Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Στροφή του βλέμματος στην Ανεμότια (ΕΜΠΡΟΣ)


Γράφει: Χρηστίδου Βαγγελιώ

12/12/2009


Τόπο φαίνεται πως «έπιασε» ήδη η επιστολή που κάτοικοι της Ανεμότιας έστειλαν μέσα στις προηγούμενες ημέρες στη νομαρχία Λέσβου, στο δήμο Καλλονής και στη Μητρόπολη Μήθυμνας, στην οποία εκθέτουν κάποια από τα σημαντικότερα προβλήματα που το χωριό αντιμετωπίζει και τα οποία παρουσιάζαμε χθες σε σχετικό ρεπορτάζ-οδοιπορικό. Η νομαρχία Λέσβου έχει ήδη δείξει ενδιαφέρον για τη διευθέτηση κάποιων από αυτά, προσφερόμενη να αναλάβει τη χρηματοδότηση, ζητώντας ωστόσο και τη συνδρομή των αρμόδιων φορέων - του δήμου Καλλονής και της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, μαζί με στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας και παρουσία τόσο του δημάρχου Καλλονής, Δημήτρη Φαναραδέλλη, όσο και του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Ιωάννη Ατσικμπάση, επισκέφθηκαν την Ανεμότια, με αφορμή ένα επιπλέον πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί σε λιθόχτιστο γεφύρι στην είσοδο του χωριού, το οποίο έχει υποστεί καθίζηση.


Δεσμεύσεις και συστάσεις


Όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή που ο νομάρχης Λέσβου απέστειλε στο δήμο Καλλονής, στο πλαίσιο της επίσκεψης και της συζήτησης που ακολούθησε, ο κ. Βαλσαμίδης ενημερώθηκε από τους τοπικούς φορείς για το αίτημα που θέτουν στην επιστολή οι κάτοικοι, για χρηματοδότηση των εργασιών για τον καθαρισμό των χειμάρρων που διέρχονται από τον οικισμό.


Έτσι, ενώ για το ζήτημα του γεφυριού που καταρρέει η νομαρχία δεσμεύτηκε να εκπονηθεί μελέτη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, αντιστοίχως δεσμεύτηκε και για τη χρηματοδότηση των εργασιών καθαρισμού των χειμάρρων, κάτι που όπως αναφέρει η επιστολή έχει ήδη ξεκινήσει με μέριμνα του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου.


«Όπως θα παρατηρήσατε κατά την επίσκεψή σας, υπάρχουν πολλά ρυάκια που περνάνε μέσα από το χωριό», ανέφερε μιλώντας στο «Ε» ο κ. Βαλσαμίδης. «Εμείς δεσμευτήκαμε να χρηματοδοτήσουμε τον καθαρισμό, εφόσον τον ξεκινήσει με ευθύνη του ο δήμος.»


Σχετικά με τη χωματερή στην οποία έχει μετατραπεί η έξοδος του χωριού, η νομαρχία τονίζει ότι στο δήμο Καλλονής λειτουργεί ήδη μια παράνομη χωματερή στον Πετσοφά και ότι δεν επιτρέπεται να δημιουργηθεί καμμία νέα. Καλεί, έτσι, το δήμαρχο Καλλονής, κ. Φαναραδέλλη, να μεριμνήσει για την απομάκρυνση των απορριμμάτων από την Ανεμότια και τη μεταφορά τους στον Πετσοφά.


Να σημειωθεί ότι η νομαρχία έχει ήδη προγραμματίσει την ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί από τον κεντρικό μέχρι την Ανεμότια, καθώς και την τοποθέτηση μεταλλικών κολώνων ασφαλείας σε ορισμένα σημεία του, εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, μέσα στο επόμενο διάστημα.


Και μέριμνα για τον Άγιο Γεώργιο


Επιπλέον, χθες το πρωί ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης έστειλε επιστολή προς τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στην οποία ζητούσε να ενημερωθεί για τη δυνατότητα σύνταξης από την υπηρεσία της απαραίτητης μελέτης για τη συντήρηση και ανάδειξη του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου της Ανεμότιας, ενός από τους παλαιότερους ναούς, που κτίστηκε και τοιχογραφήθηκε το 1704 και οι φθορές του χρόνου είναι πλέον πολύ εμφανείς στο εσωτερικό του.


Μάλιστα, σύμφωνα με την επιστολή, η νομαρχία προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα εξεύρεσης των οικονομικών πόρων που θα χρειαστούν, προκειμένου να συνταχθεί η απαραίτητη μελέτη.


Υπάρχει απάντηση του νομάρχη προς τους ίδιους και μια επιστολή που έχουμε στείλει σήμερα στην κ. Λούπου για το θέμα της εκκλησίας, προκειμένου να προχωρήσει σε κάποια μελέτη για την αποκατάσταση του ναού και να γίνει η χρηματοδότηση της μελέτης (σήμερα την έστειλαν).


Σύμφωνα, πάντως, με τον αντινομάρχη - ο οποίος υποστηρίζει πως μέχρι πριν από λίγες μέρες που έλαβε την επιστολή, δε γνώριζε τα εν λόγω προβλήματα - η νομαρχία έχει απαντήσει ήδη στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ανεμότιας, καλώντας τους συντάκτες και όσους την υπογράφουν, να συζητήσουν από κοινού για το πώς μπορούν να βοηθήσουν περαιτέρω.

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Παίρνει μπροστά η Βρίσα (ΕΜΠΡΟΣ)


22/08/2009
Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας του έργου «Κέντρο Πολιτισμού - Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Βρίσα Λέσβου», συνολικού προϋπολογισμού 5.800.000 ευρώ, ενέκρινε χθες το μεσημέρι η αρμόδια Νομαρχιακή Επιτροπή Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων, η οποία συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Αντινομάρχη, Θεόδωρου Βαλσαμίδη.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 11 εργοληπτικές επιχειρήσεις και μειοδότης αναδείχθηκε η Κοινοπραξία «ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε. - Κ. ΣΑΡΑΝΤΟΥ» με ποσοστό έκπτωσης 33%, ενώ δεν υποβλήθηκαν αντιρρήσεις από κανέναν ενδιαφερόμενο μέσα στην προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία.


Στο πλαίσιο του έργου πρόκειται να κατασκευαστεί στη Βρίσα ένα διώροφο κτήριο με υπόγειο, συνολικού εμβαδού 4.116,25 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο αποτελείται από:


-Υπόγειο συνολικού εμβαδού 990,32 τ.μ., το οποίο περιλαμβάνει γενικές αποθήκες, αποθήκη εκθεμάτων, βοηθητικό χώρο των εργαστηρίων και χώρους υγιεινής.


- Ισόγειο συνολικού εμβαδού 1728,40 τ.μ., το οποίο περιλαμβάνει αίθουσα μόνιμης έκθεσης παλαιοντολογίας και φυσικής ιστορίας της Ανατολικής Λέσβου, «discovery center», αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, αμφιθέατρο, αίθουσες διδασκαλίας και πολυμέσων, αναψυκτήριο, χώρο υποδοχής και χώρους υγιεινής.


- Όροφο συνολικού εμβαδού 1398,53 τ.μ., ο οποίος περιλαμβάνει εργαστήρια πετρωμάτων, παλαιοντολογίας και σεισμολογίας, αίθουσα διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, αίθουσα συνεδριάσεων, χώρους διοίκησης και χώρους υγιεινής.


Η μόνιμη έκθεση που θα κατασκευαστεί θα χωρίζεται, με βάση τη μουσειολογική μελέτη του έργου, σε τρεις ενότητες: τη γεωλογία της Λέσβου, την απολιθωμένη πανίδα της Λέσβου και τη σύγχρονη πανίδα και χλωρίδα της Λέσβου.

Δικαίωση…



Μετά το πέρας της συνεδρίασης της Νομαρχιακής Επιτροπής ο Αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης δήλωσε: «Για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου σήμερα είναι μια σημαντική στιγμή, μια και ένα ακόμη σημαντικό αναπτυξιακό έργο για τη Λέσβο θα ξεκινήσει, με τη σημερινή μας απόφαση, να υλοποιείται. Μετά από πρωτοβουλία του Νομάρχη Παύλου Βογιατζή, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου ανέλαβε την ευθύνη να ολοκληρώσει τις μελέτες και να προχωρήσει στην κατασκευή του έργου, μέσα από Προγραμματική Σύμβαση που υπέγραψε με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Σήμερα οι επιλογές μας και η προσπάθεια που κάναμε δικαιώνονται, αφού το έργο δημοπρατήθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα και υπήρξε εξαιρετικό ενδιαφέρον από την πλευρά των εργοληπτικών επιχειρήσεων».


Για την προσπάθεια αυτή και το αποτέλεσμα, ο κ. Βαλσαμίδης απ’ την πλευρά του ευχαριστεί τους συναδέλφους του Νομαρχιακούς Συμβούλους, μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και ιδιαίτερα τους Μηχανικούς, Χριστίνα Αναγνωστοπούλου και Γιάννη Αθανασίου, το Γενικό Διευθυντή της Νομαρχίας Γιώργο Σπανέλλη και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Τέλος ευχαριστεί για την πολύτιμη συνδρομή του, τον κ. Κώστα Ταξείδη, υπεύθυνο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βρίσας, ο οποίος είναι και από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας για την ίδρυση του Κέντρου.


Ακόμη ο κ. Βαλσαμίδης εκφράζει τις ευχαριστίες του για την ουσιαστική προσφορά στους Ιωάννα Βαλλίνα για την αρχιτεκτονική και μουσειολογική μελέτη, Στέλιο Βαβαλιάρο για τα ηλεκτρομηχανολογικά και Γιάννη Δεληογλάνη για τα στατικά.


Το επόμενο στάδιο. μετά την χθεσινή έγκριση, είναι η συμβασιοποίηση του έργου με τον ανάδοχο, προκειμένου να ξεκινήσει η εκτέλεσή του.

Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Σύσκεψη για επίσπευση της μελέτης (ΕΜΠΡΟΣ)


25/07/2009


Την επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν τη μελέτη «Βελτίωση του δρόμου Μεγαλοχωρίου - Αγιάσου μέχρι διακλάδωση προς Πολιχνίτο» ζήτησε ο αρμόδιος αντινομάρχης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία, όπου κι εξετάστηκε η πορεία υλοποίησής της.

Η μελέτη έχει ως αντικείμενο τη βελτίωση της οδού συνολικού μήκους 17 χιλιομέτρων περίπου, με παρεμβάσεις στα εξής τμήματα: Βελτίωση της υφιστάμενης οδού από διακλάδωση Αγιάσου με 4η επαρχιακή οδό Κεραμείων - Πολιχνίτου μέχρι τη διακλάδωση στη θέση «Τσατάλι» μήκους περίπου 1.100 μέτρων. Παράκαμψη της Αγιάσου σε μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων. Βελτίωση της υφιστάμενης οδού Μεγαλοχωρίου - Αγιάσου σε μήκος 12 χιλιομέτρων.


Μέχρι σήμερα, όπως τονίστηκε και στη σύσκεψη, έχουν ολοκληρωθεί τα εξής στάδια: Αναγνωριστική μελέτη οδού παράκαμψης Αγιάσου, Γεωλογική Μελέτη (Α΄ φάση) και Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Π.Π.Ε.) για τα δύο πρώτα τμήματα, ενώ παραδόθηκε προχθές η προμελέτη της οδού και των απαιτούμενων ισόπεδων κόμβων.


Βάσει του προγραμματισμού που συζητήθηκε, θα υποβληθεί μέχρι το Σεπτέμβριο στο ΥΠΕΧΩΔΕ αίτημα για απαλλαγή από προέγκριση χωροθέτησης για το τμήμα Γ, τα 12 δηλαδή χιλιόμετρα του δρόμου, προκειμένου να μπορέσουν να δοθούν στη συνέχεια εντολές για τα επόμενα στάδια, που είναι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η Υδρολογική Μελέτη, η Γεωτεχνική Μελέτη και η Οριστική Μελέτη της Οδού.

Και τέσσερις γέφυρες


Επίσης στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της εύρεσης χώρων για την εναπόθεση των αδρανών που θα προκύψουν από τις εκσκαφές, μια και αυτό θα πρέπει να προβλεφθεί στο πλαίσιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και το ζήτημα του τρόπου πρόσβασης στην περιοχή όπου σχεδιάζεται η Παράκαμψη Αγιάσου, προκειμένου να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα οι απαραίτητες γεωτεχνικές έρευνες. Για τα θέματα αυτά, ο κ. Βαλσαμίδης ζήτησε τη συνδρομή και τη βοήθεια των δημάρχων Αγιάσου και Πλωμαρίου.


Τέλος, στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της μελέτης των τεχνικών έργων για τις τέσσερις γέφυρες που προβλέπεται να κατασκευαστούν στην Παράκαμψη Αγιάσου, η οποία δεν είχε προβλεφθεί στο πλαίσιο της σύμβασης. Αποφασίσθηκε να προχωρήσει και αυτή η μελέτη και το κόστος της να καλυφθεί από πόρους της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου. Ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης ζήτησε από το μελετητή και τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών την επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της μελέτης, η οποία αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη νομαρχιακή αρχή.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός απ’ τον κ. Βαλσαμίδη, ο δήμαρχος Πλωμαρίου Δημήτρης Βαρβαγιάννης και ο δήμαρχος Αγιάσου Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης, ο γενικός διευθυντής Γιώργος Σπανέλλης, στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και ο Κ. Ζέκκος, εκ μέρους των μελετητών.


Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Έτοιμος ο δρόμος για Δαμάνδρι (ΕΜΠΡΟΣ)


01/07/2009


Συνοδευόμενος απ’ τον αντινομάρχη Θεόδωρο Βαλσαμίδη, ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, επισκέφθηκε τη Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου στο Δαμάνδρι του δήμου Πολιχνίτου. Τους δύο άνδρες υποδέχθηκε ο ηγούμενος της Μονής, αρχιμανδρίτης Μιχάλης Τυροπώλης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι κ.κ. Βογιατζής και Βαλσαμίδης επισκέφθηκαν το έργο της βελτίωσης της οδού που οδηγεί στη Μονή, το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 200.000 ευρώ από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου και υλοποιήθηκε από το δήμο Πολιχνίτου. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και περιελάμβαναν την τσιμεντόστρωση της μήκους 1,6 χιλιομέτρων οδού και την κατασκευή των απαραίτητων τεχνικών έργων.


Στη συνέχεια, περιηγήθηκαν στους χώρους της Μονής, η οποία είναι μνημείο της μεταβυζαντινής εποχής και ενημερώθηκαν για τις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για τη συντήρησή της και ιδιαίτερα για τη συντήρηση και διάσωση των τοιχογραφιών του καθολικού που χρονολογούνται στο 18ο αιώνα και συγκεκριμένα από το 1733. Για την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του μνημείου, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου θα διαθέσει το ποσό των 60.000 ευρώ.


Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Βογιατζής συνεχάρη τον αρχιμανδρίτη για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια για τη συντήρηση και διάσωση του βυζαντινού μνημείου, καθώς και για την ενεργοποίηση του μοναστηριού.


Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Γίνεται της… Λάρσου (ΕΜΠΡΟΣ)


02/06/2009

Τα προβλήματα που εξ αρχής είχε προβλεφθεί ότι ανακύψουν λόγω της εκτέλεσης των εργασιών στην περιοχή «Θέρμα», βιώνουν με ένταση απ’ το απόγευμα της Κυριακής οι διερχόμενοι οδηγοί. Το άνοιγμα του δρόμου και απ’ τις δύο κατευθύνσεις δημιούργησε καθυστερήσεις, αφού η κυκλοφορία γίνεται πλέον εκ περιτροπής, με φανάρια. Προσωπικές εμπειρίες αναφέρουν ότι λόγω και της αυξημένης κίνησης που υπήρχε, το απόγευμα της Κυριακής για να φτάσει κάποιος απ’ τη Λάρσο στα Θέρμα χρειαζόταν κοντά 25 λεπτά.

Η ταλαιπωρία των χρηστών της οδού, ντόπιων και επισκεπτών, αναμένεται να κρατήσει έως και τις αρχές του φθινοπώρου, ενώ η νομαρχιακή αρχή ζητά για ακόμη μια φορά την κατανόηση του κοινού. Σημειωτέον, πάντως, ότι όποιος δεν μπορεί να περιμένει το φανάρι, εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιήσει την παράκαμψη της Μόριας, δρόμος που τις προηγούμενες μέρες εξυπηρετούσε αποκλειστικά την κυκλοφορία.

Άνοιξε…

Λίγες ώρες πιο νωρίς απ’ το πρωί της Δευτέρας 1ης Ιουνίου, ημερομηνία για την οποία είχε ανακοινωθεί το άνοιγμα της οδού, η νομαρχία επέτρεψε τη διέλευση των οχημάτων από την 1η Επαρχιακή Οδό Μυτιλήνης - Λάρσου στην περιοχή «Θέρμα», σημείο που είχε μείνει κλειστό και απ’ τις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας για ένα δεκαήμερο.

«Περιμέναμε - τόνισε ο αρμόδιος αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης - να ολοκληρωθεί το έργο του γεωτρύπανου, που μόλις το Σάββατο τέλειωσε, κι έτσι άνοιξε ο δρόμος. Οι οδηγοί εξυπηρετούνται από φωτεινούς σηματοδότες που εκ περιτροπής επιτρέπουν την κίνηση σε μία λωρίδα κυκλοφορίας, αφού λόγω των σε εξέλιξη εργασιών δεν υπάρχει δυνατότητα για δύο λωρίδες, μία από κάθε πλευρά.»

Ο κ. Βαλσαμίδης ζήτησε την κατανόηση των πολιτών για την ταλαιπωρία τους λόγω των εργασιών που εκτελούνται, ενώ προσέθεσε πως επιβάλλεται να τηρούνται αυστηρά οι ρυθμίσεις, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος.

Αύριο Τετάρτη προγραμματίζεται απ’ τη νομαρχιακή αρχή επιτόπια παρουσίαση της εξέλιξης των εργασιών στην 1η Επαρχιακή Οδό Μυτιλήνης - Λάρσου, ενώ ενδέχεται ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής να παρουσιάσει και την πορεία των εργασιών που υλοποιούνται σε ένα ακόμη νομαρχιακό έργο, τη Βόρεια Παράκαμψη Μυτιλήνης.

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Εργαστήριο σε κτήριο ρημάδι (ΕΜΠΡΟΣ)

Γράφει: Νίκος Μανάβης

13/06/2009


Με απόφαση που πήρε χθες η νομαρχιακή επιτροπή Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων δημοπρατείται η εγκατάσταση δικτύου απαγωγής αερίων στο Εργαστήριο Ελέγχου Ελαιολάδου της Λέσβου, που στεγάζεται στο κτήριο του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας στο Κάτω Τρίτος. Με το έργο αυτό, προϋπολογισμού 37.000 ευρώ - που όπως μας είπε ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού -, ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του έργου που αφορά στην προμήθεια και την εγκατάσταση του εξοπλισμού του εργαστηρίου. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί και η διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού. Κι έτσι θα ξεκινήσει η λειτουργία του εργαστηρίου με αρκετή καθυστέρηση. Εκτιμούμε ότι το εργαστήριο θα καταφέρει να λειτουργήσει στα μέσα του επόμενου χρόνου.


Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το εργαστήριο είναι ότι στεγάζεται σε ένα κτήριο το οποίο αντιμετωπίζει μεγάλα στατικά προβλήματα και χρειάζεται εκτεταμένες παρεμβάσεις για να αποκατασταθεί η στατική του επάρκεια. Πρόβλημα που όσο δεν αντιμετωπίζεται, τόσο οξύτερο γίνεται.


Συζητήθηκε αλλά…


Πριν δύο μήνες το θέμα αυτό είχε συζητήσει η αναπληρωτής προϊσταμένη του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας, Ευστρατία Κουζούμη, με τον αρμόδιο αντινομάρχη Θεόδωρο Βαλσαμίδη, στην προσπάθειά της να βρει μια λύση. Ο φορέας στον οποίο ανήκει ο Σταθμός, το ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικών Ερευνών), έως σήμερα δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Άλλωστε και το ΕΘΙΑΓΕ είναι ένας φορέας (από τους πλέον ταλαιπωρημένους και με ελάχιστους πόρους) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.


Ο κ. Βαλσαμίδης πιστεύει ότι μια λύση θα ήταν η χρηματοδότηση για το έργο αυτό να διασφαλιστεί από πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος και συγκεκριμένα από τους πόρους που αφορούν τον τομέα υγείας, καθώς προβλέπεται η χρηματοδότηση έργων σε εργαστήρια ελέγχου τροφίμων.


Βέβαια, για να παρθεί αυτή η χρηματοδότηση θα πρέπει να συμφωνήσει η διοίκηση του ΕΘΙΑΓΕ, να εκπονηθεί η σχετική μελέτη, να υποβληθεί η πρόταση στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου όταν ανοίξει το πρόγραμμα και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι υπόλοιπες διαδικασίες.


Ο κ. Βαλσαμίδης τόνισε στην κ. Κουζούμη ότι η νομαρχία θα παράσχει οποιαδήποτε τεχνική βοήθεια ζητηθεί αρκεί το ΕΘΙΑΓΕ να λάβει τη σχετική απόφαση.


Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Στο δήμο Μήθυμνας ο αντινομάρχης Έργων (ΕΜΠΡΟΣ)


Σε σειρά έργων στο δήμο Μήθυμνας θα προχωρήσει άμεσα η νομαρχία Λέσβου, μετά την επίσκεψη του αντινομάρχη Θεόδωρου Βαλσαμίδη, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του δήμου Μήθυμνας. Ο κ. Βαλσαμίδης, συνοδευόμενος από το γεωλόγο της νομαρχίας Δημήτρη Ακριώτη και το δήμαρχο Μήθυμνας, Στέλιο Καραντώνη, επισκέφθηκαν το Μόλυβο και δημοτικά διαμερίσματα, όπου και διαπίστωσαν την ανάγκη εκτέλεσης των έργων.


Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Μήθυμνας ζήτησε την επισκευή του δρόμου Μήθυμνας - Συκαμιάς, την ανακατασκευή του τοιχίου στη διασταύρωση Συκαμιάς - Σκάλας Συκαμιάς, την ασφαλτόστρωση του πάρκινγκ στη Σκάλα Συκαμιάς, αλλά και την ανακατασκευή τοιχίου στην πλατεία της Αργένου. Ο κ. Βαλσαμίδης υποσχέθηκε ότι η νομαρχία θα προγραμματίσει τα παραπάνω έργα και επίσης θα συμβάλει στην επισκευή των εγκαταστάσεων στα Θερμά Λουτρά της Εφταλούς, καθώς και στην αντιστήριξη των βράχων πάνω από την πηγή.


Όσον αφορά στα διαδημοτικά έργα, ο δήμαρχος Μήθυμνας ζήτησε την αποκατάσταση της ασφαλτόστρωσης του δρόμου Πέτρας - Εφταλούς - Συκαμιάς και την ασφαλτόστρωση του τμήματος, μήκους 1,5 χιλιομέτρου, που υπολείπεται του δρόμου Λιμνοδεξαμενής Βαφειού προς Λιγώνα. Ο κ. Καραντώνης, τέλος, επεσήμανε στον αντινομάρχη την ανάγκη ηλεκτροφωτισμού του πολυσύχναστου δρόμου Μήθυμνας - Πέτρας, για τον οποίο ο κ. Βαλσαμίδης συμφώνησε να αναλάβει η νομαρχία την εκπόνηση της μελέτης του έργου.

Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

«Ρετούς» στους δρόμους (ΕΜΠΡΟΣ)


Γράφει: Μαρίνα Πολλάτου


10/03/2009


Κατ’ αρχάς με 1,2 εκατομμύριο ευρώ, που πολύ πιθανόν να αυξηθούν, η Νομαρχία ξεκινά ένα σοβαρό πρόγραμμα αποκατάστασης ζημιών και εν γένει προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Λέσβου. Σε πολλά σημεία η κατάσταση επιδεινώθηκε απ’ τις βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος και κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει άμεσα βελτίωση του οδοστρώματος. Στο πλαίσιο της σημαντικής παρέμβασης θα υπάρξουν βελτιώσεις και οδικών τμημάτων, που διέρχονται μέσα από οικισμούς, όπως για παράδειγμα της Αρίσβης στο δήμο Καλλονής, ενώ πολύ πιθανό είναι ανάλογες βελτιώσεις να γίνουν και σε τμήματα επαρχιακών δρόμων που ξεκινούν μέσα απ’ τη Μυτιλήνη, σε συνεννόηση νομαρχίας και δήμου.

«Υπάρχει ανάγκη - σημείωσε, μιλώντας στο «Ε», ο αρμόδιος αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης - κατά μήκος των επαρχιακών δρόμων να γίνουν εκτεταμένες παρεμβάσεις, είτε συντήρησης, είτε βελτίωσης. Υπάρχουν σημεία που επειγόντως πρέπει να επισκευαστούν, αφού οι πρόσφατες βροχές έχουν εντείνει τα προβλήματα που ήδη υπήρχαν.»


Σύμφωνα με τον κ. Βαλσαμίδη, η καταγραφή των προβλημάτων που έχει γίνει, αφορά σχεδόν όλους τους βασικούς επαρχιακούς δρόμους. Από Μυτιλήνη προς Αγιάσο και Πολιχνίτο, προς Γέρα και Πλωμάρι, από Άντισσα προς Σίγρι, από Λεπέτυμνο προς Μανταμάδο, ενώ η καταγραφή συνεχίζεται. Ήδη την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του κ. Βαλσαμίδη σε Καλλονή και Πέτρα, εξετάστηκε σε συνεργασία με τους δημάρχους το θέμα της συντήρησης-βελτίωσης του επαρχιακού οδικού δικτύου με ασφαλτοστρώσεις που πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα μέσα από το έργο «Συντήρηση - Βελτίωση Οδικού Δικτύου Λέσβου και Ενίσχυση Ασφαλτικών Ταπήτων», συνολικού προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, το οποίο έχει δημοπρατηθεί και χρηματοδοτείται με πόρους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).


Παρεμβάσεις σε Καλλονή και Πέτρα


Ειδικά για τους δύο δήμους (αναλυτικά θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για τις υπόλοιπες περιοχές), στο πλαίσιο του έργου πρόκειται να προχωρήσουν ασφαλτοστρώσεις του επαρχιακού οδικού δικτύου στην περιοχή του δήμου Καλλονής και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα από Αρίσβη μέχρι την κεντρική πλατεία Καλλονής, σε τμήματα του οδικού άξονα Καλλονής - Πέτρας, στο τμήμα της επαρχιακής οδού που διέρχεται από την είσοδο στον οικισμό της Πέτρας μέχρι την έξοδο προς Μήθυμνα, στην επαρχιακή οδό Πέτρας - Σκουτάρου και σε τμήμα της οδού προς Πετρί, καθώς και η αποκατάσταση του εθνικού οδικού δικτύου στο τμήμα που διέρχεται από την περιοχή του Καμμένου Δάσους.


«Θα έχουμε», συνέχισε ο κ. Βαλσαμίδης, «συνεργασία και με άλλους δήμους προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις, ακόμη και σε σημεία που διέρχονται μέσα από οικισμούς όπως η Αρίσβη. Τέτοια συνεργασία θα επιδιώξουμε και με το δήμο Μυτιλήνης, ώστε μετά από συνεννόηση - ποιος θα κάνει τι και πού - να γίνουν παρεμβάσεις σε τμήματα του επαρχιακού δικτύου που ξεκινούν απ’ τις εξόδους της πόλης, όπως για παράδειγμα στην Επάνω Σκάλα.»

Στα μπετά το ΤΕΕ


Εκτός όμως απ’ τις παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, ο κ. Βαλσαμίδης μαζί με στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας πραγματοποίησαν επίσκεψη σε έργα που εκτελούνται από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου στους δήμους Καλλονής και Πέτρας. Στο δήμο Καλλονής ο αντινομάρχης επισκέφθηκε, μαζί με το δήμαρχο Δημήτρη Φαναραδέλλη, το έργο της κατασκευής του ΤΕΕ Καλλονής συνολικού προϋπολογισμού 6.140.500 ευρώ, το οποίο υλοποιείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. Λέσβου με τη χρηματοδότηση του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2000 - 2006.


Το έργο, όπως ανέφερε ο κ. Βαλσαμίδης, βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο της θεμελίωσης, ενώ με βάση την ενημέρωση που έγινε από τον ανάδοχο, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους. Ο αρμόδιος αντινομάρχης ζήτησε την επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης προκειμένου να κατασκευαστεί το μεγαλύτερο μέρος του έργου έως και τον Ιούνιο, με τη χρηματοδότηση του Γ΄ Κ.Π.Σ., ενώ το υπόλοιπο των εργασιών θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, μια και το έργο έχει χαρακτηριστεί ως «έργο-γέφυρα».


Στο δήμο Πέτρας, ο κ. Βαλσαμίδης επισκέφθηκε μαζί με το δήμαρχο Πέτρας, Απόστολο Αλατζά, τις παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας στο «Χείμαρρο Πλακούρας». Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 42.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε με εντολή του νομάρχη Λέσβου, Παύλου Βογιατζή - με αφορμή πλημμύρες που έπληξαν στο παρελθόν τη συγκεκριμένη περιοχή του δήμου Πέτρας και είχαν προξενήσει καταστροφές -, δημοπρατήθηκε τον Ιανουάριο του 2009 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Στο πλαίσιο της επίσκεψης συζητήθηκε το θέμα της υλοποίησης και πρόσθετων παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας στο Χείμαρρο Πλακούρας, με βάση σχετική μελέτη που εκπονείται.

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Ένα βήμα μπροστά το λιμάνι Άι-Στράτη (ΕΜΠΡΟΣ)


28/02/2009


Τη θετική γνώμη των μελών της αρμόδιας νομαρχιακής επιτροπής απέσπασε την προηγούμενη βδομάδα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του νέου λιμένα Αγίου Ευστρατίου, παίρνοντας έτσι το δρόμο για την τελική έγκρισή της. Με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, το λιμενικό έργο θα αποκτήσει πολύ σύντομα ωριμότητα, αφού, όπως επεσήμανε ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, θα απαιτηθεί λίγος χρόνος για την ολοκλήρωση της οριστικής του μελέτης.


Ειδικότερα, η ΜΠΕ που κλήθηκε να αξιολογήσει η νομαρχιακή επιτροπή αφορούσε στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων του Αγίου Ευστρατίου. Το έργο που θα κατασκευαστεί θα αφορά στην καθαίρεση του υφιστάμενου προσήνεμου μόλου και την κατασκευή νέου μήκους 350 μέτρων, την κατασκευή παραλιακού κρηπιδώματος, τη διαμόρφωση της χερσαίας λιμενικής ζώνης, την κατασκευή μόλου προστασίας του υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου μήκους 85 μέτρων, όπως και την εγκατάσταση πλωτής προβλήτας μήκους 20 μέτρων (και πλάτους τριών μέτρων) για την εξυπηρέτηση υδροπλάνων.


Απ’ την αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος της νομαρχίας, οι παρατηρήσεις που έγιναν και υιοθετήθηκαν απ’ τη νομαρχιακή επιτροπή που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους αφορούσαν μικρής σημασίας ζητήματα, αφού, όπως σημειωνόταν, η ΜΠΕ παρουσιάζει ικανοποιητική πληρότητα.


Με τις παρατηρήσεις αυτές η γνώμη της νομαρχιακής επιτροπής διαβιβάστηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου και θα εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι, με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όπως ανάλογα έχει γίνει και για άλλες μεγάλες παρεμβάσεις.


«Θέλουμε να πιστεύουμε - σημείωσε ο κ. Βαλσαμίδης - ότι δε θα υπάρξουν καθυστερήσεις κι έτσι μετά τη δημοσίευση της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, να δοθεί η εντολή για την ολοκλήρωση και της οριστικής μελέτης του έργου, προκειμένου να προωθηθεί η ένταξη και χρηματοδότηση του έργου.»


Το νέο λιμάνι αποτελεί το νούμερο ένα έργο-προτεραιότητα για το νησί, που εξακολουθεί χρόνια τώρα να μένει αποκλεισμένο όταν ισχύουν συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, απαγορευτικές για να δέσουν πλοία.