22/08/2009
Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας του έργου «Κέντρο Πολιτισμού - Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Βρίσα Λέσβου», συνολικού προϋπολογισμού 5.800.000 ευρώ, ενέκρινε χθες το μεσημέρι η αρμόδια Νομαρχιακή Επιτροπή Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων, η οποία συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Αντινομάρχη, Θεόδωρου Βαλσαμίδη.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 11 εργοληπτικές επιχειρήσεις και μειοδότης αναδείχθηκε η Κοινοπραξία «ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε. - Κ. ΣΑΡΑΝΤΟΥ» με ποσοστό έκπτωσης 33%, ενώ δεν υποβλήθηκαν αντιρρήσεις από κανέναν ενδιαφερόμενο μέσα στην προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία.
Στο πλαίσιο του έργου πρόκειται να κατασκευαστεί στη Βρίσα ένα διώροφο κτήριο με υπόγειο, συνολικού εμβαδού 4.116,25 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο αποτελείται από:
-Υπόγειο συνολικού εμβαδού 990,32 τ.μ., το οποίο περιλαμβάνει γενικές αποθήκες, αποθήκη εκθεμάτων, βοηθητικό χώρο των εργαστηρίων και χώρους υγιεινής.
- Ισόγειο συνολικού εμβαδού 1728,40 τ.μ., το οποίο περιλαμβάνει αίθουσα μόνιμης έκθεσης παλαιοντολογίας και φυσικής ιστορίας της Ανατολικής Λέσβου, «discovery center», αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, αμφιθέατρο, αίθουσες διδασκαλίας και πολυμέσων, αναψυκτήριο, χώρο υποδοχής και χώρους υγιεινής.
- Όροφο συνολικού εμβαδού 1398,53 τ.μ., ο οποίος περιλαμβάνει εργαστήρια πετρωμάτων, παλαιοντολογίας και σεισμολογίας, αίθουσα διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, αίθουσα συνεδριάσεων, χώρους διοίκησης και χώρους υγιεινής.
Η μόνιμη έκθεση που θα κατασκευαστεί θα χωρίζεται, με βάση τη μουσειολογική μελέτη του έργου, σε τρεις ενότητες: τη γεωλογία της Λέσβου, την απολιθωμένη πανίδα της Λέσβου και τη σύγχρονη πανίδα και χλωρίδα της Λέσβου.
Δικαίωση…
Μετά το πέρας της συνεδρίασης της Νομαρχιακής Επιτροπής ο Αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης δήλωσε: «Για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου σήμερα είναι μια σημαντική στιγμή, μια και ένα ακόμη σημαντικό αναπτυξιακό έργο για τη Λέσβο θα ξεκινήσει, με τη σημερινή μας απόφαση, να υλοποιείται. Μετά από πρωτοβουλία του Νομάρχη Παύλου Βογιατζή, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου ανέλαβε την ευθύνη να ολοκληρώσει τις μελέτες και να προχωρήσει στην κατασκευή του έργου, μέσα από Προγραμματική Σύμβαση που υπέγραψε με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Σήμερα οι επιλογές μας και η προσπάθεια που κάναμε δικαιώνονται, αφού το έργο δημοπρατήθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα και υπήρξε εξαιρετικό ενδιαφέρον από την πλευρά των εργοληπτικών επιχειρήσεων».
Για την προσπάθεια αυτή και το αποτέλεσμα, ο κ. Βαλσαμίδης απ’ την πλευρά του ευχαριστεί τους συναδέλφους του Νομαρχιακούς Συμβούλους, μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και ιδιαίτερα τους Μηχανικούς, Χριστίνα Αναγνωστοπούλου και Γιάννη Αθανασίου, το Γενικό Διευθυντή της Νομαρχίας Γιώργο Σπανέλλη και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Τέλος ευχαριστεί για την πολύτιμη συνδρομή του, τον κ. Κώστα Ταξείδη, υπεύθυνο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βρίσας, ο οποίος είναι και από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας για την ίδρυση του Κέντρου.
Ακόμη ο κ. Βαλσαμίδης εκφράζει τις ευχαριστίες του για την ουσιαστική προσφορά στους Ιωάννα Βαλλίνα για την αρχιτεκτονική και μουσειολογική μελέτη, Στέλιο Βαβαλιάρο για τα ηλεκτρομηχανολογικά και Γιάννη Δεληογλάνη για τα στατικά.
Το επόμενο στάδιο. μετά την χθεσινή έγκριση, είναι η συμβασιοποίηση του έργου με τον ανάδοχο, προκειμένου να ξεκινήσει η εκτέλεσή του.