Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Καλή Χρονιά !!!

Θερμές ευχές για ένα ευτυχισμένο & δημιουργικό 2012.
Εύχομαι η νέα χρονιά να φέρει την ελπίδα και την αισιοδοξία στις καρδιές όλων μας !!



Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Ευχές

Το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Θεανθρώπου ας δώσει σε όλους μας δύναμη, πίστη και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο !
Χρόνια Πολλά. Καλά Χριστούγεννα !!


Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Προς υλοποίηση το έργο της κατασκευής νέου λιμανιού στον Αη Στράτη


Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου που συνεδρίασε στις 20 Δεκεμβρίου στη Μυτιλήνη, εγκρίθηκε η ανάληψη της υλοποίησης του έργου "Λιμενικές Εγκαταστάσεις Λιμένα Αγίου Ευστρατίου" από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η κατάρτιση Προγραμματικής Σύμβασης με το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λήμνου, το οποίο θα είναι ο Κύριος του έργου και ο Φορέας Λειτουργίας του. Επίσης αποφασίστηκε η υποβολή αιτήματος στο Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων και στο Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας για τον ορισμό των αποφαινομένων οργάνων.

Ταυτόχρονα τις προηγούμενες ημέρες εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών η εξομοίωση της χερσαίας ζώνης.

Το έργο έχει συνολικό Π/Υ 19.000.000 € και θα υποβληθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Η μελέτη του έργου χρηματοδοτήθηκε και ανατέθηκε από την τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου. Η οριστική μελέτη του έργου εγκρίθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2010 με Απόφαση της τ. Νομαρχιακής Επιτροπής Συγχρηματοδοτούμενων Έργων, ΠΔΕ & Περιβάλλοντος, η οποία συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Αντινομάρχη Θ. Βαλσαμίδη.

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Τουριστική ανάπτυξη & προβολή των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου


Τοποθέτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου
επί του προτεινόμενου Σχεδίου Δράσης
για την Τουριστική Προβολή των Νησιών της Περιφέρειας
 
Ο τουρισμός αποτελεί για τα νησιά μας, τη σημαντικότερη κινητήρια δύναμη της τοπικής οικονομίας. Στην εποχή μας, που η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει το σύνολο της κοινωνίας, σε μια εποχή που η ανεργία έχει αυξηθεί και στα νησιά μας κατακόρυφα και επικίνδυνα, ο τουρισμός καλείται και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια για να στηριχθεί η τοπική οικονομία. Συνεπώς η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί στοίχημα, που δεν υπάρχουν πλέον τα περιθώρια για να χαθεί.

Στην προσπάθεια αυτή, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός. Ιδιαίτερα δε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, εκ του αναπτυξιακού της ρόλου θα πρέπει να είναι ο φορέας εκείνος που θα πρέπει να συντονίζει την όλη προσπάθεια.

Καταρχήν, η αιρετή Περιφέρεια έχει σήμερα την ευθύνη για την προγραμματισμό, τη δρομολόγηση, τη χρηματοδότηση και υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων και παρεμβάσεων, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό. Η Περιφέρεια έχει την αρμοδιότητα για τη διαχείριση σημαντικών πόρων που διατίθενται σε ιδιωτικές επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, για την εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου, ενώ καθοριστικός είναι ο ρόλος των Περιφερειακών Υπηρεσιών στη διαδικασία της αδειοδότησης των επενδύσεων.

          Βασική παράμετρος για την ανάπτυξη του τουρισμού στα νησιά μας είναι η ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών μας, τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ηπειρωτική Ελλάδα. Όπως και η αεροπορική διασύνδεση. Γι' αυτό θέσαμε το θέμα αυτό ως Παράταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο και θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα προτάσεις και διεκδίκηση για σύγχρονα πλοία και δρμολόγια που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών.

Καθοριστικός παράγοντας στην προσπάθεια για την ανάπτυξη του τουρισμού, είναι και η τουριστική προβολή,  η προβολή και προώθηση των τουριστικών μας προϊόντων.

Στο πλαίσιο αυτό συζητάμε σήμερα, 1 χρόνο μετά το ξεκίνημα του θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας, τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.     

Επί του προτεινόμενου Σχεδίου Δράσης που παρουσιάσατε σήμερα:

Α. Καταρχήν, ο σχεδιασμός για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας καθυστέρησε σημαντικά, δεδομένου ότι υπήρχε πρόσκληση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013» από τις 28 Μαρτίου 2011. Έτσι εν όψει και της νέας τουριστικής περιόδου, θα είναι ελάχιστες οι δυνατότητες να ενεργοποιηθούν δράσεις που προτείνονται στον εν λόγω σχεδιασμό.

Β. Ο κρισιμότερος παράγοντας για να έχει αποτελέσματα ο σχεδιασμός αυτός, είναι η στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Αυτό για να προκύψει απαιτείται στενή συνεργασία, συμμετοχή όλων των Φορέων χωρίς αποκλεισμούς και το βασικότερο κοινή στρατηγική για την τουριστική ανάπτυξη. Η συνεργασία αυτή θα πρέπει να είναι θεσμοθετημένη, γι’ αυτό καταθέτουμε την πρόταση να θεσμοθετηθεί Περιφερειακή Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης, στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς. Οι άνθρωποι και οι φορείς που έχουν τη γνώση και την εμπειρία στον κλάδο του τουρισμού. Έτσι μόνο μπορεί κανείς να περιμένει ρεαλιστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Γ. Το Σχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα περιλαμβάνει δράσεις και ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Φυλλάδια, έντυπα, αφίσες, φάκελοι, τουριστικοί οδηγοί, DVD, συμμετοχή σε εκθέσεις κλπ. Ενέργειες επαναλαμβανόμενες, που έχουν πραγματοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν τόσο από την κρατική Περιφέρεια, όσο και από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τους Δήμους. Αποτίμηση των αποτελεσμάτων όλων αυτών των δράσεων που διαχρονικά έγιναν, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και θα έπρεπε πιστεύω να το τολμήσουμε ..

Άποψη μας είναι ότι ο σχεδιασμός θα έπρεπε να περιλαμβάνει ενέργειες και δράσεις προσαρμοσμένες στη σημερινή εποχή, στην εποχή του διαδικτύου. Σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος.

Ενδεικτικά να σας αναφέρω τον ταξιδιωτικό οδηγό http://travelplan.lesvos.gr που δημιουργήθηκε πέρυσι από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου. Ένα διαδικτυακό οδηγό που παρέχει πληροφορίες για τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς και δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να εντοπίζει σημεία ενδιαφέροντος και να βρίσκει πλήρως τη διαδρομή που επιθυμεί να ακολουθήσει μέσα στο Νομό. Ο οδηγός αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση και να αναπτυχθούν αντίστοιχες εφαρμογές για όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Δ. Βασικός στόχος του σχεδιασμού της Περιφέρειας θα πρέπει να είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων φυσικών, πολιτιστικών και πολιτισμικών πόρων των νησιών μας. Στοχευμένες ενέργειες και δράσεις θα πρέπει να προβάλουν την ενιαία ταυτότητα της Περιφέρειας και θα αναδεικνύουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του κάθε νησιού.

Ε. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η νέα τουριστική αγορά της Τουρκίας, αλλά και να αναζητηθούν νέες αγορές. Το θέμα αυτό όμως, θα πρέπει να το δούμε με ιδιαίτερη προσοχή και με συγκεκριμένο σχεδιασμό. Έτσι μόνο θα αποφευχθούν καταστάσεις όπως αυτές που συνέβησαν πρόσφατα με τη συμμετοχή στην έκθεση της Σμύρνης.

ΣΤ. Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία θα ήταν το κάλεσμα για επιστροφή στην πατρίδα όλων των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου που ζουν στο εξωτερικό, ακόμα και δεύτερης και τρίτης γενιάς, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές του τόπου μας στο εξωτερικό. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,

Τα προηγούμενα χρόνια ο σχεδιασμός της τουριστικής προβολής της Περιφέρειας ήταν αντικείμενο των κρατικών Υπηρεσιών. Σήμερα που η τουριστική προβολή αποτελεί πλέον αρμοδιότητα της αιρετής Περιφέρειας. Έχουμε την ευθύνη, αλλά και την ευκαιρία να την αξιοποιήσουμε κατάλληλα προκειμένου να ενισχυθεί ουσιαστικά ο κλάδος του τουρισμού.

Για το 2012 που είναι μια ακόμη κρίσιμη χρονιά για τον τουρισμό, αν και ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, θα πρέπει άμεσα προχωρήσουν στοχευμένες ενέργειες για την τουριστική προβολή των νησιών μας. 

Εμείς ως Παράταξη θα ψηφίσουμε υπέρ γιατί πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα δράσεις και ενέργειες για την τουριστική προβολή των νησιών μας, διατυπώνουμε όμως τις επιφυλάξεις και τον προβληματισμό μας για τον σχεδιασμό που παρουσιάστηκε και καταθέτουμε τις προτάσεις μας για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας.
 

Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος
με την Παράταξη «Αγώνας για τα Νησιά μας»
 

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Υποσχέσεις για τη β΄ φάση της μελέτης για τη διαχείριση των υδατικών πόρων της Λέσβου

Τέσσερα εκατομμύρια ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων για δημοπράτηση της οριστικής μελέτης εφαρμογής των φραγμάτων Τσικνιά και Πολιχνίτου.
 
Έναν και πλέον χρόνο καθυστέρησε το καινούργιο βήμα της προσπάθειας που έχει αρχίσει απ’ το 2007, προκειμένου να «θωρακιστεί» η υδροδότηση της Λέσβου για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες. Έτσι, απ’ το φθινόπωρο του 2010 που εγκρίθηκε ο σχεδιασμός και τα αναγκαία έργα υποδομών, έργα που θα δώσουν επαρκές νερό σε όλο το νησί, μόλις την προηγούμενη βδομάδα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων ενέκρινε τη δημοπράτηση της οριστικής μελέτης εφαρμογής για τα φράγματα Τσικνιά και Πολιχνίτου.
 
Η μελέτη αυτή, που θα δείξει πώς θα κατασκευαστούν τα φράγματα, τα ταχυδιυλιστήρια, αλλά και οι αγωγοί που θα φέρουν νερό στο μισό νησί, όπως και στην πόλη της Μυτιλήνης, θα κοστίσει τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, είναι σχεδόν αδύνατο τα όποια έργα γίνουν να προλάβουν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Με δεδομένο, μάλιστα, πως μόνο η μελέτη που εγκρίθηκε προϋπολογίζεται στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, το κόστος των φραγμάτων και των λοιπών έργων για την ύδρευση του νησιού εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια.
 
Νερό και στη Μυτιλήνη

Βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει, απ’ τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων δίνεται προτεραιότητα στα φράγματα Τσικνιά και Πολιχνίτου (δεν αφορά στο φράγμα των Βασιλικών, που θα παρείχε νερό για άρδευση, αλλά στο φράγμα που χωροθετείται στην περιοχή προς τα Βατερά), γιατί με την κατασκευή τους επιλύουν το θέμα της ύδρευσης. Στο φράγμα του Τσικνιά, η χωρητικότητα του οποίου έχει περιοριστεί στα 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, θα υπάρξει ταχυδιυλιστήριο και θα κατασκευαστούν αγωγοί που θα καλύπτουν την υδροδότηση της Καλλονής, της Αγίας Παρασκευής, αλλά και της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μελέτη, που εγκρίθηκε να δημοπρατηθεί άμεσα, δεν περιλαμβάνονται οι αγωγοί για την ύδρευση των Δημοτικών Ενοτήτων Πέτρας και Μήθυμνας, των οποίων η κατασκευή θα μελετηθεί σε επόμενο στάδιο.

Για το φράγμα του Πολιχνίτου, πέραν της κατασκευής του, η οριστική μελέτη θα εξετάζει τη μονάδα επεξεργασίας του νερού, όπως και την κατασκευή αγωγού για την ύδρευση των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Παράταξη «Αγώνας για τα νησιά μας», με ερώτησή της προς τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, έθετε το ζήτημα της καθυστέρησης που έχει παρατηρηθεί στην έναρξη της οριστικής μελέτης. Ανάλογη ερώτηση είχε υποβάλει και τον Ιούνιο ο περιφερειακός σύμβουλος της ίδιας παράταξης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, θυμίζοντας πως το 2007 χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ η μελέτη για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων για το νησί της Λέσβου. Έτσι, συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Δ6 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων η γνωστή «Ειδική Διαχειριστική Μελέτη των υδατικών πόρων της Λέσβου», που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου τον Απρίλιο του 2009 και προέβλεπε πώς θα αντιμετωπιζόταν ο κίνδυνος της λειψυδρίας για τα επόμενα 40 χρόνια.

Παράλληλα, συντάχθηκαν και οι προκαταρτικές μελέτες για τα έργα που προβλέπονται στο σχεδιασμό, και πιο συγκεκριμένα για το φράγμα Τσικνιά, το φράγμα Πολιχνίτου, τις δύο μονάδες επεξεργασίας νερού (ταχυδιυλιστήρια) και τους αγωγούς μεταφοράς νερού. Το φθινόπωρο του 2010 ολοκληρώθηκε και η α΄ φάση της ωρίμανσης των έργων, με την προέγκριση χωροθέτησης των έργων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο. Από τότε, παρ’ ότι υπήρξε και δέσμευση του πρώην υπουργού Υποδομών Δημήτρη Ρέππα ότι θα προχωρήσει η β΄ φάση με την ανάθεση της οριστικής μελέτης, είχε «κολλήσει» κάθε εξέλιξη.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ε» ο διατελέσας σύμβουλος στο Υπουργείο Υποδομών Δημήτρης Καπετανάς, «η όλη καθυστέρηση οφειλόταν στην αλλαγή του πλαισίου για την ανάθεση των μελετών. Πλέον οι μελέτες δημοπρατούνται με το μειοδοτικό σύστημα και έτσι με την έγκριση του Συμβουλίου Μελετών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, η μελέτη θα δημοπρατηθεί και θα ανατεθεί σε όποιον δώσει τη χαμηλότερη προσφορά.».
 
Πηγή: Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ - 16.12.2011

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Δημοπρατήθηκε το έργο για την προσθήκη κτιρίου στο Γυμνάσιο Ερεσού


Δημοπρατήθηκε το έργο της «Προσθήκης κτηρίου στο Γυμνάσιο Ερεσού», συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Η χρηματοδότηση του έργου από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ¨Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013" εξασφαλίστηκε από την τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου το Δεκέμβριο του 2010, ενώ για την υλοποίηση του έργου είχε υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της τ. Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου και του τ. Δήμου Ερεσού - Αντίσσης.

Στο διαγωνισμό για την ανάληψη του έργου, κατατέθηκαν εννέα προσφορές από εργοληπτικές εταιρείες και μεταξύ αυτών αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης, με έκπτωση 32,48 % επί του αρχικού προϋπολογισμού.

Τεχνική περιγραφή του έργου:

Πρόκειται για την κατασκευή διώροφου κτηρίου με υπόγειο. Η προσθήκη θα κατασκευαστεί εντός του αυλείου χώρου του υφιστάμενου σχολείου Ερεσού, αλλά πρόκειται να είναι ανεξάρτητο, καθώς δεν βρίσκεται σε επαφή με το υφιστάμενο κτήριο.

Το συνολικό εμβαδό της προσθήκης είναι 996,32 τ.μ. για τους δύο ορόφους και 449,92 τ.μ. για το υπόγειο.

Στο ισόγειο θα αναπτύσσονται χώροι γραφείων καθηγητών και διευθυντή, αρχείο, αίθουσες φυσικής, χημείας και πληροφορικής, χώροι υγιεινής, ένα επιπλέον γραφείο πλησίον της νότιας εισόδου, κυλικείο, χώροι κυκλοφορίας και κλιμακοστάστια.

Στον όροφο αναπτύσσονται τρεις αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, αίθουσα τεχνικών, γραφεία συλλόγου γονέων και μαθητικών κοινοτήτων, κλιμακοστάσια και χώροι κυκλοφορίας.

Στο υπόγειο θα αναπτύσσονται αποθήκες, δεξαμενή καυσίμων, λεβητοστάσιο, μηχανοστάσιο ανελκυστήρα, κλιμακοστάσια και χώροι κυκλοφορίας.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Παρέμβαση για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο Επαρχιακό & Εθνικό Οδικό Δίκτυο των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Με παρέμβαση προς τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Αθ. Γιακαλή η Περιφερειακή Παράταξη "Αγώνας για τα Νησιά μας" ζητά να αναλάβει άμεσα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πρωτοβουλίες, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο Επαρχιακό & Εθνικό Οδικό Δίκτυο των νησιών της Περιφέρειας. Στην κατεύθυνση αυτή καταθέτει προτάσεις για ενέργειες και έργα που θα πρέπει να υλοποιηθούν.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
Με αφορμή το μεγάλο αριθμό θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων που συνέβησαν στο νησί της Λέσβου τη φετινή χρονιά, αλλά και όλων όσων έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας, πιστεύουμε ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο Επαρχιακό και Εθνικό Δίκτυο των νησιών, δεδομένου ότι με βάση το Άρθρο 186 του Ν. 3852/2010 έχει την ευθύνη για την μελέτη, κατασκευή και συντήρηση του. Στην κατεύθυνση αυτή καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν άμεσα:
 

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή Χωροταξίας, Περιβάλλοντος & Υποδομών


Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η 5η Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Χωροταξίας, Περιβάλλοντος & Υποδομών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. 

Τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη είναι:

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Στο 16 % η ανεργία το μήνα Σεπτέμβριο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής


Το ποσοστό ανεργίας το Σεπτέμβριο του 2011 ανήλθε σε 17,5%, έναντι 12,6% το Σεπτέμβριο του 2010 και 18,4% το Αύγουστο του 2011. Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Σεπτέμβριο του 2011 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.051.109 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 857.656 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.440.050 άτομα.


Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 315.386 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2010 (μείωση 7,2%) και αυξήθηκαν κατά 16.572 άτομα σε σχέση με το Αύγουστο του 2011 (αύξηση 0,4%).

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 229.941 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2010 (αύξηση 36,6%) και μειώθηκαν κατά 50.297 άτομα σε σχέση με το Αύγουστο του 2011 (μείωση 5,5%).

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 120.120 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2010 (αύξηση 2,8%) και κατά 36.547 άτομα σε σχέση με το Αύγουστο του 2011 (αύξηση 0,8%).
 
Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το μήνα Σεπτέμβριο του 2011 ανήλθε σε 16 %, ένταντι 12,2 % που ήταν το Σεπτέμβριο του 2010 και 4% που ήταν το Σεπτέμβριο 2009 !!
 

Πηγή: www.statistics.gr 

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Στον "αέρα" η β΄ φάση της μελέτης αξιοποίησης των υδατικών πόρων της Λέσβου


Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Αθ. Γιακαλή έστειλε η Παράταξη "Αγώνας για τα Νησιά μας" για τη β΄ φάση της μελέτης αξιοποίησης των υδατικών πόρων της Λέσβου η οποία δεν έχει δημοπρατηθεί, καθώς και για τη διαχείριση των υδατικών πόρων στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.



Το 2007 χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ η μελέτη για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων για το νησί της Λέσβου, μετά από αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου, της ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου και άλλων τοπικών φορέων του νησιού. Στόχος του σχεδίου ήταν η καταγραφή και αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης σε ότι αφορά τη διαχείριση των υδατικών πόρων της Λέσβου, η εκτίμηση των αναγκών για τα επόμενα τουλάχιστον 40 χρόνια και η Α΄ Φάση της ωρίμανσης των έργων που θα πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να υπάρξει συνολικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των υδατικών πόρων του νησιού.