Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010
Παραλία Ερεσού (ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ)
Στο μικροσκόπιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων ΠΔΕ και Περιβάλλοντος, μπήκε την Παρασκευή το μεσημέρι η ακτομηχανική μελέτη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Τμήμα Επιστήμης της Θάλασσας, Θεοφάνη Καραμπά, για το φαινόμενο διάβρωσης και εξαφάνισης της παραλίας στη Σκάλα Ερεσού.
Το φαινόμενο της εξαφάνισης της παραλίας, είχε προβληματίσει αρκετά το τελευταίο διάστημα το Δήμου Ερεσού - Αντίσσης, τη Νομαρχία αλλά και τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έβλεπαν χρόνο με το χρόνο τη θάλασσα να καταπίνει την αξιοζήλευτη παραλία τους.
Ο Θ. Καραμπάς, εκ μέρους του Παν. Αιγαίου, ανέλαβε να εκπονήσει μία ακτομηχανική μελέτη - έρευνα για τις αιτίες αυτού του φαινομένου και τους τρόπους που μπορεί με ήπιες παρεμβάσεις να αντιμετωπιστεί.
Η μελέτη ολοκληρώθηκε πριν λίγο καιρό και την Παρασκευή παρουσιάστηκε στα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, όπου παρέστη και ο Δήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης.
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ
Στην παρουσίασή του ο Θ. Καραμπάς ανέφερε αρχικά, ότι τέτοιου είδους φαινόμενα εμφανίζονται σε παράκτιες περιοχές σε όλη την υφήλιο και έχουν διάφορες αιτίες δημιουργίας. Μερικές από αυτές, είναι η κατασκευή φραγμάτων και η οικιστική δόμηση, αλλαγή στη συχνότητα και το μέγεθος του κυματισμού, αύξηση της στάθμης της θάλασσας και κατασκευή θαλάσσιων και λιμενικών έργων.
«Με μια πρώτη ματιά, τόνισε ο Θ. Καραμπάς, θα μπορούσε να πει κανείς ότι όλες οι παραπάνω αιτίες ισχύουν στην περίπτωση της παραλίας της Σκάλας Ερεσού. Δεν είναι, όμως, ακριβώς έτσι. Η κατασκευή του φράγματος που έγινε πριν μερικά χρόνια, θεωρώ ότι έχει ελάχιστη επίπτωση στη διάβρωση της παραλίας. Μάλιστα, όσοι ζουν στην περιοχή ξέρουν καλά, ότι το φαινόμενο ξεκίνησε πολύ πριν την κατασκευή του φράγματος. Δεν αποκλείω ότι στο μέλλον το έργο αυτό θα επηρεάσει την παραλία, όμως προς το παρόν η λειτουργία του δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με την εξαφάνιση της παραλίας.
Η σημαντικότερη αιτία είναι το φαινόμενο της «Μετεωρολογικής Παλίρροιας».
Η «Μετεωρολογική Παλίρροια» προκαλείται από τους ισχυρούς νότιους ανέμους που πνέουν στην περιοχή και τα τεράστια κύματα που δημιουργούνται. Τα καιρικά αυτά φαινόμενα τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο έντονα και ήδη έχουν δημιουργήσει προβλήματα στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα, στη Χίο εξαφανίστηκε ολόκληρη παραλία από αυτό και μόνο το φαινόμενο, χωρίς να συντρέχει άλλη αιτία.
Η παραλία της Ερεσού πλήττεται ιδιαίτερα από τους Νοτιάδες, οι οποίοι παρασύρουν την άμμο προς το βάθος της θάλασσας, με αποτέλεσμα η παραλία να χάνεται σταδιακά».
ΔΥΟ ΛΥΣΕΙΣ
Υπάρχουν δύο λύσεις για το πρόβλημα αυτό, σύμφωνα με τη μελέτη Καραμπά. Η πρώτη είναι η αναπλήρωση της άμμου που χάθηκε στην παραλία με μεταφορά άμμου από άλλη περιοχή. Η λύση αυτή είναι αρκετά απλή και φυσικά δεν έχει καμιά απολύτως συνέπεια για το περιβάλλον, όμως σε καμία περίπτωση δεν απαλύνει τα φαινόμενα, τα οποία θα εξακολουθούν να κατατρώνε την παραλία και έτσι κάθε 2 χρόνια περίπου πρέπει να μεταφέρεται άμμος στην παραλία.
Η δεύτερη λύση, περιλαμβάνει τη μεταφορά άμμου, όπως και η πρώτη, ενώ παράλληλα προτείνεται η κατασκευή υποθαλάσσιων κυματοθραυστών, ώστε το δυνατό κύμα πριν φτάσει στην παραλία να προσκρούει σε αυτούς και να χάνει τη δύναμή του. Με τη δεύτερη λύση ουσιαστικά «κλειδώνεται» η άμμος που έχει μεταφερθεί και η παραλία διατηρείται στο ίδιο μήκος ανεξαρτήτως κυματισμού.
Ο Θ. Καραμπάς τόνισε ότι και οι δύο παρεμβάσεις - λύσεις έχουν ήπιο χαρακτήρα και δεν θα αλλοιώσουν το χαρακτήρα του τοπίου και φυσικά την καθαρότητα των νερών.
ΚΟΣΤΟΣ
Ως προς την κατασκευή, η δεύτερη λύση έχει μεγαλύτερο κόστος, όμως είναι μια μόνιμη κατάσταση. Η πρώτη λύση αρχικά θα στοιχίσει λιγότερα χρήματα, όμως μετά από δύο χρόνια το έργο θα πρέπει να επαναληφθεί, γεγονός που σημαίνει διπλασιασμός του κόστους.
Ο Δήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης Σωτήρης Καρδαράς, τόνισε ότι τόσο η Νομαρχία, όσο και ο δήμος του, τα επόμενα δύο χρόνια πρέπει να φροντίσουν ώστε η μελέτη - έρευνα του Θ. Καραμπά να γίνει κανονική μελέτη και να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αφού όπως είπε, η παραλία κινδυνεύει με εξαφάνιση αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα σε σύντομο χρονικό διάστημα.