Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Πρόταση προς την Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου για τη χρηματοδότηση των δικτύων αποχέτευσης των περιοχών Βρίσας & Βατερών από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013»

κ. Περιφερειάρχη,
Στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου είχε προγραμματιστεί και ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή με τίτλο «Έργα αποχέτευσης, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Πολιχνίτου, Βρίσας & Βατερών» συνολικού Π/Υ 15,2 εκ. ευρώ και Φορέα Υλοποίησης το Δήμο Λέσβου.

Μετά από οδηγία του Υπουργείου Περιβάλλοντος το φυσικό αντικείμενο του έργου μειώθηκε και εξαιρέθηκαν οι Οικισμοί της Βρίσας και των Βατερών, δεδομένου ότι έχουν πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκους, ενώ ο Π/Υ του έργου προσαρμόστηκε στα 8,4 εκ. ευρώ.

Όμως, η περιοχή της Βρίσας και των Βατερών είναι όπως γνωρίζετε μια αναπτυσσόμενη τουριστική περιοχή, η οποία δέχεται τους καλοκαιρινούς μήνες σημαντικό αριθμό επισκεπτών και ιδιαίτερα τα Βατερά, τα οποία μάλιστα δεν διαθέτουν καθόλου αποχετευτικό δίκτυο. Συνεπώς η διασύνδεση των εν λόγω περιοχών με το βιολογικό καθαρισμό που προβλέπεται να κατασκευαστεί, αλλά και η κατασκευή σύγχρονων δικτύων αποχέτευσης είναι έργο πρώτης προτεραιότητας και δεν πρέπει να χαθεί.

Με βάση τα παραπάνω και με την προϋπόθεση ότι το έργο διαθέτει την απαραίτητη ωριμότητα, παρακαλώ να εξετάσετε τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί το τμήμα του έργου που αφορά την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης στην Βρίσα και τα Βατερά στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013», στο οποίο άλλωστε προβλέπεται η χρηματοδότηση αντίστοιχων έργων για πληθυσμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.



Με τιμή

Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορ. Αιγαίου

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Προτάσεις για την προστασία και τη διατήρηση των υγροτόπων της Λέσβου



Τοποθέτηση στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με θέμα την προστασία και διαχείριση των υγροτόπων της Λέσβου:

Στο νησί της Λέσβου έχουν καταγραφεί 70 φυσικοί και 15 τεχνητοί υγρότοποι από τη WWF συνολικής έκτασης 13,8 Km2, δηλαδή το 1/3 περίπου των υγροτόπων του Αιγαίου.

Η προστασία, η διαχείριση και ανάδειξη τους, είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για το νησί, αφού χιλιάδες επισκέπτες ενδιαφέρονται για την παρατήρηση πουλιών στους υγροτόπους.

Για την προστασία και τη διατήρηση τους είναι σημαντικό με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων Φορέων και Υπηρεσιών να δρομολογηθούν δράσεις όπως:

- Η εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για της περιοχές NATURA.

- Η ένταξη των υγροτόπων που έχουν καταγραφεί στα υπό εκπόνηση ΣΧΟΟΑΠ.

- Η οριοθέτηση και σήμανση των υγροτόπων.

- Η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και η κατασκευή ΧΥΤ Αδρανών, προκειμένου να προϊόντα εκσκαφών και τα μπάζα να μην καταλήγουν τελικά στις περιοχές αυτές.

- Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων στις περιοχές αυτές, που προέρχονται κυρίως από ελαιοτριβεία, τυροκομεία, και από τη μη ορθή χρήση βιολογικών καθαρισμών.
 
Αντίστοιχες δράσεις θα πρέπει να προγραμματιστούν και να υλοποιηθούν για τους υγροτόπους σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.