Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Ούτε ένα θετικό σχόλιο! (ΕΜΠΡΟΣ)


Γράφει: Μανάβης Νίκος
30/04/2010

Οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου

Επικριτικά ήταν τα πρώτα σχόλια των παραγόντων της αυτοδιοίκησης για το σχέδιο «Καλλικράτης» που παρουσίασε η κυβέρνηση. Πολλοί θεωρούν αντιλειτουργική επιλογή τη δημιουργία ενός δήμου στην Λέσβο, άλλοι όμως σημειώνουν πως το κρίσιμο ζήτημα είναι η μείωση των πόρων που θα δίνονται στην αυτοδιοίκηση και οι πολιτικές που αυτή θα κληθεί να εφαρμόσει.

Παύλος Βογιατζής
Νομάρχης Λέσβου

«Υπάρχουν πολλά κενά στο νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση. Κυρίως όμως αυτό που είδα είναι κάποιες κόκκινες γραμμές που είχαμε βάλει στα συνέδρια της ΕΝΑΕ. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα ΠΕΣΥ. Η αρμοδιότητα των ΠΕΣΥ περνάει στις Περιφέρειες, ωστόσο δε δίνονται σε αυτές οι πόροι που είναι αναγκαίοι. Αυτό είναι περίεργο, διότι δε λέει κανένας πώς θα καταφέρουν οι Περιφέρειες να λειτουργήσουν τα ΠΕΣΥ. Πιστεύω ότι στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, θα αναδειχθούν και πολλά άλλα αντιφατικά στοιχεία.

Συνολικά μπορώ να πω ότι είναι λάθος να κυριαρχείται η προσπάθεια ανασυγκρότησης του κράτους μόνο από τη λογική πώς θα εξοικονομηθούν πόροι. Αν δεν υπάρχει αναπτυξιακή αντίληψη στην αυτοδιοίκηση, δεν υπάρχει λόγος ύπαρξής της. Η Νέα Δημοκρατία σταμάτησε τις συνενώσεις όταν διαπίστωσε ότι απαιτούνται 4,5 δισ. ευρώ για να τις προχωρήσει. Τώρα η κυβέρνηση, όχι μόνο δε δίνει αυτούς τους πόρους, αλλά στοχεύει να μειώσει τους πόρους που ήδη δίνονται. Σε ό,τι αφορά στους δήμους, ήταν αναμενόμενο ότι η Λέσβος θα γίνει ένας δήμος, αυτή είναι η λογική όλου του σχεδιασμού.»

Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Αντινομάρχης Λέσβου


«Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο ο νέος ένας δήμος να μπορέσει στην πράξη να διοικηθεί και να λειτουργήσει, αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του ότι στο νέο δήμο θα μεταβιβαστεί με το σχέδιο αυτό και το 80% περίπου των αρμοδιοτήτων που έχει σήμερα η νομαρχία. Θα μπορέσει το εγχείρημα αυτό να συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη;

Αναπάντητα, επίσης, παραμένουν τα ερωτήματα για τους πόρους που θα στηρίξουν την προσπάθεια αυτή, ενώ θα πρέπει να διασφαλιστεί απόλυτα, στο πλαίσιο του παρόντος νόμου, το μέλλον του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται σήμερα τόσο στην αυτοδιοίκηση, όσο και στην κρατική περιφέρεια.

Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα και πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Σε διαφορετική περίπτωση, το όνειρο της μεταρρύθμισης θα μετατραπεί σε εφιάλτη για την καθημερινή εξυπηρέτηση του πολίτη και την ανάπτυξη του τόπου μας.»

Μιχάλης Μαμάκος
Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης

«Όπως είχα πει και παλαιότερα, το νησί μας δεν μπορεί ούτε να διοικηθεί, ούτε να λειτουργήσει. Η θέση η δική μου ταυτίζεται απόλυτα με τη θέση που έχει εκφράσει η ΤΕΔΚ. Θεωρώ ότι η επιλογή που έγινε να δημιουργηθεί ένας δήμος, ήταν λάθος. Το λέω αυτό εγώ που έχω διατελέσει κοινοτάρχης στο Μεγαλοχώρι και στη συνέχεια ως δήμαρχος του καποδιστριακού δήμου Πλωμαρίου ανέλαβα και οργάνωσα το δήμο. Κακώς κάποιοι δεν ακούνε αυτούς που ζούνε σε ένα τόπο και έχουν προσωπική γνώση των ζητημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς δε λήφθηκε υπόψη καμμία από τις αποφάσεις που λήφθηκαν από τους τοπικούς φορείς ούτε το τι θέλει ο κόσμος.»

Βαγγέλης Παλαιολόγος
Επικεφαλής ΝΑΣ

«Η θέση μας για τον “Καλλικράτη” είναι γνωστή. Εμείς δεν κρίνουμε το νόμο που παρουσίασε η κυβέρνηση από το αν θα γίνουν ένας, δύο ή τρεις δήμοι στη Λέσβο, τον κρίνουμε από τις αρμοδιότητες και το περιεχόμενό του. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει τους τομείς κοινωνικού ενδιαφέροντος στο μεγάλο κεφάλαιο, ώστε να δημιουργηθεί ακόμη ένα πεδίο κερδοσκοπίας.
Από εκεί και πέρα, είναι γνωστό ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των πόρων που διατίθενται στην αυτοδιοίκηση, κι ακολουθούν απολύσεις εργαζομένων. Οι απολύσεις δε θα αφορούν μόνο τους συμβασιούχους υπαλλήλους και όσους απασχολούνται στους δήμους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, αλλά και το μόνιμο προσωπικό.
Πολύ σημαντικό ζήτημα είναι και η λειτουργία των δήμων. Διότι τόσο μεγάλοι δήμοι που δημιουργούνται είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσουν. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που θα το βρούμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα.»


Τι λένε οι δήμαρχοι

Μιχάλης Πολυπαθέλλης
Δήμαρχος Ευεργέτουλα


«Το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση είναι απαράδεκτο και εξωπραγματικό. Σε ό,τι αφορά στο νομό μας, έχει μία μοναδικότητα. Διότι σε κανέναν άλλο νομό της Ελλάδας δε συνενώνονται 13 δήμοι σε έναν.
Σε μια νησιωτική περιοχή και μάλιστα παραμεθόρια, με τόσα ιδιαίτερα προβλήματα, επιφυλάχθηκε η χειρότερη μεταχείριση από όλη την Ελλάδα. Πιστεύω ότι δεν αρκεί μόνο η αντίδραση των ΟΤΑ, πρέπει να αντιδράσει και ο κόσμος. Αν επικρατήσει αυτό το σχέδιο, αλίμονο στο νησί μας. Επειδή κάποιοι σε κάποια νησιά θέλουν να το παίξουν αυτοκράτορες, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να καταδικαστούν όλα τα νησιά.»

Γιάννης Συκάς
Δήμαρχος Πολιχνίτου

«Νομίζω ότι δεν μπορεί να βρει κανείς κάτι καλό σε αυτό το σχέδιο. Εμείς είμαστε σταθεροί στην αρχική θέση που είχαμε εκφράσει. Η μεταρρύθμιση που προωθείται δε θα λύσει κάποιο πρόβλημα, απλά η τοπική αυτοδιοίκηση θα γίνει ξεκάθαρα το μακρύ χέρι του κράτους. Σήμερα όλοι λένε ότι είναι αντίθετοι με τον “Καλλικράτη”, ωστόσο απ’ τη στιγμή που εξέλεξαν τη σημερινή κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνοι για τις αλλαγές που θα γίνουν.»

Γιώργος Κυριαζής
Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής

«Αν τελικά παραμείνει ως έχει, το κρίνω ως αποτέλεσμα ανεπαρκούς αντίληψης και μειωμένης κρίσης.»

Σωτήρης Καρδαράς
Δήμαρχος Ερεσού

«Δεν είναι σωστός αυτός ο σχεδιασμός για τη Λέσβο. Είναι το δεύτερο νησί του Αιγαίου και δε δικαιολογείται να έχει τέτοια αντιμετώπιση. Όλοι γνωρίζουν ότι τα νησιά έχουν πολλές ιδιαιτερότητες και αυξημένες ανάγκες σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Περιμέναμε να γίνουν δύο ή τρεις δήμοι στο νησί μας. Η επιλογή να γίνει ένας δήμος είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να γίνει. Πιστεύω ότι η περιβόητη διαβούλευση που θα ακολουθήσει, πρέπει να πείσει τους κυβερνητικούς παράγοντες ότι η επιλογή τους δεν ήταν σωστή ώστε κάτι να αλλάξει.»