίες σε ολόκληρη τη Λέσβο, προκειμένου να τονωθεί η αγορά σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα του νησιού μας παρουσιάζουν εικόνα βομβαρδισμού, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα.

Έτσι περιοχές όπως η Πέτρα, η Εφταλού, η Σκάλα Ερεσού, η Μελίντα κ.α. αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθίζησης δρόμων, κατάρρευσης τοιχίων και κατολισθήσεων.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου, ήδη από τις πρώτες μέρες που εκδηλώθηκαν τα φαινόμενα, προχώρησε σε εκτιμήσεις των ζημιών και με επιστολή της προς το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για να γίνει αποκατάσταση.

Το θέμα είχε συζητηθεί και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Μάλιστα, τότε, ο Αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, είχε ζητήσει απόφαση από το Σώμα προκειμένου να ενισχυθεί η φωνή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης προς τα Υπουργεία, να δοθεί εγκαίρως η χρηματοδότηση και να προχωρήσει η αποκατάσταση των ζημιών, που σύμφωνα με τις μελέτες της υπηρεσίας απαιτούνται πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον αντινομάρχη Θεόδωρο Βαλσαμίδη, έχουν δοθεί από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και το Ν. Σηφουνάκη 35.000 ευρώ, ενώ ενημερώθηκε και ο υπεύθυνος υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης.
«Δυστυχώς, οι ζημιές είναι μεγάλες, τονίζει ο Θ. Βαλσαμίδης. Τα χρήματα δεν έχουν έρθει και πολύ φοβάμαι πως η θερινή σεζόν θα βρει τις πληγείσες περιοχές στη σημερινή τους κατάσταση. Παρά το γεγονός ότι πιέζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα».

ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕΤΩΠΑ

Τα ανοιχτά μέτωπα και τα προβλήματα εντοπίζονται στις εξής περιοχές:
Εφταλού με κόστος επισκευής, σύμφωνα με τη μελέτη της Νομαρχίας, 650.000 ευρώ.
Παραλία Πέτρας με κόστος επισκευής, βάσει της μελέτης 250.000 ευρώ.
Σκάλα Ερεσού με κόστος επισκευής, σύμφωνα με μελέτη της ΤΥΔΚ και της Νομαρχίας, 135.000 ευρώ.
Τοιχίο στην Άντισσα με κόστος που εκτιμάται στις 150 - 200.000 ευρώ.
Μελίντα με κόστος αποκατάστασης 350 - 400.000 ευρώ.

Στη συγκεκριμένη περιοχή μάλιστα, ήδη έχουν γίνει κάποιες πρώτες παρεμβάσεις από συνεργεία της νομαρχίας, όπως καθαρισμός μπαζών και αποξήλωση βράχων, που ήταν έτοιμοι να καταρρεύσουν.

Σοβαρές ζημιές υπάρχουν επίσης στην περιοχή της Κάπης, στο δρόμο Αργένου ' Βαφειού, ενώ έχει καταρρεύσει και ένα τοιχίο στην Άργενο.

ΑΠΟΧΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Πάντως, την περίοδο αυτή ελάχιστα έργα δημοπρατούνται και προχωρούν ανεξάρτητα με το αν υπάρχουν ή όχι χρήματα, αφού από τις αρχές Μαρτίου οι μηχανικοί απέχουν από τις επιτροπές διαγωνισμών, με αποτέλεσμα να μην δημοπρατούνται έργα. Έτσι λοιπόν, ακόμη και αν ήταν στις προθέσεις της Νομαρχίας να προχωρήσει έστω σε μικροπαρεμβάσεις, φαίνεται ότι αυτό προς το παρόν αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας.

Μαρία Χατζηγεωργίου