Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Στον "αέρα" η Β΄ Φάση της μελέτης για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων της Λέσβου !!

Ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Βορ. Αιγαίου κ. Αθ. Γιακαλή κατέθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θ. Βαλσαμίδης για το θέμα της Β΄ Φάσης της μελέτης για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων της Λέσβου η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει χρηματοδοτηθεί και κατά συνέπεια δεν έχουν προχωρήσει και οι διαδικασίες δημοπράτησης της.


Αναλυτικά η Ερώτηση που κατατέθηκε έχει ως εξής:

Το 2007 χρηματοδοτήθηκε από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. η εκπόνηση του Γενικού Σχεδίου Ύδρευσης για το νησί της Λέσβου, μετά από αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου, της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου και άλλων τοπικών φορέων του νησιού. Στόχος του σχεδίου ήταν να πραγματοποιηθεί καταρχήν η καταγραφή και αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης σε ότι αφορά τη διαχείριση των υδατικών πόρων της Λέσβου, η εκτίμηση των αναγκών για τα επόμενα τουλάχιστον 40 χρόνια και η Α΄ Φάση της ωρίμανσης των έργων που θα πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να υπάρξει συνολική αξιοποίηση και διαχείριση των υδατικών πόρων του νησιού.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ενισχύσεις για νέους επιχειρηματίες μέσω του Νέου Επενδυτικού Νόμου



Ξεκινά η υποβολή προτάσεων για την προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων στο πλαίσιο του νέου Επενδυτικού Νόμου. Η περίοδος υποβολής επενδυτικών σχεδίων για την «Επιχειρηματικότητα των Νέων» ξεκινά την 1 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου 2011.
 
Το συγκεκριμένο καθεστώς αφορά νέους επιχειρηματίες έως 40 ετών. Προβλέπει την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για την ίδρυση και λειτουργία πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, στις οποίες συμμετέχουν οι παραπάνω νέοι, με ποσοστό άνω του 50%.

Το ελάχιστο ύψος επένδυσης που απαιτείται είναι τα 100.000 ευρώ, ενώ τα είδη της ενίσχυσης που προβλέπονται είναι η επιχορήγηση και η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (Leasing).

Οι δαπάνες που ενισχύονται αφορούν την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης. Δηλαδή από τις αμοιβές για νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης και παροχής συμβουλών που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης, μέχρι τους τόκους εξωτερικής χρηματοδότησης και δαπάνες για ενέργεια, ύδρευση και θέρμανση, καθώς και διοικητικές επιβαρύνσεις και φόρους προς το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως δημοτικά τέλη κ.λπ. Στο ίδιο πλαίσιο, προβλέπεται και η ενίσχυση δαπανών για μισθοδοσία.

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Δημοπρατήθηκε το έργο της Παράκαμψης Άγρας

Ένα βήμα πριν την υλοποίηση του είναι το έργο της κατασκευής της Παράκαμψης Άγρας το οποίο δημοπρατήθηκε στι 14 Ιουνίου με ποσοστό 39%, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα οδικά έργα της Λέσβου, το οποίο δρομολογήθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και την ένταξη του στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013" τον Αύγουστο 2010 με Π/Υ 5.363.000 €.


Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: ο αναξιοποίητος πλούτος της Λέσβου - Άρθρο στην Εφημερίδα Συνήγορος Βορείου Αιγαίου

Εδώ και πολλά χρόνια παραμένει ζητούμενο η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που διαθέτει η Λέσβος, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το σημαντικό γεωθερμικό πεδίο, το αιολικό δυναμικό και η ηλιοφάνεια που διαθέτει το νησί μας έχουν ελάχιστα μέχρι σήμερα αξιοποιηθεί.

Ο αναξιοποίητος φυσικός πλούτος ..

Στην Ερεσό ξεκίνησε τα προηγούμενα χρόνια η προσπάθεια για την αξιοποίηση του υφιστάμενου φράγματος, με την κατασκευή ενός υβριδικού έργου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ένα αυτόνομο υδροαιολικό σύστημα. Το έργο αδειοδοτήθηκε από τη Ρ.Α.Ε. το Σεπτέμβριο του 2010 με εγγυημένη ισχύ 15 MW, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει να υλοποιείται.

Φράγμα Ερεσού
Η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου μπορεί να προσφέρει φθηνή και περιβαλλοντικά φιλική ηλεκτρική ενέργεια. Η εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου στην περιοχή της Στύψης και η κατασκευή μονάδας ισχύος 8 MW είχε ανατεθεί στη ΔΕΗ Α.Ε. από το έτος 2003, η οποία στις αρχές 2011 μεταβίβασε το δικαίωμα στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. με την υποχρέωση μέχρι το 2013 να εγκαταστήσει την μονάδα.

Η προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια μέσα από το πιλοτικό έργο «ΘΕΡΜΟΠΟΛΙΣ» για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Πολιχνίτου για τηλεθέρμανση, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα το σύστημα σήμερα να μη λειτουργεί.
Η αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού έχει προχωρήσει ελάχιστα και κύρια στη βορειοδυτική Λέσβο, με αποτέλεσμα να έχουν εγκατασταθεί μικρά αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 14 MW περίπου. Τα όποια μεγαλόπνοα σχέδια για επενδύσεις στο νησί της Λέσβου δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά καιρούς, έχουν μέχρι σήμερα μείνει μόνο στα χαρτιά, ενώ το αιολικό πάρκο του Δήμου Μυτιλήνης εγκαταλείφθηκε.

Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε τα τελευταία χρόνια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Και ενώ δεκάδες αιτήσεις εκκρεμούν, η ΔΕΗ δεν εγκρίνει νέες συνδέσεις γιατί έχει συμπληρωθεί το πλαφόν των 10.500 KW, ενώ αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται σήμερα ακόμη και στις συνδέσεις οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ταυτόχρονα, προτάσεις που έχουν υποβληθεί για τη ενίσχυση αντίστοιχων επενδύσεων από χρηματοδοτικά προγράμματα, εκκρεμούν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σήμερα, σε μια εποχή δύσκολη, σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση την ανεργίας, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σε μια εποχή που η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα, η αξιοποίηση των Α.Π.Ε. μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην κατεύθυνση αυτή και στη δέσμευση της χώρας μας για μείωση των αερίων ρύπων κατά 20% έως το 2020.

Αν αυτός ο φυσικός πλούτος που διαθέτει η Λέσβος είχε αξιοποιηθεί, ίσως σήμερα να είχε επιλυθεί και το χρόνιο πρόβλημα της μεταγκατάστασης του εργοστασίου της ΔΕΗ από την πόλη της Μυτιλήνης.

Για να αξιοποιηθεί όμως αυτός ο φυσικός πλούτος θα πρέπει να προχωρήσει η περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες θα πρέπει να πάρει και η Αυτοδιοίκηση.


Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχ. Η/Υ Msc
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορ. Αιγαίου

‎200.000 πολίτες έμειναν χωρίς δουλειά μέσα σε έναν χρόνο !!

Μέσα σε ένα χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου οι άνεργοι στη χώρα αυξήθηκαν σχεδόν κατά 200.000 !

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, πριν εφαρμοστεί το Μνημόνιο, στο α΄ τρίμηνο πέρυσι, ο αριθμός των ανέργων ήταν 590.000, ενώ σήμερα ξεπέρασε τους 790.000.

Στο α΄ τρίμηνο, η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 15,9%, από 14,2% το προηγούμενο τρίμηνο και 11,7% το α΄τρίμηνο πέρυσι. Ο αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε σε 4.194.429 άτομα και των ανέργων αυξήθηκε σε 792.601.

Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 11,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 35,1% σε σχέση με το Α΄ Τρίμηνο του 2010, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Ρεπανιδίου : Ένα βυζαντινό «στολίδι» για τη Λήμνο σώζεται

Ένα εξαιρετικό βυζαντινό μνημείο, ο παλαιότερος ναός της Λήμνου, ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο Ρεπανίδι, που παρουσίαζε μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης, διασώζεται και μέσα τα επόμενο δύο χρόνια θα είναι ένα από τα επισκέψιμα βυζαντινά μνημεία του νησιού.

Οι εργασίες που ξεκίνησαν πριν από δύο μήνες για τη διάσωση του εκκλησιαστικού μνημείου έφεραν στο φως σημαντικά στοιχεία, τόσο για την ιστορία του, όσο και για το διάκοσμό του. «Θεωρούσαμε ότι ο ναός ήταν του 19ου αιώνα, ενώ τώρα μετά από την αποκάλυψη των τοιχογραφιών κάτω από τις γύψινες διακοσμήσεις αποκαλύφθηκε ότι ο ναός θα πρέπει να κατασκευάστηκε πριν από τα μέσα του 18ου αιώνα, καθόσον έχουμε κάποιες ναΐφ παραστάσεις εκατέρωθεν του μεσαίου κλίτους», δήλωσε στο «Ε» η προϊσταμένη της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Χριστιάνα Λούπου.

Όμως η αποκάλυψη ήρθε, για τους αρχαιολόγους και συντηρητές που εκτελούν τις εργασίες στο ναό, από το ταβάνι. «Από κει που είχαμε ένα άσπρο ταβάνι, διαπιστώσαμε ότι το ταβάνι ήταν πολύχρωμο ζωγραφιστό. Το ταβάνι είναι δυστυχώς σε άθλια κατάσταση αλλά θα πάρουμε τα ίδια κομμάτια και θα τα χρησιμοποιήσουμε σ’ ένα ταβάνι που θα έχει μηχανικές αντοχές», δήλωσε η κ. Λούπου, ενώ για τη στέγη τόνισε ότι είχε καταστραφεί και υπήρξε αποδόμηση των τοιχογραφιών.

Τι κάνουν

Οι εργασίες που εκτελούνται στο ναό αφορούν στην αποκατάσταση των προβλημάτων στην τοιχοποιία, τη στέγη του ναού και των ταβανιών του. Ακόμη έχουν ξεκινήσει εργασίες συντήρησης στις εικόνες και σε όλες τις τοιχογραφίες, καθώς και στο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Ο ναός διασώθηκε μετά από προσπάθειες της τότε δημοτικής αρχής Μούδρου και το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβρη, με το ποσό των 880.000 ευρώ. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου, Κώστας Αδαμίδης, φανερά ικανοποιημένος από το γεγονός των αποκαλύψεων για την ιστορία του μνημείου, τόνισε: «Δικαιώνεται η πολύχρονη προσπάθεια για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ με σκοπό τη διάσωσή του και την πλήρη ανάδειξή του στις πραγματικές διαστάσεις. Πιστεύουμε ότι με την ολοκλήρωσή του θα προστεθεί ένα σημαντικότατο κομμάτι στην πολιτιστική ιστορία του νησιού.»

Ο ναός είχε υποστεί σημαντικότατες φθορές και η διάσωσή του θεωρήθηκε από τους αρμόδιους φορείς επιβεβλημένη, μια και αντιμετώπιζε άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου Ρεπανιδίου, η εκκλησία-μνημείο του 18ου αιώνα, αποτελεί ένα εξαίρετο βυζαντινό αρχιτεκτόνημα, με μοναδικά ξυλόγλυπτα και αγιογραφίες. Ο ναός, που έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1963, είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, χωρίς εξωνάρθηκα και χωρίς καμπαναριό και διατηρεί ακόμα στην αρχική τους μορφή τα δομικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία που είχαν οι ναοί της Λήμνου σε όλο το 18ο αιώνα.

Κοιμητηριακός

Ο παλαιός ναός του Αγίου Γεωργίου είναι κοιμητηριακός και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τρίκλιτης μεταβυζαντινής βασιλικής με νεοκλασσικές επιρροές. Ο συγκεκριμένος τύπος ναού αποτελεί τον πλέον χαρακτηριστικό για την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική των μεταβυζαντινών χρόνων στη Λήμνο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εσωτερικό του ναού, το οποίο είναι το μοναδικό στο νησί που δεν έχει υποστεί αλλοιώσεις και αυθαίρετες επεμβάσεις και όπου σώζεται αξιόλογο ψηλό, ξυλόγλυπτο τέμπλο, το οποίο χρονολογείται στο 18ο αιώνα με επεμβάσεις του 19ου αιώνα.

Για το έργο της αποκατάστασης του ναού, η κ. Λούπου δήλωσε: «Αυτήν τη στιγμή η φιλοσοφία είναι ότι θα αποδώσουμε τον παλιότερο ναό της Λήμνου. Από πλευράς βυζαντινών μνημείων στη Λήμνο, έχουμε αξιόλογα, όπως το Κάστρο της Μύρινας, το Κάστρο στον Κότσινα, το Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Μύρινα, το Μητροπολιτικό Μέγαρο που εκεί υπάρχουν ενδιαφέρουσες βυζαντινές εικόνες, καθώς και τον Άγιο Δημήτριο στην Πλάκα με το ενδιαφέρον ξυλόγλυπτο τέμπλο. Τώρα θα δώσουμε και το ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ρεπανίδι, το πιο παλιό ναό του νησιού. Σε συνεργασία με το Δήμο Λήμνου θα πρέπει να αναδείξουμε σ’ ένα δίκτυο όλα τα βυζαντινά μνημεία του νησιού.»

Πηγή: Εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ"
          Αν. Σπυριδάκη

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Υποσχέσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για το έργο της ολοκλήρωσης της Λιμνοδεξαμενής Σεδούντα στο Πλωμάρι


Το αίτημα για την ολοκλήρωση της λιμνοδεξαμενής Σεδούντα στο Πλωμάρι έθεσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεόδωρος Βαλσαμίδης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη,κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αγροτική ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στη Χίο. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βαλσαμίδης στο πλαίσιο της τοποθέτησης του έθεσε υπόψη του Υπουργού τα εξής:
«Ακούσαμε σήμερα ότι δυστυχώς δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα άλλο από το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»σε ότι αφορά νέα αρδευτικά έργα. Θα πρέπει όμως σίγουρα να ολοκληρωθούν τα έργα που έχουν μείνει ημιτελή. Διαφορετικά και τα έργα δεν μπορούν να λειτουργήσουν και τα χρήματα θα ζητηθούν πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το λόγο αυτό θα πρέπει κατά προτεραιότητα να ολοκληρωθεί το έργο της λιμνοδεξαμενής Σεδούντα στο Πλωμάρι της Λέσβου. Ένα έργο σημαντικό για την περιοχή του Πλωμαρίου, για το οποίο να σας επισημάνω ότι έχει ολοκληρωθεί και το έργο για την αξιοποίηση του. Η ολοκλήρωση του έργου αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής του Πλωμαρίου.»
Στην απάντηση του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είπε ότι για την υλοποίηση του έργου της ολοκλήρωσης της λιμνοδεξαμενής του Σεδούντα απαιτείται 1,5 εκ. ευρώ περίπου. Αναζητούμε τα χρήματα αυτά από το Υπουργείο Οικονομικών. Αν πετύχουμε τη χρηματοδότηση, δεδομένης και της παρούσας οικονομικής συγκυρίας, το έργο θα δημοπρατηθεί τον Ιούλιο.
Ιστορικό του έργου
Το έργο της κατασκευή εσωποτάμιας λιμνοδεξαμενής χωρητικότητας 210.000 κυβικών μέτρωννερού, η οποία χωροθετείται στην κοίτη του χειμάρρου Άνυδρου στο σημείο εκβολής του στον χείμαρρο Σεδούντα και είναι γνωστή ως Λιμνοδεξαμενή Σεδούντα υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και το έργο ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2005με συνολικό Π/Υ 3,5 εκ.ευρώ περίπου.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων χρηματοδότησε τον Οκτώβριο του 2005 με 1.330.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη – Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000-2006» το έργο της «Αξιοποίησης του Ταμιευτήρα Σεδούντα», το οποίο και ολοκληρώθηκε. Με το έργο αυτό κατασκευάστηκαν τα απαραίτητα δίκτυα και οι εγκαταστάσεις διύλισης με σκοπό τηναξιοποίηση των νερών της Λιμνοδεξαμενής Σεδούντα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την άρδευση της αγροτικής περιοχής του Πλωμαρίου και την επικουρική τροφοδοσία του Δήμου Πλωμαρίου με νερό ύδρευσης.
Προκειμένου να μπορέσουν να αξιοποιηθούν τα έργα απαιτούνται συμπληρωματικές εργασίες για την ολοκλήρωση της λιμνοδεξαμενής, που περιλαμβάνουν την κατασκευή του υπερχειλιστή, την τοποθέτηση στεγανοποιητικής μεμβράνης σε τμήματα του φράγματος και των πρανών και την κατασκευή διαφόρων τεχνικών έργων για την ασφάλιση του έργου έναντι των κατολισθήσεων. Με βάση τη μελέτη που έχει συνταχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων ο συνολικός Π/Υ του έργου ανέρχεται σε 1,5 εκ. ευρώ.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Χωρίς ουσιαστική στήριξη στον αγρότη και τον παραγωγό, σε λίγο καιρό το καλάθι των προϊόντων του Βορείου Αιγαίου θα είναι άδειο !!

Εισήγηση – Τοποθέτηση Θ. Βαλσαμίδη
στη συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου με θέμα:
«Αγροτική ανάπτυξη και καλάθι αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου» 
Χωρίς ουσιαστική στήριξη στον αγρότη και τον παραγωγό, σε λίγο καιρό
το καλάθι των προϊόντων του Βορείου Αιγαίου θα είναι άδειο !!
«Είναι ιδιαίτερα σημαντική η σημερινή συζήτηση γιατί αφορά τον αγροτικό κόσμο των νησιών μας ο οποίος σήμερα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η τοπική οικονομία κυριολεκτικά να καταρρεύσει.
Συζητάμε για τα αγροτικά προϊόντα των νησιών του Βορείου Αιγαίου, τα οποία παρότι έχουν εξαιρετική ποιότητα και πριν από κάποια χρόνια ήταν πηγή ζωής και πλούτου για τα νησιά μας, δυστυχώς σήμερα όχι μόνο δεν είναι ανταγωνιστικά, αλλά με τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί δεν ξέρω αν σε λίγο καιρό θα συνεχίσουν να παράγονται και να υπάρχουν.
Προϊόντα χωρίς αγρότη, χωρίς κτηνοτρόφο, χωρίς παραγωγό δεν μπορούν να υπάρξουν.
κ. Υπουργέ
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι πολλά και σημαντικά. Ήδη από τις τοποθετήσεις των Φορέων που προηγήθηκαν έχετε μια εικόνα για τη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα.
  • Καταρχήν σε ότι αφορά την ελαιοκαλλιέργεια, στην οποία στηρίζεται η τοπική οικονομία ιδιαίτερα στη Λέσβο, αλλά και στη Σάμο. Η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή του ελαιολάδου έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότερα κτήματα να μην μαζεύονται τα τελευταία χρόνια. Να μένουν ακαλλιέργητα και να ερημώνουν. Κάθε χρονιά και ακόμη περισσότερα.
  • Η ελιά και το ελαιόλαδο πρέπει να στηριχθεί άμεσα. Αντί αυτού όμως βλέπουμε:
-         Να μειώνεται αυθαίρετα ο αριθμός των απασχολουμένων στο Πρόγραμμα της Δακοκτονίας. Η μείωση του προσωπικού το 2010 ανήλθε στο 50% και πριν από λίγες ημέρες με απόφαση του Υπουργείου σας σε ακόμη 50%. Με 479 ανθρώπους δεν μπορεί να γίνει δακοκτονία στη Λέσβο κ. Υπουργέ. Γι’ αυτό και ζητάμε να αναθεωρήσετε την απόφαση σας αυτή, αυξάνοντας το προσωπικό που θα απασχοληθεί στη Δακοκτονία, διαφορετικά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη φετινή ελαιοπαραγωγή. Να μην ξεχνάμε ότι για την δακοκτονία πληρώνεται ένα σημαντικό ποσό από τον παραγωγό, το 2% επί της τιμής του ελαιολάδου.
-         Τα Σχέδια Βελτίωσης που έχουν προκηρυχθεί αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα σοβαρά προβλήματα στην υποβολή των προτάσεων με το ηλεκτρονικό σύστημα που ακόμη και σήμερα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η ημερομηνία υποβολής προτάσεων λήγει στις 20 Ιουνίου. Ζητάμε να δοθεί παράταση τουλάχιστον δύο μηνών μετά την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού συστήματος. Σε ότι αφορά τους πόρους που συνολικά κατανέμονται στο Βόρειο Αιγαίο, θα πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθούν, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον αγροτικό κόσμο.
-         Τα προβλήματα που υπάρχουν με την εξισωτική αποζημίωση με τις διορθώσεις και τα επιπλέον στοιχεία που ζητούνται συνεχώς από τον αγρότη που θα μπορούσαν να επιλύονται άμεσα από το τοπικό Παράρτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Μυτιλήνη, το οποίο θα πρέπει να ενισχυθεί.
-         Η βιοκαλλιέργεια αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρότατα προβλήματα. Νέα προγράμματα δεν έχουν προκηρυχθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ υπάρχει πρόβλημα στη διάθεση του βιολογικού ελαιολάδου στο ελεύθερο εμπόριο. Λίγες είναι οι βιώσιμες οικογενειακές μονάδες που έχουν κατορθώσει να επιβιώσουν, αλλά και να διακριθούν για το εξαιρετικό προϊόν τους. 
-         Το ποιοτικό παρακράτημα δόθηκε τον προηγούμενο μήνα αλλά όχι σε όλους τους παραγωγούς. Δεν γνωρίζουμε γιατί έγινε αυτό. Πρέπει να το εξετάσετε και να πληρώσετε το σύνολο των δικαιούχων παραγωγών.
  • Σε ότι αφορά την κτηνοτροφία βρίσκεται σήμερα σε οριακή κατάσταση. Στη Λέσβο όπου η κτηνοτροφία αποτελεί βασικό στήριγμα της τοπικής οικονομίας τα προβλήματα είναι πολλά και συσσωρευμένα.
-         Η καραντίνα που έχει επιβληθεί στη Λέσβο αποτελεί ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα και τη βασική αιτία για τη σημερινή κατάσταση. Ζητάμε άμεσα να αναιρεθεί η σχετική απόφαση.
-         Η τιμή του γάλακτος τη φετινή χρονιά στη Λέσβο είναι μόλις 0,88 €. Τιμή, ιδιαίτερη χαμηλή.
-         Οι τιμές των ζωοτροφών τη φετινή χρονιά διπλασιάστηκαν και η χρησιμοποίηση τους είναι πλέον ασύμφορη, παρότι επιδοτείται το κόστος μεταφοράς τους. Αυτό ίσως να είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου.
-         Τυροκομεία κλείνουν το τελευταίο διάστημα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η πληρωμή του γάλακτος στον παραγωγό καθυστερεί αρκετούς μήνες.
-         Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία των απαραίτητων υποδομών γίνονται αυστηρότεροι, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και να οδηγούνται στο λουκέτο. Στη Σάμο για παράδειγμα έκλεισε το μοναδικό σφαγείο του νησιού που κάλυπτε και ολόκληρο το Νομό Σάμου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τους τελευταίους 6 μήνες η δυνατότητα για σφαγή ζώων. Είναι σοβαρό πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους της περιοχής και θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. Στη Λέσβο πρόσφατα διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε παραληπτήρια γάλακτος σε μικρές μονάδες γιατί δεν είχαν άδειες λειτουργίες. Οι διαδικασίες για τις μικρές μονάδες πρέπει να απλοποιηθούν και σας ζητάμε να το εξετάσετε. Προβλήματα στη διαδικασία αδειοδότησης των ποιμνιοστασίων. Και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει οι διαδικασίες να απλοποιηθούν. Είναι εντελώς διαφορετικό να συζητάμε για την αδειοδότηση μιας μεγάλης μονάδας και την αδειοδότηση μιας μικρής κτηνοτροφικής μονάδας και μάλιστα με τις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου.
           Στη νησιωτική Ελλάδα τίποτα δεν είναι ίδιο με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα.
Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η κτηνοτροφία τα επόμενα χρόνια κυριολεκτικά θα σβήσει. Και να λάβετε επιπλέον υπόψη σας ότι πολλοί νέοι άνθρωποι έμειναν στον τόπο τους γιατί υπήρχε η δυνατότητα απασχόλησης με την κτηνοτροφία. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να διασφαλιστούν και να έχουν τη δυνατότητα να δίνουν και αύριο το γάλα τους.
Όλη αυτή η κατάσταση επιβαρύνεται καθημερινά και θα γίνει ακόμη δυσκολότερη με τις αυξήσεις στη φορολογία και τη σχεδιαζόμενη αύξηση του Φ.Π.Α. σε βασικά προϊόντα και είδη διατροφής.
Σε ότι αφορά τις δημόσιες επενδύσεις για τη στήριξη του αγροτικού τομέα. Ακούσαμε σήμερα ότι δυστυχώς δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα άλλο από το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» σε ότι αφορά νέα έργα. Θα πρέπει όμως σίγουρα να  ολοκληρωθούν τα έργα που έχουν μείνει ημιτελή. Διαφορετικά και τα έργα δεν μπορούν να λειτουργήσουν και τα χρήματα θα ζητηθούν πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το λόγο αυτό ζητάμε:
-         Την ολοκλήρωση της λιμνοδεξαμενής Σεδούντα στο Πλωμάρι της Λέσβου. Ένα έργο σημαντικό για την περιοχή του Πλωμαρίου, για το οποίο να σας επισημάνω ότι έχει ολοκληρωθεί και το δίκτυο μεταφοράς νερού.
-         Την ολοκλήρωση της κατασκευής του Φράγματος Κόρης Γεφύρι στη Χίο.
-         Τη λειτουργία Περιφερειακού Ινστιτούτου και εργαστηρίου ελαιολάδου στο Κάτω Τρίτος στη Λέσβο, αξιοποιώντας την υποδομή που έχει ήδη κατασκευαστεί συνολικού Π/Υ 650.000 €.
Σε ότι αφορά την πρόταση που σήμερα καταθέσατε δεν θα τοποθετηθούμε, γιατί αυτή θα πρέπει να γίνει αντικείμενο περαιτέρω επεξεργασίας και συζήτησης από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Θα προτείναμε όμως και αυτό σας ζητάμε, αντί να συζητάμε για νέους σχεδιασμούς και Επιχειρησιακά Προγράμματα που δεν ξέρουμε αν και πότε μπορούν να χρηματοδοτηθούν και από ποιους πόρους, να ενεργοποιηθεί άμεσα το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που εξαγγείλατε πέρυσι ως Κυβέρνηση και μένει μέχρι σήμερα μόνο στα χαρτιά.
Για τη στήριξη του αγροτικού τομέα περιμένουμε σήμερα να ακούσουμε συγκεκριμένα πράγματα και να δοθούν λύσεις σε σοβαρά προβλήματα που σας έθεσαν οι τοπικοί φορείς. Η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα και πιο δύσκολη και θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα από την Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, για την ουσιαστική στήριξη του αγρότη.
Διαφορετικά το καλάθι των προϊόντων του Βορείου Αιγαίου θα είναι σε λίγο άδειο !!»
Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος
Περιφερειακή Παράταξη «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» 

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Συνεδριάζει στις 7 και 8 Ιουνίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου στη Χίο

Συνεδριάζει την Τρίτη 7 και την Τετάρτη 8 Ιουνίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου στη Χίο.


Την Τρίτη η συνεδρίαση έχει ως θέμα : <<ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ>> και εισηγητής θα είναι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ.

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου στη συνεδρίαση θα συζητηθούν τα παρακάτω θέματα:

ΘΕΜΑ1ο

ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΧΙΟΥ ΩΣ ΕΤΑΙΡΟΥ 3 ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ " ΤΟΠΩΝ ΕΥΦΟΡΙΑ : ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ", ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2007-2013.
Εισηγητής: κ. Κωνσταντίνος Γανιάρης Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

ΘΕΜΑ 2ο

ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΧΙΟΥ ΩΣ ΕΤΑΙΡΟΥ 2 ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΕΡΓΟΥ " i4 WALKER: ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ΣΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ", ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2007-2013.
Εισηγητής: κ. Κωνσταντίνος Γανιάρης Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

ΘΕΜΑ 3ο

ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΩΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΝΟΜΟΥ ΧΙΟΥ"
Εισηγητής: κ. Κωνσταντίνος Γανιάρης Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

ΘΕΜΑ 4ο

ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ 7 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 9 ΤΟΥ Ν. 2881/2001 (ΦΕΚ Α΄ 16) ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑ ΧΙΟΥ.
Εισηγητής: κ. Κωνσταντίνος Γανιάρης Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

ΘΕΜΑ 5ο

ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΧΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2010.
Εισηγητής: κ. Δήμητρα Κάργα Προϊσταμένη ΔΟΔ.

ΘΕΜΑ 6ο

ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ " ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΕΤΟΥΣ 2011 ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΟ ΛΗΜΝΟΥ".
Εισηγητές: κ. Σάββας Βαρελτζής Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος.

ΘΕΜΑ 7ο

ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΜΕΣΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ ΛΕΣΒΟΥ, ΧΙΟΥ & ΣΑΜΟΥ.
Εισηγητής: κ . Αθανάσιος Γιακαλής. Περιφερειάρχης Βορείου Αιγάιου

ΘΕΜΑ 8ο

ΕΓΚΡΙΣΗ 2ΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011 ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ.

Εισηγητής: κ.Χρήστος Φιλιός Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΘΕΜΑ 9ο

ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΄ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4, ΑΡΘΡΟ 13 ΤΟΥ Π.Δ. 242/1996.

Εισηγητής: κ.Χρήστος Φιλιός Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΘΕΜΑ 10ο

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
Εισηγητής: κ.Χρήστος Φιλιός Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΘΕΜΑ 11ο

ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΤΕΕ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Δ.
Εισηγητής: κ.Χρήστος Φιλιός Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΘΕΜΑ 12ο

ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ.
Εισηγητής: κ. Γεώργιος Σπανέλλης Γενικός Δ/ντης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος & Υποδομών

ΘΕΜΑ 13ο

ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011.
Εισηγητής: κ. Γεώργιος Φλώρος Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης

ΘΕΜΑ:14ο

ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΡΧΙΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ 2011.
Εισηγητής: κ. Κυριάκος Βάσος Προϊστάμενος Γενικής Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας.

ΘΕΜΑ 15ο

ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ, ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ.
Εισηγητής: κ. Δημήτριος Μαυραντώνης Δ/ντης Πολιτικής Προστασίας.

ΘΕΜΑ 16ο

ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2011 ΣΤΟ "ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ" ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΕΣΒΟΥ.
Εισηγητής: κ. Ηρακλής Βερβέρης Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου.

ΘΕΜΑ 17ο

ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΑΠΟ 16 – 18/06/2011.

ΘΕΜΑ 18ο

ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ, ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ & ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ.
Εισηγητής: κ. Σταύρος Δημηρούδης. Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Ερώτηση της Περιφερειακής Παράταξης "ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ" για το θέμα της λειτουργίας του σφαγείου στη Σάμο

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα η Περιφερειακή Παράταξη "ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ" στον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου για το θέμα της λειτουργίας του σφαγείου στη Σάμο. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος ερωτάτε ο Περιφερειάρχης για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειτουργίας σφαγείου στη Σάμο, αλλά και για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε:

"Από τον Ιούνιο του 2010 ήταν γνωστό στη Σάμο ότι το πιστοποιημένο σφαγείο που λειτουργούσε θα έκλεινε καθότι ο ιδιοκτήτη έκρινε ασύμφορη τη λειτουργία του. Σε συσκέψεις που γινόταν στη τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση οι κτηνοτρόφοι είχαν τη διαβεβαίωση από όλους τους αρμόδιους φορείς ότι δεν θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα δίνοντάς τους ποικίλες υποσχέσεις.

Το Δεκέμβριο του 2010 το σφαγείο έκλεισε και οι κτηνοτρόφοι βρέθηκαν σε απόγνωση. Σημειώνουμε δε ότι το εν λόγω σφαγείο εξυπηρετούσε τις ανάγκες των κτηνοτρόφων σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους.

Σε συνέχεια νέων συναντήσεων, συσκέψεων και υποσχέσεων οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε καταλήψεις του Διοικητηρίου. Το σφαγείο λειτούργησε για πέντε (5) ημέρες λόγω Πάσχα και παρά τις νέες δεσμεύσεις και υποσχέσεις αρμοδίων παραμένει κλειστό και οι κτηνοτρόφοι σε αδιέξοδο.

Το κλείσιμο του σφαγείου της Σάμου έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην τοπική οικονομία των νησιών, όσο και στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Με βάση τα παραπάνω και λόγω της σοβαρότητας του θέματος ερωτάτε ο Περιφερειάρχης για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειτουργίας σφαγείου στη Σάμο, αλλά και για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Με τιμή
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
της Παράταξης «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»

Παύλος Βογιατζής
Επικεφαλής

Βαλσαμίδης Θεόδωρος, Γόμου – Πρωτογεράκη Καλλιόπη,
Καλλονιάτης Παναγιώτης, Τζιμής Ευστράτιος, Σάρακας Δημήτρης,
Βρουλής Παντελής, Κάρμαντζης Σταμάτης, Μαλαφής Γιάννης
Κωνσταντινίδης Πολυκράτης, Πανούσος Αρτέμης"