Επίκειται νέα συμφωνία προκειμένου ν' αξιοποιηθούν οι ευεργετικές δυνατότητες της εγκατάστασης ' μονάδας επεξεργασίας λυμάτων Βενετσάνου.Η συμφωνία προϋποθέτει σύμπνοια των συμβαλλομένων πλευρών, κυρίως στο οικονομικό σκέλος, ενώ υπήρξε δέσμευση να κατατεθεί ως τη Δευτέρα στο ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου αίτηση για έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
Το ρόλο του διαπραγματευτή, στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τη σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση στο χείμαρρο «Κάτω Πέτρα», ανέλαβε να παίξει χθες η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου. Ο Νομάρχης το πρωί προσκάλεσε στο γραφείο του τους τρεις τυροκόμους που δραστηριοποιούνται στις περιοχές Σκαλοχωρίου, Άντισσας και Βατούσας, τους δημάρχους Καλλονής και Ερεσού - Αντίσσης, τον Τ. Βενετσάνο και τα μέλη του περιβαλλοντικού συλλόγου «Ο Δρυς».
ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ
Στη σύσκεψη που κράτησε πάνω από τρεις ώρες, δεν έλειψαν οι εντάσεις από όλες τις πλευρές, ενώ ο Νομάρχης ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι το ποτήρι της ανοχής ξεχείλισε και δεν υπάρχει περίπτωση από τώρα και στο εξής να δεχθεί έστω και μια σταγόνα τυρόγαλο να πέσει σε ποτάμι της περιοχής.
ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ
Τα μέλη του περιβαλλοντικού συλλόγου αποχώρησαν πολύ πριν ολοκληρωθεί η σύσκεψη, αφού όπως είπαν κουράστηκαν ν' ακούν τις ίδιες δικαιολογίες που ακούν εδώ και ένα χρόνο. Όπως τόνισε ο Γ. Κόνσουλας, «ο Δ. Ρόδος και ο Τ. Βενετσάνος δεν παραδέχονται ότι προκαλούν μόλυνση στην «Κάτω Πέτρα», λες και το ποτάμι μολύνεται μόνο του. Εμείς έχουμε όλα τα στοιχεία και άμεσα θα τα προσκομίσουμε στον εισαγγελέα για να βρούμε το δίκιο μας. Δεν είναι δυνατόν οι κύριοι αυτοί να αρνούνται ότι το ποτάμι είναι γεμάτο τυρόγαλο και τόσοι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί να λένε ψέματα. Κάνουμε υπομονή και στηρίζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται, γιατί δεν θέλουμε να κλείσουν επιχειρήσεις και να βρεθούν άνθρωποι στο δρόμο. Πρέπει, όμως, να καταλάβουν οι τυροκόμοι ότι είμαστε στο 2010 και δεν μπορούν να λειτουργούν με ασυδοσία μολύνοντας το περιβάλλον».
ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης ο οποίος απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους εμπλεκόμενους ότι αν χρειαστεί η Νομαρχία δεν θα διστάσει να κλείσει τις επιχειρήσεις που παρανομούν. Τελικά οι τυροκόμοι και οι υπεύθυνοι της δραστηριότητας του Τ. Βενετσάνου αποφάσισαν να κάνουν νέα συμφωνία και να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν όσο γίνεται τις ευεργετικές δυνατότητες της εγκατάστασης, διαθέτοντας επιπλέον χρήματα, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο και να λειτουργήσει σωστά, δίνοντας διέξοδο στο πρόβλημα της επεξεργασίας των λυμάτων.
ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ
Ο ιδιοκτήτης του τυροκομείου στο Σκαλοχώρι Δ. Ρόδος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης Βενετσάνου, γεγονός που θα δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει. «Μέχρι τώρα, τόνισε, στην επένδυση αυτή τα τρία τυροκομεία έχουν ρίξει 206.000 ευρώ. Η δική μου εταιρεία 126.000 ευρώ και από 40.000 τα άλλα δύο τυροκομεία. Η εκτίμησή μου είναι ότι με τις νέες παρεμβάσεις που θα γίνουν, η δραστηριότητα θα λειτουργήσει σωστά και το πρόβλημα θα λυθεί. Δεσμεύτηκαν τόσο ο κ. Μανδηλάς, όσο και ο Γ. Κατζανός που εμπλέκονται στη δραστηριότητα του Βενετσάνου, ότι με δική τους ευθύνη το έργο θα ολοκληρωθεί χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις».
ΑΦΟΠΛΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όσο για το ποιος μολύνει την «Κάτω Πέτρα», η απάντηση του Δ. Ρόδου ήταν αφοπλιστική. «Κανένας δε μολύνει την 'Κάτω Πέτρα'». Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του τυροκομείου, η δική του επιχείρηση εναποθέτει τα υπολείμματα σε περιοχές που του έχει υποδείξει η Νομαρχία, αρκετά μακριά από το ποτάμι, ενώ η χρήση βιολογικού καθαρισμού μετατρέπει όλα τα απόβλητα σε καθαρό νερό.«Ο τυρόγαλος που έπεσε στο ποτάμι είναι από την εγκατάσταση Βενετσάνου, η οποία το τελευταίο διάστημα είχε εγκαταλειφθεί και δεν λειτουργούσε σωστά. Ελπίζουμε από τώρα και στο εξής το πρόβλημα να λυθεί. Κανείς δεν θέλει να ρυπαίνει το περιβάλλον».
ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Ο Θ. Βαλσαμίδης αναφέρθηκε στους ελέγχους που έγιναν την περασμένη Παρασκευή από τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στην «Κάτω Πέτρα», όπου πράγματι διαπιστώθηκε μεγάλη επιβάρυνση του παραπόταμου, όμοια με αυτή που είχε παρατηρηθεί πέρυσι την ίδια εποχή. «Βεβαιώθηκαν οι παραβάσεις, εστάλησαν τα δείγματα για ανάλυση στο εργαστήριο της ΤΕΔΚ και εντός 5 ημερών οι υπεύθυνοι των εταιρειών καλούνται να δώσουν εξηγήσεις. Φυσικά ακολουθούν τσουχτερά πρόστιμα και αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, κλείσιμο των επιχειρήσεων. Στη σημερινή σύσκεψη διαφάνηκε ότι οι δύο πλευρές, τυροκόμοι και Βενετσάνος, θα καταλήξουν σε νέα συμφωνία. Δεσμεύτηκαν ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχει κατατεθεί στο ΠΕΧΩ της Περιφέρειας αίτηση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, ώστε να προχωρήσει και η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης. Το χρονοδιάγραμμα αυτό πρέπει να τηρηθεί ευλαβικά και μέχρι να εκδοθούν οι τελικές άδειες, όποιος θέλει να λειτουργεί, δεν πρέπει να ρίχνει ούτε σταγόνα τυρόγαλου στα ποτάμια».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ
Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στη συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες το βράδυ μεταξύ των τριών τυροκόμων, του Τ. Βενετσάνου, του Γ. Κατζανού και του κ. Μανδηλά, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για την ολοκλήρωση της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων ώστε αυτή να μπορεί να δέχεται το σύνολο του τυρόγαλου από τα τρία τυροκομεία και να μην επιβαρύνεται η περιοχή και τα ποτάμια. Η επίτευξη της συμφωνίας προϋποθέτει σύμπνοια των δύο πλευρών, κυρίως στο οικονομικό μέρος, το οποίο άλλωστε από την πρώτη στιγμή αποτέλεσε το αγκάθι της υπόθεσης.Το ζήτημα είναι, κατά πόσο εν μέσω οικονομικής κρίσης οι επιχειρηματίες που εμπλέκονται στην υπόθεση θα διαθέσουν ένα σεβαστό ποσό για την επένδυση αυτή. Η Νομαρχία, από την άλλη πλευρά, μπορεί να δηλώνει αποφασισμένη ότι δεν θα ανεχθεί άλλο τη μόλυνση των ποταμών, όμως είναι αμφίβολο αν θα τολμήσει να προχωρήσει σε κλείσιμο τυροκομείων και επιχειρήσεων, αφού συνυπολογίζει το κόστος που θα έχει μια τέτοια ενέργεια στην τοπική οικονομία. Φυσικά κανείς δεν επιθυμεί το λουκέτο των τυροκομείων, αφού είναι γνωστό ότι αποτελούν τη μοναδική διέξοδο για τους κτηνοτρόφους του νησιού μας. Κάποιος, όμως, επιτέλους πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την αλόγιστη μόλυνση και επιβάρυνση που δέχεται εδώ και χρόνια ο Βούλγαρης ποταμός και η γύρω περιοχή.