Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Τρίπτυχο αντιπάλων (ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ)

Το φαινόμενο της μετεωρολογικής παλίρροιας, το οποίο φέτος το χειμώνα έπληξε έντονα πολλές περιοχές του νησιού μας, άφησε πίσω του σοβαρά προβλήματα και μεγάλες ζημιές στην παράκτια ζώνη και στο οδικό δίκτυο της Λέσβου.

Τα τεράστια κύματα πρωτόγνωρου μήκους και έντασης σε πολλές περιπτώσεις, δημιούργησαν εκτεταμένες καταστροφές σε Πέτρα, Μόλυβο, Εφταλού, Μελίντα, Άντισσα, Ερεσό κ.λπ.

Ο αντινομάρχης Λέσβου Θεόδωρος Βαλσαμίδης είχε αναφερθεί στα προβλήματα αυτά και στο μέγεθός τους στην τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ενώ ήδη ο Νομάρχης με επιστολή του, ζήτησε την έκτακτη χρηματοδότηση της Νομαρχίας, ώστε σύντομα να προχωρήσει σε παρεμβάσεις πριν την έναρξη της θερινής περιόδου.

Το θέμα έθεσε ξανά ο Θ. Βαλσαμίδης στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής «Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων ΠΔΕ και Περιβάλλοντος», όπου ζήτησε την έγκριση των μελών για ανάθεση μελέτης ακτομηχανικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στον Καθηγητή Θεοφάνη Καραμπά για τις περιοχές Εφταλού, Πέτρα και Ερεσός.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΚΤΑΚΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Το ζητούμενο, όμως, στην προκειμένη περίπτωση είναι η χρηματοδότηση των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν άμεσα στις πληγείσες περιοχές. Ο Θ. Βαλσαμίδης ανέφερε ότι έχει ζητήσει τη βοήθεια του Υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Ν. Σηφουνάκη, προκειμένου να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση στο Νομό μας για την αποκατάσταση των ζημιών.

«Πιστεύω ότι θα μας δοθούν τα χρήματα, το επόμενο διάστημα. Ήδη απ' ότι έχω μάθει προγραμματίζεται η χρηματοδότηση 4 - 5 περιοχών ανά την Ελλάδα με ανάλογα προβλήματα και θέλω να πιστεύω ότι θα είμαστε μέσα».

Οι πρώτοι υπολογισμοί από τις μελέτες που έκαναν στα σημεία οι μηχανικοί της Νομαρχίας «μιλούν» για κόστος που πιθανόν θα ξεπεράσει τα 2.000.000 ευρώ.
Φυσικά το ζητούμενο, οι παρεμβάσεις να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση, παραμένει. Όπως επεσήμαναν τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει, αφού σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξασφαλισθούν άδειες από αρκετές δημόσιες υπηρεσίες, όπως η Κτηματική, το ΥΕΝ, η Αρχαιολογία, το Πολεμικό Ναυτικό κ.α.

ΣΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ
Η γνωστή ελληνική γραφειοκρατία σίγουρα θα παίξει ανασταλτικό ρόλο στον αγώνα δρόμου που πρέπει να κάνουν Νομαρχία και Δήμοι, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Όλες οι περιοχές, Μήθυμνα, Πέτρα, Εφταλού, Μελίντα, Ερεσός, Άντισσα κ.λπ. είναι τουριστικές και δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει η σεζόν περί τα τέλη Μαΐου και δρόμοι και παραλίες να είναι κατακρεουργημένοι.

Ο δήμαρχος Ερεσού που ήταν παρών στη συνεδρίαση, εξέφρασε το φόβο ότι αν τα έργα αυτά μπλέξουν στον κυκεώνα τον αδειοδοτήσεων, δεν θα είναι έτοιμα ούτε το επόμενο καλοκαίρι και ζήτησε την παρέμβαση της Νομαρχίας προκειμένου να παρακαμφθούν κάποιες δύσκολες διαδικασίες.

Ο αντινομάρχης Θ. Βαλσαμίδης αναγνώρισε το κατεπείγον της κατάστασης και κατέθεσε τις προτάσεις του, ώστε να αποφευχθούν τα δυσάρεστα.

«Θα ξεκινήσουμε άμεσα τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, βέβαια όλα αυτά προϋποθέτουν να πάρουμε στα χέρια μας χρήματα. Αν δεν γίνει αυτό, δυστυχώς, η Νομαρχία δεν μπορεί να καλύψει από τον προϋπολογισμό τις παρεμβάσεις. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει και οι υπηρεσίες της πολιτείας να είναι περισσότερο ελαστικές, ειδικά αν πρόκειται για επείγοντα θέματα που σχετίζονται με την κοινωνική και οικονομική επιβίωση ενός τόπου».