Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Προχωρούν οι εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της Κλοπεδής ..

 
 
Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στον αρχαιολογικό χώρο της Κλοπεδής, λίγο έξω από την κωμόπολη της Αγίας Παρασκευής. Ένα από τα σπουδαιότερα δείγματα αρχαϊκής αρχιτεκτονικής του νησιού, που ήρθε στο φως το 1971, αναδεικνύεται όλο και περισσότερο, έχοντας ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
 
Ο περιφραγμένος αρχαιολογικός χώρος της Κλοπεδής βρίσκεται στην κορυφή ενός υψιπέδου πέντε χιλιόμετρα δυτικά της Αγίας Παρασκευής και περιλαμβάνει ερείπια αρχαϊκού και κλασσικού ναού. Παρ’ όλο που κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο πρώτος ναός ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το σε ποια θεότητα ήταν αφιερωμένο το ιερό. Ήρθε στο φως ύστερα από ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1920 και συνεχίστηκαν το 1971, ενώ σε απόσταση 13 μέτρων από το κτήριο αυτό, αποκαλύφθηκε και δεύτερος αρχαϊκός ναός.
 
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα και με το Μάκη Αξιώτη, στο πλάτωμα βρισκόταν ο ναός του 6ου π.Χ. αι. (αρχαϊκός) με περίσταση από 46 κίονες, αρράβδωτους, επάνω σε κυκλικές βάσεις που κατέληγαν σε παρόμοιο εχίνο. Με διαστάσεις 37,50 μ. x 16,25 μ., είχε μια βάση αγάλματος τετράγωνη στο βάθος του (ανασκαφές τού 1994), που σώζεται, όπως και το θεμέλιο του σηκού, η τριβάθμια κρηπίδα του πτερού και εν μέρει ο στυλοβάτης, αυτά που βλέπει τώρα ο επισκέπτης. Ο Γ. Κοντής μιλά για τρεις πρωιμότερες φάσεις, με αρχή τον 8ο π.Χ. αι..
 
Το επιβλητικό στοιχείο του ναού ήταν το αιολικό κιονόκρανο. Δύο ανοικτές, ελεύθερες έλικες, με ένα πεντάφυλλο ανθέμιο στο μέσον, ένα σύμβολο του δένδρου της ζωής στη λατρεία του Αδώνιδος στην Ανατολή. Είχαν οφθαλμό στο κέντρο, που πιθανόν να είχε μεταλλικό κόσμημα, ενώ νόμισμα του Ισραήλ απεικονίζεται από ναό του 10ου π.Χ. αι.. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία μάζεψε σχεδόν όλα τα κομμάτια του στο μικρό Μουσείο της Νάπης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης.
 
Οι εργασίες στους δύο ναούς ξεκίνησαν και πάλι το 2010, μέσω ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ.
 
 
«Πραγματοποιούνται εργασίες στα δύο ιερά, όπου διαπιστώνεται φάση λατρείας από τους Γεωμετρικούς Χρόνους και ακολούθως», λέει η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Υπηρεσίας, Χριστιάνα Λούπου.
 
Σημειώνεται ότι οι εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του έτους.
 
Πηγή: Εφ. ΕΜΠΡΟΣ, της Βαγγελιώς Χρηστίδου