Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Ένα βήμα μπροστά το λιμάνι Άι-Στράτη (ΕΜΠΡΟΣ)


28/02/2009


Τη θετική γνώμη των μελών της αρμόδιας νομαρχιακής επιτροπής απέσπασε την προηγούμενη βδομάδα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του νέου λιμένα Αγίου Ευστρατίου, παίρνοντας έτσι το δρόμο για την τελική έγκρισή της. Με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, το λιμενικό έργο θα αποκτήσει πολύ σύντομα ωριμότητα, αφού, όπως επεσήμανε ο αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, θα απαιτηθεί λίγος χρόνος για την ολοκλήρωση της οριστικής του μελέτης.


Ειδικότερα, η ΜΠΕ που κλήθηκε να αξιολογήσει η νομαρχιακή επιτροπή αφορούσε στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων του Αγίου Ευστρατίου. Το έργο που θα κατασκευαστεί θα αφορά στην καθαίρεση του υφιστάμενου προσήνεμου μόλου και την κατασκευή νέου μήκους 350 μέτρων, την κατασκευή παραλιακού κρηπιδώματος, τη διαμόρφωση της χερσαίας λιμενικής ζώνης, την κατασκευή μόλου προστασίας του υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου μήκους 85 μέτρων, όπως και την εγκατάσταση πλωτής προβλήτας μήκους 20 μέτρων (και πλάτους τριών μέτρων) για την εξυπηρέτηση υδροπλάνων.


Απ’ την αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος της νομαρχίας, οι παρατηρήσεις που έγιναν και υιοθετήθηκαν απ’ τη νομαρχιακή επιτροπή που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους αφορούσαν μικρής σημασίας ζητήματα, αφού, όπως σημειωνόταν, η ΜΠΕ παρουσιάζει ικανοποιητική πληρότητα.


Με τις παρατηρήσεις αυτές η γνώμη της νομαρχιακής επιτροπής διαβιβάστηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου και θα εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι, με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, όπως ανάλογα έχει γίνει και για άλλες μεγάλες παρεμβάσεις.


«Θέλουμε να πιστεύουμε - σημείωσε ο κ. Βαλσαμίδης - ότι δε θα υπάρξουν καθυστερήσεις κι έτσι μετά τη δημοσίευση της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, να δοθεί η εντολή για την ολοκλήρωση και της οριστικής μελέτης του έργου, προκειμένου να προωθηθεί η ένταξη και χρηματοδότηση του έργου.»


Το νέο λιμάνι αποτελεί το νούμερο ένα έργο-προτεραιότητα για το νησί, που εξακολουθεί χρόνια τώρα να μένει αποκλεισμένο όταν ισχύουν συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, απαγορευτικές για να δέσουν πλοία.