Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
28/04/2010
Παρά τις επιτακτικές ανάγκες κατασκευής νέων σχολικών αιθουσών στο νομό Λέσβου, εδώ και 40 μέρες που η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει ανοίξει πρόσκληση για την ένταξη και χρηματοδότηση έργων σε σχολεία, δεν έχει υποβληθεί ούτε μία πρόταση για το ΕΣΠΑ. Η ανυπαρξία προτάσεων δεν οφείλεται μόνο στους τοπικούς φορείς (τους δήμους) που δεν έχουν ωριμάσει έργα. Κυρίως οφείλεται στο υπουργείο Παιδείας, που καθυστερεί να εξετάσει αν οι μελέτες που ήδη έχουν ολοκληρωθεί συνάδουν με το εγκεκριμένο κτηριολογικό του πρόγραμμα για τα σχολεία. Έτσι, ακόμη και περιοχές που θα μπορούσαν ήδη να έχουν εντάξει σχολεία ή άλλα έργα εκπαίδευσης στο ΕΣΠΑ, περιμένουν εδώ και πολλούς μήνες την απάντηση του υπουργείου.
Κατ’ επανάληψη, το «Ε» έχει στηλιτεύσει το γεγονός ότι οι εγκεκριμένες πιστώσεις για έργα στην εκπαίδευση μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 - 2013 υπολείπονται των αναγκών για νέα σχολεία, για τον αριθμό των αιθουσών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση - προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια - να κατασκευαστούν. Σε συσκέψεις, μάλιστα, που είχαν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και επαναλήφθηκαν με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διευθύντριας, Ματούλας Κοντέλλη, όπως και αυτοδιοικητικών στελεχών, φάνηκε ότι εκτός των αναγκών υπάρχουν και έτοιμες μελέτες για σχολικά κτήρια, και στο νομό Λέσβου, και στο γειτονικό νομό Χίου.
12,41 εκατομμύρια
Στις 18 Μαρτίου, με απόφαση της γενική γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφίας Θεολογίτου, άνοιξε πρόσκληση με αντικείμενο «Κτηριακές υποδομές στην προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση», με την οποία και διατίθενται 12,41 εκατ. ευρώ για την ένταξη έργων, κυρίως σχολικές αίθουσες που αναβαθμίζονται ή κατασκευάζονται.
Όμως 40 μέρες μετά, όπως μας απάντησαν σε σχετικό ερώτημα απ’ την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, δεν έχει υποβληθεί από κανένα φορέα του Βορείου Αιγαίου κάποια πρόταση για την πρόσκληση, που κλείνει στις 18 Μαΐου.
Θυμίζουμε ότι με προηγούμενη πρόσκληση που αφορούσε στην εκπαίδευση έχει ενταχθεί και συνεχίζεται απ’ το Γ΄ Κ.Π.Σ. η χρηματοδότηση για την κατασκευή του ΤΕΕ Καλλονής, με προϋπολογισμό 4,3 εκατ. ευρώ, όπως και η προμήθεια εξοπλισμού για το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λήμνο, με περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.
Γιατί όμως δεν έχει υποβληθεί άλλη πρόταση; Δεν υπάρχουν έτοιμες μελέτες για σχολεία;
Σε Λέσβο και Λήμνο
«Εμείς», ανέφερε ο δήμαρχος Μήθυμνας, Στέλιος Καραντώνης, «έχουμε έτοιμη μελέτη για την ανέγερση του νέου εννιαθέσιου δημοτικού σχολείου Μήθυμνας, σε ιδιόκτητο οικόπεδο στο δρόμο από Μόλυβο προς Εφταλού, δίπλα στο κάμπινγκ του δήμου. Το σχολείο θα γίνει μέσω προγραμματικής σύμβασης με τη νομαρχία που εγκρίθηκε απ’ το Νομαρχιακό Συμβούλιο και περιμένουμε την ένταξη του έργου.» Για να ενταχθεί, όμως, το δημοτικό της Μήθυμνας, όπως και ακόμη πέντε έργα εκπαίδευσης για τα οποία υπάρχει η ίδια απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου προκειμένου να αναλάβει φορέας υλοποίησης η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου, χρειάζεται οι μελέτες να πληρούν τις προδιαγραφές που επιτάσσει το κτηριολογικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας.
«Οι μελέτες», ανέφερε ο αρμόδιος αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, «ως επί το πλείστον έχουν εκπονηθεί πριν την έγκριση του νέου κτηριολογικού προγράμματος του υπουργείου, βάσει του παλιού. Και το θέμα δεν είναι μόνο τυπικό, να δοθεί δηλαδή μια έγκριση απ’ την τεχνική υπηρεσία του υπουργείου αν υπάρχουν διαφορές, αλλά επί της ουσίας, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να χρειάζεται προσαρμογή των παλιών μελετών στα νέα για τα σχολεία δεδομένα. Οπότε, για να δοθεί έγκριση απ’ το υπουργείο, θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στη μελέτη, που ίσως συμπαρασύρουν ολόκληρη τη διαδικασία ένταξης και τους προϋπολογισμούς των έργων.»
Αναφορικά με το δημοτικό του Μολύβου έχουν γίνει ήδη επαφές, και του δημάρχου, αλλά και των τεχνικών υπηρεσιών της νομαρχίας, με τις αντίστοιχες του υπουργείου, έχουν γίνει παρατηρήσεις, αλλά παραμένει άγνωστο το πότε θα δοθεί η έγκριση και να δοθεί όπως προβλέπεται υπουργική απόφαση, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η υποβολή πρότασης και η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
Στην ίδια κατηγορία με το νέο δημοτικό σχολείο Μήθυμνας είναι το έργο «Ανέγερση σχολικής πτέρυγας στο Γυμνάσιο - Λύκειο Παπάδου Γέρας», η «Προσθήκη κτηρίου στο Γυμνάσιο Ερεσού» και τα έργα σε δύο δημοτικά της Μύρινας, η «Κατασκευή κτηρίου του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας» και η «Επέκταση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ανδρωνίου δήμου Μύρινας».
Έξι μήνες χωρίς εξαίρεση
Το πόσο δύσκολο είναι οι δήμοι που έχουν ώριμες μελέτες για σχολεία να εξασφαλίσουν την έγκριση του υπουργείου Παιδείας πως πληρούν την προϋπόθεση του κτηριολογικού προγράμματος, αποδεικνύεται απ’ την περίπτωση του δήμου Ευεργέτουλα, που επειδή δεν πρόκειται να κατασκευάσει σχολείο, αλλά διαφορετικό έργο εκπαίδευσης, έχει ζητήσει βεβαίωση εξαίρεσης απ’ το κτηριολογικό. «Εδώ και έξι μήνες», ανέφερε ο δήμαρχος Ευεργέτουλα, Μιχάλης Πολυπαθέλλης, «εγγράφως έχουμε απευθυνθεί στην τεχνική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και περιμένουμε να λάβουμε τη βεβαίωση απαλλαγής για το έργο “Ολοκλήρωση εγκαταστάσεων Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ασώματου”. Άλλωστε, δεν πρόκειται για αίθουσες διδασκαλίας αλλά για υποδομές υποστήριξης της λειτουργίας του Κέντρου, αλλά ακόμη και για την απαλλαγή χρειάζεται απόφαση υπουργού Παιδείας και έτσι καθυστερεί ένα έργο προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ, που έχει όλες τις μελέτες και είναι ώριμο να ενταχθεί.»
Για το θέμα αναμένεται να υπάρξει και παρέμβαση απ’ την ΤΕΔΚ, αφού ακόμη και οι φορείς που έχουν έτοιμες προτάσεις, δε θα μπορούν να υλοποιήσουν έργα στην εκπαίδευση, αφού στην πράξη «εμποδίζονται» απ’ το υπουργείο Παιδείας.