Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Να μη χαθεί η ευκαιρία ..



 
Τρία χρόνια σχεδόν συμπληρώνονται από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και τα προβλήματα, οι αστοχίες και οι ελλείψεις της μεταρρύθμισης έχουν πλέον φανεί. Μπορεί όμως κανείς να αξιολογήσει και να εκτιμήσει και τα θετικά σημεία της μεταρρύθμισης αυτής.
 
Η πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών να βελτιώσει τον «Καλλικράτη», όπως αυτή έχει αποτυπωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι μια σπουδαία ευκαιρία για να διορθωθούν οι αστοχίες, για να βελτιωθεί η οργανωτική δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Δίνεται όμως και η μοναδική δυνατότητα για τη Λέσβο, να διορθωθεί το λάθος της δημιουργίας ενός μόνο δήμου στο νησί.
 
Η αξία του διαλόγου
Η πρόταση για τη νέα χωροταξική διάρθρωση και τη δημιουργία τεσσάρων νέων δήμων στο νησί, με βάση τη σχετική πρόταση του Υπουργείου, αποτελεί τις τελευταίες μέρες κυρίαρχο θέμα της τοπικής κοινωνίας. Είναι απολύτως λογικό για ένα τόσο σημαντικό θέμα να κατατίθενται προτάσεις, επιχειρήματα και προβληματισμοί από ανθρώπους που αγαπάνε και νοιάζονται τον τόπο τους, την περιοχή τους, το χωριό τους. Ο διάλογος, άλλωστε, είναι βασικό στοιχείο της δημοκρατίας και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στο να προκύψει η καλύτερη δυνατή πρόταση. Θα ήταν, βέβαια, προτιμότερο η διαδικασία αυτή να έχει ξεκινήσει νωρίτερα και να καταλήξει θεσμικά σε ένα τοπικό δημοψήφισμα. Αυτό όμως δυστυχώς δεν έγινε.
 
Σήμερα, με βάση και τα ελάχιστα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν, θα πρέπει όλες οι απόψεις και τα επιχειρήματα να ληφθούν υπόψη και να καταλήξουν σε μια τεκμηριωμένη πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου προς το Υπουργείο Εσωτερικών.
 
Το νέο χωροταξικό και η ανάπτυξη του νησιού

Η επιλογή της δημιουργίας τεσσάρων δήμων (με βάση την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών) ή τριών δήμων (με βάση τις παλιές επαρχίες του νησιού) θα οδηγήσει στην ανάγκη να παραμείνουν ενιαίες βασικές υπηρεσίες, όπως η Τεχνική Υπηρεσία, η Υπηρεσία Δόμησης και η Επιχείρηση Ύδρευσης & Αποχέτευσης, οι οποίες το πιθανότερο είναι να λειτουργήσουν υπό το νέο Μητροπολιτικό Δήμο Μυτιλήνης.
 
Μια διαφορετική πρόταση είναι αυτή της δημιουργίας δυο δήμων στο νησί. Ο ένας με κέντρο την πόλη της Μυτιλήνης και ο άλλος με κέντρο την πόλη της Καλλονής. Η επιλογή αυτή μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στον κάθε δήμο να αποκτήσει αυτονομία και δικές του υπηρεσίες, με εξαίρεση ίσως την Υπηρεσία Δόμησης.
 
Πρόκειται, συνεπώς, για δύο προτάσεις που διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους, κυρίως σε σχέση με τον τρόπο οργάνωσης και ανάπτυξης των νέων δήμων και την ανάπτυξη του νησιού.
 
Σε κάθε περίπτωση, τα κυρίαρχα θέματα δεν είναι οι ονομασίες και οι έδρες των νέων δήμων, αλλά κυρίως η αυτοτέλεια και η οργανωτική τους δομή, η οποία θα μπορέσει να τους δώσει τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής και να λειτουργήσουν καλύτερα προς όφελος των πολιτών.
 
Η τροποποίηση του χωροταξικού θα πρέπει να συνοδευτεί και με την αντιμετώπιση των θεμάτων που θα προκύψουν από τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου, με βασικότερα την κατανομή του προσωπικού, του διαθέσιμου εξοπλισμού, την κατανομή των χρεών κ.λπ.. Τα θέματα αυτά είναι σημαντικό να διευθετηθούν ταυτόχρονα, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη προετοιμασία και να περιοριστούν τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις.
 
Διακριτές αρμοδιότητες και θεσμοθετημένοι πόροι

Ένα επίσης σημαντικό ζήτημα είναι οι αρμοδιότητες. Για να μπορέσει η αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί στο ρόλο της και στις απαιτήσεις της δύσκολης εποχή μας, είναι απαραίτητο να γίνουν διακριτές οι αρμοδιότητες μεταξύ του Δήμου, της Περιφέρειας και του Κράτους. Οι επικαλύψεις που παρουσιάζονται σήμερα, μεγαλώνουν τη γραφειοκρατία, δυσκολεύουν τον πολίτη και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη.
 

Ειδικότερα στις νησιωτικές περιοχές, θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των περιφερειών και να μεταφερθούν νέες αρμοδιότητες από τις κρατικές υπηρεσίες. Ένα σημαντικό λάθος του «Καλλικράτη», που ευτυχώς δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, ήταν η πρόβλεψη για μεταφορά και άλλων αρμοδιοτήτων προς τους νησιωτικούς δήμους, οι οποίοι έχουν ήδη επιφορτιστεί με πλήθος αρμοδιοτήτων των τέως νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.
 
Σε επίπεδο δήμου, θα πρέπει να ενδυναμωθεί ο ρόλος των τοπικών συμβουλίων και να ενισχυθούν με αρμοδιότητες και αντίστοιχους πόρους. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών.
 
Είναι σημαντικό, ακόμη, το κεντρικό Κράτος να αποφασίσει και να αποκεντρώσει περιφερειακά αρμοδιότητες που ανήκουν σήμερα στα υπουργεία και να τις μεταφέρει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προκειμένου το Κράτος να έρθει πιο κοντά στον πολίτη.
 
Είναι, συνεπώς, απαραίτητο σήμερα, να ξαναδούμε τη δομή και τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και του Κράτους γενικότερα.
 
Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η έλλειψη πόρων για την αυτοδιοίκηση, μια ακόμη αστοχία του «Καλλικράτη». Η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αποκτήσει επιτέλους θεσμοθετημένους πόρους για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο της.
 
Ο «Καλλικράτης» αποδεικνύεται ότι από μόνος του δε φτάνει. Αναζητείται ο Περικλής, ο οποίος θα πλαισιώσει τον Ικτίνο και το Φειδία με τον Καλλικράτη. Οι άνθρωποι, δηλαδή, οι οποίοι θα δώσουν όραμα στην αυτοδιοίκηση και μπορούν να εμπνεύσουν τους πολίτες και τη νέα γενιά. Αυτούς θα κληθούμε να αναζητήσουμε στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.
 
Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν, ας ξεχάσουμε έστω και για λίγο τη μικροπολιτική μιζέρια και ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας.
 
Η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί ..
 
 
Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορ. Αιγαίου

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη για τη σοβαρή καθυστέρηση στο έργο της βελτίωσης της επαρχιακής οδού προς τη Γέρα και το Πλωμάρι



 
κ. Περιφερειάρχη,
       Το Μάρτιο του 2010 εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013» του ΕΣΠΑ το έργο «Βελτίωση κατά τμήματα 2ης Επαρχιακής Οδού Ντίπι – Παππάδος – Πλωμάρι» συνολικού Π/Υ 12,5 εκ. € από την τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου. Το έργο αυτό μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για να βελτιωθεί η οδός που οδηγεί στο Πλωμάρι, την πλέον δύσκολη και επικίνδυνη επαρχιακή οδό του νησιού. Μέχρι σήμερα όμως, 3,5 χρόνια μετά, δυστυχώς δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου και ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015, προκειμένου να μην χρειαστεί να μεταφερθεί και να δεσμεύσει πιστώσεις της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.
 
       Το Υποέργο που αφορά τη βελτίωση τμήματος της Επαρχιακής Οδού Ντίπι – Παππάδος και την κατασκευή οδικών κόμβων προς Πηγαδάκια – Κάτω Τρίτος και Πέραμα, έχει δημοπρατηθεί από τον Οκτώβριο του 2011 και η ανάδοχος εταιρεία για την κατασκευή του έργου έχει επιλεγεί, όμως δεν έχει μέχρι σήμερα ξεκινήσει. Παρακαλώ να μας ενημερώσετε για τους λόγους της σοβαρής αυτής καθυστέρησης και για το χρόνο έναρξης των εργασιών.
 
       Το Υποέργο που αφορά την κατασκευή της παράκαμψης της Λαγκάδας στο Πλωμάρι, για το οποίο είχε επιλεγεί η επαναδημοπράτηση του, ενώ από τον περασμένο Μάρτιο έχει δημοπρατηθεί ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση. Σε σχετική ερώτηση για το θέμα μας είχατε ενημερώσει ότι έχουν κατατεθεί ενστάσεις. Παρακαλώ να μας ενημερώσετε για το αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκδίκασης των ενστάσεων και για το χρόνο που αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.
 
       Τέλος, για τη βελτίωση του οδικού άξονα προς το Πλωμάρι είχε ανατεθεί από την τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου η μελέτη για τη βελτίωση τμημάτων της Επαρχιακής Οδού Παππάδος – Πλωμάρι, για την οποία το 2010 είχε δοθεί εντολή για την εκπόνησης της οριστικής μελέτης και περιλαμβάνει παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν επικίνδυνα σημεία της οδού. Παρακαλώ να μας ενημερώσετε για το αν η εν λόγω μελέτη έχει ολοκληρωθεί και αν υπάρχει προγραμματισμός για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου.

 
Με τιμή

 

Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορ. Αιγαίου

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Ποιά η τύχη του έργου για την αξιοποίηση του ταμιευτήρα της Μήθυμνας για τις υδρευτικές ανάγκες της Πέτρας & της Μήθυμνας

 
κ. Περιφερειάρχη,
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου της αξιοποίησης του Ταμιευτήρα της Μήθυμνας, με το οποίο μπορούν να καλυφθούν σε μεγάλο βαθμό οι υδρευτικές ανάγκες της Πέτρας και της Μήθυμνας. Για το θέμα αυτό μάλιστα το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει λάβει μέχρι σήμερα 4 σχετικές Αποφάσεις, τις αριθ. 52/03.05.2011, 109/24.07/2012, 29/18.02.2013 και τελευταία την 98/27.05.2013, προκειμένου να καταρτιστεί Προγραμματική Σύμβαση με το Δήμο Λέσβου και τη ΔΕΥΑΛ, οι οποίοι θα είναι οι Κύριοι και φορείς λειτουργίας του έργου και να υποβληθεί πρόταση για την ένταξη του έργου στο Π.Ε.Π. «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013» του ΕΣΠΑ.
 
 
Μέχρι σήμερα όμως και ενώ έχουν λυθεί νομοθετικά και γραφειοκρατικά προβλήματα που είχαν προκύψει, δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και την υλοποίηση του.
 
 
Δεδομένης της σημασίας του έργου για την αντιμετώπιση των υδρευτικών αναγκών των Οικισμών της Πέτρας και της Μήθυμνας και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση του έργου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ έχουν ελαχιστοποιηθεί, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τα εξής:
 
1.     Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και η υλοποίηση του;
2.     Ποιες ενέργειες σκοπεύει να κάνει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προκειμένου να μη χαθεί το έργο; 
 
Με τιμή
Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορ. Αιγαίου

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη για την αποκατάσταση των ζημιών από τη θεομηνία στην επαρχιακή οδό Μεγάλη Λίμνη - Αμπελικό - Ακράσι

 
 
κ. Περιφερειάρχη,
Οι ζημιές που προκλήθηκαν σε τμήματα της επαρχιακής οδού Μεγάλη Λίμνη – Αμπελικό – Ακράσι από τη θεομηνία του περασμένου Δεκεμβρίου έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τα διερχόμενα οχήματα.
 
 
Η αποκατάσταση των ζημιών, όπως έχω ενημερωθεί, έχει προγραμματιστεί να γίνει στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές της Λέσβου» συνολικού Π/Υ 500.000 €, το οποίο έχει ήδη δημοπρατηθεί και η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία έχει υπογραφεί από τις 09.09.2013, οι εργασίες όμως για την αποκατάσταση των ζημιών στα συγκεκριμένα οδικά τμήματα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.
 
 
Δεδομένης της επικινδυνότητας της οδού και της δυσκολίας που υπάρχει για την εκτέλεση των εργασιών κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, παρακαλώ να μεριμνήσετε για την άμεση έναρξη των εργασιών στα τμήματα της οδού που έχουν υποστεί ζημιές.

Τέλος, θα ήθελα να σας καταθέσω τον προβληματισμό για το αν θα μπορέσουν να αποκατασταθούν στο σύνολο τους οι ζημιές που έχουν προκληθεί στην επαρχιακή οδό Μεγάλη Λίμνη – Αμπελικό - Ακράσι στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου, μια και υπάρχουν σημεία στα οποία οι ζημιές είναι πολύ σοβαρές. Παρακαλώ να εξετάσετε το θέμα αυτό σε συνεργασία με τη Δ/νση Τεχνικών Έργων και να μας ενημερώσετε σχετικά.

 
Με τιμή
Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορ. Αιγαίου