Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: ο αναξιοποίητος πλούτος της Λέσβου - Άρθρο στην Εφημερίδα Συνήγορος Βορείου Αιγαίου

Εδώ και πολλά χρόνια παραμένει ζητούμενο η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που διαθέτει η Λέσβος, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το σημαντικό γεωθερμικό πεδίο, το αιολικό δυναμικό και η ηλιοφάνεια που διαθέτει το νησί μας έχουν ελάχιστα μέχρι σήμερα αξιοποιηθεί.

Ο αναξιοποίητος φυσικός πλούτος ..

Στην Ερεσό ξεκίνησε τα προηγούμενα χρόνια η προσπάθεια για την αξιοποίηση του υφιστάμενου φράγματος, με την κατασκευή ενός υβριδικού έργου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ένα αυτόνομο υδροαιολικό σύστημα. Το έργο αδειοδοτήθηκε από τη Ρ.Α.Ε. το Σεπτέμβριο του 2010 με εγγυημένη ισχύ 15 MW, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει να υλοποιείται.

Φράγμα Ερεσού
Η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου μπορεί να προσφέρει φθηνή και περιβαλλοντικά φιλική ηλεκτρική ενέργεια. Η εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου στην περιοχή της Στύψης και η κατασκευή μονάδας ισχύος 8 MW είχε ανατεθεί στη ΔΕΗ Α.Ε. από το έτος 2003, η οποία στις αρχές 2011 μεταβίβασε το δικαίωμα στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. με την υποχρέωση μέχρι το 2013 να εγκαταστήσει την μονάδα.

Η προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια μέσα από το πιλοτικό έργο «ΘΕΡΜΟΠΟΛΙΣ» για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Πολιχνίτου για τηλεθέρμανση, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα το σύστημα σήμερα να μη λειτουργεί.
Η αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού έχει προχωρήσει ελάχιστα και κύρια στη βορειοδυτική Λέσβο, με αποτέλεσμα να έχουν εγκατασταθεί μικρά αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 14 MW περίπου. Τα όποια μεγαλόπνοα σχέδια για επενδύσεις στο νησί της Λέσβου δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά καιρούς, έχουν μέχρι σήμερα μείνει μόνο στα χαρτιά, ενώ το αιολικό πάρκο του Δήμου Μυτιλήνης εγκαταλείφθηκε.

Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε τα τελευταία χρόνια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Και ενώ δεκάδες αιτήσεις εκκρεμούν, η ΔΕΗ δεν εγκρίνει νέες συνδέσεις γιατί έχει συμπληρωθεί το πλαφόν των 10.500 KW, ενώ αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται σήμερα ακόμη και στις συνδέσεις οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ταυτόχρονα, προτάσεις που έχουν υποβληθεί για τη ενίσχυση αντίστοιχων επενδύσεων από χρηματοδοτικά προγράμματα, εκκρεμούν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σήμερα, σε μια εποχή δύσκολη, σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση την ανεργίας, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σε μια εποχή που η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα, η αξιοποίηση των Α.Π.Ε. μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην κατεύθυνση αυτή και στη δέσμευση της χώρας μας για μείωση των αερίων ρύπων κατά 20% έως το 2020.

Αν αυτός ο φυσικός πλούτος που διαθέτει η Λέσβος είχε αξιοποιηθεί, ίσως σήμερα να είχε επιλυθεί και το χρόνιο πρόβλημα της μεταγκατάστασης του εργοστασίου της ΔΕΗ από την πόλη της Μυτιλήνης.

Για να αξιοποιηθεί όμως αυτός ο φυσικός πλούτος θα πρέπει να προχωρήσει η περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες θα πρέπει να πάρει και η Αυτοδιοίκηση.


Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχ. Η/Υ Msc
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορ. Αιγαίου