Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Καθολική στήριξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Πολιτική απόφαση ολόπλευρης στήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου έλαβε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, αναδεικνύοντας τις νησιωτικές ιδιαιτερότητες που συγκεντρώνει το ίδρυμα του Αρχιπελάγους και επιβάλλουν την ενίσχυσή του απ’ την Πολιτεία. Αιχμή του δόρατος που ώθησε τη διοίκηση και τους συνδικαλιστικούς παράγοντες που δρουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα να ζητήσουν τη στήριξη του ιδρύματος, ήταν αφενός οι δραστικές περικοπές λόγω της κρίσης που «πνίγουν» τη λειτουργία του και αφετέρου, οι συζητούμενες καταργήσεις τμημάτων, ο επικείμενος δηλαδή «Καλλικράτης» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν οι αντιπρυτάνεις Νίκος Σουλακέλλης και Γιάννης Κάλλας, καθώς και οι Γιάννης Σπιλάνης και Στρατής Γεωργούλας, ενημερώνοντας το σώμα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο και δίνοντας έμφαση στις επιπτώσεις της κρατικής υποχρηματοδότησης στη φοιτητική μέριμνα, όπως και στις ιδιαίτερα διαφορετικές συνθήκες που αφορούν το σε τέσσερα νησιά του Βορείου Αιγαίου εγκατεστημένο ίδρυμα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά τη συζήτηση που ακολούθησε και θέλοντας να αναδείξει τον πολιτικό του ρόλο, το Συμβούλιο δεν υιοθέτησε ακέραιο το ψήφισμα που είχε ετοιμαστεί απ’ την πλευρά των συνδικαλιστών του Πανεπιστημίου, αλλά διαμόρφωσε και συμφώνησε σε άλλο κείμενο, το οποίο απέστειλε στην υπουργό Παιδείας και στην κυβέρνηση, αλλά και σε όλα τα κόμματα.

Αιτήματα

Τα βασικά αιτήματα που διατυπώνονται στο ψήφισμα είναι να ενισχυθεί-στηριχθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, να μην υπάρξουν περικοπές κονδυλίων και οι όποιες αλλαγές επιχειρηθούν στο πλαίσιο των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων να μη γίνουν υπό το πρίσμα μιας δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά με βάση τις ανάγκες των περιφερειακών πανεπιστημίων και τις προτάσεις των φορέων της εκπαίδευσης και των τοπικών κοινωνιών.

Παράλληλα, το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητά να διασφαλιστεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας των πανεπιστημίων, να αναγνωριστεί ο ρόλος του ως μοχλού της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, το κράτος να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τη λειτουργία όλων των πανεπιστημίων από τον κρατικό προϋπολογισμό και να μην υπάρξει αυθαίρετη συγχώνευση ιδρυμάτων ή τμημάτων, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ακόμη, στο ίδιο ψήφισμα αναφέρονται αιτήματα που αφορούν στο προσωπικό του ιδρύματος, όπως και κίνητρα παραμονής προσωπικού στα περιφερειακά - νησιωτικά πανεπιστήμια, καθώς και την ενίσχυση των δομών του. Τέλος, το Περιφερειακό Συμβούλιο ζήτησε να γίνει πιο αυστηρό το σύστημα μετεγγραφών από τα περιφερειακά πανεπιστήμια κυρίως προς τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ώστε να μειωθεί το ποσοστό των φοιτητών που φεύγουν απ’ τα νησιά.
 
Πηγή: Εφημερίδα Εμπρός - Γράφει η Μαρίνα Πολλάτου
 
Στην τοποθέτηση του για το θέμα ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεόδωρος Βαλσαμίδης, τόνισε ότι θα πρέπει να αναληφθεί άμεσα πρωτοβουλία από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για να ξεκινήσει στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίο, προκειμένου να αποτυπωθούν οι ανάγκες του Πανεπιστημίου σε υποδομές και εργαστηριακό εξοπλισμό και να αναζητηθούν τρόποι για τη χρηματοδότηση τους, κύρια μέσα από το ΕΣΠΑ το οποίο θα διαχειρίζεται η Περιφέρεια από 01.07.2011.
 
Επίσης, ο κ. Βαλσαμίδης πρότεινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να αναλάβει το ρόλο του επίσημου επιστημονικού συμβούλου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε μια σειρά από θέματα, τη συνεργασία αυτή θα πρέπει να συνεχίσουμε και ως Περιφέρεια. Η ενέργεια αυτή θα βοηθήσει σημαντικά το έργο της Περιφέρειας, θα αποτελέσει παράλληλα και μια συμβολική κίνηση για τη στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή για την εκπαίδευση, τόνισε ο κ. Βαλσαμίδης.