Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Άρθρο στην εφημερίδα Συνήγορος Βορείου Αιγαίου για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ακόμη παραμένουν ενεργοί ΧΑΔΑ στα νησιά μας !!
Προχωρά ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων ;

Το 2005 ξεκίνησε η προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παύσης λειτουργίας και της αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) στην Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου. Ένα πρόβλημα που απασχολούσε για πολλά χρόνια τη χώρα μας, με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Με βάση την καταγραφή που πραγματοποιήθηκε στο Βόρειο Αιγαίο εντοπίστηκαν 117 ΧΑΔΑ, εκ των οποίων σε πρώτη φάση έμειναν ενεργοί 21 ΧΑΔΑ, με βάση το Πρόγραμμα 1 ΧΑΔΑ ανά ΟΤΑ που εφαρμόστηκε. Για τους υπόλοιπους ΧΑΔΑ ξεκίνησε η διαδικασία για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και την εξασφάλιση των αδειοδοτήσεων.

Μέχρι σήμερα από το σύνολο των 117 ΧΑΔΑ έχουν αποκατασταθεί περίπου 80 ΧΑΔΑ, ενώ άλλοι 25 ΧΑΔΑ έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ για να αποκατασταθούν, αλλά τα έργα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει να υλοποιούνται. Έτσι υπάρχουν περίπου 37 ΧΑΔΑ (24 στο Ν. Λέσβου, 6 στο Ν. Χίου, 7 στο Ν. Σάμου) στην Περιφέρεια που δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί, ενώ για τους περισσότερους από αυτούς έχουν εκδοθεί αποφάσεις παύσης λειτουργίας.
ΧΑΔΑ στη Στύψη

Σήμερα για τους χώρους αυτούς, απειλούμαστε με αυστηρά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση της τάξης των 34.000 € ανά ΧΑΔΑ ανά ημέρα, αφού η τελευταία παράταση που είχε δοθεί για την παύση λειτουργίας τους ήταν έως 30.06.2011. Πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου όμως, δείχνουν ότι εξακολουθούν να παραμένουν ενεργοί ΧΑΔΑ στα νησιά μας, παρά τις αντίστοιχες αποφάσεις για την οριστική παύση λειτουργίας τους !!

Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) στην Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου, ο οποίος θεσμοθετήθηκε στα τέλη του 2005, ενσωμάτωσε τους υφιστάμενους Νομαρχιακούς Σχεδιασμούς και έδωσε λύσεις τόσο σε θέματα των υποδομών, όσο και στα θέματα της μείωσης των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή. Όμως τα προβλήματα των υποδομών δεν έχουν επιλυθεί ακόμη στο σύνολο τους. Ανοικτό παραμένει το θέμα της κατασκευής ΧΥΤΑ στην Ικαρία και το πρόβλημα με το ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου, ενώ ακόμη δεν έχουν κατασκευαστεί οι Χ.Υ.Τ. αδρανών και οι απαραίτητοι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) εκτός από το ΣΜΑ Μυτιλήνης. Η επεξεργασία και ανακύκλωση των απορριμμάτων έχει προχωρήσει ελάχιστα μέχρι σήμερα και μόνο χάρη στις εθελοντικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες.

ΧΥΤΑ Λήμνου
Παράλληλα, δεν έχουν ακόμη προχωρήσει τα έργα για την κατασκευή Χ.Υ.Τ. αδρανών υλικών, προκειμένου εκεί να οδηγούνται τα προϊόντα εκσκαφών, μπάζα κλπ, που δεν μπορούν να οδηγηθούν στους Χ.Υ.Τ.Α. Συνεπώς μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι τα υλικά αυτά οδηγούνται στους ΧΑΔΑ και μετά την παύση λειτουργίας τους όπου αλλού προκύψει.. Έτσι το επόμενο διάστημα τα νησιά μας κινδυνεύουν να μετατραπούν σε απέραντες χωματερές !!

Συνεπώς ζητούμενο σήμερα είναι, αφενός η εφαρμογή του εγκεκριμένου ΠΕΣΔΑ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφετέρου η επικαιροποίηση του προκειμένου να μπορέσει να εναρμονιστεί με το νέο νομοθετικό πλαίσιο και να ενσωματώσει ενέργειες και δράσεις που θα έχουν εφαρμογή σε περιφερειακό επίπεδο.


Θεόδωρος Βαλσαμίδης

Μέλος Π.Ε. Χωροταξίας, Περιβάλλοντος & Υποδομών
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορ. Αιγαίου
με το Συνδυασμό "ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ"