Tρία μόλις χρόνια υλοποίησης έργων τού ΕΣΠΑ απομένουν προκειμένου να γίνει το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Βρίσα Λέσβου. Για αυτό αποκτά ειδική σημασία η συνάντηση που έγινε το πρωί της Τρίτης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, προκειμένου να εξεταστεί τι χρειάζεται για να ενταχθεί το έργο και να ξεκινήσει επιτέλους η κατασκευή του.
Όπως ανακοίνωσε ο Παύλος Βογιατζής, συναντήθηκε με τον αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Θωμά Σφηκόπουλο. Ο λόγος της συνάντησης ήταν να συζητηθούν οι ενέργειες που εκκρεμούν και πρέπει να ολοκληρωθούν, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει το έργο της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Βρίσα Λέσβου.
«Παρ’ όλο που οι αποφάσεις κατασκευής του εν λόγω πανεπιστημιακού Κέντρου είναι από καιρό ειλημμένες και παρά το γεγονός ότι έχει εξασφαλιστεί η συνεργασία και η συνδρομή τόσο του Πανεπιστημίου Αθηνών, όσο και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου για την εκτέλεση του έργου, δυστυχώς ακόμη δεν έχει προχωρήσει η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης που είναι απαραίτητη για την κατάθεση εκ νέου της πρότασης για την ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Πρόγραμμα και εν συνεχεία τη δημοπράτηση και κατασκευή του», σημείωσε ο κ. Βογιατζής, υπογραμμίζοντας στη συζήτηση την ιδιαίτερη σημασία του έργου, όχι μόνο για την περιοχή της Βρίσας, αλλά και για ολόκληρη τη Λέσβο και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Τα «αγκάθια»
Όπως τόνισε ο βουλευτής μιλώντας στο «Ε», στη συνάντηση φάνηκε ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα δύο θέματα που επείγει να αντιμετωπιστούν, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος απώλειας του έργου, αφού υπολείπονται τρία περίπου χρόνια για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ. Ας μην ξεχνάμε, όπως επεσήμανε ο κ. Βογιατζής, πως το ίδιο έργο έχει περάσει ήδη από τη μεγάλη περιπέτεια της ένταξης, δημοπράτησης και απένταξης, και αν και αυτήν τη φορά δεν προχωρήσει, είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει νέα δυνατότητα χρηματοδότησής του.
Η πρώτη εκκρεμότητα που εξετάστηκε στη σύσκεψη, ήταν το θέμα της διασφάλισης της λειτουργικότητας του Κέντρου, η οποία και αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη του έργου. Για το θέμα αυτό ζητήθηκαν, τηλεφωνικά, και με τη μεσολάβηση του περιφερειακού συμβούλου Θεόδωρου Βαλσαμίδη προς την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, διευκρινίσεις, όπου και φάνηκε ότι υπάρχει δυνατότητα τακτοποίησής του. Πιο συγκεκριμένα, οι φορείς που θα συμπράξουν για το Κέντρο, θα δηλώσουν με αποφάσεις τους ότι θα καλύψουν (ακόμη και με αποσπάσεις υπαλλήλων τους, αν δε γίνουν νέες προσλήψεις) τη βασική στελέχωσή.
Η δεύτερη εκκρεμότητα είναι το γεγονός ότι σε συνέχεια των συσκέψεων που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, δεν έχει υπάρξει απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη συμμετοχή του ιδρύματος στην προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Δήμο Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, για την υλοποίηση του έργου. Ο κ. Βογιατζής ανέλαβε να έρθει σε επαφή με τις πρυτανικές αρχές ζητώντας την επίσπευση της απόφασης της Συγκλήτου, ώστε να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση.
Από τη μεριά του, ο κ. Σφηκόπουλος, όπως ανακοίνωσε ο βουλευτής τής Ν.Δ., συμφώνησε ότι θα πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες, επιβεβαιώνοντας τη διάθεση συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην προχθεσινή συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Μιχάλης Δερμιτζάκης, ο καθηγητής Ακίνδυνος Κελεπερτζής, καθώς και εκπρόσωπος του Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας.
Πηγή: Εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ"