Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Στο ΠΕΠ η παράκαμψη Άγρας (ΕΜΠΡΟΣ)

Γράφει: Μανάβης Νίκος
26/08/2010

Ένα από τα σημαντικότερα οδικά έργα της Λέσβου, εντάχθηκε χθες στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2010. Πρόκειται για την παράκαμψη της Άγρας, έργο του οποίου η κατασκευή θα ανακουφίσει τους κατοίκους του χωριού και παράλληλα θα μειώσει το χρόνο και την ταλαιπωρία των διερχόμενων οδηγών, ιδιαίτερα όσων οδηγούν μεγάλα οχήματα (φορτηγά, λεωφορεία κλπ). Πολύ μεγάλη θα είναι η συμβολή του έργου και στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.


Συνολικά χθες, με αποφάσεις της Γενικής Γραμματέα, Σοφίας Θεολογίτου, εντάχθηκαν τέσσερα οδικά έργα προϋπολογισμού 13,44 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων δύο έργα που αφορούν την Ικαρία και ένα τη Χίο.

Σήμερα ο επαρχιακός δρόμος Καλλονής - Ερεσού περνάει μέσα από το κέντρο της Άγρας. Η πλατεία του χωριού αντί να είναι χώρος αναψυχής των κατοίκων και των επισκεπτών, είναι σημείο συνεχών μποτιλιαρισμάτων, ειδικά όταν περνούν από εκεί μεγάλα οχήματα, τα οποία πρέπει να στριμώχνονται στους στενούς δρόμους του χωριού. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 5,363 εκατομμύρια ευρώ. Η Νομαρχία Λέσβου είχε καταθέσει για ένταξη στο πρόγραμμα, μια ακόμη μελέτη, συγκεκριμένα για το δρόμο Πηγής - Λάμπου Μύλοι. Όμως το έργο δεν εντάχθηκε καθώς δεν υπήρχαν πόροι από την συγκεκριμένη προκήρυξη του προγράμματος. Ο προϋπολογισμός του δρόμου Πηγής - Λάμπου Μύλοι ανέρχεται στα 5,565 εκατομμύρια ευρώ.

Πάγιο αίτημα

Η παράκαμψη της Άγρας, είναι πάγιο αίτημα όλων των κατοίκων της νοτιοδυτικής Λέσβου, καθώς η κατασκευή της, μειώνει σημαντικά το χρόνο που θα διανύουν τα οχήματα, την απόσταση από την Καλλονή προς το Μεσότοπο, την Ερεσό και το Σίγρι.
Το έργο αφορά την κατασκευή περιφερειακού οδικού άξονα, που θα διέρχεται εκτός του οικισμού και θα έχει συνολικό μήκους 2,54 χιλιόμετρα. Η αρχή της παράκαμψης θα είναι στη διασταύρωση της 15ης Επαρχιακής Οδού με υφιστάμενο χωματόδρομο, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1.500 χιλιομέτρων από την είσοδο του χωριού. Το τέλος της παράκαμψης συμπίπτει με το τέλος της διασταύρωσης της παρακαμπτήριου δρόμου με την 15η Επαρχιακή Οδό, σε θέση που βρίσκεται μετά την έξοδο του οικισμού.

Η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει:
- Τη βελτίωση του υφιστάμενου αγροτικού χωματόδρομου σε μήκος 0,5 χιλιομέτρων περίπου.
- Την εξ ολοκλήρου κατασκευή νέας οδού σε μήκος 2,0 χιλιομέτρων. περίπου, μέχρι το σημείο που συναντά υφιστάμενη την 15η Επαρχιακή Οδό.
- Την κατασκευή των κόμβων της παράκαμψης με την υφιστάμενη 15η Επαρχιακή Οδό και τον ηλεκτροφωτισμό τους.

Δηλώσεις

Αναφερόμενη στην απόφαση ένταξης των έργων, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, τονίζει: «Πρόκειται για τρία πολύ σημαντικά οδικά έργα και ένα λιμενικό, που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων περιοχών στα νησιά μας. Προχωράμε με ουσιαστικά βήματα στην υλοποίηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού μας Προγράμματος, στοχεύοντας στην ανάπτυξη των νησιών μας. Ικανοποιούμε ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της δυτικής Λέσβου, με την κατασκευή του δρόμου παράκαμψης Άγρας».

Ο αρμόδιος Αντινομάρχης Λέσβου, Θεόδωρος Βαλσαμίδης, σημείωσε: «Η ένταξη της παράκαμψης της Άγρας στα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ, είναι μια θετική εξέλιξη και μας κάνει πολύ χαρούμενους. Είναι ένα έργο για το οποίο πολεμήσαμε πάρα πολύ ως Νομαρχιακή Αρχή και ιδιαίτερα ο Νομάρχης Παύλος Βογιατζής. Θα βοηθήσει τόσο την Άγρα όσο και τους κατοίκους όλης της δυτικής Λέσβου. Ήταν ένα έργο που το είχαμε τοποθετήσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας.

Παρ’ όλα αυτά, ο νομός μας συνεχίζει να έχει πολύ μεγάλες ανάγκες σε οδικά έργα. Είναι γνωστό ότι στην συγκεκριμένη προκήρυξη, είχαμε καταθέσει αίτηση για ένταξη ενός ακόμη πολύ σημαντικού έργου, του δρόμου Πηγής - Λάμπου Μύλοι, που δυστυχώς δεν εντάχθηκε. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για τη χρηματοδότηση και των άλλων έργων που έχουν ανάγκη τα νησιά μας. Πρέπει να σας πω ότι έχουμε έτοιμες, σειρά μελετών για τις οποίες ζητούμε χρηματοδότηση. Εκτός από το δρόμο Πηγής - Λάμπου Μύλοι, τέτοια περίπτωση είναι και ο παράκαμψη Κεραμιών και πολλά άλλα».

nman@emprosnet.gr