Εισήγηση – Τοποθέτηση Θ. Βαλσαμίδη
στη συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου με θέμα:
«Αγροτική ανάπτυξη και καλάθι αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου»
Χωρίς ουσιαστική στήριξη στον αγρότη και τον παραγωγό, σε λίγο καιρό
το καλάθι των προϊόντων του Βορείου Αιγαίου θα είναι άδειο !!
«Είναι ιδιαίτερα σημαντική η σημερινή συζήτηση γιατί αφορά τον αγροτικό κόσμο των νησιών μας ο οποίος σήμερα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η τοπική οικονομία κυριολεκτικά να καταρρεύσει.
Συζητάμε για τα αγροτικά προϊόντα των νησιών του Βορείου Αιγαίου, τα οποία παρότι έχουν εξαιρετική ποιότητα και πριν από κάποια χρόνια ήταν πηγή ζωής και πλούτου για τα νησιά μας, δυστυχώς σήμερα όχι μόνο δεν είναι ανταγωνιστικά, αλλά με τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί δεν ξέρω αν σε λίγο καιρό θα συνεχίσουν να παράγονται και να υπάρχουν.
Προϊόντα χωρίς αγρότη, χωρίς κτηνοτρόφο, χωρίς παραγωγό δεν μπορούν να υπάρξουν.
κ. Υπουργέ
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι πολλά και σημαντικά. Ήδη από τις τοποθετήσεις των Φορέων που προηγήθηκαν έχετε μια εικόνα για τη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα.
Καταρχήν σε ότι αφορά την ελαιοκαλλιέργεια, στην οποία στηρίζεται η τοπική οικονομία ιδιαίτερα στη Λέσβο, αλλά και στη Σάμο. Η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή του ελαιολάδου έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότερα κτήματα να μην μαζεύονται τα τελευταία χρόνια. Να μένουν ακαλλιέργητα και να ερημώνουν. Κάθε χρονιά και ακόμη περισσότερα.
Η ελιά και το ελαιόλαδο πρέπει να στηριχθεί άμεσα. Αντί αυτού όμως βλέπουμε:
- Να μειώνεται αυθαίρετα ο αριθμός των απασχολουμένων στο Πρόγραμμα της Δακοκτονίας. Η μείωση του προσωπικού το 2010 ανήλθε στο 50% και πριν από λίγες ημέρες με απόφαση του Υπουργείου σας σε ακόμη 50%. Με 479 ανθρώπους δεν μπορεί να γίνει δακοκτονία στη Λέσβο κ. Υπουργέ. Γι’ αυτό και ζητάμε να αναθεωρήσετε την απόφαση σας αυτή, αυξάνοντας το προσωπικό που θα απασχοληθεί στη Δακοκτονία, διαφορετικά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη φετινή ελαιοπαραγωγή. Να μην ξεχνάμε ότι για την δακοκτονία πληρώνεται ένα σημαντικό ποσό από τον παραγωγό, το 2% επί της τιμής του ελαιολάδου.
- Τα Σχέδια Βελτίωσης που έχουν προκηρυχθεί αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα σοβαρά προβλήματα στην υποβολή των προτάσεων με το ηλεκτρονικό σύστημα που ακόμη και σήμερα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η ημερομηνία υποβολής προτάσεων λήγει στις 20 Ιουνίου. Ζητάμε να δοθεί παράταση τουλάχιστον δύο μηνών μετά την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού συστήματος. Σε ότι αφορά τους πόρους που συνολικά κατανέμονται στο Βόρειο Αιγαίο, θα πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθούν, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον αγροτικό κόσμο.
- Τα προβλήματα που υπάρχουν με την εξισωτική αποζημίωση με τις διορθώσεις και τα επιπλέον στοιχεία που ζητούνται συνεχώς από τον αγρότη που θα μπορούσαν να επιλύονται άμεσα από το τοπικό Παράρτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Μυτιλήνη, το οποίο θα πρέπει να ενισχυθεί.
- Η βιοκαλλιέργεια αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρότατα προβλήματα. Νέα προγράμματα δεν έχουν προκηρυχθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ υπάρχει πρόβλημα στη διάθεση του βιολογικού ελαιολάδου στο ελεύθερο εμπόριο. Λίγες είναι οι βιώσιμες οικογενειακές μονάδες που έχουν κατορθώσει να επιβιώσουν, αλλά και να διακριθούν για το εξαιρετικό προϊόν τους.
- Το ποιοτικό παρακράτημα δόθηκε τον προηγούμενο μήνα αλλά όχι σε όλους τους παραγωγούς. Δεν γνωρίζουμε γιατί έγινε αυτό. Πρέπει να το εξετάσετε και να πληρώσετε το σύνολο των δικαιούχων παραγωγών.
- Η καραντίνα που έχει επιβληθεί στη Λέσβο αποτελεί ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα και τη βασική αιτία για τη σημερινή κατάσταση. Ζητάμε άμεσα να αναιρεθεί η σχετική απόφαση.
- Η τιμή του γάλακτος τη φετινή χρονιά στη Λέσβο είναι μόλις 0,88 €. Τιμή, ιδιαίτερη χαμηλή.
- Οι τιμές των ζωοτροφών τη φετινή χρονιά διπλασιάστηκαν και η χρησιμοποίηση τους είναι πλέον ασύμφορη, παρότι επιδοτείται το κόστος μεταφοράς τους. Αυτό ίσως να είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου.
- Τυροκομεία κλείνουν το τελευταίο διάστημα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η πληρωμή του γάλακτος στον παραγωγό καθυστερεί αρκετούς μήνες.
- Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία των απαραίτητων υποδομών γίνονται αυστηρότεροι, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και να οδηγούνται στο λουκέτο. Στη Σάμο για παράδειγμα έκλεισε το μοναδικό σφαγείο του νησιού που κάλυπτε και ολόκληρο το Νομό Σάμου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τους τελευταίους 6 μήνες η δυνατότητα για σφαγή ζώων. Είναι σοβαρό πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους της περιοχής και θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. Στη Λέσβο πρόσφατα διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε παραληπτήρια γάλακτος σε μικρές μονάδες γιατί δεν είχαν άδειες λειτουργίες. Οι διαδικασίες για τις μικρές μονάδες πρέπει να απλοποιηθούν και σας ζητάμε να το εξετάσετε. Προβλήματα στη διαδικασία αδειοδότησης των ποιμνιοστασίων. Και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει οι διαδικασίες να απλοποιηθούν. Είναι εντελώς διαφορετικό να συζητάμε για την αδειοδότηση μιας μεγάλης μονάδας και την αδειοδότηση μιας μικρής κτηνοτροφικής μονάδας και μάλιστα με τις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου.
Στη νησιωτική Ελλάδα τίποτα δεν είναι ίδιο με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα.
Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η κτηνοτροφία τα επόμενα χρόνια κυριολεκτικά θα σβήσει. Και να λάβετε επιπλέον υπόψη σας ότι πολλοί νέοι άνθρωποι έμειναν στον τόπο τους γιατί υπήρχε η δυνατότητα απασχόλησης με την κτηνοτροφία. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να διασφαλιστούν και να έχουν τη δυνατότητα να δίνουν και αύριο το γάλα τους.
Όλη αυτή η κατάσταση επιβαρύνεται καθημερινά και θα γίνει ακόμη δυσκολότερη με τις αυξήσεις στη φορολογία και τη σχεδιαζόμενη αύξηση του Φ.Π.Α. σε βασικά προϊόντα και είδη διατροφής.
Σε ότι αφορά τις δημόσιες επενδύσεις για τη στήριξη του αγροτικού τομέα. Ακούσαμε σήμερα ότι δυστυχώς δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα άλλο από το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» σε ότι αφορά νέα έργα. Θα πρέπει όμως σίγουρα να ολοκληρωθούν τα έργα που έχουν μείνει ημιτελή. Διαφορετικά και τα έργα δεν μπορούν να λειτουργήσουν και τα χρήματα θα ζητηθούν πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το λόγο αυτό ζητάμε:
- Την ολοκλήρωση της λιμνοδεξαμενής Σεδούντα στο Πλωμάρι της Λέσβου. Ένα έργο σημαντικό για την περιοχή του Πλωμαρίου, για το οποίο να σας επισημάνω ότι έχει ολοκληρωθεί και το δίκτυο μεταφοράς νερού.
- Την ολοκλήρωση της κατασκευής του Φράγματος Κόρης Γεφύρι στη Χίο.
- Τη λειτουργία Περιφερειακού Ινστιτούτου και εργαστηρίου ελαιολάδου στο Κάτω Τρίτος στη Λέσβο, αξιοποιώντας την υποδομή που έχει ήδη κατασκευαστεί συνολικού Π/Υ 650.000 €.
Σε ότι αφορά την πρόταση που σήμερα καταθέσατε δεν θα τοποθετηθούμε, γιατί αυτή θα πρέπει να γίνει αντικείμενο περαιτέρω επεξεργασίας και συζήτησης από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Θα προτείναμε όμως και αυτό σας ζητάμε, αντί να συζητάμε για νέους σχεδιασμούς και Επιχειρησιακά Προγράμματα που δεν ξέρουμε αν και πότε μπορούν να χρηματοδοτηθούν και από ποιους πόρους, να ενεργοποιηθεί άμεσα το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που εξαγγείλατε πέρυσι ως Κυβέρνηση και μένει μέχρι σήμερα μόνο στα χαρτιά.
Για τη στήριξη του αγροτικού τομέα περιμένουμε σήμερα να ακούσουμε συγκεκριμένα πράγματα και να δοθούν λύσεις σε σοβαρά προβλήματα που σας έθεσαν οι τοπικοί φορείς. Η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα και πιο δύσκολη και θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, για την ουσιαστική στήριξη του αγρότη.
Διαφορετικά το καλάθι των προϊόντων του Βορείου Αιγαίου θα είναι σε λίγο άδειο !!»
Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος
Περιφερειακή Παράταξη «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»